2024 balandžio 19 d. penktadienis, 2:21
Reklama  |  facebook

„Baltic system“ projektas Latvijoje. Atrama tapo įmonės patirtis, iššūkiais – išskirtinio projekto vadyba

2021-02-24 07:23
UAB „Baltic system“ 2020-aisiais įgyvendino vieną iš didžiausių per savo 10 metų istoriją projektą,– didžiausiame Baltijos šalyse RIMI parduotuvių logistikos centre, įsikūrusiame Latvijos sostinėje, įrengė stacionarias gaisrų gesinimo sistemas. Šis projektas tapo pirmuoju, kurį UAB „Baltic system“ atliko užsienyje.
nuotrauka
„YIT Lietuva“ nuotr.


Minimos įmonės
Baltic System, UAB
YIT Lietuva, UAB

„Darbų prasme mums tai nebuvo sudėtingas projektas, bet darbų apimtimis tai buvo vienas iš didžiausių objektų per 10 įmonės veiklos metų, – sako Rolandas Patėjūnas, UAB „Baltic system“ direktorius. – Pirmą kartą vykdyti tokios didelės apimties projektą užsienyje ryžomės ir dėl objekto generalinio rangovo „YIT Lietuva“, kuriuo pasitikime, ir dėl pasitikėjimo Latvijos statybinėmis organizacijomis, su kuriomis bendradarbiauta įrengiant „Depo“ prekybos centrus Lietuvoje.“

Pasak įmonės vadovo, „Baltic system“ darbuotojams tai buvo ir iššūkių metas, pakeitęs požiūrį į procesų vadybą, praplėtęs atsakomybių ribas, padėjęs įmonei ūgtelėti ir organizacine prasme.

Vadyba objekte prilygo kariuomenės judėjimo reguliavimui

Didžiausias Baltijos šalyse prekybos tinklo „Rimi“ sandėliavimo ir paskirstymo centras užima 84 tūkst. kv. m plotą. Projekto įgyvendinimo metu naujai pastatyta ir įrengta 37 tūkst. kv. m patalpų bei renovuota 28 tūkst. kv. m anksčiau jau buvusių patalpų. Logistikos centre įrengtos sandėliavimo, biuro bei techninės patalpos. Kaip sako žiniasklaidoje cituojama „Rimi Baltic“ logistikos ir tiekimo bendrovės direktorė Kristīne Pojasņikova, šis centras įmonei svarbus optimizuojant veiklos procesus, užtikrinant efektyvesnį prekių tiekimą į parduotuves visose Baltijos šalyse bei mažinant įmonės poveikį aplinkai.

inžinerinės sistemos „Rimi“ logistikos centre įrengtos įvairios sandėliavimo ir šaldymo patalpos, kuriose turi būti užtikrinama skirtinga temperatūra bei sąlygos maisto produktams laikyti.

Inžinerinių sistemų įrengimo įmonė „Baltic system“ sandėliavimo bei naujai pastatytų ir renovuotų techninių ir administracinių patalpų dalyje įrengė stacionarias gaisrų gesinimo sistemas.

„Per metus – Latvijoje dirbome nuo 2019 m. birželio iki 2020 m. birželio – logistikos centre įrengėme pastato stacionarias gaisrų gesinimo sistemas, gaisrinio vandentiekio sistemas, automatines gaisrų gesinimo stelažuose sistemas, sumontavome signalinius vožtuvus dviejose tokių vožtuvų valdymo patalpose, iš dalies atnaujinome ir naujai pritaikėme gaisrų gesinimo siurblinę“, – pasakojo Martynas Mickus, UAB „Baltic system“ vadovas specialiesiems statybos darbams.

Atskirose sandėlio dalyse turi būti palaikoma nuo +2 iki +5 laipsnių temperatūra ištisus metus, kai kuriose patalpose -25 laipsnių temperatūra. Tad dalį „Baltic system“ įrengtų gaisrų gesinimo sistemų sudarė sauso tipo sistemos, pripildytos suspausto oro. Pirmą kartą Latvijoje esančio sandėlio šaltosiose patalpose įmonė įrengė tarpstelažinio gesinimo sistemą, pripildytą oro.

Pastato aukštis (nuo 7 m iki 15 m) apsunkina inžinerinių sistemų montavimą. Kaip sako M. Mickus, skirtingo tipo keltuvų poreikis, jų paskirstymas skirtingų aukščių zonose, laviruojant tarp kitų rangovų (iš viso objekte vienu metu dirbo apie 450 darbuotojų), darbo zonų įrengimas ir jų atlaisvinimas prilygo kariuomenės judėjimo reguliavimui.

Kas lemia didžiausią naudą už mažiausią kainą

Montuodama sistemas RIMI logistikos centre, įmonė naudojosi jau turima patirtimi, nes Latvijoje diegiama sistema skyrėsi tik dalimi principinių komponentų ir vamzdynų pripildymo medžiaga.

„Tačiau svarbiausias yra proceso sureguliavimas: kaip medžiaga, detalė nuo jos atvežimo į objektą tampa sistemos dalimi. Kiek profesionaliai pavyks tai padaryti, tiek kokybiškas bus ir galutinis rezultatas“, – įsitikinęs M. Mickus.

Statyboje vertinami konkrečiam objektui gamyklose iš anksto pagaminti gaminiai, kuriuos lieka tik sumontuoti objekte. „Svarstėme galimybę naudoti gamykloje paruoštų vamzdynų sistemas, tačiau dėl nepakankamos projektų kokybės to daryti negalėjome. Latvijoje nėra rengiamas darbo projektas, tik naujos esamo projekto laĩdos inicijuojant esminius pakeitimus dėl neatitikimų ar projekto optimizacijos, todėl montavimo darbų įmonė nėra oficialus projektavimo proceso dalyvis“, – teigia M. Mickus.

baltic system inžinerinės sistemos

„Baltic system“ ėjo kitu keliu: užuot, pvz., atsigabenę parengtus montuoti vamzdžius su atšakomis sprinkleriams, visa daro vietoje ir greičiau už konkurentus, naudojančius iš anksto parengtus gaminius. Tokį darbų pobūdį, anot M. Mickaus, lemia tinkamas pasiruošimas darbams ir aukšta darbuotojų kvalifikacija. „Baltic system“ specialistai objekte įvertina konkrečią situaciją ir sprendžia, kaip vykdys montavimo darbus konkretaus projekto rėmuose optimizuodami resursų ir medžiagų poreikį.

„Kai pagal projektą negali dirbti, svarbiausia tampa patirtis: pamatyti, įvertinti ir priimti teisingus sprendimus, – dalijasi įprastais inžinerinių sistemų montavimo ypatumais M. Mickus, aiškindamas, kodėl jie renkasi kitokį principą. – Naudodami pasiteisinusį kelią ir rinkdamiesi vidurį tarp gatavo ir „žalio“ gaminio, mes galime užsakovui pasiūlyti didžiausią naudą už optimalią kainą.“

Nuomos paslaugos atpigo tik įmonei tapus atpažįstama Latvijos rinkoje

Projekto pradžioje „Baltic system“ buvo priversta iš Lietuvos gabentis keltuvus ir kitą nuomotą įrangą. Tam buvo kelios priežastys. Pirmiausia, tuo pat metu Rygoje buvo baigiamas pagrindinis Latvijos LIDL sandėlis, todėl keltuvų paklausa buvo didesnė už pasiūlą. Kita vertus, „Baltic system“ įmonė Latvijoje buvo naujokai, todėl nežinomai įmonei buvo pateikiami tokie brangūs pasiūlymai, kad net įrangos išrinkimas, gabenimas sunkvežimiais ir surinkimas atsiėjo pigiau. Tačiau po kelių mėnesių, kaip pasakojo M. Mickus, rinka juos jau atpažindavo, įmonės buvo suinteresuotos dirbti su lietuviais, todėl po pakartotinių derybų su jų atstovais, įmonė likusį laiką jau naudojosi vietos nuomotojų paslaugomis.

Kai objekte dirba daugybė rangovų, kyla grėsmė, kad net atsigabenus išnuomotą techniką bus problemiška patekti į zoną, kurioje suplanuoti inžinerinių sistemų montavimo darbai.

„Be tiesioginių sistemų montavimo darbų mums dar reikėjo surasti būdą, kaip elgtis svetimoje rinkoje – ir spręsti reikėjo greitai, čia ir dabar“, – dalijasi įspūdžiais M. Mickus, vadovavęs įmonės komandai Latvijoje.

Lietuvoje atsakomybės didėjo palaipsniui, Latvijoje – šuoliais

Dabartinėje statyboje svarbiausiu iššūkiu tampa gebėjimas optimizuoti procesus, nes trumpėja jiems skirtas atlikimo laikas, darbai tampa sudėtingesni, rinka spaudžia mažinti sąnaudas. Todėl įmonei buvo svarbus santykis su generaliniu rangovu, kitais projekto dalyviais – Latvijos įmonėmis.

„Su „YIT Lietuva“, generaliniu rangovu, sieja geroji patirtis ir pasitikėjimas. – Už pasitikėjimą mes atsilyginome kokybišku darbu, laikydamiesi sutartų grafikų, – pasakoja M. Mickus.

Tačiau tinkamas darbų atlikimas ir terminų laikymasis nebuvo labai paprasta užduotis. Ketvirtadalį viso projekto įgyvendinimo laiko buvo paskelbtas karantinas, o valstybių sienos tarp Lietuvos ir Latvijos uždarytos. Tai reiškė atimtą galimybę atsivežti darbuotojų iš Lietuvos ir itin greitą persiorientavimą pasitelkiant resursus, esančius Latvijoje. Tai pareikalavo staigaus projekto valdymo perorganizavimo, didesnės kontrolės, daugiau atsakomybių, didesnių laiko ir pinigų sąnaudų.

„Įgyvendindami projektą Latvijoje, mūsų žmonės įgijo neįkainojamos patirties: jiems buvo suteikta daugiau atsakomybių – ne palaipsniui, bet čia ir dabar, nes to reikalavo situacija, – sako „Baltic system“ direktorius R. Patėjūnas. – Jie nelaukė, kol kas nors palieps, o vertino situaciją ir ieškojo efektyviausių sprendimų konkrečioje situacijoje. Tai vadinu vadybos mokslų šuoliais – didžiuojuosi savo žmonėmis.“

„YIT Lietuva“ nuotr.

Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-04-02 13:52
Didžiausias Lietuvos šilumos ir karšto vandens tiekėjas AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) užbaigė 100 proc. Klaipėdoje veikiančių bendrovių UAB „Miesto energija“ ir UAB „Pramonės energija“ bei 4,34 proc. uostamiesčio šilumos ūkį valdančios AB „Klaipėdos energija“ akcijų įsigijimo procesą. Sandoris, ...
nuotrauka
2024-04-02 10:16
Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų kovą Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 234 būstai ir fiksuota 20 sutarčių nutraukimų. Palyginti su vasariu, kai parduoti 195 būstai, pardavimai išaugo apie 20 proc., tačiau su praėjusių metų kovu, kuomet pirkėjai įsigijo 3...
nuotrauka
2024-03-29 14:59
Sostinės Naujamiestyje siuvimo fabriko vietoje įsikursiantis didžiausias Europoje technologijų ir kūrybinių industrijų miestelis „Tech Zity Vilnius" gavo Vilniaus miesto savivaldybės leidimą pradėti pirmojo etapo statybos darbus. Šis leidimas žymi svarbų žingsnį projekte, kuris keis Vilniaus Naujam...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas