2024 kovo 19 d. antradienis, 13:05
Reklama  |  facebook

Dirbtinis intelektas statybose: nuo gamybos iki planavimo sprendimų

2019-11-21 11:37
Kiekvienais metais vis labiau tobulėjant dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi galimybėmis tam turi ruoštis ir statybos sektoriaus įmonės – nuo didžiausių ir daugiausia darbuotojų turinčių iki vos kelių žmonių startuolių. Tuo įsitikinę Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakulteto (KTU SAF) mokslininkai.
nuotrauka
Portalo Statybunaujienos.lt (BALTERMA) archyvo nuotr.


Minimos įmonės
KTU Statybos ir architektūros fakultetas,

Šio fakulteto mokslininkė Irina Matijošaitienė kartu su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) mokslininkais kuria dirbtinio intelekto produktą, kuris padės apskaičiuoti jau esamos ar planuojamos teritorijos palankumą nusikaltimams vykdyti.

Padeda išlaikyti darbuotojus, didina našumą

Tikimasi, kad šis savaime besimokančio dirbtinio intelekto pagrindu kuriamas įrankis tiksliai nuspės, kurioms vietoms reikia daugiau priežiūros ir kaip juose užkirsti kelią nusikaltimams.

Tačiau, pasak I. Matijošaitienės, mašininis mokymasis ir dirbtinis intelektas gali labai pagelbėti ir kitoms statybos sektoriaus problemoms spręsti ir mažinti išlaidas.

„Šios technologijos turėtų ypač padėti įmonėms, kurios siekia optimizuoti ar automatizuoti sprendimus, didinti pelną analizuojant savo ir konkurentų duomenis. Jau dabar yra svarbu pasitelkiant mašininio mokymosi ir prognozuoti gebančios analitikos galimybes diegti naujas paslaugas ir produktus. Tai padeda verslui išlaikyti vartotojus, pasiūlyti jiems labiau tinkamus sprendimus. Dar labai plačiai naudojama lėšų optimizavimui bet kuriame statybų/architektūros sektoriuje, subalansuojant išlaidas-pelną, pavyzdžiui, stebint duomenis realiu laiku ir akimirksniu reaguojant, didinant operacinį efektyvumą, gerinant darbo našumą ir mažinant kaštus“, – pranešime cituojama KTU SAF mokslininkė.

Statybų sektoriuje dirbtinis intelektas ir mašininis mokymasis gali būti taikomas bet kuriame pastato gyvavimo cikle, nuo idėjos iki pastatymo ir priežiūros, pastato stebėsenos.

Pradedant nuo projektuojamų pastatų vietos parinkimo, analizuojant geografinius ir kitus duomenis, prognozuojant, kurie pastatai yra didesnės rizikos grupėse pagal, pavyzdžiui, užtvindymo pavojų, gaisro, apleistumo ir nepriežiūros. 

Padeda prognozuoti statinio elgseną

Kaip tikina KTU Išmaniųjų miestų ir infrastruktūros centro vadovas Darius Pupeikis, cituojamas KTU pranešime, statinys ir jį supanti aplinka yra kaip „gyvas organizmas“, kuris nuolatos yra veikimas įvairių poveikių ir priklausomas nuo itin daug faktorių. 

„Dirbtinis intelektas gali būti naudingas atliekant įvairaus pobūdžio analizes ir simuliacijas: energijos srautų kitimo (šilumos, elektros, vandens, nuotekų), žmonių judėjimo, statinio lokalizavimo, užtvindymo, saugumo, elgsenos gaisro atveju, konstrukcinės būklės, ar net ekstremalių situacijų planavimo“, – cituojamas pranešime D. Pupeikis.

Jo teigimu, paminėtos analizės atliekamos dar statinį projektuojant, tačiau nemažiau svarbu yra prognozuoti statinio elgseną jo eksploatacijos etate, pvz. numatyti planą ekstremaliomis situacijomis (angl. disaster planing). 

„Kaip parodė pastarųjų dienų įvykiai Alytuje, kuomet degė didelis kiekis padangų, nesame tam pasiruošę. Statybos sektorius yra milžiniškas savo apimtimis, todėl duomenų analitika ir dirbtinio intelekto taikymas itin greitai atsiperka, įtakodamas statinio išlaikymo kaštus“, – tikina KTU SAF mokslininkas.

Taupo lėšas gamybos srityje

Ne ką mažesnės šių technologijų panaudojimo galimybės ir supaprastinant procesus vartotojui.

Pasak I. Matijošaitienės, JAV dirbtinis intelektas jau dabar taikomas kuriant personalizuotą būstą, kur kliento neklausiama, kokio būsto jis ar ji nori, bet visi kliento pageidavimai surenkami iš duomenų, atskleidžiančių kliento pomėgius ir prioritetus, gyvenimo būdą ir užimtumą bei daug kitų aspektų, apie kuriuos sunku pagalvoti, norint atskleisti visa tai įprastos apklausos būdu.

„Toks duomenų surinkimas ir personalizavimas padeda architektams ir projektuotojams atsisakyti tradicinių projektų ir paieškoti labiau personalizuotų sprendimų kiekvienam klientui“, – tikina KTU SAF mokslininkė.

Mokslininkai pastebi, kad daug lėšų sutaupyti dirbtinis intelektas ir mašininis mokymasis gali gamybos srityje. Jį galima pritaikyti nuo kokybės tikrinimo automatizavimo iki gamybos proceso optimizavimo, ieškant būdų pagaminti greičiau, kokybiškai ir su mažiau išteklių. 

JAV dirbtinis intelektas jau dabar taikomas kuriant personalizuotą būstą, kur kliento neklausiama, kokio būsto jis ar ji nori, bet visi kliento pageidavimai surenkami iš duomenų, atskleidžiančių kliento pomėgius ir prioritetus, gyvenimo būdą ir užimtumą bei daug kitų aspektų, apie kuriuos sunku pagalvoti, norint atskleisti visa tai įprastos apklausos būdu.

Statyboje šios technologijos taikomos nuo darbų saugos, statybos aikštelės stebėjimo ir priežiūrai iki pastato patikros, prieš jį pripažįstant tinkamu naudoti. Galiausiai stebint apstatą ir laiku nustatant atsiradusius trūkumus be pastato apžiūros vietose, tai užtikrina reagavimą realiu laiku, signalo šeimininkui išsiuntimą.

Pirmieji, bet tvirti žingsniai

I. Matijošaitienė pastebi, kad dirbtinis intelektas bei mašininis mokymasis dar tik įsitvirtina rinkoje, tačiau technologijų galimybės ir atnešama nauda, bei surenkamų duomenų kiekiai jau dabar skatina investuoti į šių rūšių specialistų mokymą, statybos ir kitų sričių inžinierių kompetencijų kėlimą. 

„Šiuo metu rinkoje jaučiama didelė žinių ir specialistų stoka, valstybės investuoja ir skatina universitetus integruoti dirbtinio intelekto ir mašininio mokymosi programas į studijų tinklelius, kad kuo daugiau specialistų turėtų reikiamų žinių. Mes taip pat kviečiame jau esamus specialistus baigti savaitės trukmės kursus“, – sakė KTU SAF mokslininkė, cituojama KTU pranešime.

Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-03-19 12:11
Atsinaujinančios energetikos fondų valdymo įmonė „Modus Asset Management" ir Šiaulių bankas susitarė dėl 21 mln. eurų finansavimo vėjo jėgainėms Lietuvoje. Lėšos skirtos finansuoti 16,5 MW galios vėjo jėgainių parką Jurbarko rajone.
nuotrauka
2024-03-19 10:07
Naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo bendrovės „GVT LT“ vairą iš dvejus metus įmonei vadovavusio Spartako Petrovo perima UAB „Toksika“ komercijos direktorius Lukas Andronavičius. Jis bendrovei vadovaus laikinai, iki kol bus išrinktas nuolatinis vadovas.
nuotrauka
2024-03-18 13:54
Vilniuje, Sietyno gatvėje, duris atvėrė naujas policijos pastatas – bene moderniausias ir aukščiausius energinius standartus apjungiantis pastatas sostinėje. 6 aukštų pastate įrengta 560 modernių darbo vietų. Čia įsikurs įsikurs Vilniaus miesto policijos komisariatas, Kelių policijos skyrius bei Pol...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-03-14 13:54
Kauno oro uoste netrukus planuojama pradėti keleivių terminalo plėtros darbus. Po rekonstrukcijos, kurią planuojama pabaigti 2025-ųjų viduryje, išaugs ir terminalo erdvės, ir technologijų pažanga. Būtent dėl modernių IT ir kitų aviacijos technologinių sprendimų iš Kauno keliauti taps patogiau ir gre...
nuotrauka
2024-03-13 14:47
Nekilnojamojo turto (NT) bendrovė „Realco“ skelbia pradedanti nuomos procesą Vilniaus centriniame verslo rajone vystomam verslo centrui „Hero“. Įmonė ne tik sustiprino savo vidinę komandą, bet ir sudarė sutartį su NT konsultacijų bendrove „Newsec“, kuri užsiims aktyvia nuomininkų paieška. Sostinės A...
nuotrauka
2024-03-13 14:12
Žinomo fotografo ir verslininko Mariaus Jovaišos bendrovė tapo sostinėje plėtojamą verslo centrą „Yellowstone" netiesiogiai valdančios KŪB „Jasinskio 14" tikruoju nariu, pakeitusiu investicijų bendrovę „Equite". Pastarosios savininkas Vilius Kavaliauskas pasitraukė iš „Yellowstone" investuotojų sąra...
nuotrauka
2024-03-12 10:02
Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ pasirašė sutartį su Čekijos investicijų grupe „RSJ Investments“ ir drauge tęs gyvenamojo kvartalo „Naujasis Skansenas“ vystymą Vilniuje. Bendradarbiavimo sutartis su naujuoju investiciniu partneriu suteiks galimybę efektyviau vykdyti projekto ...
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2024-03-08 13:14
Metų pradžia nekilnojamojo turto (NT) rinkoje įprastai nebūna itin aktyvi. Šių metų pirmasis mėnuo pagal įregistruotų NT sandorių kiekį netgi buvo kukliausias per pastaruosius keletą metų, o vasarį rinkos pagyvėjimo taip pat nesulaukėm, skelbia įregistruotus NT sandorius analizuojantis Registrų cent...
nuotrauka
2024-03-07 13:16
Didžiausios šalyje vandentvarkos bendrovės „Vilniaus vandenys" ekspertai kartu su Lietuvos mokslininkais ketina plėtoti technologiją, kuri iš nuotekų gamintų elektrą. Mokslininkų komanda jau eksperimentuoja su kuro elementais, kurie pasitelkdami mieles gamina energiją iš biologinėse atliekose esanči...
nuotrauka
2024-03-06 14:40
Valstybės valdoma pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika" baigė konsolidavimą su kita valstybės valdoma įmone – naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo UAB „GVT LT".
nuotrauka
2024-03-05 16:21
Pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse iš gyventojų surenkamos mišrios komunalinės atliekos panaudojamos cemento pramonėje. Atliekos tampa alternatyviu kuru, kuris naudojamas cemento gamybai – taip mažinamas iškastinio kuro naudojimas, į atmosferą išsiskiriančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų i...
nuotrauka
2024-03-05 07:15
ESSVE stebi meistrų darbą ir ieško būdų, kaip padėti jiems būti efektyviais, demonstruoti aukštą darbo našumą. Ir tai ne tik kokybiški tvirtinimo ir sandarinimo produktai, bet ir darbo organizavimas, kuris primena „Lean“ metodą.
nuotrauka
2024-03-01 15:25
Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ į Venecijoje statomo viešbučio „Hampton by Hilton“ projektą įtraukė ir lietuviškų kompanijų. Viešbutyje jau montuojami šalies gamintojo „Aluvesto“ langai, o kambariuose bus naudojami Kaune pagaminti „Fitsout“ baldai ir interjero elementai.
nuotrauka
2024-03-01 09:59
Rinkdamiesi būstą Lietuvos gyventojai ypatingą dėmesį skiria ne tik lokacijai ar erdvių išplanavimui, bet ir darniai bei saugiai kvartalo kaimynystei. KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų instituto atliktos didmiesčių gyventojų apklausos duomenys rodo, kad pastarasis aspektas yra svarbus trims ket...
nuotrauka
2024-03-01 09:27
Praėjusių metų spalis Europos gamintojams žymi reikšmingą pokytį – prasidėjo pereinamasis Pasienio anglies dioksido korekcinio mechanizmo (PADKM, angl. CBAM – Carbon border adjustment mechanism) laikotarpis, kurio metu importuotojai privalo teikti ataskaitas apie tam tikrų į Europos Sąjungą įvežamų ...
nuotrauka
2024-02-29 09:29
„Workland", pilnai aptarnaujamų biurų ir bendradarbystės erdvių operatorius Baltijos šalyse ir Suomijoje, plečia savo tinklą regione ir Vilniuje atidarys dar vieną centrą – „Workland Flow". Artimiausiuose įmonės planuose – ir po naują centrą Rygoje bei Taline, kurie padidins „Workland" portfelį daug...
nuotrauka
2024-02-28 12:31
Didžiausia Lietuvoje pramonės atliekų tvarkymo bendrovė „Žalvaris“, priklausanti žiedinės ekonomikos įmonių grupei „GreenGroup“, paskelbė pasirašiusi medžio granulių gamintojos UAB „Granulita“ įsigijimo sutartį. Sulaukus Konkurencijos tarybos leidimo, sandorį ketinama užbaigti šių metų antrojo ketvi...
nuotrauka
2024-02-28 07:59
Malkų įlankoje esančios Vakarų laivų gamyklos (VLG) įmonių grupės krantinės yra visiškai pritaikytos, kad galėtų remontuoti didžiuosius laivus. Tai tapo įmanoma įmonei „Borta“ rekonstravus dvi krantines (taip vadinamą pirsą) ir sutvirtinus 135A krantinę. Tokiu būdu atsirado galimybė tinkamai išnaudo...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas