2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 11:48
Reklama  |  facebook

ALVORA. Kultūrinį šoką, darbą „po didinamuoju stiklu“ atperka naujos patirtys ir besiveriančios galimybės

2020-07-24 07:02
Liepą UAB „Alvora“ užbaigs įgyvendinti projektą Pietų Afrikoje. Pernai įmonė įgyvendino energetinio objekto projektą Švedijoje. Tai dvi naujos rinkos, į kurias „Alvora“, kaip viena iš nedaugelio Lietuvos įmonių, atliekanti bendruosius statybos ir technologinių įrenginių bei vamzdynų montavimo darbus, įžengė per pastaruosius dvejus metus. Įmonė taip pat dirbo Estijoje, vykdė strategiškai svarbius Europos Sąjungai projektus.
nuotrauka
Pernai „Alvora“ sėkmingai užbaigė pirmąjį projektą Švedijos rinkoje – biokuro katilinę Laholm miestelyje. „Alvoros“ nuotr.


Minimos įmonės
Alvora, UAB
Projektas Afrikoje – darbas nepažįstamoje kultūroje be pastato brėžinių

Šiuo metu „Alvora“ baiginėja darbus rizikinga laikomoje Pietų Afrikos rinkoje. Tai 2692 kv. m gamybos paskirties pastato su biuru rekonstrukcija Pietų Afrikos Respublikoje, Johanesburge.

„Ši šalis Afrikos žemyne yra piečiausias taškas, Johanesburgas nuo Vilniaus nutolęs net 8993 km atstumu, – pasakoja įmonės „Alvora“ generalinis direktorius Tomas Šidlauskas – Žinodami nestabilią šalies politiką, grėsmes svetimšaliams, ypač baltaodžiams, iš pradžių įžvelgėme ne tiek galimybes, kiek dideles rizikas. Situaciją švelnino tik faktas, kad mus kviečia dirbti Pietų Afrikoje veiklą plečianti viena Lietuvos įmonė.“


Pietų Afrikoje „Alvora“ rekonstravo gamybos paskirties pastatą su biuro patalpomis. Šiuo metu vyksta baigiamieji apdailos ir technologiniai darbai. „Alvoros“ nuotr. 

Johanesburge „Alvora“ ėmėsi rekonstruoti gamybos paskirties pastatą su biuro patalpomis, turint tik dalį seno pastato brėžinių. Pirmiausia į Pietų Afriką vyko „Alvoros“ projektų vadovas ir konstruktorius, kad būtų įvertinta seno pastato būklė, apsispręsta dėl statybos proceso ir ištirti vietinių medžiagų bei paslaugų sektoriai.

„Alvoros“ nuotraukoje –
įmonės projektų vadovas Mantas Rutkauskas  

„Pamatėme, kad Pietų Afrikoje ir statybinių medžiagų, ir paslaugų rinka ribota, o vietinių specialistų kompetencija, ten esamų medžiagų kokybė netenkina mūsų, o kaip vėliau pasirodė – ir užsakovų, – lūkesčių“, – pasakojo T. Šidlauskas aiškindamas, kodėl buvo nuspręsta Lietuvoje sukomplektuoti medžiagas, surinkti 10-ties kompetentingų specialistų komandą, kuri galėtų įgyvendinti projektą Afrikoje.

Krovinį su statybinėmis medžiagomis ir gaminiais plukdė 5 savaites

Į Afriką įmonė žengė kaip rangovinė įmonė, atsakinga už konstruktyvo darbus. Per tris mėnesius Lietuvoje buvo sukomplektuotos sienų ir stogo medžiagos, net smulkiausi tvirtinimo elementai bei įrankiai, pagaminti langai ir jūriniais konteineriais išsiųsta į Pietų Afriką laivu. Johanesburgą siunta pasiekė po 5 savaičių, todėl buvo iššūkis visa sukomplektuoti iki menkiausios detalės, nes papildomai užsakinėti medžiagas ir vėl siųsti laivu – per didelės laiko ir lėšų sąnaudos.

„Alvoros“ nuotraukoje – objekte Pietų Afrikoje su vietos statybininkais

Darbus Afrikoje „Alvora“ sėkmingai užbaigė per sutartą 3 mėnesių terminą. Buvo sumontuotas naujas 694 kv. m biuro ir pagalbinių patalpų stogas; 1998 kv. m gamybos patalpų sienos; sumontuoti nauji Lietuvoje pagaminti aliuminio profilio langai, sumontuota lietaus nuvedimo sistema.

„Alvoros“ nuotraukoje – objekte Pietų Afrikoje su vietos statybininkais

Užsakovai Afrikoje planavo, kad dalį darbų šiame objekte atliks „Alvora“, o apdailai ir technologiniams darbams samdys vietos įmones. Tačiau netruko paaiškėti, kad vietos įmonės netenkina užsakovų reikalavimų ir jie su „Alvora“ pratęsė sutartį dar 5 mėnesiams minėtiems darbams.

Skirtumus įvertino kaip naują galimybę, o ne kliūtį

Pernai „Alvora“ sėkmingai užbaigė pirmąjį projektą Švedijos rinkoje – biokuro katilinę Laholm miestelyje. Įmonė iš Lietuvos, laimėjusi konkursą, buvo pasamdyta kaip rangovė bendrastatybiniams darbams. 
„Gavę konkurso sąlygas pamatėme, kad statybos struktūra ir reikalavimai statybai, darbų kokybės priežiūrai, išpildomosios dokumentacijos parengimui bei darbų saugai gerokai skiriasi nuo Lietuvoje galiojančių reikalavimų, – pasakojo  ALVOROS generalinis direktorius Tomas Šidlauskas. – Kadangi jau buvome svarstę galimybę žengti į Švedijos rinką, skirtumus įvertinome kaip naują galimybę, o ne kliūtį.“

Nors ir dėl kitokių priežasčių, pasirengimas dirbti Švedijoje vyko analogiškai kaip ir Pietų Afrikoje.

Lietuvoje buvo suformuota specialistų komanda atlikti metalo, monolitinių betono konstrukcijų, fasado apdailos darbus bei sukomplektuotos statybinės medžiagos ir gaminiai. 

„Alvoros“ specialistai turi lietuviškas Statybininko korteles, patvirtinančias jų kompetencijas, tačiau užsienio rinkose jos negalioja. Lietuvos specialistai buvo testuojami pagal Švedijos rinkos reikalavimus, įgijo korteles, įrodančias, kad atitinka Švedijos darbų ir priešgaisrinės saugos reikalavimus.

„Esminis skirtumas – dėmesys darbų saugai. Nors ir Lietuvoje tam skiriama nemažai dėmesio, Švedijoje ji kur kas labiau akcentuojama, koncentruota, – pasakojo „Alvoros“ statybos direktorius Vaidas Kazlauskas. – Švedijoje projektui skiriama kur kas daugiau darbų saugos inžinierių. Jeigu pas mus dirba vienas, tai Švedijoje – kasdien mažiausiai du: visą dieną esi tarsi po didinamuoju stiklu.“

Švedijoje, anot „Alvoros“ vadovų, kitaip vertinama ir atsakomybė dėl kokybės. Jeigu Lietuvoje objekte kasdien dirba techninis prižiūrėtojas, kuriam suteiktos didelės atsakomybės, tai Švedijoje techninė priežiūra veikia kiek kitaip. Techninis prižiūrėtojas taip pat kasdien dirba objekte, bet kokybė palikta rangovo atsakomybei.

„Paradoksas, kai rangovui suteikta didesnė atsakomybė, jis yra tarsi dar labiau įpareigotas daryti geriau“, – pastebi V. Kazlauskas.

Lemiančius faktorius įvertinusi Lietuvoje, „Alvora“ išlaikė greitą tempą


Rengdamasi darbams Švedijoje, „Alvora“ Lietuvoje komplektavo visas statybines medžiagas, gaminius, pradedant nuo gamintų pačios įmonės, kaip metalo konstrukcijos karkasui, baigiant lietuviškais langais, smulkiomis detalėmis. Į Švediją visa buvo gabenama laivu. Įmonė įvertino, kad komplektuoti gaminius ir medžiagas Lietuvoje bei siųsti per Baltiją bus ekonomiškai naudingiau, negu visa įsigyti Švedijoje.

Projekto metu buvo įrengtas biokuro bunkeris iš monolitinių armuoto betono konstrukcijų; sumontuotas metalo konstrukcijų karkasas; sieninių plokščių fasadas. Taip pat buvo sumontuoti langai, durys, lietaus nuvedimo sistema, atlikti apskardinimo darbai.

„Alvoros“ nuotraukoje – 
Švedijoje įgyvendintas biokuro katilinės projektas

„Visos mūsų naudotos medžiagos ir statybos gaminiai turėjo CE ženklinimą, eksploatacinių savybių deklaracijas ir sertifikatus, todėl nekilo jokių problemų dėl medžiagų atitikties Švedijoje. Kadangi visa komplektavome iki pradedant darbus, galėjome valdyti terminus ir mažinti rizikas. Tai pasirodė esant teisingas sprendimas, nes terminas buvo gerokai įtemptas ir ne visa priklausė nuo mūsų darbuotojų“, – pasakojo V. Kazlauskas, aiškindamas, kad toks sprendimas buvo pagrįstas skaičiavimais.

„Alvora“ buvo atsakinga už statinio konstruktyvą, o už technologinę dalį – kiti rangovai. Šie darbai susiję, todėl vėluojant technologinės dalies darbams, buvo pratęstas ir sutartas 4 mėnesių terminas, nes „Alvorai“ teko laukti, kol bus baigti technologiniai darbai. Kadangi lemiantys faktoriai buvo įvertinti ir sudėlioti Lietuvoje, „Alvora“ išlaikė greitą tempą, todėl vėlavimas galutiniam rezultatui neturėjo jokios įtakos – projektu liko patenkinti ir užsakovai, ir „Alvora“.

Švedijos ir Afrikos pamokos: Lietuvoje geriausiai, bet rinka per maža

Projektai skirtingos darbo kultūros rinkose „Alvorai“ suteikė įvairialypės patirties.

„Statybos Švedijoje metu užsakovai mūsų darbų kokybei ir darbų saugai skyrė itin daug dėmesio. Tačiau „Alvoroje“ kokybė ir darbų sauga yra labai griežtai kontroliuojami aspektai, todėl jau pirmą savaitę su užsakovo atstovais radome bendrą kalbą, dėmesys į mus, kaip į naują rinkos dalyvį, labai sumažėjo. Vietoj padidinto dėmesio atsirado pasitikėjimas, todėl mūsų žmonės dirbo be nereikalingos įtampos ar streso“, – dalijasi įmonės generalinis direktorius T. Šidlauskas. Kalbėdamas apie patirtį Švedijos rinkoje, jis pastebi, kad ten niekas Lietuvos įmonių nelaukia „išskėstomis rankomis“ – reikia įrodyti, kad gebi, reikia didelio įdirbio, nes švedai itin saugo savo rinką.

„Alvoros“ nuotraukoje – 
Švedijoje įgyvendintas biokuro katilinės projektas

Statybos procesas vyko taip, kad Lietuvos įmonė projekto vykdymą perėmė iš Švedijos kompanijos.

„Mums nebuvo keliama kokių nors padidintų reikalavimų. Priešingai, tai mes švedams turėjome tam tikrų klausimų, reikalavimų atlikti darbus taip, kaip privalu“, – pasakojo statybos direktorius V. Kazlauskas.

„Alvora“ vertina sėkmingą patirtį ir kuria strategiją kitiems projektams Švedijos rinkoje.

Iš Pietų Afrikos įmonė parsiveža kitokios patirties. Nors paprastai Afrika gąsdina karščiais, „Alvoros“ darbuotojai patyrė kultūrinį šoką. Užsakovai juos iš karto įspėjo, kad svarbiausia Johanesburge – fizinis saugumas, o tam tikrose vietose baltaodžiams nepatartina net vaikščioti.

Johanesburge veikia laisvoji ekonominė zona (LEZ), kurioje kuriasi tarptautinės kompanijos. Specialistai iš Lietuvos apsigyveno arti LEZ esančiame viešbutyje, aptvertame viela, kuria paleista elektros srovė. 

„Ir Švedijoje, ir Afrikoje įgijome naujos patirties – tiek pati įmonė, tiek darbuotojai. Nors vietos rinkoje darbuotis geriausia, bet mūsų rinka per maža, tad mūsų srities paslaugų eksportas neišvengiamas“, – įsitikinęs bendrovės „Alvora“ generalinis direktorius Tomas Šidlauskas.
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 09:32
Susisiekimo infrastruktūros UAB „Fegda grupė" priklausanti Pietų Lietuvos kelių infrastruktūros įmonė „Alkesta" turi naują vadovą – įmonės generalinio direktoriaus pareigas nuo pirmadienio eina Titas Lukšas.
nuotrauka
2024-03-21 14:52
Šiuo metu darbo rinka yra kaip niekada įkaitusi, o darbdaviai itin aktyviai ieško būdų tapti patrauklesniais esamiems ir potencialiems darbuotojams. Tam pasitelkiami įvairūs tyrimai bei įrankiai. Tačiau pasak kovo mėnesį į Lietuvos darbdavio tyrimų rinką žengusios bendrovės „WitMind“ direktorės Živi...
nuotrauka
2024-03-21 13:42
Viena didžiausių susisiekimo infrastruktūros įmonių Lietuvoje „Fegda grupė“ konsoliduotas įmonių grupės pajamas 2023 metais padidino daugiau nei du kartus – nuo 99 mln. EUR iki 218 mln. EUR, tuo tarpu grupės grynasis pelnas padidėjo nuo 3,5 mln. EUR 2022 m. iki 23 mln. EUR pernai. Sėkmingus rezultat...
nuotrauka
2024-03-19 12:11
Atsinaujinančios energetikos fondų valdymo įmonė „Modus Asset Management" ir Šiaulių bankas susitarė dėl 21 mln. eurų finansavimo vėjo jėgainėms Lietuvoje. Lėšos skirtos finansuoti 16,5 MW galios vėjo jėgainių parką Jurbarko rajone.
nuotrauka
2024-03-19 10:07
Naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo bendrovės „GVT LT“ vairą iš dvejus metus įmonei vadovavusio Spartako Petrovo perima UAB „Toksika“ komercijos direktorius Lukas Andronavičius. Jis bendrovei vadovaus laikinai, iki kol bus išrinktas nuolatinis vadovas.
nuotrauka
2024-03-18 13:54
Vilniuje, Sietyno gatvėje, duris atvėrė naujas policijos pastatas – bene moderniausias ir aukščiausius energinius standartus apjungiantis pastatas sostinėje. 6 aukštų pastate įrengta 560 modernių darbo vietų. Čia įsikurs įsikurs Vilniaus miesto policijos komisariatas, Kelių policijos skyrius bei Pol...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-03-14 13:54
Kauno oro uoste netrukus planuojama pradėti keleivių terminalo plėtros darbus. Po rekonstrukcijos, kurią planuojama pabaigti 2025-ųjų viduryje, išaugs ir terminalo erdvės, ir technologijų pažanga. Būtent dėl modernių IT ir kitų aviacijos technologinių sprendimų iš Kauno keliauti taps patogiau ir gre...
nuotrauka
2024-03-13 14:47
Nekilnojamojo turto (NT) bendrovė „Realco“ skelbia pradedanti nuomos procesą Vilniaus centriniame verslo rajone vystomam verslo centrui „Hero“. Įmonė ne tik sustiprino savo vidinę komandą, bet ir sudarė sutartį su NT konsultacijų bendrove „Newsec“, kuri užsiims aktyvia nuomininkų paieška. Sostinės A...
nuotrauka
2024-03-13 14:12
Žinomo fotografo ir verslininko Mariaus Jovaišos bendrovė tapo sostinėje plėtojamą verslo centrą „Yellowstone" netiesiogiai valdančios KŪB „Jasinskio 14" tikruoju nariu, pakeitusiu investicijų bendrovę „Equite". Pastarosios savininkas Vilius Kavaliauskas pasitraukė iš „Yellowstone" investuotojų sąra...
nuotrauka
2024-03-12 10:02
Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ pasirašė sutartį su Čekijos investicijų grupe „RSJ Investments“ ir drauge tęs gyvenamojo kvartalo „Naujasis Skansenas“ vystymą Vilniuje. Bendradarbiavimo sutartis su naujuoju investiciniu partneriu suteiks galimybę efektyviau vykdyti projekto ...
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2024-03-08 13:14
Metų pradžia nekilnojamojo turto (NT) rinkoje įprastai nebūna itin aktyvi. Šių metų pirmasis mėnuo pagal įregistruotų NT sandorių kiekį netgi buvo kukliausias per pastaruosius keletą metų, o vasarį rinkos pagyvėjimo taip pat nesulaukėm, skelbia įregistruotus NT sandorius analizuojantis Registrų cent...
nuotrauka
2024-03-07 13:16
Didžiausios šalyje vandentvarkos bendrovės „Vilniaus vandenys" ekspertai kartu su Lietuvos mokslininkais ketina plėtoti technologiją, kuri iš nuotekų gamintų elektrą. Mokslininkų komanda jau eksperimentuoja su kuro elementais, kurie pasitelkdami mieles gamina energiją iš biologinėse atliekose esanči...
nuotrauka
2024-03-06 14:40
Valstybės valdoma pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika" baigė konsolidavimą su kita valstybės valdoma įmone – naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo UAB „GVT LT".
nuotrauka
2024-03-05 16:21
Pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse iš gyventojų surenkamos mišrios komunalinės atliekos panaudojamos cemento pramonėje. Atliekos tampa alternatyviu kuru, kuris naudojamas cemento gamybai – taip mažinamas iškastinio kuro naudojimas, į atmosferą išsiskiriančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų i...
nuotrauka
2024-03-05 07:15
ESSVE stebi meistrų darbą ir ieško būdų, kaip padėti jiems būti efektyviais, demonstruoti aukštą darbo našumą. Ir tai ne tik kokybiški tvirtinimo ir sandarinimo produktai, bet ir darbo organizavimas, kuris primena „Lean“ metodą.
nuotrauka
2024-03-01 15:25
Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ į Venecijoje statomo viešbučio „Hampton by Hilton“ projektą įtraukė ir lietuviškų kompanijų. Viešbutyje jau montuojami šalies gamintojo „Aluvesto“ langai, o kambariuose bus naudojami Kaune pagaminti „Fitsout“ baldai ir interjero elementai.

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas