2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 10:38
Reklama  |  facebook

Specialistai pataria: nori išmanios namų valdymo sistemos – skaičiuok taip pat išmaniai Fotogalerija

2018-03-01 09:15
21-ojo amžiaus žmogus yra racionalus. Jis nori gyventi patogiai, naudoti kuo mažiau energijos, kad buitis ne verstų tarnauti, bet suteiktų kuo daugiau galimybių ir laiko užsiimti malonia veikla. Žmogus nori ne įveikinėti kliūtis, o gyventi universalioje aplinkoje, kur vienodai gerai jaučiasi bet kokio amžiaus, įvairaus sudėjimo ir ūgio, įvairių poreikių, kurie ištinka įvairiose gyvenimo situacijose, žmonės.
nuotrauka
„JUNG“ nuotr.


Minimos įmonės
JUNG Vilnius, UAB

Kaip įsirengti būstą, kad ne žmogus juo, o būstas rūpintųsi žmogumi, tarnautų jam, kurdamas patogią buitį, taupydamas energiją, kurdamas komfortą? Raimundas Skurdenis, bendrovės „JUNG Vilnius“ direktorius sako, kad tai pasiekiama – tik reikia žinoti, ko iš tiesų žmogus nori.

„Viskas prasideda nuo svajonės. Pirmiausia patarčiau gerai pagalvoti, kaip norėtumėt gyventi jau dabar, kaip po 10 ar 20 metų. Apgalvoti, kaip keisis mano šeima, šeimos poreikiai, – sako išmanaus būsto Lietuvoje ideologas R. Skurdenis, akcentuodamas, kad išmanaus būsto esmė ir yra individualių poreikių tenkinimas. – Išmanus būstas auga sykiu su šeimininko norais, poreikiais ir galimybėmis. Todėl pirmiausia pradėkite galvoti ir projektuokite ne bet kokį, o savo svajonių būstą.“

ismanus namu valdymas, jung

Tokia nuostata ir projektavimas, galvojant apie ateitį, sudarys galimybių įsidiegti tai, ką būsto savininkas gali sau leisti dabar, bet tuo pat metu liks galimybė įvairius elementus, artinančius prie svajonių būsto, įsidiegti palaipsniui, atsiradus finansinėms galimybėms, pasikeitus šeimos poreikiams. R. Skurdenis sako, kad toks projektavimas, numatant daugiau galimybių, ateityje sutaupys lėšų.

20 metų ir 400 galimybių

Universalaus dizaino principai sudaro galimybių sukurti patogų gyvenimą kiekvienam, nepriklausomai nuo žmogaus amžiaus, sudėjimo, ūgio, fizinio pajėgumo, specialių poreikių, kurie atsiranda auginat vaikus, sulaukus garbaus amžiaus, patyrus trumpalaikes traumas bei ištikus kitoms gyvenimiškoms situacijoms. Išmanus būstas, kaip pastebi R. Skurdenis, nekuria aplinkos standartiniam arba vadinamajam normaliam žmogui, – jis kuria aplinką pagal poreikius.

ismanus namu valdymas, jung„Vienam svarbiausia – ekonomija, kitam – komfortas, tad reikia galvoti pirmiausia apie save“, – sako R. Skurdenis, pastebėdamas, kad statistiškai Lietuvoje esminiu dalyku tampa išmanus temperatūros valdymas – vėsinimas, šildymas – bei šviesa ir apsauga. 

Profesionali automatizuota namų valdymo sistema neretai, net neskaičiuojant, suvokiama kaip „labai brangi“. Šiuo atveju, anot R. Skurdenio, reikia išmaniai susiskaičiuoti.

Pirmiausia, profesionali įranga veiks bent 20 metų, o ją įrengti keturių kambarių bute reikės apie 6 tūkst. eurų. Palyginus su sistemomis, kurias galima nusipirkti internete ir patiems instaliuoti, tai nėra pigu. Tačiau. Profesionali sistema veiks dešimtmečiais, ją bus galima plėsti, pildyti kitomis sistemomis, gaminiais, nes ji pagaminta taip, kad gali būti derinama bent su 400-tų gamintojų gaminiais. R. Skurdenis siūlo 6 tūkst. eurų išdalinti per 20 metų: per mėnesį už komfortišką gyvenimą, kai ne žmogus būstui, o būstas žmogui tarnauja, reikės mokėti apie 20–25 eurus per mėnesį, kartu su būsto paskola. 

ismanus namu valdymas, jung

„Profesionali namų valdymo įranga tikrai sutaupys energijos už tokią sumą. Taigi automatizuotą arba išmanią namų valdymo sistemą turėsite vos ne dykai“, – siūlo pasitelkti išmanų skaičiavimą R. Skurdenis.

Funkcionalumą riboja tik pinigai ir racionalumas

Išmaniosios sistemos sparčiai juda į priekį: kas mėnesį šimtai gamintojų pateikia tūkstančius naujų prietaisų. Tad pasakyti, koks yra maksimalus išmaniosios namų valdymo sistemos paketas, ne tik neįmanoma, bet ir nėra prasmės.

„Jeigu sakome, kad funkcionalumas yra beribis, tai ribas reikia jausti skaičiuojant pinigus ir nepamiršti racionalumo. Dabar daugelis sistemų kuriamos taip, kad jos pačios mokytųsi, prisitaikytų, kad valdymas būtų kuo paprastesnis arba visiškai automatizuotas, veikiantis beveik nesikišant žmogui. Išmaniųjų namų inžinerinės sistemos integruojamos su balso asistentais ir ateityje nelabai jausime ribos tarp išmanaus namo ir miesto bei paslaugų“, – pasakoja R. Skurdenis.

Jau ir dabar galima balsu valdyti daugelį sistemų, užsisakyti, pavyzdžiui, picą ar taksi, paskambinti telefonu. Tiesa, lietuvių kalba tokių galimybių yra mažiau.

„Mūsų sistemas galima integruoti su „Apple SIRI“ ar „Amazon Alexa“ balso asistentais ir naudotis daugeliu galimybių. Kol kas riboja lietuvių kalba, tačiau reikia tikėtis, kad tai bus išspręsta“, – tikisi R. Skurdenis.

jung, ismanus namu valdymas

Sistema prisitaiko prie būsto gyventojų, o daugelis funkcijų vyksta be žmogaus

Automatizuotos namų valdymo sistemos tampa būsto interjero dalimi, todėl „JUNG“ ieško sprendimų, kurie apjungtų išmanias sistemas ir estetišką „Made in Germany“ dizainą. Laidų raizgalynės, „nesuprantami“ ir „baisūs“ valdymo elementai yra tik baimės.

ismanus valdymas, isnamus namas, jung

Profesionaliai projektuojant ir montuojant net ir pačias išmaniausias sistemas, vadinamasis inžinerinis ūkis, pastebi „JUNG Vilnius“ direktorius R. Skurdenis, bus tvarkingas, klientas jo tiesiog nematys, o sistemos valdymo elementus galima pasirinkti tokius, kad jie idealiai tiktų prie bet kokio interjero. Vien „JUNG“ gali pasiūlyti virš 70 spalvų ir medžiagų gaminių.

63 spalvos yra pasaulyje pripažintos Le Corbusier paletės spalvos, tad praktiškai nėra jokių ribojimų derinti interjerą. 

1931 m. garsus prancūzų architektas Le Corbusier sukūrė 43 subtilių spalvų paletę, kurią 1959 m. papildė 20 ryškesnių spalvų tonais. Šios spalvų sistemos esmė ta, kad kiekvieną joje esančią spalvą, akcentuoja R. Skurdenis, galima derinti su bet kuria kita sistemoje esančia spalva.

Kaip pastebi įmonės „JUNG Vilnius“ direktorius R. Skurdenis, išmaniąsias namų valdymo sistemas ir jų dermę su interjeru lemia ne tik vyrai ir moterys, bet ir klientų tautybė, šalis („JUNG Vilnius“ dirba 14-oje šalių). Tradiciškai vyrams kur kas svarbiau funkcionalumas, o moterims – išvaizda ir ergonomika.

„Paprastai moterys turi ir didesnių baimių dėl sistemos valdymo. Tačiau, kaip jau ne sykį ir minėjau, tai yra individualios sistemos, kurios ne tik funkcionalumu, bet ir valdymo būdais pritaikomos kiekvienam vartotojui ar šeimos nariui – ir gali keistis laikui bėgant. Pavyzdžiui, kol vaikas mažas – jo kambaryje esantys valdikliai turės tik minimalų funkcijų rinkinį, – saugu vaikui ir visam būstui, bet jam augant galima bus suteikti vis daugiau galimybių. Analogiški sprendimai galimi ir senjorams – sistemos valdymas gali būti supaprastinamas“, – pasakoja R. Skurdenis, pastebėdamas, kad dauguma funkcijų vyksta automatiškai, tad kištis į išmaniąją namo sistemą reikia vis mažiau.

 ismanus namu valdymas, jung, ismanus namai

ATMINKITE:
 
►Išmaniųjų namų valdymo sistemų nereikia baimintis, nes jos skirtos ne komplikuoti gyvenimą, o padaryti jį paprastesniu.

Galima tarnauti būstui: skirti laiko valdyti ir prižiūrėti atskirai įrengtas apšvietimo, šildymo, vėdinimo, kondicionavimo, apsaugos, laistymo ar multimedijos sistemas.

 Arba sujungti visas sistemas į vieną ir būstas tanaus žmogui – taupydamas pinigus ir laiką. 
 
►Skirkite laiko išsiaiškinti apie išmaniąsias namų valdymo sistemas, nes galite įsigyti funkcionalias, bet nepatikimas. Aiškinkitės, kiek metų jos gali veikti be jokio aptarnavimo, ar patogios naudoti, valdyti, kokios galimybės prijungti daugiau funkcijų. 

 ► Atminkite, būste gyvensite jūs ir jūsų šeima, todėl ieškokite varianto, kuris tenkintų konkrečius jūsų poreikius. Tad nepagailėkite laiko, rinkdamiesi išmaniosios namų valdymo sistemos projektuotojo, diegėjo.

► KNX protokolas reiškia, kad pagal jį gaminama ir tiekiama sistema, pagal kurią veikia ir „JUNG“, bus suderinama su kitais virš 400 gamintojų gaminiais iš viso pasaulio.

► KNX protokolas užtikrina ir perimamumą: bankrutavus kuriam nors iš gamintojų, bet kuris kitas gamintojas iš tų 400, galės pratęsti sistemos priežiūrą, ją plėtoti. Kitų, paprastai pigių, sistemų klientai lieka be jokios pagalbos.
ismanus namai, ismanus namu valdymas, jung
►  Verta žinoti, kad vien ženklas KNX kokybės nelemia – tik garantuoja gaminių suderinamumą. 
„JUNG“ yra vieni iš šio standarto kūrėjų ir pirmtakų, kuriems visų svarbiausia – aukščiausia vokiška kokybė, patikimumas, universalumas, kurie nėra priklausomi nuo trumpalaikių gaminių madų dizaino. Vilniuje esanti antrinė kompanijos „JUNG“ įmonė „JUNG Vilnius“ aptarnauja net 14 šalių klientus, tad Lietuvos klientus ir gaminiai, ir pagalba pasiekia greičiausiai. Vilniuje, vieninteliame Baltijos šalyse KNX technologijos mokymo centre, rengiami specialistai ne tik „JUNG“ kompanijai, bet ir kitoms įmonėms, kurios darbuojasi su išmaniosiomis namų valdymo technologijomis.
 
ismanus namu valdymas, ismanus namai, jung
► Ir svarbiausia – specialisto, kuris konsultuos ir diegs išmaniąją namų valdymo sistemą jūsų būste, kvalifikacija turi būti neabejotinai aukščiausia. Tik abejonių nekeliantis paketas – aukščiausius standartus atitinkanti išmani namų valdymo sistema ir aukščiausios kvalifikacijos specialistai – bus garantija, kad moderni sistema veiks sklandžiai.
 
„JUNG“ iliustr.
Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Universalus dizainas

nuotrauka
2024-03-13 09:24
Ketvirtadienį oficialiai startavo Plungės geležinkelio stoties teritorijos ir prieigų sutvarkymo, pritaikant autobusų stoties veiklai, darbai – konkursą laimėjusiam rangovui – UAB „VVARFF“ – perduota statybvietė.
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2023-12-06 14:12
Šiandien simboliniu kapsulės įkasimu pažymėtos žmonėms su intelekto ar psichosocialine negalia skirtų grupinio gyvenimo namų statybos. Juose gyventojai padedant socialiniams darbuotojams bus mokomi patys pasirūpinti savo buitimi ir pagrindiniais poreikiais: tvarkytis namuose, apsipirkti parduotuvėje...
nuotrauka
2023-12-01 10:07
Sostinės Savanorių prospekte esančiame sklype simboliniu kapsulės įkasimu pradedamos pirmųjų socialinių dirbtuvių ir dienos užimtumo centro statybos. Juose intelekto ar psichosocialinę negalią turintys žmonės vykdys socialinį verslą: daigins augalus, gamins biohumusą, lies žvakes, megs šviesą atspin...
nuotrauka
2023-11-29 12:41
Kultūros infrastruktūros objektų savininkai ir valdytojai kviečiami teikti projektų įgyvendinimo planus ir pretenduoti į paramą objektui atnaujinti.
nuotrauka
2023-10-09 14:10
Druskininkai yra ne tik vienas iš žaliausių ir mėgstamiausių šalies kurortų, bet ir pirmasis miestas, kuriame kursuoja tik elektriniai autobusai, įrengta plati žmonėms su negalia pritaikyta infrastruktūra. Tokios sėkmės paslaptis – miestas keičiamas atsižvelgiant į žmonių ir gamtos dermę.
nuotrauka
2023-01-18 15:37
Vilniaus Taryba patvirtino universalaus dizaino principų strategiją – „Miestas visiems". Jos tikslas – užtikrinti, kad miesto fizinė ir virtuali aplinka būtų lygiai prieinama visiems miestiečiams.
nuotrauka
2022-12-09 10:57
Seimas pritarė Gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų įstatymui, kuriuo įgyvendinama europinė direktyva, kad kuo daugiau asmenų su negalia galėtų naudotis atitinkamais gaminiais ir paslaugomis.
nuotrauka
2022-11-28 15:18
Utenoje baigtas įgyvendinti dar vienas miestui ir jo gyventojams svarbus projektas – Utenos miesto darnaus judumo plano priemonių diegimo pirmasis etapas. Jo metu mieste įrengta 21 nauja autobusų sustojimo stotelė, kurios pritaikytos ir žmonėms su negalia.
nuotrauka
2022-11-11 12:37
Sostinės Vingio parke įrengti du nauji stendai, kurie suteikia informacijos visiems lankytojams pagal jų individualius poreikius. Tai pirmieji viešosios erdvės žemėlapiai ir stendai, pagaminti pagal universalaus dizaino principus. Iki 2030 metų Vilniaus mieste visi parkų ir skverų informaciniai sten...
nuotrauka
2022-11-08 14:52
Prieš 15 metų įkurtame kvartale „Bajorų kalvos" po poros savaičių duris atvers naujas Vilniaus savivaldybės darželis „Bajorėlis". Pirmuoju etapu į darželį priimta 140 vaikų, tačiau grupių bus ir daugiau.
nuotrauka
2022-11-03 08:49
Siekiant užtikrinti žmonių su negalia lygias galimybes, mažinti jų diskriminaciją, kompiuteriai, bankomatai, išmanieji telefonai ir kiti gaminiai, transporto, banko, telefonijos, informacijos teikimo ir kitos paslaugos turės atitikti specialius prieinamumo reikalavimus. Tai sudarys galimybę gaminiai...
nuotrauka
2022-09-05 15:43
Vilnius ieško sprendimų, kaip į urbanizuotas teritorijas įlieti gamtos – liepą startavo bandomasis 11 viešojo transporto stotelių apželdinimo projektas.
nuotrauka
2022-09-02 07:47
Grindinį žmonės paprastai pastebi tik dviem atvejais: kai už jo užkliūva arba grožėdamiesi negali atitraukti akių. Kauno rajono Kulautuvos miestelio Akacijų alėjoje ir V.Augausko gatvėje paklota apie 7 tūkst. kv. m „Brikers LT“ trinkelių – patogių pėstiems ir važiuotiems, įspūdingų, derančių prie ap...
nuotrauka
2022-05-06 10:06
Druskininkuose startavo projektas „Druskininkai – be ribų“, kuriuo siekiama įvertinti, kiek Druskininkai yra draugiški neįgaliesiems, bei nustatyti tobulintinus kurorto aspektus turistų ir vietos gyventojų su negalia atžvilgiu.
nuotrauka
2022-04-06 16:20
Nuo 2022 m. lapkričio 1 d. visos naujos įsigyjamos viešojo transporto priemonės turėtų būti pritaikytos regos, klausos, fizinę ar intelekto negalią turintiems ir kitiems žmonėms, turintiems individualių poreikių – vaikams vežimėliuose, senyvo amžiaus žmonėms, nėščiosioms ir pan. Susisiekimo minister...
nuotrauka
2022-01-27 06:40
Jau nuo vasario 1 dienos daugiau žmonių, turinčių negalią, galės būti pritaikomas būstas pagal jų individualius poreikius. Būsto pritaikymą galės organizuoti savivaldybė, pats žmogus savarankiškai arba bus skiriama būsto pritaikymo išlaidų kompensacija, jei žmogus nusipirks jo poreikius atitinkantį ...
nuotrauka
2022-01-21 07:07
Statybos pramonės grupėje UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ gaminys – plokštė autobusų stotelėms – pelnė „Lietuvos metų gaminio 2021“ aukso medalį. Plokštė sudaro galimybę judėti saugiau, jaustis patogiau ne tik riboto judumo, bet ir kiekvienam žmogui.
nuotrauka
2021-11-11 11:06
Pasirūpinti, kad žmonėms su negalia būtų prieinamos reikalingos įstaigos, objektai, informacija būtų pateikta patogiai ir suprantamai, o paslaugos ir prekės pritaikytos neįgaliųjų poreikiams – tai pasiekti iki 2030 m. numatyta įgyvendinant Neįgaliesiems tinkamos aplinkos visose gyvenimo srityse plėt...
nuotrauka
2021-10-15 21:24
Universalus dizainas – tai aplinkos ir gaminių kūrimas, kuomet sudaromos vienodos galimybės tuo pačiu daiktu ar erdve naudotis kiekvienam, neišskiriant žmonių pagal jų gebėjimus ar poreikius.

Statybunaujienos.lt » Universalus dizainas