2024 balandžio 19 d. penktadienis, 9:03
Reklama  |  facebook

Viešieji pirkimai. Kokiais atvejais LSA siūlo atsisakyti solidarios rangovų atsakomybės

2021-02-23 06:51
Siekdama, kad viešųjų pirkimų procesas būtų sklandus ir efektyvus, Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) siūlo atsisakyti jungtinio veiklos modelio ir solidarios atsakomybės principo, kai vykdomi valstybiniai statybos projektai, o partnerių santykius projekte grįsti generalinės rangos – subrangos principu, kaip numato Civilinis kodeksas ir statybas reglamentuojantys teisės aktai.
nuotrauka
Shutterstock.com iliustr.


Minimos įmonės
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ
Vilniaus m. savivaldybė,
Montuotojas, AB
Mitnija, UAB
Active Construction Management (buvusi IRDAIVA), UAB
HSC Baltic, UAB
Axis Industries, AB
Irdaiva, UAB

Lazdynų baseino statybos projekto atvejis atskleidė rimtą viešųjų pirkimų statybos sutarčių ir jungtinės veiklos praktikos ydingumą. Bankrutavus projekto generaliniam rangovui – UAB „Active Construction Management“ (buvusiai – UAB „Irdaiva“) – mažieji projekto partneriai, kurie turėjo atlikti tik tam tikrus specializuotus darbus statybos procese, tapo atsakingais už viso projekto statybą. Ši prievolė atsirado dėl jungtinės sutarties sąlygų. Sutartis buvo pasirašyta, teikiant pasiūlymą viešojo pirkimo konkurso metu, tarp bendrovių „Montuotojas“, „Mitnija“, „HSC Baltic“, „Axis Power“ ir UAB „Irdaiva“. Šios įmonės taip pat buvo įtrauktos ir į nepatikimų tiekėjų sąrašą bei prarado galimybes dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, nors pagal savo veiklos rodiklius patenka į Lietuvos didžiausių statybos įmonių dešimtuką.

LSA nuomone, praktikoje turi būti atsisakyta jungtinio veiklos modelio ir solidarios atsakomybės principo viešosios infrastruktūros projektų įgyvendinime.

„Valstybinių statybos projektų įgyvendinime jau matome ne vieną atvejį, kai jungtinės veiklos pagrindu dirbantys rangovai tampa ydingo teisinio reguliavimo įkaitais. Bankrutavus pagrindiniam projekto rangovui, partneriai yra nelogiškai verčiami prisiimti visokeriopą atsakomybę už jo įsipareigojimų įvykdymą, padarytus nuostolius bei toliau tęsti problematišką projektą, nors patys projekte dar net nebūna atlikę savo darbų“, – teigia LSA prezidentas Dalius Gedvilas, pažymėdamas, kad esama padėtis daro žalą ne tik valstybei, bet ir neigiamai veikia „sveiką“ konkurenciją rinkoje.

Pasak LSA prezidento, jungtinės veiklos modelis su solidaria atsakomybe statybai nėra tinkamas, o partnerių santykiai projekte turėtų būti grindžiami generalinės rangos – subrangos principu, kaip numato teisės aktai.

„Jungtinės veiklos su solidaria atsakomybe taikymas statyboje yra itin problematiškas, nes jungtinė veikla statybai apskritai nėra būdinga. Statyboje turi būti generalinis rangovas ir subrangovai, o ne „lygiaverčiai“ partneriai. Pareigų ir atsakomybės santykiai turi būti nustatomi pagal aiškų piramidės principą: užsakovas, generalinis rangovas ir subrangovai, o ne pagal esamą solidarios atsakomybės principą. Taip numato Civilinis kodeksas ir statybos teisės aktai. Jungtinė veikla gali būti taikoma tik rengiant ir teikiant pasiūlymą viešuosiuose pirkimuose, tačiau po pasiūlymo laimėjimo turėtų būti aiškiai nuspręsta, kuris partneris bus generalinis rangovas, o kurie – subrangovais“, - sako D. Gedvilas.

LSA prezidento teigimu, solidari atsakomybė statybos projektuose dažnu atveju yra tiesiog neįgyvendinama nei fiziškai, nei juridiškai. Partneriai, kaip specializuotus darbus atliekančios įmonės, gali neturėti reikalingų atestatų ir fizinių pajėgumų, atitinkamų kompetencijų, darbuotojų ar įrangos tai darbų sričiai, kurią pagal sutartį turėjo įgyvendinti kita bendrovė.

„Pavyzdžiui, jeigu Lazdynų baseino projektas būtų įgyvendinamas privataus kapitalo lėšomis, tuomet partneriai būtų tipiškais subrangovais, kurie atsako prieš generalinį rangovą, o ne prieš patį užsakovą. Tačiau dabar visi jungtinės veiklos partneriai pagal solidarios atsakomybės principą tapo atsakingi prieš užsakovą ir visus šio projekto statybos rezultatus, nors sutarties įsipareigojimų neįvykdė būtent bankrotą paskelbęs pagrindinis rangovas.“, - teigia D. Gedvilas.

Pažymėtina, kad reikalaujant iš partnerių vieniems už kitus solidariai atlikti darbus, gali būti pažeidžiamos viešųjų pirkimų procedūros ir pirminių pirkimo sąlygų reikalavimai, kadangi pagrindinis rangovas pagal pirkimo dokumentus turėjo atlikti tam tikrą dalį darbų pats.

„Dviprasmybių sukelia ir tai, kad pritaikius finansinę atsakomybę už nebaigtą statyti objektą, šio Lazdynų baseino statybos projekto mažieji partneriai dar buvo įtraukti ir į nepatikimų tiekėjų sąrašą bei prarado galimybes dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Siekiant skaidrumo ir atsakomybės viešuose pirkimuose, šiandien reikia apibrėžti esmingus kriterijus, kurie galėtų riboti įmonių dalyvavimą viešuose pirkimuose, bet tai turi būti nusikaltimai. Pavyzdžiui, kyšininkavimas, sukčiavimas, finansiniai nusikaltimai ir kiti panašūs kriterijai. Jeigu rangovas turi ginčą su užsakovu dėl sutartinių įsipareigojimų, šis ginčas gali lemti finansines baudas, bet vargu ar tai gali būti traktuojama kaip įmonės nepatikimumas. Juo labiau, kad minimos bendrovės yra technologiniu požiūriu profesionalios, stabilios ir dešimtis metų rinkoje veikiančios įmonės. Įgyvendinti jų projektai užtikrina joms ne tik Lietuvos, bet ir privačių užsienio investuotojų pasitikėjimą. Todėl ši tema verta viešo aptarimo“, - komentuoja LSA prezidentas.

Į diskusiją kviečiami LR aplinkos ministerijos, LR ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Viešųjų pirkimų tarnybos, Lietuvos statybininkų asociacijos, Asociacijos „Lietuvos keliai“ ir Lietuvos elektros energetikos asociacijos atstovai. 

Šaltinis – LSA

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-18 08:42
Klaipėdoje pirmą kartą įvyko tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas „Statybininkas 2024“. Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre būsimieji statybininkai iš 7 mokyklų rungėsi mūrydami, apšiltindami ir tinkuodami sienas. Tačiau konkursas pateikė pamokų ir verslui, ir profesinio rengimo į...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...
nuotrauka
2024-04-16 18:41
Panevėžio Beržų progimnazijos stadione šiuo metu įrengiamas pripučiamas futbolo maniežas. Minėtos progimnazijos teritorijoje jau darbuojasi statybininkai – modernizuojama futbolo aikštė, netrukus prasidės komunikacijų įrengimo darbai.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-16 12:47
Aplinkos ministerija parengė Specialiųjų reikalavimų, specialiųjų architektūros reikalavimų, specialiųjų saugomos teritorijos tvarkymo ir apsaugos reikalavimų struktūros ir išdavimo tvarkos aprašo pataisas, leisiančias į statybų planavimo procedūras įtraukti ir visuomenės atstovus.
nuotrauka
2024-04-16 12:31
Interjero dizaineriai unisonu kalba – namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai yra intymiausia ir artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. Ne veltui inter...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos