2024 gegužės 8 d. trečiadienis, 19:36
Reklama  |  facebook

Vilniaus oro uoste baigtas 36 mln. eurų vertės infrastruktūros rekonstrukcijos projektas

2022-01-14 11:56
2022 m. sausį oficialiai baigtas didžiausias šalies aviacijos istorijoje Vilniaus oro uosto aerodromo atnaujinimo projektas. Trejus metus trukusios rekonstrukcijos metu atnaujinti ir įrengti nauji orlaivių riedėjimo takai, pakeistos ir išplatintos dangos, sudarant sąlygas riedėti didesnės kategorijos orlaiviams, įdiegti aplinką tausojantys sprendimai.
nuotrauka
Martyno Jaugelavičiaus nuotr.


Minimos įmonės
Lietuvos oro uostai, VĮ,
Kauno tiltai, AB

Projektas buvo įvykdytas laiku ir nestabdant įprastos oro uosto veiklos, rangos darbų vertė siekia 36 mln. eurų (be PVM).

Įgyvendinus Vilniaus oro uosto aerodromo rekonstrukciją, bus užtikrinama oro uosto operacijų sauga, greitesnis orlaivių aptarnavimas ir skrydžių plėtra. Dėl įdiegtų ekologinių sprendimų po rekonstrukcijos oro uostas tampa draugiškesnis aplinkai – įrengti energiją taupantys LED žiburiai, pagerintas paviršinių nuotekų surinkimas ir valymas, be to, šiemet planuojama pradėti automatizuotos orlaivių nuledinimo nuotekų perdirbimo gamyklos statybas.

Susiekimo ministras Marius Skuodis, cituojamas Lietuvos oro uostų pranešime, teigia, kad ši rekonstrukcija padidins oro uosto konkurencingumą, po jos dar labiau pagerės oro uoste teikiamos paslaugos ir išaugs skydžių sauga.

Vilniaus oro uostas „Didžiausias šalies oro uostas po šios rekonstrukcijos taps dar konkurencingesnis, o pati rekonstrukcija yra puikus pavyzdys siekti žaliojo kurso tikslų. Praėjusiais metais kaskart lankydamasis oro uoste atidžiai sekiau pokyčius ir kaip plėtėsi oro uosto galimybės. Oro uosto šiemet laukia ir dar vienas didžiulis investicinis projektas – naujo išvykimo terminalo statyba“, – cituojamas ministras.

Pagrindinius rekonstrukcijos darbus atliko AB „Kauno tiltai“.

Didžiausia investicijų dalis šiame projekte, kaip pranešama, – 14,1 mln. eurų – teko šiaurinio perono rekonstrukcijai ir išplėtimui. Esamas peronas padidintas 8 orlaivių stovėjimo aikštelėmis, įskaitant 5 papildomas stovėjimo vietas, pritaikytas didiesiems orlaiviams. Taip pat atnaujintos betoninės stovėjimo aikštelės, įrengtos naujos asfalto dangos. Rekonstrukcijos metu buvo požeminė elektros sistema (GPU) orlaivių įrenginiams įkrauti. Įdiegtas energiją taupantis LED apšvietimas ir aplinkosaugos atžvilgiu tvarus paviršinių nuotekų surinkimo sprendimas. Atlikus atnaujinimo darbus įrengtos naujos orlaivių nuledinimo vietos, kurios svarbios saugiam ir efektyviam orlaivių aptarnavimui žiemos sezonu.

Kita svarbi projekto dalis – orlaivių riedėjimo tako F rekonstrukcija, įskaitant jo platinimą ir ilginimą lygiagrečiai pagrindiniam kilimo-tūpimo takui. Šie rekonstrukcijos darbai atsiėjo 10,5 mln. eurų. Atnaujinto riedėjimo tako ilgis – 2500 metrų. Jame pagerintas paviršinių nuotekų surinkimas ir valymas, įdiegti energiją taupantys LED žiburiai.

Bendros investicijos į nuledinimo aikšteles, paviršinių nuotekų tvarkymo sistemą ir nuotekų valymą siekia per 7 mln. eurų. Be to, 2022 m. planuojama pradėti automatizuotos orlaivių nuledinimo nuotekų perdirbimo gamyklos statybas. Joje surinktas skystis bus paruoštas antriniam panaudojimui.

Dar viena rekonstrukcijos projekto dalis – naujo riedėjimo tako Z įrengimas. Investicijos į šią infrastruktūros dalį siekia 1,3 mln. eurų. Jis sujungė išplėstą naują šiaurinį peroną su kilimo ir tūpimo tako slenksčiu ir riedėjimo taku F.

Taip pat atlikti riedėjimo tako A griovimo darbai, orlaivių riedėjimo takų E signalinių žiburių sistemos ir dangų remontas bendrai atsiėjo 0,7 mln. eurų.

Šiame Vilniaus oro uosto aerodromo rekonstrukcijos projekte riedėjimo takuose iš viso įdiegta apie tūkstantį naujų LED žiburių, kurie leis sutaupyti penktadalį suvartojamos elektros energijos.
Martyno Jaugelavičiaus nuotr. 
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-05-07 10:09
Į vienos didžiausių pastatų priežiūros ir inžinierinių sprendimų grupių Baltijos šalyse „Civinity" valdybą paskirtas naujas nepriklausomas valdybos narys – pasaulyje pirmaujančios mobilumo paslaugas teikiančios technologijų bendrovės „Trafi" bendraįkūrėjas Martynas Gudonavičius.
nuotrauka
2024-05-06 07:57
Sandėliai, komercinės ir pramoninės paskirties pastatai dažnai susiduria su betoninių grindų ir pamatų nusėdimo problemomis. Nors iš pradžių tai gali atrodyti nereikšminga problema, svarbu mokėti pastebėti situacijas, kai konstrukcijos nusėda. Ilgainiui nusėdusios betoninės grindys ar pamatai gali p...
nuotrauka
2024-05-06 06:33
Vilniaus miesto savivaldybės administracija praneša koreguosianti Daugiafunkcio komplekso projektą. Projekto korekcijas darkart svarstys Vilniaus miesto savivaldybės Taryba.
nuotrauka
2024-05-03 13:49
Turto bankas viešojo aukciono metu už beveik 700 tūkst. eurų pardavė uždarosios akcinės bendrovės „Šilutės polderiai“ 81,02 proc. akcijų paketą.
nuotrauka
2024-05-03 07:41
Komercinių ir muitinės sandėlių paslaugas teikianti UAB „Transnest“ gamybinės paskirties pastato su sandėliavimo ir administracinėmis patalpomis statybai Klaipėdoje pasirinko valdymo modelį be generalinio rangovo. Siekiant kuo efektyvesnės objekto statybos kainos, bendrovė projekto valdymą patikėjo ...
nuotrauka
2024-05-02 15:27
Priemiesčių patrauklumą didina visas privalumų paketas: tai ne tik galimybė pasinaudoti valstybės parama, bet ir tai, kad galima įsikurti kur kas erdvesniame būste, turėti savą kiemą arba būnant kur kas arčiau gamtos naudotis kitomis, tik miestui būdingomis galimybėmis.
nuotrauka
2024-05-02 13:39
SBA grupės investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management" pabaigė žaliausio biurų komplekso Rygoje „Verde" statybos darbus. 45 tūkst. kv. m. dydžio dviejų pastatų verslo komplekse iš viso įsikurė 19 Latvijos ir tarptautinių įmonių. Pirmojo „Capitalica Asset Management" projekto Latvijoje...
nuotrauka
2024-05-02 10:47
Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų balandį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 207 būstai ir fiksuoti 7 sutarčių nutraukimai. Palyginti su kovu, kai parduoti 234 būstai, pardavimai sumenko 11,5 proc. 106 būstai balandį parduoti ekonominiame, 91 vidutiniame ir...
nuotrauka
2024-04-30 16:04
Žaliuoju kursu siekiama pertvarkyti Europos Sąjungą (ES) į modernią, efektyviai išteklius naudojančią ir konkurencingą ekonomiką, kurioje iki 2050 m. nebeliks grynojo išmetamo šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio. Reikšmingas vaidmuo šioje tvarumo transformacijoje tenka verslams, ypač dideliems,...
nuotrauka
2024-04-30 10:09
Pastaraisiais metais Lietuvos įmonių bankrotų skaičius mažėjo, nors ekspertai prognozavo jų augimą. 2022 m. bankrotą paskelbė 1 103 įmonės, o 2023 m. – 949. Analitikai pastebi, kad dažniau bankrutuoja jaunesnės įmonės. Pagrindinėmis to priežastimis tampa žinių trūkumas, per dideli įsiskolinimai ir n...
nuotrauka
2024-04-30 09:57
Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ imasi jau antrojo gyvenamųjų namų projekto Lenkijoje. Kompanija Varšuvoje, Mokotów rajone, įsigijo sklypą, kuriame iki 2027 m. pabaigos iškils daugiabutis. Investicijos į šį projektą sieks 21 mln. eurų.
nuotrauka
2024-04-29 07:49
„Eika Asset Management" (EAM) fondas stiprina savo pozicijas Latvijos rinkoje ir imasi nestandartinių projektų. Naujausias jų – pasaulyje šiuo metu sparčiai populiarėjančių bendro gyvenimo erdvių (ang. co-living) kūrimas. Investavęs 20 mln. eurų ir įsigijęs daugiau nei 3,7 ha sklypą su pastatais, ku...
nuotrauka
2024-04-27 09:01
Tiek buityje, tiek ir pramonėje neretai tenka susidurti su problema, kuri, nors ir nedidelė, bet kelia daug nepatogumų: kažkas užrūdijo, sunkiai atsidaro, neįmanoma pastumti. Mesti lauk ir keisti nauju –neracionalu. SOUDAL pasiūlė universalų sprendimą – atnaujintą „Soudal Multi Spray“.
nuotrauka
2024-04-26 14:46
Terminas rekuperacija girdėtas, ko gero, daugeliui. Ypač tie, kurie šiuo metu statosi namą, tam ruošiasi arba yra pirkimo procese, pakankamai dažnai tenka kalbėti apie įvairius techninius dalykus, tarp kurių patenka ir rekuperatoriai. Šis prietaisas atlieka labai svarbų vaidmenį gerinant oro kokybę ...
nuotrauka
2024-04-25 07:08
Statybos įmonei ARCHIS šie metai prasidėjo svarbaus projekto įgyvendinimu – startavo Giraitės (Kauno rajonas) Šventosios Šeimos parapijos bažnyčios statyba. Šio svarbaus pastato paskirtis iš statybininkų reikalauja skirti ypatingą dėmesį detalėms ir tradicijoms.
nuotrauka
2024-04-24 06:18
Lietuvių įmonė „Acrylicon Baltic“, kuri specializuojasi įrengdama pramoninių grindų dangas, užsienio rinkose vykdo daugiau negu pusę visų užsakymų. 20 metų veiklą vykdanti įmonė pastaruosius 17 metų projektus įgyvendina ne tik Europoje, bet ir Amerikoje, Azijoje, Afrikoje.
nuotrauka
2024-04-23 14:19
„Primostar“ specializuojasi požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijos srityje ir yra didžiausias savo srities žaidėjas Estijoje. Įmonės tikslas – sumaniai naudoti hidroizoliacines medžiagas, siekiant ne tik optimalaus rezultato, bet ir sumažinti medžiagų sąnaudas bei tausoti aplinką.
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-22 13:47
Praėję metai atsinaujinančios energetikos bendrovei „Smartecon“ buvo ryškūs ir pilni svarbių įvykių. Įmonė tapo platesnio masto rangovu ir pradėjusi dirbti su didelių saulės energetikos parkų vystytojais ėmė augti dar sparčiau, taip pat plėtėsi Skandinavijoje, pasiūlė inovatyvius sprendimus namų ūki...
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas