2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 18:07
Reklama  |  facebook

Kaip keičiasi langų konstrukcijos, kai vertės matu tampa ne sąnaudos, o žmogus Fotogalerija

2021-02-18 07:20
Žmogus yra vertės matas, todėl langai, durys ar slankiosios sistemos turi būti gaminami, kuriami ir išmaniai įrengiami ne pastatui, o žmogui. Kai gamintojas mąsto apie žmogų, jo gaminiai negali būti blogi. Todėl GEALAN bendrovės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, atramos taškas – gaminius kurti žmogui, kad jam būtų patogu ir paprasta naudotis.
nuotrauka
GEALAN Fenster-Systeme GmbH nuotr.


Minimos įmonės
GEALAN BALTIC, UAB
Ar kurdami šiandienos planus galvojate apie ateitį? GEALAN galvoja ir apie tai ne tik kalba, bet jau ir daro. Tai buvo tarptautinio virtualaus GEALANAteities forumo 2021“ leitmotyvas, kurio sudedamoji dalis buvo ir judėjimo be kliūčių arba universalaus dizaino tema, glaudžiai susijusi su išmaniaisiais sprendimais.

Architektas prof. Marius Šaliamoras nesyk yra akcentavęs: kai supranti, kokia įvairialypė yra visuomenė, ateina ir nuovoka, kad erdvė (nesvarbu – gyvenamoji, privati, visuomeninė ir kt), jos įrenginiai turi būti tokie, kad tiktų ir būtų patogi visiems.

„Visuomenė yra įvairialypė, ji turi daug problemų. O mes projektuojame, gaminame tik „normaliai“ visuomenės daliai“, – paradoksą įvardina prof. M. Šaliamoras. Visa į savo vietas sustato universalus dizainas, kuris paremtas tuo, kad reikia projektuoti ir gaminti galvojant apie silpnąją grandį, o ne orientuojantis į stipriąją. Kita vertus, skaičiuojantieji greitai suvokia, kad tokia nuostata yra dar ir naudinga – ji apsimoka.

GEALAN produktai vertinami kaip pranokstantys lūkesčius


GEALAN yra tarptautinė įmonių grupė, gaminanti plastikinių langų ir durų profilių sistemas. Jos kompetencijos apima langų ir durų PVC profilius, įgyvendinant pažangiausius ir inovatyviausius sisteminius sprendimus.

Profesionalams, dirbantiems su GEALAN produkcija, svarbios techninės charakteristikos, išmaniosios technologijos. Neatsitiktinai GEALAN profilių sistemos platforma moderniems langams ir durims, šiuolaikiški stumdomų durų projektai, inovatyvi stiklinimo technologija ir kiti unikalūs sprendimai neatsilieka nuo pasaulio naujųjų technologijų – visos šios inovacijos kompanijos klientams ir partneriams suteikia pridėtinių verčių konkurencinėje rinkoje. GEALAN produktai vertinami kaip modernūs ir pranokstantys lūkesčius.

GEALANTačiau visa ko centre yra žmogus.

Ko reikia vartotojui arba kodėl svarbus universalus dizainas

Klaidingai manoma, jog vartotojams svarbiausia, kad būtų pigu, sandaru, taupytų sąnaudas. Jeigu tai būtų tiesa, žmonės prašytų sumontuoti metro storio sienas ir pusmetrio storio langus. Žmogui svarbiausia – patogus naudojimas. O dar geriau – intuityvus, nesudėtingas naudojimas – be itin gudrių schemų; nereikalaujantis daug fizinių pastangų – kad patogu būtų ir jaunam stipriam, ir vyresniam ar neįgaliam; kad gaminys būtų saugus, optimalus. Tai yra esminiai universalaus dizaino principai.

GEALAN gaminiai buitį ar kitos paskirties aplinką daro patogią, nes gamintojai laikosi nuostatos: viskas, ką jie gamina, yra skirta ne specialistams ar pastatams, o žmonėms.

GEALAN gaminiai skirti atidaryti, atversti, pastumti. Tokios projektuojamos sistemos taip pat turi atitikti ir esminius šilumos, saugumo, sandarumo bei kitus privalomus reikalavimus. Sudėtingus technologinius sprendimus paversti lengvai ir patogiai valdomais gaminiais – kasdienis GEALAN profesionalų iššūkis.

Nauja varstymo patirtis – užtikrintas patogumas

Sukurta daug sprendimų langams, durims, stumdomoms konstrukcijoms tobulinti. Tai kuria modernų įvaizdį, įleidžia daugiau šviesos, suteikia daugiau erdvės, tačiau ne visada būna patogu naudoti. Todėl vartotojai neretai renkasi praktiškumą, atsisakydami modernumo. GEALAN profesionalai sako, kad tai, kas modernu, ne tik gali, bet ir privalo būti lengvai ir patogiai valdoma. Jų kuriami pažangūs plastikinių langų ir durų sprendimai ne tik patalpoms suteikia didesnį natūralios šviesos srautą, erdvei – optimalų panaudojimą, vidaus ploto taupymą, išmanius vėdinimo ypatumus, pavydėtiną energinį efektyvumą, bet ir užtikrina patogų langų, durų, slankiųjų sistemų valdymą.

Atveriami langai ir durys yra tradicija – tiek privačiuose būstuose, tiek biuro ar kitose patalpose. Tačiau šis sprendimas nėra pats geriausias, kai reikia taupyti vietą, nes atveriant atimama erdvės dalis. GEALAN pasiūlė sprendimų, kurie „ištaiso“ atveriamų sistemų spragas. Vienas tokių – stumdoma sistema GEALAN-SMOOVIO® („smooth/smoove“ iš angl. sklandžiai juda), pasižyminti pavydėtinu sandarumu ir neįtikėtinai lengvu valdymu. Be patogaus, universalaus valdymo, ši inovacija suteiks galimybę optimaliai išnaudoti visą erdvę iki pat lango ar durų.
GEALAN universalus dizainas
GEALAN-SMOOVIO® yra linijinė arba paralelinė stumdoma sistema, taikoma didelėms (plotis – iki 4 m, aukštis – iki 2,4 m) langų ir durų konstrukcijoms. Didelių gabaritų konstrukcijos paprastai asocijuojasi su nemenkomis pastangomis jas atidaryti ar uždaryti. Šiuo atveju panaudotas linijinis stumdymas, kai varčia lengvai atsistumia nuo rėmo ir slenka lygiagrečiai. Todėl nereikia pakelti varčios ar išstumti jos iš rėmo, kaip kitose sistemose. Speciali ratukų, sumontuotų varčios viršutinėje ir apatinėje dalyse, sistema ir unikali uždarymo technologija konstrukcijos valdymą daro paprastą ir patogų, nors sistemoje būtų naudojami dideli ir sunkūs trigubo stiklo paketai.

Naudodama šią sistemą, GEALAN kuria naujus kompaktiškus, įvairiems poreikiams skirtus stumdomus sprendimus. Jie pritaikomi ir viešbučiuose, viešosios paskirties pastatuose – visur, kur nuolat keičiasi žmonių srautas. Tokiose vietose turi būti įdiegti paprastai, intuityviai naudojami, saugūs sprendimai.

Kaip kuriamas patogus naudojimas arba kas yra „Patio Inowa“

GEALAN-SMOOVIO® sistemos konstrukcija pagrįsta Roto Frank AG „Patio Inowa“ – kito vokiečių koncerno – varstymo mechanizmų veikimo principu.

Inovatyvi „Patio Inowa“ furnitūra siūlo lengvai valdomą ir vientisą uždarymą fiksavimo taškuose, išdėstytuose visame rėmo perimetre. Aktyvūs uždarymo taškai yra ypač svarbūs vidurinėje rėmo srityje.

Visi užrakinimo taškai yra valdomi rankena. Kai rankena nuleista žemyn, ji fiksuoja varčią. Galima fiksuoti iš dalies arba visiškai atidarytą konstrukciją. Kai rankena pakeliama 180 laipsnių aukštyn, varčia lengvai slysta specialiais ratukais, todėl nereikia naudoti jėgos – užtenka lengvo stumtelėjimo.

GEALAN kartu su Roto Frank AG atveria naują kompaktiškų ir įvairiems poreikiams skirtų stumdomų sprendimų segmentą. Neatsitiktinai specialistai akcentuoja: jei langai ir durys Lietuvoje būtų reitinguojami, tai ši sistema pagal bandymų duomenis tikrai pretenduotų į vieną iš aukščiausių pozicijų.

Kad slenkstis netaptų kliūtimi

„Statydami naujus namus, planuojate juose gyventi ilgai? Jeigu taip, tai turite apgalvoti viską iki smulkmenų. Pvz., aukštesnis laiptelis ar durų slenkstis senatvėje gali tapti neįveikiama kliūtimi“, – buvo akcentuojama GEALAN „Ateities forume 2021“, o profesionalūs ekspertai pasidalino patarimais, kaip sukurti namus, kuriuose be kliūčių galėtų judėti kiekvienas.

universalus dizainas GEALANSlenkstis tradiciškai žymi ribą. Tačiau šiuolaikiniai GEALAN sprendimai nebeverčia prie jo stabtelėti, nebekelia problemų įvažiuojant su vaiko ar neįgaliojo vežimėliu, įeinat su ramentais ar tiesiog su sunkiais nešuliais. GEALAN nuostata aiški: net tada, kai pagal savo paskirtį durys turi būti masyvios, jos neturi kelti problemų ne tik atidarant ar uždarant, bet ir pro jas žengiant. Vienos iš GEALAN durų – HT (vok. Haus Türen) tipo durys. Jos yra kur kas masyvesnės konstrukcijos nei balkono durys, nes varčios profiliai su armuojančiu metalu viduje yra platūs. Tačiau jos turi žemą slenkstį, kuris atitinka patogaus arba universalaus naudojimo standartą. 

GEALAN intensyviai kuria beslenkstę sistemą įėjimo durims. Tai iššūkis tiek konstruktoriams – nes reikia sprendimų, kurie būtų universalūs ir užtikrinantys energinio naudingumo bei kitus būtinuosius reikalavimus, tiek vartotojams – nes toks sprendimas neįprastas, nes „jei yra durys, tai turi būti ir slenkstis“. Naujovę GEALAN planuoja rinkai pristatyti jau antroje šių metų pusėje. Tai bus tikras proveržis PVC langų ir durų sistemų segmente ir atvers naujas komforto bei projektavimo galimybes.

GEALAN terasos durys, besiskiriančios varstymo būdu ir mechanizmais, turi slenkstį arba gali būti be jo – sukurti profilio sprendimai visiems terasos durų tipams. GEALAN pakeliamų ir nustumiamų S 9000 HST tipo langų-durų sistemai (net iki 6,5 m ilgio) naudojamas specialus slenkstis (užsakomas kartu su varstymo mechanizmu), kurį galima įmontuoti į grindis, t.y. visiškai paslėpti, todėl tarp terasos ir vidaus patalpų nėra jokio slenksčio, jokių judėjimo apribojimų. O durų varstymo mechanizmas valdomas ypač lengvai.

Taigi, žmonių yra visokių, įvairaus amžiaus, visokių poreikių, skirtingo pajėgumo, tačiau jiems visiems reikia funkcionalios aplinkos, kuri ne trukdytų, o leistų patogiai gyventi, ilgai būti nepriklausomiems nuo kitų.

„Tinkamai sutvarkius aplinką, pritaikius ją taip, kad visiems būtų patogu naudotis, paslaugų vartotojų ratą galima padidinti apie 40 procentų“, – sako prof. M. Šaliamoras ir pastebi, kad efektyviausiai pasiekti rezultatą galima susitariant visuomenei ir specialistams, vieniems įsiklausant į kitus. Gaminti patogius gaminius verta visiems – ir verslui, ir vartotojams.

GEALAN Fenster-Systeme GmbH nuotr.
Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Universalus dizainas

nuotrauka
2024-03-13 09:24
Ketvirtadienį oficialiai startavo Plungės geležinkelio stoties teritorijos ir prieigų sutvarkymo, pritaikant autobusų stoties veiklai, darbai – konkursą laimėjusiam rangovui – UAB „VVARFF“ – perduota statybvietė.
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2023-12-06 14:12
Šiandien simboliniu kapsulės įkasimu pažymėtos žmonėms su intelekto ar psichosocialine negalia skirtų grupinio gyvenimo namų statybos. Juose gyventojai padedant socialiniams darbuotojams bus mokomi patys pasirūpinti savo buitimi ir pagrindiniais poreikiais: tvarkytis namuose, apsipirkti parduotuvėje...
nuotrauka
2023-12-01 10:07
Sostinės Savanorių prospekte esančiame sklype simboliniu kapsulės įkasimu pradedamos pirmųjų socialinių dirbtuvių ir dienos užimtumo centro statybos. Juose intelekto ar psichosocialinę negalią turintys žmonės vykdys socialinį verslą: daigins augalus, gamins biohumusą, lies žvakes, megs šviesą atspin...
nuotrauka
2023-11-29 12:41
Kultūros infrastruktūros objektų savininkai ir valdytojai kviečiami teikti projektų įgyvendinimo planus ir pretenduoti į paramą objektui atnaujinti.
nuotrauka
2023-10-09 14:10
Druskininkai yra ne tik vienas iš žaliausių ir mėgstamiausių šalies kurortų, bet ir pirmasis miestas, kuriame kursuoja tik elektriniai autobusai, įrengta plati žmonėms su negalia pritaikyta infrastruktūra. Tokios sėkmės paslaptis – miestas keičiamas atsižvelgiant į žmonių ir gamtos dermę.
nuotrauka
2023-01-18 15:37
Vilniaus Taryba patvirtino universalaus dizaino principų strategiją – „Miestas visiems". Jos tikslas – užtikrinti, kad miesto fizinė ir virtuali aplinka būtų lygiai prieinama visiems miestiečiams.
nuotrauka
2022-12-09 10:57
Seimas pritarė Gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų įstatymui, kuriuo įgyvendinama europinė direktyva, kad kuo daugiau asmenų su negalia galėtų naudotis atitinkamais gaminiais ir paslaugomis.
nuotrauka
2022-11-28 15:18
Utenoje baigtas įgyvendinti dar vienas miestui ir jo gyventojams svarbus projektas – Utenos miesto darnaus judumo plano priemonių diegimo pirmasis etapas. Jo metu mieste įrengta 21 nauja autobusų sustojimo stotelė, kurios pritaikytos ir žmonėms su negalia.
nuotrauka
2022-11-11 12:37
Sostinės Vingio parke įrengti du nauji stendai, kurie suteikia informacijos visiems lankytojams pagal jų individualius poreikius. Tai pirmieji viešosios erdvės žemėlapiai ir stendai, pagaminti pagal universalaus dizaino principus. Iki 2030 metų Vilniaus mieste visi parkų ir skverų informaciniai sten...
nuotrauka
2022-11-08 14:52
Prieš 15 metų įkurtame kvartale „Bajorų kalvos" po poros savaičių duris atvers naujas Vilniaus savivaldybės darželis „Bajorėlis". Pirmuoju etapu į darželį priimta 140 vaikų, tačiau grupių bus ir daugiau.
nuotrauka
2022-11-03 08:49
Siekiant užtikrinti žmonių su negalia lygias galimybes, mažinti jų diskriminaciją, kompiuteriai, bankomatai, išmanieji telefonai ir kiti gaminiai, transporto, banko, telefonijos, informacijos teikimo ir kitos paslaugos turės atitikti specialius prieinamumo reikalavimus. Tai sudarys galimybę gaminiai...
nuotrauka
2022-09-05 15:43
Vilnius ieško sprendimų, kaip į urbanizuotas teritorijas įlieti gamtos – liepą startavo bandomasis 11 viešojo transporto stotelių apželdinimo projektas.
nuotrauka
2022-09-02 07:47
Grindinį žmonės paprastai pastebi tik dviem atvejais: kai už jo užkliūva arba grožėdamiesi negali atitraukti akių. Kauno rajono Kulautuvos miestelio Akacijų alėjoje ir V.Augausko gatvėje paklota apie 7 tūkst. kv. m „Brikers LT“ trinkelių – patogių pėstiems ir važiuotiems, įspūdingų, derančių prie ap...
nuotrauka
2022-05-06 10:06
Druskininkuose startavo projektas „Druskininkai – be ribų“, kuriuo siekiama įvertinti, kiek Druskininkai yra draugiški neįgaliesiems, bei nustatyti tobulintinus kurorto aspektus turistų ir vietos gyventojų su negalia atžvilgiu.
nuotrauka
2022-04-06 16:20
Nuo 2022 m. lapkričio 1 d. visos naujos įsigyjamos viešojo transporto priemonės turėtų būti pritaikytos regos, klausos, fizinę ar intelekto negalią turintiems ir kitiems žmonėms, turintiems individualių poreikių – vaikams vežimėliuose, senyvo amžiaus žmonėms, nėščiosioms ir pan. Susisiekimo minister...
nuotrauka
2022-01-27 06:40
Jau nuo vasario 1 dienos daugiau žmonių, turinčių negalią, galės būti pritaikomas būstas pagal jų individualius poreikius. Būsto pritaikymą galės organizuoti savivaldybė, pats žmogus savarankiškai arba bus skiriama būsto pritaikymo išlaidų kompensacija, jei žmogus nusipirks jo poreikius atitinkantį ...
nuotrauka
2022-01-21 07:07
Statybos pramonės grupėje UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ gaminys – plokštė autobusų stotelėms – pelnė „Lietuvos metų gaminio 2021“ aukso medalį. Plokštė sudaro galimybę judėti saugiau, jaustis patogiau ne tik riboto judumo, bet ir kiekvienam žmogui.
nuotrauka
2021-11-11 11:06
Pasirūpinti, kad žmonėms su negalia būtų prieinamos reikalingos įstaigos, objektai, informacija būtų pateikta patogiai ir suprantamai, o paslaugos ir prekės pritaikytos neįgaliųjų poreikiams – tai pasiekti iki 2030 m. numatyta įgyvendinant Neįgaliesiems tinkamos aplinkos visose gyvenimo srityse plėt...
nuotrauka
2021-10-15 21:24
Universalus dizainas – tai aplinkos ir gaminių kūrimas, kuomet sudaromos vienodos galimybės tuo pačiu daiktu ar erdve naudotis kiekvienam, neišskiriant žmonių pagal jų gebėjimus ar poreikius.

Statybunaujienos.lt » Universalus dizainas