2024 gegužės 11 d. šeštadienis, 6:00
Reklama  |  facebook

Į Vilniaus kogeneracinę jėgainę pradedamos vežti pirmosios komunalinės atliekos

2020-10-05 12:29
Pirmadienį į Vilniaus kogeneracinę jėgainę (VKJ) pradedamos vežti pirmosios komunalinės atliekos, kurios buvo atrūšiuotos sostinės mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginiuose.
nuotrauka
Vilniaus KJ nuotr.


Minimos įmonės
VKJ (Vilniaus kogeneracinė jėgainė), UAB
VAATC (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras), UAB
Energesman, UAB
Pristatytos atliekos bus naudojamos atliekų priėmimo, kėlimo greiferiniais kranais ir kitų sistemų paleidimo derinimo darbams atlikti. Vėliau perdirbti netinkamos ir energetinę vertę turinčios komunalinės atliekos bus naudojamos kaip kuras katilų ir jų pagalbinių sistemų, dūmų valymo technologijų bandymams ir paleidimo derinimo darbams atlikti.

„Itin griežtus aplinkosauginius standartus atitinkanti jėgainė padės išvengti net 160 tūkstančių tonų atliekų, kurios, nesant jėgainei, patektų į Lietuvos sąvartynus. Tuo pačiu užtikrins konkurencingas šilumos kainas ir mažins elektros energijos importą“, – pranešime cituojamas VKJ generalinis direktorius Saulius Barauskas.

Į Vilniaus MBA įrenginius atkeliauja mišrios komunalinės atliekos iš Vilniaus ir kitų Vilniaus regiono savivaldybių. Atliekos čia apdorojamos, be kita ko atrūšiuojant antrines žaliavas, kurias galima iš naujo panaudoti gamybos procesuose (metalas, stiklas, įvairūs plastikai, kartonas), o likutis, kuris nėra tinkamas tolimesniam panaudojimui ar perdirbimui, tačiau turi energetinę vertę, bus perduodamas VKJ. Per metus Vilniaus MBA apdorojama apie 230 tūkst. tonų atliekų, kurias apdorojus lieka apie 120 tūkst. tonų atliekų, iš kurių bus atgaunama energija. Vilniaus MBA įrenginiai priklauso UAB „VAATC“, o juos eksploatuoja UAB „Energesman“.

„Veiklos startui besiruošianti VKJ reikšmingai prisidės prie tinkamo Vilniaus atliekų tvarkymo. Jėgainė ne tik sumažins į sąvartynus patenkančių atliekų kiekį, bet jas pavers naudinga energija vilniečių namams ir pramonei“, – cituojamas Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

Kaip buvo skelbta, VKJ karštuosius bandymus, naudojant gamtines dujas, pradėjo rugpjūčio pabaigoje.

Jėgainei pradėjus komercinę veiklą, bendra jėgainės elektrinė galia sudarys apie 100 MW, o šiluminė galia – apie 240 MW. Jėgainėje įdiegti ypač modernūs ir šiuolaikiški dūmų valymo įrenginiai, kurie užtikrins visiškai saugią energijos iš komunalinių atliekų ir biokuro gamybą.

Ši jėgainė per metus galės pagaminti apie 40 proc. Vilniaus miestui reikalingo ir centralizuotai tiekiamo šilumos kiekio. Užbaigus statybas, pagal pritaikytas aplinkosaugines bei energijos gamybos technologijas, VKJ bus viena moderniausių tokio tipo jėgainių visoje Europoje. Vilniaus kogeneracinės jėgainės veiklą ketinama pradėti šių metų ketvirtąjį ketvirtį.
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-05-10 09:10
Pirmieji keturi šių metų mėnesiai pagal įregistruotų nekilnojamojo turto (NT) sandorių skaičių atsilieka nuo praėjusių metų – reikšmingesnių pokyčių neįnešė ir balandžio mėnuo, skelbia įregistruotus NT sandorius analizuojantis Registrų centras.
nuotrauka
2024-05-10 08:09
„Turto bankas“ paskelbė išskirtinį aukcioną laikinojoje sostinėje – parduodamas prestižinis administracinis pastatas su inžineriniais statiniais ir žemės sklypo dalimi centrinėje Kauno miesto dalyje, Laisvės alėjoje. Pradinė kaina aukcione, nustatyta nepriklausomų vertintojų, siekia 1, 7 mln. eurų.
nuotrauka
2024-05-09 09:36
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ gegužės mėnesio pradžioje pradeda konsultacijas dėl Valstybinio ir privataus kapitalo partnerystės principu vystomų projektų įgyvendinimo galimybių. Šio finansavimo modelio pritaikymas leistų kur kas greičiau įgyvendinti svarbiausius šalies kelių infrastruktūros gerinim...
nuotrauka
2024-05-09 07:20
Įmonė „Ukmergės gelžbetonis“ jau trečius metus gamina pilkąjį polistireninį putplastį BIOPORĄ. Šios termoizoliacinės medžiagos gamybai naudojamos ne iškastinės, o iš atsinaujinančių energijos šaltinių gaunamos žaliavos, t. y. nafta keičiama biodujomis, gautomis iš maisto atliekų.
nuotrauka
2024-05-07 10:09
Į vienos didžiausių pastatų priežiūros ir inžinierinių sprendimų grupių Baltijos šalyse „Civinity" valdybą paskirtas naujas nepriklausomas valdybos narys – pasaulyje pirmaujančios mobilumo paslaugas teikiančios technologijų bendrovės „Trafi" bendraįkūrėjas Martynas Gudonavičius.
nuotrauka
2024-05-06 07:57
Sandėliai, komercinės ir pramoninės paskirties pastatai dažnai susiduria su betoninių grindų ir pamatų nusėdimo problemomis. Nors iš pradžių tai gali atrodyti nereikšminga problema, svarbu mokėti pastebėti situacijas, kai konstrukcijos nusėda. Ilgainiui nusėdusios betoninės grindys ar pamatai gali p...
nuotrauka
2024-05-06 06:33
Vilniaus miesto savivaldybės administracija praneša koreguosianti Daugiafunkcio komplekso projektą. Projekto korekcijas darkart svarstys Vilniaus miesto savivaldybės Taryba.
nuotrauka
2024-05-03 13:49
Turto bankas viešojo aukciono metu už beveik 700 tūkst. eurų pardavė uždarosios akcinės bendrovės „Šilutės polderiai“ 81,02 proc. akcijų paketą.
nuotrauka
2024-05-03 07:41
Komercinių ir muitinės sandėlių paslaugas teikianti UAB „Transnest“ gamybinės paskirties pastato su sandėliavimo ir administracinėmis patalpomis statybai Klaipėdoje pasirinko valdymo modelį be generalinio rangovo. Siekiant kuo efektyvesnės objekto statybos kainos, bendrovė projekto valdymą patikėjo ...
nuotrauka
2024-05-02 15:27
Priemiesčių patrauklumą didina visas privalumų paketas: tai ne tik galimybė pasinaudoti valstybės parama, bet ir tai, kad galima įsikurti kur kas erdvesniame būste, turėti savą kiemą arba būnant kur kas arčiau gamtos naudotis kitomis, tik miestui būdingomis galimybėmis.
nuotrauka
2024-05-02 13:39
SBA grupės investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management" pabaigė žaliausio biurų komplekso Rygoje „Verde" statybos darbus. 45 tūkst. kv. m. dydžio dviejų pastatų verslo komplekse iš viso įsikurė 19 Latvijos ir tarptautinių įmonių. Pirmojo „Capitalica Asset Management" projekto Latvijoje...
nuotrauka
2024-05-02 10:47
Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų balandį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 207 būstai ir fiksuoti 7 sutarčių nutraukimai. Palyginti su kovu, kai parduoti 234 būstai, pardavimai sumenko 11,5 proc. 106 būstai balandį parduoti ekonominiame, 91 vidutiniame ir...
nuotrauka
2024-04-30 16:04
Žaliuoju kursu siekiama pertvarkyti Europos Sąjungą (ES) į modernią, efektyviai išteklius naudojančią ir konkurencingą ekonomiką, kurioje iki 2050 m. nebeliks grynojo išmetamo šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio. Reikšmingas vaidmuo šioje tvarumo transformacijoje tenka verslams, ypač dideliems,...
nuotrauka
2024-04-30 10:09
Pastaraisiais metais Lietuvos įmonių bankrotų skaičius mažėjo, nors ekspertai prognozavo jų augimą. 2022 m. bankrotą paskelbė 1 103 įmonės, o 2023 m. – 949. Analitikai pastebi, kad dažniau bankrutuoja jaunesnės įmonės. Pagrindinėmis to priežastimis tampa žinių trūkumas, per dideli įsiskolinimai ir n...
nuotrauka
2024-04-30 09:57
Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ imasi jau antrojo gyvenamųjų namų projekto Lenkijoje. Kompanija Varšuvoje, Mokotów rajone, įsigijo sklypą, kuriame iki 2027 m. pabaigos iškils daugiabutis. Investicijos į šį projektą sieks 21 mln. eurų.
nuotrauka
2024-04-29 07:49
„Eika Asset Management" (EAM) fondas stiprina savo pozicijas Latvijos rinkoje ir imasi nestandartinių projektų. Naujausias jų – pasaulyje šiuo metu sparčiai populiarėjančių bendro gyvenimo erdvių (ang. co-living) kūrimas. Investavęs 20 mln. eurų ir įsigijęs daugiau nei 3,7 ha sklypą su pastatais, ku...
nuotrauka
2024-04-27 09:01
Tiek buityje, tiek ir pramonėje neretai tenka susidurti su problema, kuri, nors ir nedidelė, bet kelia daug nepatogumų: kažkas užrūdijo, sunkiai atsidaro, neįmanoma pastumti. Mesti lauk ir keisti nauju –neracionalu. SOUDAL pasiūlė universalų sprendimą – atnaujintą „Soudal Multi Spray“.
nuotrauka
2024-04-26 14:46
Terminas rekuperacija girdėtas, ko gero, daugeliui. Ypač tie, kurie šiuo metu statosi namą, tam ruošiasi arba yra pirkimo procese, pakankamai dažnai tenka kalbėti apie įvairius techninius dalykus, tarp kurių patenka ir rekuperatoriai. Šis prietaisas atlieka labai svarbų vaidmenį gerinant oro kokybę ...
nuotrauka
2024-04-25 07:08
Statybos įmonei ARCHIS šie metai prasidėjo svarbaus projekto įgyvendinimu – startavo Giraitės (Kauno rajonas) Šventosios Šeimos parapijos bažnyčios statyba. Šio svarbaus pastato paskirtis iš statybininkų reikalauja skirti ypatingą dėmesį detalėms ir tradicijoms.
nuotrauka
2024-04-24 06:18
Lietuvių įmonė „Acrylicon Baltic“, kuri specializuojasi įrengdama pramoninių grindų dangas, užsienio rinkose vykdo daugiau negu pusę visų užsakymų. 20 metų veiklą vykdanti įmonė pastaruosius 17 metų projektus įgyvendina ne tik Europoje, bet ir Amerikoje, Azijoje, Afrikoje.

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas