2024 balandžio 24 d. trečiadienis, 4:05
Reklama  |  facebook

KTU mokslininkai: išėjimas iš pandemijos daugeliui pramonės šakų reikš dar didesnį darbo vietų robotizavimą

2020-05-18 11:40
Įvedus karantiną Lietuvoje pasikeitė gamybos įmonių darbo specifika – tapo ypač svarbu, kad automatizuota pramonė galėtų dirbti pilnu pajėgumu ir atlaikyti karantino ribojimus. Pasak KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto (PTVF) profesoriaus dr. Dariaus Viržonio, netikėtas pasaulio užsidarymas mus privertė patikėti tomis technologinėmis galimybėmis, kurios jau buvo parengtos, bet menkai naudojamos. Jo teigimu, gyvenimui atskleidus naujas galimybes, pokrizinis pasaulis atgal nebegrįš.
nuotrauka
KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto (FB) iliustr.


Minimos įmonės
KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakultetas,
Užimtumo tarnyba,
Metalistas Group, UAB

„Norėdami geriau pasiruošti pokyčiams, turime pabandyti bent įsivaizduoti jų kontūrus. Šiandien žmonijos technologizacijos lygis yra toks, kad jį sunku aprėpti vienu žvilgsniu. Be didžiulių privalumų, gili technologijų skverbtis į kasdieninę mūsų veiklą, pramogas, namų ūkį turi ir gąsdinančių pusių, iš kurių ryškiausia ir kiekvienam aktuali tema yra privatumo praradimas“, – pranešime cituojamas Kauno technologijos universiteto profesorius.

Kita vertus, krizė atveria ir naujas galimybes. Pavyzdžiui, darbas iš namų iki šiol buvo norma tik nedidelei daliai kūrybos darbuotojų: architektams, dizaineriams, konstruktoriams ar programuotojams. 

„Krizės akivaizdoje atradome, kad turime nemažai neišnaudotų resursų nuotoliniu būdu dirbti ir kitus darbus: mokyti ir mokytis, prekiauti, administruoti, konsultuoti. Netikėtas pasaulio užsidarymas mus privertė patikėti ir pradėti pasitikėti tomis technologinėmis galimybėmis, kurios jau buvo parengtos, bet menkai naudojamos dėl įvairiausių priežasčių. Kad ir dėl įpročių ar tradicijų bei išsilavinimo trūkumo. Gyvenimui štai tokiu būdu atskleidus naujas galimybes, pokriziniame pasaulyje jau nebus grįžtama atgal“, – sako D. Viržonis.

KTU nuotraukoje –
KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto
profesorius dr. Darius Viržonis

Darbo vietos, kurios teiks nuotolinio darbo galimybes ateityje bus paklausesnės, nes užtikrins darbo vietą karantino atveju, didesnę fizinę darbuotojo laisvę ir privatumą. Todėl, anot D. Viržonio, tikėtina, kad jau iki 2020 m. gerokai pažengusi ketvirtoji pramonės revoliucija, dar kitaip vadinama pramone 4.0. šiuos metus išgyvens patirdama esminį lūžį.

„Išėjimas iš krizės daugeliui pramonės šakų reikš dar didesnį darbo vietų technologizavimą, automatizavimą ir nekontaktinio darbo galimybių diegimą todėl ateityje bus ypač reikalingi automatikos specialistai. Atsižvelgiant į dabartines tendencijas, Panevėžio technologijų ir verslo fakultetas siūlo įvairiausias programas ir rengia kvalifikuotus specialistus, kurie atlieptų ateities poreikius“, – teigia programuojamos automatikos sistemos profesorius D. Viržonis.

COVID-19 poveikis pasireikš ilgalaikėje perspektyvoje

Pasak KTU PTVF docento Ričardo Milerio, gamybos, logistikos ir kitų verslo procesų automatizavimo reikšmė įmonėms ypatingai išryškėjo COVID-19 epidemijos metu. Verslui iškilo būtinybė minimizuoti darbuotojų ir klientų tiesioginę sąveiką, o verslo procesų skaitmenizavimas ir automatizavimas tapo pagrindinėmis priemonėmis, sudarančiomis galimybę įmonėms tęsti veiklą ir karantino sąlygomis. 

„Jau 2020 m. balandžio mėnesio pirmosiomis dienomis Lietuvoje 18,6 proc. verslo įmonių buvo tiesiogiai paveiktos karantino. Veiklą daugiausiai turėjo sustabdyti mažmeninės prekybos, maitinimo ir gėrimų tiekimo, pramogų organizavimo, apgyvendinimo, kelionių organizavimo, transporto paslaugų įmonės“, – paaiškina R. Mileris.

Gamybos sektoriui, tiesiogiai mažai sąveikaujančiam su galutiniu vartotoju, trumpojo laikotarpio tiesioginis neigiamas COVID-19 poveikis nebuvo didelis, tačiau jis neabejotinai pasireikš ilguoju laikotarpiu – sumažėjus gyventojų pajamoms ir vartojimo apimtims.

„Taigi, procesų automatizavimas iš esmės pasikeitusioje verslo aplinkoje šiuo metu yra ypatingai aktualus ne tik gamybos sektoriuje, bet ir visoje prekių tiekimo grandinėje. Verslui iškilo būtinybė ieškoti naujų technologinių sprendimų, užtikrinančių įmonių veiklos tęstinumą neišvengiamai stengiantis sumažinti žmogiškojo gamybos veiksnio įtaką prekių gamyboje ir jų pateikime vartotojams“, – teigia R. Mileris.

Šiuos docento teiginius patvirtina Audronė Biguzienė, Užimtumo tarnybos Panevėžio KAD departamento direktorė, teigdama, kad nedarbo lygis auga ir tai atspindi statistiniai duomenys. 

Lyginant su kovo pradžia, nedarbas Panevėžio mieste padidėjo 2,1 procentinio punkto, o Panevėžio rajone – 1,4 . Daugiausiai į užimtumo tarnybą kreipėsi prekybos, įvairių paslaugų, transporto veiklomis užsiimančių Panevėžio miesto ir rajono įmonių darbuotojai. 

Lietuvos techninė pažanga Europos kontekste – kukli

Mantas Gudas, Lietuvos metalo apdirbimo bendrovės „Metalistas Group“ valdybos pirmininkas ir Panevėžio krašto pramonininkų asociacijos prezidentas teigia, kad automatizavimas ir robotizavimas didžiausią potencialą turi tuose regionuose, kur klientas yra arti, energetikos resursų kainos konkurencingos, o sutelkti žmogiškieji inžineriniai, IT ir intelektiniai resursai yra didžiausi. 

KTU nuotraukoje –
Mantas Gudas, Lietuvos metalo apdirbimo bendrovės „Metalistas Group“ valdybos pirmininkas
ir Panevėžio krašto pramonininkų asociacijos prezidentas 

„Nėra didelio pranašumo robotų linijas instaliuoti pigesnio darbo kaštų šalyse, nes jo dalis kaštų struktūroje sąlyginai maža. Todėl Lietuvos pramonė turi suprasti pasaulio ekonomikos tendencijas, ieškoti nišų, kur kvalifikuotų darbuotojų ir lankstumo poreikis dera su specializuotais robotizacijos sprendimais. Robotizacija ir automatizacija daugeliu atveju nėra vienintelis raktas į sėkmę. Labai svarbu yra gebėjimas išmaniai save pateikti, sėkmingai integruotis į pasaulines tiekimo grandines. Tokius namų darbus padariusios įmonės natūraliai automatizuosis, robotizuosis ir plėsis“, – sako M. Gudas. 

Jis pastebi, kad ne tik labiausiai išsivysčiusiose šalyse, bet ir Lietuvoje yra įmonių, kurios gamina su minimaliu žmogaus įsikišimu ar net visiškai be jo. Tokioms įmonėms grėsmingi atrodytų tik komunalinių paslaugų ar interneto trikdžiai. 

Vis dėlto, KTU PTVF docentas R. Mileris pabrėžia, kad: „Nors pramonės rodikliai Lietuvoje visą dešimtmetį sparčiai augo, tačiau vertinant šalies techninę pažangą Europos Sąjungos valstybių kontekste Lietuva atrodo gana kukliai“.

Technologinis išsilavinimas padeda atskirti tiesą nuo sąmokslo teorijų

Jei iki šiol pramoninės automatikos technologijos sprendė darbuotojų trūkumo, kokybės užtikrinimo bei našumo klausimus, D. Viržonis mano, kad dabar atsiras inovacijų niša, nukreipta į atstumo tarp žmonių užtikrinimą, atstumo tarp žmogaus ir proceso didinimą. 

„Tokia tendencija sukurs šiandien dar sunkiai įsivaizduojamus pokyčius darbo rinkoje. Ne tik, kad mažės rankų darbo poreikis (tai buvo ir iki krizės), bet didės kompetencijų reikalavimai darbuotojams plačiame profesijų spektre“, – mano jis.

KTU PTVF profesorius abejoja, kad darbdaviai rizikuos patikėti pramonės, prekybos ar kitų procesų valdymą technologinio išsilavinimo pagrindų neturintiems darbuotojams, nes jų protas nėra atsparus sąmokslo teorijoms. Technologinis išsilavinimas gali tapti norma ne tik inžinieriams, bet ir kūrybinių profesijų darbuotojams, mokytojams, gydytojams, bibliotekininkams, aktoriams ar muziejininkams.

„Technologinių mokslų žinios ir kompetencijos tapo kaip niekuomet svarbios mūsų gyvenimuose. Jos ne tik leidžia užsitikrinti gyvenimo stabilumą, pajamas, bet ir išvengti nepagrįsto nerimo. Taip, pasaulis keičiasi mūsų akyse. Ar mes galime šį kitimą sustabdyti? Vargu. Tačiau galime tapti vertais ir aktyviais pokyčių dalyviais“, – teigia KTU pranešime cituojamas D. Viržonis.
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-23 14:19
„Primostar“ specializuojasi požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijos srityje ir yra didžiausias savo srities žaidėjas Estijoje. Įmonės tikslas – sumaniai naudoti hidroizoliacines medžiagas, siekiant ne tik optimalaus rezultato, bet ir sumažinti medžiagų sąnaudas bei tausoti aplinką.
nuotrauka
2024-04-23 10:56
Žalia šviesa laivų šliuzo per Nemuną projektui: pasirašyta sutartis dėl projektinių pasiūlymų ir poveikio aplinkai vertinimo.
nuotrauka
2024-04-23 10:25
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva", laimėjusi Vilniaus mie...
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-23 07:15
Aplinkos ministerijoje pirmadienį atidaryta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) organizuojama paroda „Lietuvos sienų istorinė raida“. Joje eksponuojami išskirtiniai kartografiniai leidiniai.
nuotrauka
2024-04-22 14:19
Nuo balandžio pabaigos vyksta medinių Šnipiškių pastatų vertybinis inventorizavimas ir fotogrametriniai matavimai. Šių matavimų prireikia siekiant išsaugoti šio rajono identitetą, restauruojant pastatus ir pretenduojant gauti paveldo apsaugos programų finansavimą. Šnipiškių senų pastatų savininkai k...
nuotrauka
2024-04-22 13:57
Balandžio viduryje visiškai pabaigti vienu ambicingiausių per pastarąjį dešimtmetį vadinto projekto Klaipėdoje – Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos – darbai. Šiuo metu rengiama techninė dokumentacija objektą atiduoti vertinti Valstybinei statybos inspekcijai...
nuotrauka
2024-04-22 13:31
Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų – Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale naujus savininkus surado buvusios kareivinės, autokroso trasa ir kiti įdomūs objektai. Be to, džiaugtis gali ir didelio pirkėjų susido...
nuotrauka
2024-04-22 10:06
Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) įsteigta NT vystymo įmonė UAB „Flex Start Three“ gavo statybą leidžiantį dokumentą 8,8 tūkst. kv. m ploto šešių segmentų nuomininkų poreikiams itin greitai pritaikomam gamybiniam pastatui „FlexStart 03“. Tai – jau trečias tarptautinius apdovanojimus pelni...
nuotrauka
2024-04-22 09:49
Šiandien, balandžio 22 d., startuoja kvietimas Lietuvos verslui ir įstaigoms teikti paraiškas paramai investicijoms į žaliojo vandenilio gamybos pajėgumų sukūrimą gauti. Energetikos ministerijos inicijuotam kvietimui numatyta skirti virš 23 mln. eurų. Tikimasi, kad šios investicijos Lietuvoje leis s...
nuotrauka
2024-04-22 08:04
INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsakovo GRINDOS duomenimis, viršnorminę lietaus nuotekų taršą, lyginant su 2021-aisiais, sumažino net 60 proc. ir ...
nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-19 09:57
2024 m. balandžio 11 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu pakeistos Projekto konkurso organizavimo taisyklės. Pakeitimai įsigalios 2024 m. gegužės 1 d.
nuotrauka
2024-04-19 09:40
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė Bučos ir Borodyankos teritorijų fotografavimą dronais siekiant sukurti 3D miestų planavimo įrankį. Aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė Artificial Intelligence Ma...
nuotrauka
2024-04-19 07:38
Nekilnojamojo turto pirkėjai šalyje – vis reiklesni, žinantys, ko nori, ir išsianalizavę rinką, pastebi ekspertai. Jie atidžiai renkasi patikimus vystytojus ir jų projektus. Daugėja ir tokių pirkėjų, kurie nori įsigyti pilnai įrengtą būstą gyvenimui čia ir dabar. Tačiau vis dar vyrauja įsitikinimas,...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...