2024 balandžio 23 d. antradienis, 21:09
Reklama  |  facebook

Inovatyvūs sprendimai eksploatuojamiems stogams – ką gali putstiklio izoliacija Video

2020-12-14 06:30
Dažnai net nepastebime, kaip vos ne kasdien mieste atsiduriame ant kokio nors stogo. Tarsi Karlsonas. Tik ne šiaip sau ant stogo, bet – ant eksploatuojamo. Tai gali būti automobilių statymo aikštelė ant prekybos centro, pamėgta terasa ant banko ar kokio kito administracinio pastato, šokio festivalis ar kinas ant stogo, vaikų žaidimo aikštelė, laisvalaikio, poilsio zona ir pan.
nuotrauka
Inovatyvūs sprendimai automobilių statymo aikštelėms ant stogų. FOAMGLAS iliustr.


Minimos įmonės
FOAMGLAS,

Naujai vystomuose nekilnojamojo turto kompleksuose, – ar tai būtų gyvenamosios, administracinės ar komercinės patalpos, – jau sunku ir surasti tokį projektą, kuriame nebūtų vienaip ar kitaip įrengtas eksploatuojamas stogas. Nekilnojamojo turto plėtotojai taip mėgina optimaliai ir pelningai išnaudoti brangią miesto žemę.

Stogų pritaikymas eksploatacijai gali būti labai įvairus. Tai – aikštelės, saulės jėgainės, rekreaciniai plotai, žalieji stogai, terasos, sporto aikštelės ir net baseinai. Visi šie sprendimai reikalauja stipraus, atsparaus, nesideformuojančio ir ilgaamžio pagrindo, kurio laukia ekstremalūs iššūkiai.

Eksploatuojamus stogus veikia labai daug veiksnių. Tai ir vanduo, sniegas, ledas, cheminės medžiagos, temperatūriniai svyravimai, saulės spinduliai, įvairiausios apkrovos – nuo automobilių vertikalios ar stabdymo apkrovos iki stogo valymo mechanizmų ir specialiosios technikos poveikio.

Populiariausias eksploatuojamas stogas – automobilių aikštelė

Praktika rodo, kad dažniausias eksploatuojamo stogo pritaikymo būdas yra automobilių statymo vietų įrengimas.

Transporto arba pėsčiųjų eismui skirti eksploatuojami stogai paprastai yra įrengiami taikant taip vadinamą „atvirkštinio stogo“ sistemą, nors galima įrengti ir įprastą eksploatuojamo plokščiojo stogo sistemą. Populiaresni yra „atvirkštiniai stogai“, nes įprasto, tradicinio plokščiojo stogo eksploatavimui iki šiol neturėjome tinkamų medžiagų ir patikimo sprendimo.

Abi šias sistemas sudaro tokie patys pagrindiniai sluoksniai: laikanti betono, dažniausia monolitinė, perdangos konstrukcija, įvairūs izoliaciniai sluoksniai ir stogo danga. Viena nuo kitos šios sistemos skiriasi tik tuo, kad pirmojoje „atvirkštinio stogo“ sistemoje hidroizoliacijos sluoksnis yra įrengiamas po šilumos izoliacija, o antrojoje, įprastinio stogo sistemoje – hidroizoliacija dedama viršuje – tiesiog ant šilumos izoliacijos.

Kadangi eksploatuojamus stogus veikia lietus, sniegas ir kitokia drėgmė, yra formuojamas nuolydis vandens nuvedimui. Dažniausiai nuolydis vandens nuvedimui yra formuojamas ant perdangos. Po to „atvirkštiniuose stoguose“ ant nuolydžio formavimo sluoksnio yra įrengiama hidroizoliacija, o termoizoliacinis, šilumos izoliavimo sluoksnis jau montuojamas ant hidroizoliacijos. Virš termoizoliacinio sluoksnio yra įrengiamas skiriamasis sluoksnis, ant kurio, priklausomai nuo stogo paskirties, yra įrengiami eksploatuojamo stogo paviršiaus sluoksniai.

 „Atvirkštinio“ eksploatuojamo stogo detalė 

 

1. Asfalto dangos sluoksniai

2. Armuoto betono sluoksnis

3. Skiriamasis sluoksnis

4. Šilumos izoliacija

5. Hidroizoliacija

6. Nuolydį formuojantis betono sluoksnis 

7. G/b perdangos plokštė

 

„Atvirkštinio stogo“ iššūkiai

„Atvirkštinio stogo“ sistemos esmė yra ta, kad šilumos izoliacija yra drėgnoje, šlapioje aplinkoje. Todėl savaime suprantama, kad šiam sprendimui būtina rinktis tokias šilumą izoliuojančias medžiagas, kurios visai neįgeria arba įgeria labai nedaug vandens. Šilumą izoliuojančios savybės tokioje konstrukcijoje sumažėja. Be to, vandens nuvedimo sistema turi turėti specialias vandens surinkimo vietas. Visų pirma, tai – drėgmė, kuri pablogina tokio stogo termoizoliacijos šilumines savybes. Be to, vandens nuvedimo sistema turi būti tokia, kuri leistų surinkti vandenį ne tik nuo stogo paviršiaus, bet ir tą, kuris patenka į konstrukciją ir kaupiasi ant hidroizoliacinio sluoksnio.

Nuotraukoje –
dėl izoliacijos deformacijų sutrūkinėjusi
betoninė eksploatuojamo stogo danga

Įprastu atveju, „atvirkštinio“ stogo konstrukcijoje termoizoliacijai naudojamos plastikinės medžiagos. Visi plastikiniai izoliacijos tipai turi leistinas deformacijos ribas net iki 10 proc. Todėl pilnai apkrovus eksploatuojamą stogą, termoizoliacinis sluoksnis gali deformuotis, taip sukeldamas įtempimus virš jo esančiuose sluoksniuose. Dėl to dangos paviršius gali sutrūkinėti. Todėl atsiranda papildomos remonto išlaidos dėl eksploatuojamo stogo paviršiaus sutrūkinėjimų, įtrūkimų ir kitų pažeidimų.

Atsiradus rinkoje naujai izoliacinei medžiagai – putstikliui – įprastinė, tradicinė eksploatuojamo stogo sistema gali tapti rimta alternatyva „atvirkštinio stogo“ sistemai. Ta alternatyva – specialiai transporto arba pėsčiųjų eismui, automobilių statymo aikštelėms sukurta nauja apšiltinto eksploatuojamo stogo sistema FOAMGLAS® Compact roof.

Naujas sprendimas eksploatuojamiems stogams

FOAMGLAS® Compact roof yra eksploatuojamo plokščiojo stogo sistema, kurioje izoliacijos sluoksniui naudojama unikali putstiklio medžiaga FOAMGLAS®.

Nuotraukoje –
FOAMGLAS® Compact roof sistema 
yra sandari, vientisa ir atspari drėgmei
 
Įrengti FOAMGLAS® Compact roof sistemą labai paprasta. Stogo konstrukcijos gelžbetonio perdangos plokštės yra nugruntuojamos ir prie jų specialiais klijais klijuojamos šilumą izoliuojančios FOAMGLAS® putstiklio plokštės. Plokštės klijuojamos vandens garams nelaidžiais klijais. Tokiais pačiais specialiais klijais sandariai užpildomos ir visos siūlės tarp plokščių. Tokiu būdu suformuojamas vientisas, sandarus ir nei vandeniui nei vandens garams nelaidus sluoksnis.

Kairėje – 
vaizdo siužetas apie FOAMGLAS® Compact roof sistemą

Vandens nutekėjimo nuolydžiui suformuoti gali būti naudojamos FOAMGLAS® TAPERED plokštės, klojamos tiesiai ant stogo perdangos. FOAMGLAS® TAPERED plokštės gaminamos individualiai kiekvienam konkrečiam projektui ir jau gamykloje yra nupjaunamos su tam tikru, projekte numatytu nuolydžiu. Taip yra sumažinamas eksploatuojamo stogo sluoksnių skaičius ir sumažinama apkrova, tenkanti laikančiai konstrukcijai.

Dėl idealios putstiklio ir bitumo medžiagų dermės, hidroizoliacija gali būti tvirtinama tiesiog prie šilumos izoliacijos ją klijuojant ir nenaudojant jokių mechaninių tvirtinimo elementų, nes tokios sistemos vėjo atplėšimo stipris siekia net 7500 Pa. Taip yra išvengiama nepageidaujamų šilumos tiltelių ir rizikos, kad laikui bėgant gali atsirasti pratekėjimai arba nesandarumai, galintys neigiamai paveikti kitus stogo konstrukcijos sluoksnius.

Virš FOAMGLAS® Compact roof termoizoliacinio sluoksnio yra paklojamas skiriamasis sluoksnis, ant kurio jau galima įrengti visus kitus reikalingus eksploatuojamo stogo dangos posluoksnius ir sluoksnius.

FOAMGLAS® Compact roof sistemos detalė

                                                                                                                                     1. Laikanti betono plokštė

2. Gruntas

3. FOAMGLAS® plokštės priklijuotos pilnu paviršiumi ir užpildytomis siūlėmis

4. FOAMGLAS® TAPERED plokštės priklijuotos pilnu paviršiumi ir užpildytomis siūlėmis

5. Hidroizoliacija

6. Skiriamasis sluoksnis

7. Monolitinė betono plokštė

Tinkamai įrengtos FOAMGLAS® Compact roof sistemos rezultatas: vientisas, drėgmei, vandeniui ir vandens garams atsparus, nedegus izoliacijos sluoksnis, kuris laiko dideles apkrovas be jokių deformacijų.

Moksliniai tyrimai parodė, kad tokios sistemos yra ilgaamžės ir patikimos. Prieš penkerius metus Miuncheno izoliacinių medžiagų tyrimų institutas (FIW) atliko keletą tyrimų su FOAMGLAS® putstiklio mėginiais, kurie buvo paimtais iš 1973–1989 m. statytų objektų. FIW ekspertai nustatė, kad net ir itin sudėtingomis, ekstremaliomis sąlygomis eksploatuota putstiklio izoliacija neprarado savo izoliacinių savybių, gniuždomojo stiprio parametrų bei išliko visiškai sausa ištisus dešimtmečius.

FOAMGLAS iliustr.

Statybunaujienos.lt

FOAMGLAS® Compact roof sistema




Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-23 14:19
„Primostar“ specializuojasi požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijos srityje ir yra didžiausias savo srities žaidėjas Estijoje. Įmonės tikslas – sumaniai naudoti hidroizoliacines medžiagas, siekiant ne tik optimalaus rezultato, bet ir sumažinti medžiagų sąnaudas bei tausoti aplinką.
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-22 13:47
Praėję metai atsinaujinančios energetikos bendrovei „Smartecon“ buvo ryškūs ir pilni svarbių įvykių. Įmonė tapo platesnio masto rangovu ir pradėjusi dirbti su didelių saulės energetikos parkų vystytojais ėmė augti dar sparčiau, taip pat plėtėsi Skandinavijoje, pasiūlė inovatyvius sprendimus namų ūki...
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...