2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 13:08
Reklama  |  facebook

Antanas Minkevičius. Statybininkų bendruomeniškumas yra didžioji LSA vertybė Fotogalerija

2018-09-12 09:21
Bendra Lietuvos ir Čekijos bendrovė „Grinduva“ save įvardija kaip „mažą įmonę ant ratų“. Tai yra sėkmės variklis iš vienos pusės, o iš kitos pusės – tai buvo faktorius, sulaikęs „Grinduvą“ nuo stojimo į Lietuvos statybininkų asociaciją (LSA). Įmonės konsultantas Antanas Minkevičius pripažįsta ilgą laiką galvojęs, kad mažoms įmonėms šalia didžiųjų – ne vieta.
nuotrauka
Į naujoves „Grinduva“ investuoja dešimtimis tūkstančių eurų kasmet, nes rinkoje nuolat atsiranda naujų grindų dangų, jų įrengimo technologijų, įrenginių, technikos. Bendrovės „Grinduva“ nuotr.


Minimos įmonės
Grinduva, UAB
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ
Klaipėdos LEZ,

Į Asociaciją įsijungė prieš 15 metų

Lietuvos statybininkų asociacijos nare Lietuvos ir Čekijos bendrovė „Grinduva“ tapo prieš 15 metų, praėjus šešeriems metams nuo įsikūrimo. „Visada norėjau, kad mūsų įmonė įsijungtų į statybininkų bendruomenę, taptų Lietuvos statybininkų asociacijos nare. Tačiau tuo metu Asociacijos narėmis buvo beveik vien tik didžiosios statybos įmonės, kurios, kaip man atrodė, kaip „drambliai“ sumindžios mus, mažuosius“, – su būdingu dzūkišku humoru pasakoja ilgametis „Grinduvos“ vadovas, dabar jos konsultantas Antanas Minkevičius.

ANTANAS MINKEVIČIUS

Antanas Minkevičius, 
ilgametis „Grinduvos“ vadovas,
dabar jos konsultantas.
Bendrovės nuotr.

Tačiau situacija pasikeitė prieš 15 metų, kai, pakviestas tuometinio Klaipėdos mero, inžinieriaus statybininko Rimanto Taraškevičiaus, A. Minkevičius pabuvojo Statybininkų dienos šventėje, kurią surengė Asociacija. Tai buvo renginys, kuriame A. Minkevičius sakosi pajutęs statybininkų bendruomenės dvasią.

„Pasibaigus šventei, mes, keli vyrai, užtraukėme „Ant kalno mūrai“. Tai buvo tuometinis premjeras Algirdas Brazauskas, buvę statybos ministrai Romualdas Sakalauskas ir Bronislovas Šešplaukis, Algirdas Abromavičius ir aš“, – pasakoja A. Minkevičius. Jis apgailestauja, kad keturių vyrų jau nebėra tarp gyvųjų, o tuomet patirtas statybininkų bendruomeniškumo jausmas, kurį saugo ir puoselėja Asociacija, A. Minkevičiui yra didžioji vertybė. Jo žodžiais, statybų žmonėms yra svarbu susieiti kartu, aptarti naujienas, aktualijas, pasitarti, pasiklausti, o kartais – ir pakalbėti apie „skaudulius“.

„Grinduva“ neliko LSA bendruomenės nepastebėta – per 15 buvimo sykiu metų net 11 kartų bendrovė pelnė „Sėkmingai dirbančios įmonės“ vardą.

LSA Taryboje pasigenda mažųjų įmonių atstovų

Statybos veteranas A. Minkevičius, 15 metų būdamas su LSA bendruomene, turi savo nuomonę dėl Asociacijos valdymo. „Atsimenu, kaip vienais metais tuometinis VGTU rektorius Romualdas Ginevičius prabilo apie tai, kad Asociacijos prezidiume (dabartinė Taryba) nėra smulkiojo verslo atstovų, nors apie 60 proc. statybos darbų atlieka kaip tik mažosios įmonės. Prezidiume yra tik didžiųjų įmonių vadovai, o mažosioms niekas neatstovauja. Tuomet R. Ginevičius pasiūlė į Prezidiumą mane, tačiau aš atsisakiau. Iki šiol taryboje nėra nė vieno mažos įmonės atstovo“, – apgailestauja A. Minkevičius.

Jis pripažįsta, kad Taryba nepriima sprendimų, kurie kenktų mažoms įmonėms, tačiau didysis verslas nesąžiningai elgiasi su mažomis įmonėmis, šioms dirbant subrangovais – už darbą sumokama neadekvačiai mažai. O kadangi situacija rinkoje įjungia dar ir dempingo mechanizmą, mažoms įmonėms tenka labai smarkiai suktis, kad išliktų ir užsidirbtų.

Kaip ir daugelis statybos sektoriaus atstovų, A. Minkevičius mano, kad buvo padaryta klaida, kai statybos sektorių ėmė kuruoti Aplinkos ministerija. Jeigu sektorius kuria apie 10 proc. šalies BVP, o ministerijoje jam skirtas tik departamentas, toks sprendimas kelia ne tik nuostabą.

Didžiulė širdgėla – mažiausia kaina viešuosiuose pirkimuose. „Mažiausia kaina reiškia prastesnes medžiagas, nes viską reikia atlikti už menkus pinigus, mažiausia kaina neretai lemia ir įmonių bankrotus. Per artimiausius penkerius metus Asociacija turėtų pakeisti šią situaciją, pasiekti, kad vietoj mažiausios kainos viešuosiuose pirkimuose būtų bent jau vidutinė kaina. Kita vertus, pastatai, įvairios paskirties statiniai lieka ateities kartoms – manau, kad Lietuva jau yra ganėtinai turtinga, kad galėtų statyti ir ateičiai palikti kokybiškus, brangesnėmis medžiagomis pastatytus pastatus, galėtų pirkti kokybiškesnes paslaugas“, – sako A. Minkevičius.

Pirmasis metų pusmetis ryškiai išaugino darbų apimtis ir pelną

Pati „Grinduva“ taip pat nestovi vietoje. Į naujoves įmonė investuoja dešimtimis tūkstančių eurų kasmet, nes rinkoje nuolat atsiranda naujų grindų dangų, jų įrengimo technologijų, įrenginių, technikos. Neseniai įmonė investavo 15 tūkst. eurų į naujos kartos mechanizmą šviežiam betonui pjaustyti. „Grinduvos“ žmonės nepraleidžia specialių parodų – domisi grindų dangos įrengimo naujovėmis.

„Nori būti pastebėtas, vertinamas, turi stengtis. Ir šiuo atveju svarbios ne vien modernios technologijos, bet ir požiūris į darbą – atsakingumas, pareigingumas, patikimumas“, – sako A. Minkevičius.

GRINDUVAPirmasis 2018 metų pusmetis „Grinduvai“ buvo sėkmingas ir pelningas. Statybos montavimo darbai, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo apie 150 proc., išaugindami ir pelną. Tokius rezultatus lėmė užsakymai. „Grinduva“, kaip nedažnai pasitaiko, turėjo darbų šaltuoju metų laiku: pakviesti generalinio rangovo „Mitnijos“, visą žiemą triūsė Vilniuje, Saltoniškių gatvėje – įrengė požeminės automobilių aikštelės grindis. Trys aukštai po žeme – 14 tūkst. kv. m grindų dangos įrengimas. Darbą apsunkino aukšti gruntiniai vandenys, molingas gruntas.

Darbų metu buvo pažemintas gruntinio vandens lygis. Kad jam sugrįžus nekiltų problemų, kad danga atlaikytų vandens spaudimą, vien modernių technologijų ir dangų neužtenka. Šiuo atveju svarbiausias lieka žmogiškasis faktorius: danga bus tiek kokybiška ir patikima, kiek bus sąžiningai ir pareigingai atliktas darbas, pastebi A. Minkevičius – bet koks aplaidumas labai greitai išlįs lyg yla iš maišo. „Grinduva“ šiam sostinės objektui skyrė didelį dėmesį – nuo ryto iki vakaro objekte dirbo ir patirties turintis inžinierius Audrius Pečiukonis, kuris pernai, įmonės teikimu, buvo apdovanotas LSA Garbės ženklu.

Šis objektas, kur būtina įvertinti gruntinius vandenis, „Grinduvai“ jau nebe pirmas, analogiškus darbus bendrovė jau yra įvykdžiusi sostinės Lvovo ir Upės gatvių pastatuose.

Dar vienas objektas, kuriame bendrovės žmonės darbavosi žiemą, buvo Klaipėdos LEZ. Šiuo atveju „Grinduvos“ užduotis buvo sudėtinga kitaip – grindų dangą reikėjo įrengti po jau sumontuotais įrenginiais. Granulių katilinėje, kurios aukštis 21 metras arba šeši aukštai, darbai užtruko keturis mėnesius.

„Tai buvo labai sudėtingas darbas, sunku prieiti ir įrengti dangą po mašinomis, tad reikėjo ir nemažai rankų darbo. Tačiau dirbome žiemą, kai darbų mažiau, tad svarbiausia buvo ne tai, kad darbas buvo imlus laiko, o tai, kad turime darbo ir žiemos metu, nes paprastai mūsų veiklą lemia sezoniškumas“, – kalbėjo A. Minkevičius, tarstelėdamas, kad vasarą tokio darbo nesiimtų, nors užsakovai už darbą mokėjo tinkamai.

„Grinduva“ darbų turi užtektinai. Užsakymų portfelis pildosi nesunkiai, nes „maža įmonė ant ratų“ pelnė užsakovų pasitikėjimą, dirbdama kokybiškai, darbus atlikdama sutartu laiku, už kainą, kuri atitinka kokybę. „Grinduvą“ į projektus paprastai kviečia vis tie patys generaliniai rangovai, kaip „Mitnija“, „YIT Kausta“, „Eikos statyba“, „Merko statyba“ ir kitos žinomos įmonės.

„Mūsų komanda šiemet – jau 30 žmonių – iki šiol dirbo 22–23. Tai jauni, imlūs naujovėms žmonės, kurių amžiaus vidurkis yra iki 40 metų, – sako bendrovės „Grinduva“ konsultantas A. Minkevičius. – Mes juos palaikome ir vertiname, kasmet pristatome po vieną gerai dirbantį žmogų apdovanoti Statybininkų dienos proga. Šiemet tai bus mūsų brigadininkas Rimantas Ardzevičius.“

Bendrovės nuotr.

Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 09:32
Susisiekimo infrastruktūros UAB „Fegda grupė" priklausanti Pietų Lietuvos kelių infrastruktūros įmonė „Alkesta" turi naują vadovą – įmonės generalinio direktoriaus pareigas nuo pirmadienio eina Titas Lukšas.
nuotrauka
2024-03-21 14:52
Šiuo metu darbo rinka yra kaip niekada įkaitusi, o darbdaviai itin aktyviai ieško būdų tapti patrauklesniais esamiems ir potencialiems darbuotojams. Tam pasitelkiami įvairūs tyrimai bei įrankiai. Tačiau pasak kovo mėnesį į Lietuvos darbdavio tyrimų rinką žengusios bendrovės „WitMind“ direktorės Živi...
nuotrauka
2024-03-21 13:42
Viena didžiausių susisiekimo infrastruktūros įmonių Lietuvoje „Fegda grupė“ konsoliduotas įmonių grupės pajamas 2023 metais padidino daugiau nei du kartus – nuo 99 mln. EUR iki 218 mln. EUR, tuo tarpu grupės grynasis pelnas padidėjo nuo 3,5 mln. EUR 2022 m. iki 23 mln. EUR pernai. Sėkmingus rezultat...
nuotrauka
2024-03-19 12:11
Atsinaujinančios energetikos fondų valdymo įmonė „Modus Asset Management" ir Šiaulių bankas susitarė dėl 21 mln. eurų finansavimo vėjo jėgainėms Lietuvoje. Lėšos skirtos finansuoti 16,5 MW galios vėjo jėgainių parką Jurbarko rajone.
nuotrauka
2024-03-19 10:07
Naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo bendrovės „GVT LT“ vairą iš dvejus metus įmonei vadovavusio Spartako Petrovo perima UAB „Toksika“ komercijos direktorius Lukas Andronavičius. Jis bendrovei vadovaus laikinai, iki kol bus išrinktas nuolatinis vadovas.
nuotrauka
2024-03-18 13:54
Vilniuje, Sietyno gatvėje, duris atvėrė naujas policijos pastatas – bene moderniausias ir aukščiausius energinius standartus apjungiantis pastatas sostinėje. 6 aukštų pastate įrengta 560 modernių darbo vietų. Čia įsikurs įsikurs Vilniaus miesto policijos komisariatas, Kelių policijos skyrius bei Pol...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-03-14 13:54
Kauno oro uoste netrukus planuojama pradėti keleivių terminalo plėtros darbus. Po rekonstrukcijos, kurią planuojama pabaigti 2025-ųjų viduryje, išaugs ir terminalo erdvės, ir technologijų pažanga. Būtent dėl modernių IT ir kitų aviacijos technologinių sprendimų iš Kauno keliauti taps patogiau ir gre...
nuotrauka
2024-03-13 14:47
Nekilnojamojo turto (NT) bendrovė „Realco“ skelbia pradedanti nuomos procesą Vilniaus centriniame verslo rajone vystomam verslo centrui „Hero“. Įmonė ne tik sustiprino savo vidinę komandą, bet ir sudarė sutartį su NT konsultacijų bendrove „Newsec“, kuri užsiims aktyvia nuomininkų paieška. Sostinės A...
nuotrauka
2024-03-13 14:12
Žinomo fotografo ir verslininko Mariaus Jovaišos bendrovė tapo sostinėje plėtojamą verslo centrą „Yellowstone" netiesiogiai valdančios KŪB „Jasinskio 14" tikruoju nariu, pakeitusiu investicijų bendrovę „Equite". Pastarosios savininkas Vilius Kavaliauskas pasitraukė iš „Yellowstone" investuotojų sąra...
nuotrauka
2024-03-12 10:02
Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ pasirašė sutartį su Čekijos investicijų grupe „RSJ Investments“ ir drauge tęs gyvenamojo kvartalo „Naujasis Skansenas“ vystymą Vilniuje. Bendradarbiavimo sutartis su naujuoju investiciniu partneriu suteiks galimybę efektyviau vykdyti projekto ...
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2024-03-08 13:14
Metų pradžia nekilnojamojo turto (NT) rinkoje įprastai nebūna itin aktyvi. Šių metų pirmasis mėnuo pagal įregistruotų NT sandorių kiekį netgi buvo kukliausias per pastaruosius keletą metų, o vasarį rinkos pagyvėjimo taip pat nesulaukėm, skelbia įregistruotus NT sandorius analizuojantis Registrų cent...
nuotrauka
2024-03-07 13:16
Didžiausios šalyje vandentvarkos bendrovės „Vilniaus vandenys" ekspertai kartu su Lietuvos mokslininkais ketina plėtoti technologiją, kuri iš nuotekų gamintų elektrą. Mokslininkų komanda jau eksperimentuoja su kuro elementais, kurie pasitelkdami mieles gamina energiją iš biologinėse atliekose esanči...
nuotrauka
2024-03-06 14:40
Valstybės valdoma pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika" baigė konsolidavimą su kita valstybės valdoma įmone – naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo UAB „GVT LT".
nuotrauka
2024-03-05 16:21
Pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse iš gyventojų surenkamos mišrios komunalinės atliekos panaudojamos cemento pramonėje. Atliekos tampa alternatyviu kuru, kuris naudojamas cemento gamybai – taip mažinamas iškastinio kuro naudojimas, į atmosferą išsiskiriančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų i...
nuotrauka
2024-03-05 07:15
ESSVE stebi meistrų darbą ir ieško būdų, kaip padėti jiems būti efektyviais, demonstruoti aukštą darbo našumą. Ir tai ne tik kokybiški tvirtinimo ir sandarinimo produktai, bet ir darbo organizavimas, kuris primena „Lean“ metodą.
nuotrauka
2024-03-01 15:25
Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ į Venecijoje statomo viešbučio „Hampton by Hilton“ projektą įtraukė ir lietuviškų kompanijų. Viešbutyje jau montuojami šalies gamintojo „Aluvesto“ langai, o kambariuose bus naudojami Kaune pagaminti „Fitsout“ baldai ir interjero elementai.

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas