2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 3:36
Reklama  |  facebook

„Grunto valymo technologijų“ vadovas S.Petrovas apie paveikiausius kelius kuriant sveiką, švarią ir saugią Lietuvos aplinką Fotogalerija

2020-12-15 07:19
Per 24 darbo metus VŠĮ „Grunto valymo technologijos“ išvalė daugiau kaip 280 tūkst. t užteršto dirvožemio, grunto, vandens, upių ir ežerų dugno nuosėdų, naftos gaudyklių dumblo. Tačiau užterštų teritorijų sąrašas kasmet pasipildo apie 60 naujų objektų.
nuotrauka
VšĮ „Grunto valymo technologijos“ nuotr.


Minimos įmonės
GVT LT (anksčiau – Grunto valymo technologijos, VŠĮ), UAB
Lietuvos energetikos institutas,
VILNIUS TECH / Vilniaus Gedimino technikos universitetas,
Vilniaus universitetas (VU),
Vytauto Didžiojo universitetas (VDU),
Marijampolės PRC (profesinio rengimo centras), VŠĮ
Gamtos tyrimų centras,
„Šiuo metu Lietuvoje yra apie 12 tūkst. užterštų objektų ir teritorijų. O žinant, kad kasmet šį skaičių papildo dar bent 60 naujų objektų, mums būtina ne tik nuolatinė „kovinė parengtis“, bet ir naujų efektyvių priemonių, moderniausių technologijų paieška, kuri neįmanoma be aukštos kvalifikacijos savo srities specialistų bei partnerių“, – sako VŠĮ „Grunto valymo technologijos“ direktorius Spartakas Petrovas.

Grunto problemos išlenda tik pajudinus žemę

Prioritetinė „Grunto valymo technologijų“ kryptis, pasak įstaigos vadovo, yra nafta ir jos produktais užterštų teritorijų tvarkymas, grunto bei vandens valymas. Dauguma užterštų objektų ir teritorijų – sovietmečiu susidarę vadinamieji istorinės taršos židiniai. 

„Dažnai tokie objektai vizualiai neatrodo užteršti, bet vos tik pajudinus žemę paaiškėja, kad giliau esantys sluoksniai permerkti naftos produktų, – problemas vardina S. Petrovas. – Tvarkant sovietmečiu užterštas teritorijas, svarbu kiekvieną žingsnį apgalvoti, kadangi tokio pobūdžio plotuose dažnai aptinkama požeminių komunikacijų, mazuto talpų ar kitų taršos židinių, kurie nenurodyti dokumentuose.“ 

Problema yra ir išvalyto grunto bei dumblo realizavimas, antrinis panaudojimas. Toks gruntas ir dumblas galėtų būti naudojamas žemės ūkyje, karjerams rekultivuoti, pakelių ir pramoninių teritorijų reljefui formuoti, keliams tiesti, miesto teritorijoms tvarkyti – tai leistų taupyti gamtos išteklius. Nors žiedinės ekonomikos tema itin populiari, skatinamas atliekų perdirbimas ir pakartotinis panaudojimas, teisės aktai riboja tokias galimybes.

 

„Aplinkos kokybė negali būti išimtinai tik specialistų reikalas. Efektyvią veiklą lemia ir visuomenės palaikymas, todėl mums svarbu dalintis savo projektais, rezultatais, kelti klausimus ir kartu ieškoti sprendimų. Informuota visuomenė yra suinteresuota visuomenė. Mūsų veikloje tai yra svarbiausias partneris“, –
sako VšĮ „Grunto valymo technologijos“ direktorius SPARTAKAS PETROVAS,
pabrėždamas, kad tai yra pats paveikiausias kelias kuriant sveiką, švarią, saugią Lietuvos aplinką. 

 

 

 

 

Pvz., tiesiant kelius, pagrindo sluoksniams naudojamas smėlis, žvyras pagal reikalavimus turi būti tam tikros granuliometrinės sudėties, savybių ir pan., o apdoroto, išvalyto grunto panaudojimo galimybės ar prioritetai vis dar nėra nenumatyti. Panaši situacija ir su karjerų rekultivacija, žemės sankasų įrengimu, kitomis sritimis, kur galėtų būti tikslingai naudojamas išvalytas gruntas.

Svarbu ne tik išvalyti, bet ir kuo efektyviau tai daryti

VšĮ „Grunto valymo technologijos“ įkūrimas 1997 m. turėjo tikslą likviduoti vadinamosios istorinės taršos, avarinio naftos ir jos produktų išsiliejimo pasekmes. Šios problemos aktualios ir dabar. 

„Naudodama aplinkai nekenksmingus biologinius metodus, mūsų įstaiga sutvarkė daugelį aplinkai pavojingų objektų. Pradedant tokiais objektais, kaip buvusios karinės ir naftos bazės, užterštos gyvenviečių ir pramoninės teritorijos arba tokie objektai, kaip Mindaugo vidurinės mokyklos teritorija Vilniuje“, – vardina įstaigos, orientuotos dirbti gamtai ir žmogui, vadovas.

Valymo technologijų kūrimas bei tobulinimas yra neatsiejama įstaigos veikla. Svarbu ne tik išvalyti dirvožemį, gruntą, vandenį, bet ir tinkamai, šiuolaikiškai tai padaryti. Todėl dėmesys skiriamas eksperimentinei veiklai, susijusiai su naujų, organinius teršalus oksiduojančių, mikroorganizmų paieška, naujoms technologijoms, metodams kurti ir esamiems tobulinti, atsižvelgiant į praktikos padiktuotas patirtis. 

Apjungia savo ir partnerių kompetencijas

Masinis upių tiesinimas sovietmečiu pablogino buvusias natūralių upių bioįvairovės sąlygas, pakeitė tradicinį kraštovaizdį. „Grunto valymo technologijos“ su jungtinės veiklos partneriu ėmėsi iššūkio – įgyvendino upių renatūralizavimo projektą. Tai pirmasis Lietuvoje projektas, kurio metu ištiesintose upių atkarpose buvo naudojami rąstai, kelmai, akmenys. Taip buvo siekiama atkurti sąlygas, artimas natūralioms morfologinėms ir ekologinėms. Projekto metu sukaupta patirtis buvo apibendrinta rekomendacijose. 

„Bendradarbiaujant su Lietuvos energetikos institutu, atliktas pabėgiuose esančių pavojingų medžiagų – policiklinių aromatinių angliavandenilių – skaidymo eksperimentas. Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Vilniaus Gedimino technikos universitetu dėl bendrų mokslinių tyrimų plėtros“, – bendradarbiavimo projektais dalijasi S. Petrovas.

„Grunto valymo technologijos“ perima ir gerąją kitų šalių patirtį, kurių viena – Skandinavijos šalių vandens telkinių valymo patirtis. Įstaigos specialistai yra parengę daugiau kaip 20 įvairių vandens telkinių valymo projektų, galimybių studijų, poveikio aplinkai vertinimo programų, atrankų ir ataskaitų; su partneriais įgyvendina ir vandens telkinių tvarkymo projektus.

Teoriją derina su praktika

Įstaigos specialistų pastangomis išversta ir išleista Austrijos klimato apsaugos premijos laureato G. Dunst knyga „Kompostavimas ir dirvožemio mišinių gamyba. Praktinis vadovas ir patarimai sodininkams, ūkininkams ir profesionalams“. Šių knygų neatlygintinai perduota rajonų savivaldybių bibliotekoms. Parengta ir išleista knyga „Biologiškai skaidžių atliekų tvarkymas“.

VšĮ „Grunto valymo technologijos“ Jonavos skyriuje įrengtas specialus paviljonas, kuriame įstaigos specialistai teorines žinias pritaiko praktikoje. Išbandytas karštasis kompostavimo metodas naudojant Kalifornijos raudonuosius sliekus, augalų augimo aktyvatoriaus gamyba naudojant efektyviuosius mikroorganizmus. Taip pat vykdomi sunkiųjų metalų akumuliacijos augaluose eksperimentai, įrengtos gruntą valančių augalų ekspozicijos Vilniaus universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos soduose, dar viena ekspozicija bus įrengta Marijampolėje, bendradarbiaujant su Marijampolės profesinio rengimo centru.

Naujovių paieškos Lietuvoje ir užsienyje

„Grunto valymo technologijos“ turi skyrius Jonavoje (Daigučiuose) ir Klaipėdoje (Kiškėnuose), kur valomas užterštas gruntas, dumblas ir vanduo; atliekami užteršto grunto ar dumblo valymo darbai ir laikinose valymo aikštelėse. 

Įstaigoje dirba 24 darbuotojai – gamtininkai, chemikai, inžinieriai, ekonomistai, – kurie naujovėmis dalinasi mokslo konferencijose Lietuvoje ir užsienyje.

Didinant ir efektyvinant pajėgumus, nuolat atnaujinama grunto aeravimo, homogenizavimo technika, laboratorinė įranga naftos produktų koncentracijai tirti ir kitiems grunto bei vandens parametrams nustatyti ir analizuoti. Bendradarbiaujant su Lietuvos ir užsienio mokslo įstaigomis, tobulinamos ir kuriamos naujos grunto, dumblo ir vandens valymo technologijos, biopreparatai. 

Su Gamtos tyrimų centro mokslininkais sukurtas naujas mikrobiologinis preparatas užterštam gruntui valyti. Šiuo metu atliekami ir kitais metais bus tęsiami naujojo preparato panaudojimo gamybiniai eksperimentai.

Specialistų sąjungininkas – suinteresuota visuomenė

Efektyvus veikimas, S. Petrovo žodžiais, neįmanomas be visuomenės palaikymo, kurį lemia ir informacijos sklaida. Todėl veiklos pelną VšĮ skiria švietimui: rengia bei leidžia mokslo ir mokslo populiarinimo literatūrą, žodynus, vadovėlius aplinkos apsaugos temomis, vykdo ir remia nevyriausybinių organizacijų, mokslo, mokymo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų vykdomus ekologinio švietimo projektus, konkursus, konferencijas. 

2012 m. „Grunto valymo technologijos“ įsteigė prof. Karolio Jankevičiaus – įžymaus Lietuvos botaniko, mikrobiologo, gamtosaugininko, biomedicinos mokslų daktaro – vardinę stipendiją. Ji skiriama gabiems Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biomokslų instituto mikrobiologijos ir biotechnologijos mokslų srities studentams.

„Aplinkos kokybė negali būti išimtinai tik specialistų reikalas. Efektyvią veiklą lemia ir visuomenės palaikymas, todėl mums svarbu dalintis savo projektais, rezultatais, kelti klausimus ir kartu ieškoti sprendimų. Informuota visuomenė yra suinteresuota visuomenė. Mūsų veikloje tai yra svarbiausias partneris“, – sako VšĮ „Grunto valymo technologijos“ direktorius S. Petrovas, pabrėždamas, kad tai yra pats paveikiausias kelias kuriant sveiką, švarią, saugią Lietuvos aplinką. 

VšĮ „Grunto valymo technologijos“ nuotr. 

Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Aplinka

nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-15 15:30
Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nekokybiškus konteinerius įrengusios bendrovės VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) turės atlyginti daugiau nei 445 tūkst. eurų žalą.
nuotrauka
2024-04-12 13:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" veikla rodo ryžtą tausoti aplinką. Prisijungusi prie ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją", įmonė savo aplinkosauginių iniciatyvų sąrašą papildė dar viena svarbia priemone. Pasak įmonės atstovų, šis žingsnis taps dar vienu būdu užtikrinti,...
nuotrauka
2024-04-12 13:21
Sakoma, kad svarbiausias kriterijus renkantis būstą yra vieta. Tačiau šiemet Lietuvoje atliktas tyrimas atskleidė, kad kone pusė (48 proc.) šalies gyventojų kaip prioritetą nurodo būsto energinį efektyvumą. Tiesa, trečdalis apklaustųjų pripažino, kad nėra svarstę apie investicijas, kurios padėtų pag...
nuotrauka
2024-04-11 10:29
„Orientuokimės į tai, kad mūsų vaikai neprisimintų tokio reiškinio kaip sąvartynas. Į Europos Sąjungą prieš 20 metų Lietuva įstojo prižiūrėdama šalyje 850 sąvartynų, šiuo metu yra tik 11 jų, o ateityje jų turėtų iš viso nebelikti“, – teigė pranešime cituojamas aplinkos ministras Simonas Gentvilas tr...
nuotrauka
2024-04-10 14:51
Augant statybų apimtims, auga ir atliekų kalnai – statybų aikštelėse, kaip pastebi atliekų tvarkytojai, ypač daugėja plastiko pakuočių. Nors daliai statytojų atliekų rūšiavimas vis dar – papildomas rūpestis, iš tiesų tai – ne tik tvarus, bet ir ekonomiškai naudingas sprendimas. Tiesa, planuojantys s...
nuotrauka
2024-04-09 10:43
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Seimo Aplinkos apsaugos komiteto prašymu, atliko Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimo ir Aplinkos oro apsaugos įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektų antikorupcinį vertinimą. STT dėl šių projektų Seimo Aplinkos apsaugos komitetui pateikė 7 antikorupcines ...
nuotrauka
2024-04-08 10:22
Generalinės prokuratūros prokuroras, siekdamas apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ir Neringos savivaldybės priteisti beveik 1 mln. Eur (923 030, 43 Eur).
nuotrauka
2024-04-05 09:39
Turto bankas atidarė saulės parkus, kurie elektra aprūpina įmonės valdomus visuomeninės paskirties pastatus. Skaičiuojama, kad 2,21 MW suminės galios saulės parkai per 25 metų eksploatacijos laikotarpį CO2 emisiją sumažins kone 7 tūkst. tonų ir padengs didžiąją dalį elektros energijos poreikio pasta...
nuotrauka
2024-04-04 17:36
Alytaus miesto savivaldybės administracija ir Suvalkų miesto savivaldybė kartu įgyvendins Žaliosios infrastruktūros gerinimo pasienio regiono miestų teritorijose projektą „The Gardens“, iš dalies finansuojamą Europos Sąjungos.
nuotrauka
2024-04-04 11:09
Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarkos aprašą ir peržiūrėti, kiek tikslingos jame numatytos finansuoti priemonės.
nuotrauka
2024-04-03 15:05
Balandžio 2d. baigėsi kvietimas norintiems atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą ir padidinti energinio naudingumo klasę. Mėnesį laiko trukęs kvietimas sulaukė didelio gyventojų susidomėjimo – gauta arti 2 000 paraiškų už daugiau nei 16 mln. eurų. Aktyviausiai namų modernizavimo galimybėmis do...
nuotrauka
2024-03-29 13:40
Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Šv. Velykoms, daugelis ieško originalių būdų papuošti namus ir šventinį stalą. Aplinkos ministerija siūlo savo erdvių puošybai pasirinkti natūralias, tvarias dekoracijas. O ypač gerą darbą gamtai galima padaryti tam panaudojant invazinius augalus, pavyzdžiui,...
nuotrauka
2024-03-28 11:33
Po daugiau nei 3 metus trukusios rekonstrukcijos atidaryta Švenčionių nuotekų valykla. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) administravo daugiau nei 3 mln. eurų vertės projektą, modernizuojant Švenčionių miesto nuotekų valymo įrenginius ir užtikrinant nepertraukiamas, patikimas ir kokybiškas pa...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-26 09:51
Lietuvoje žaliąją elektros energiją jau perka daugiau nei kas dešimtas Lietuvos gyventojas. Labiausiai tarp jų išsiskiria 26-25 m. gyventojai, bendrai jie sudaro daugiau nei trečdalį (35,5 proc.) perkančiųjų žalią elektros energiją.
nuotrauka
2024-03-22 10:05
Nors egzistuoja daugybė pirčių nuomos pasiūlymų, tačiau dažnai žemės sklypo savininkas susimąsto apie nenuginčijamą privalumą – nuosavą pirtį. Tuomet kyla klausimas – ar turimame žemės sklype pirties statyba yra galima, o jei planuojama pirtis bus statoma šalia vandens telkinio – kokiu atstumu ją ga...

Statybunaujienos.lt » Aplinka