2024 kovo 19 d. antradienis, 16:03
Reklama  |  facebook

Universalus dizainas. Gerbti žmogų – apsimoka

2018-01-31 15:43
„Kodėl ir Lietuvoje reikia universalaus dizaino? Nes tai yra pagarba visiems ir kiekvienam, – sako Vilniaus dailės akademijos Architektūros katedros vedėjas prof. Marius Šaliamoras. – Kita vertus, skaičiuojantieji greitai suvokia, kad tokia pagarba yra dar ir naudinga, ji apsimoka.“
nuotrauka
Prof. Marius Šaliamoras sako, kad architektai, statybininkai pamiršta, jog reikia projektuoti ir statyti taip, kad patogiai gyventų, dirbtų, ilsėtųsi ne tik vadinamieji normalūs žmonės, bet visi, nepriklausomai nuo amžiaus, sudėjimo, negalių, atskirų gyvenimo situacijų. Tai padaryti galima pasitelkus universalų dizainą. Portalo Statybunaujienos.lt archyvo nuotr.


Minimos įmonės
Vilniaus dailės akademija,
Žmonės yra skirtingi: skiriasi amžius, ūgis, kūno sudėjimas, fizinės jėgos, gyvenimo būdas, tad skiriasi ir visuomenės narių poreikiai. Dar daugiau, jie keičiasi, priklausomai nuo amžiaus, situacijos. Tačiau, kaip pastebi prof. Marius Šaliamoras, ir aplinka, ir pastatai, įvairūs statiniai projektuojami, statomi, įrenginėjami taip, tarsi visuomenę sudarytų tik vadinamieji normalūs žmonės: sveiki, neturintys jokių judėjimo ir kitų negalių, nestumiantys vaikų vežimėlių, netempiantys pirkinių krepšių ar lagaminų. Ir jie visi yra darbingo amžiaus, niekada nesenstantys, dargi niekada nesergantys.

Eurostato duomenimis, vidutinė Europos Sąjungos gyventojų vidutinė gyvenimo trukmė ilgėja, o gimstamumas mažėja. Prognozuojama, kad artimiausiais dešimtmečiais vyresniojo amžiaus žmonių dalis, palyginti su visu gyventojų skaičiumi, labai padidės. Dėl to padidės našta darbingo amžiaus žmonėms, nes jie turės padengti socialines išlaidas, kad senėjanti visuomenė galėtų naudotis įvairiomis paslaugomis, skelbia Eurostatas. Dalis visuomenės turi įvairaus pobūdžio negalių, daliai reikia specialios priežiūros. Tačiau laikinų sutrikimų patiria kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo jo amžiaus.

Taigi žmonės yra visokie, įvairaus amžiaus, skirtingų poreikių, tačiau jiems visiems reikia funkcionalios aplinkos, kuri ne trukdytų, o leistų patogiai gyventi, ilgai būti nepriklausomiems nuo kitų pagalbos.

„Tinkamai sutvarkius aplinką, pritaikius ją taip, kad visiems būtų patogu naudotis, paslaugų vartotojų ratą galima padidinti apie 40 proc., o, pavyzdžiui, turizmą – apie 20 procentų“, – sako prof. M. Šaliamoras, pastebėdamas, kad efektyviausia pasiekti rezultatą – yra susitarti visuomenei ir specialistams.

Septyniukė, kuri gyvenimą daro paprastesniu, o aplinką – draugiška

„Tvarioji architektūra (sustainable architecture, angl. k.), paprastai kalbant, yra išmintinga architektūra, kuri tausoja resursus, tausoja aplinką, – sako prof. M. Šaliamoras. – Kompleksiniai urbanistiniai, architektūriniai, estetiniai, funkciniai, technologiniai, konstruktyviniai ir ekologiški sprendimai, sutelkti į vientisas ilgalaikio naudojimo struktūras ir sistemas, gali būti vadinami tvaria architektūra, jeigu visa tai įgyvendinama su padidintu dėmesiu žmogui ir jo poreikiams.“

Tokios architektūros kūrimo pagrindiniu metodu gali būti projektavimo visiems arba universalaus dizaino principas. Projektavimo visiems arba universalaus dizaino metodui būdingi septyni principai.

Pirmiausia – visiems visuomenės nariams suteikiamos vienodos galimybės naudotis aplinka, įranga ir gaminiais, projektavimo sprendimai turi tikti visiems. Antrasis principas – platus ir lankstus pritaikomumas, kaip, pavyzdžiui, apšvietimas ar darbo vieta įrengta taip, kad tinka tiek dešiniarankiams, tiek kairiarankiams; rankenos, baldai tinka ir suaugusiems, ir vaikams ir pan.

„Dar vienas iš principų nurodo, kad eiti, lipti, atidaryti – tai yra naudotis įranga, įrankiais, – turi būti lengva, naudojant tik minimaliai fizinių jėgų, – vardija prof. M. Šaliamoras. – Nevalia pamiršti, kad įranga turi būti patogi visiems, o projektavimo sprendiniai – ne tik logiški ir lengvai, intuityviai suprantami, bet ir gražūs. Dar vienas iš universalaus dizaino principų kalba apie traumų ir rizikos prevenciją, o objektai, erdvės ir funkcijos turi būti prieinamos ne daliai visuomenės, o visiems.“

Projektas – ne dėl projekto, o dėl žmogaus

Projektavimas visiems didina vartotojų ratą, gerina viešųjų erdvių ir patalpų kokybę, komercijos galimybes. Tai, akcentuoja profesorius, verčia projektuoti ir statyti ne dėl projektavimo ir statymo, tai verčia suvokti žmogaus poreikius ir daryti taip, kad šie poreikiai būtų patenkinti.

„Kaip tai padaryti? Reikia taikytis prie silpniausios visuomenės grandies: kas tinka silpniausiam, tiks ir stipriam, – sako prof. M. Šaliamoras. – Papildomų sunkumų, orientuojantis aplinkoje, naudojantis įranga, judant turi, pavyzdžiui, turistai, užsienio svečiai, keliautojai, dviratininkai ir kitą sportinę įrangą naudojantys žmonės, judėjimo, klausos, regėjimo negalią turintys žmonės. Su sunkumais susiduria ir tėvai, stumiantys vaikų vežimėlius, besilaukiančios moterys, žmonės su nešuliais, netgi moterys su aukštakulniais.“

Kaip vieną iš pavyzdžių, kai nepaisoma visuomenės poreikių, Architektūros katedros prof. M. Šaliamoras mini naujai rekonstruotą taką į Bernardinų sodą (Sereikiškių parką). Akmenuotas grindinys yra sunkiai įveikiamas tiek tėvams su vaikų vežimėliais, tiek garbaus amžiaus žmonėms, tuolab – su vaikštynėmis, lazdelėmis, riedučiais, dviratukais ir dviračiais, neįgaliųjų vežimėliais, aukštakulnius avinčioms moterims.

Kaip renovacijos revoliuciją atsukti į žmogų?

Kaip pastebi profesorius, apie gyvenimo kokybę mažai arba visai nekalbama ir renovuojant daugiabučius. Paprastai žmonės įtikinėjami lyginat energijos naudojimo rodiklius iki renovacijos ir po jos.

„Renovacijos kaina gyventojams siekia apie 400–900 tūkst. eurų. Tai eksploatacijos sąnaudas mažina 30–50 procentų, o gyvenimo kokybę gerina tik apie 10 procentų, – skaičiuoja prof. M. Šaliamoras, pastebėdamas, kad energinė revoliucija socialinių problemų nesprendžia. – Visai kas kita – kompleksinė renovacija, kai dėmesys skiriamas žmogui. Šiuo atveju kaina gyventojams yra 0–400 tūkst. eurų, eksploatacijos sąnaudos mažėja perpus. O svarbiausia – gyvenimo kokybė gerėja 90 proc., sprendžiamos socialinės problemos.“

 


 

 

 

Prof. Marius ŠALIAMORAS yra vienas iš tarptautinės konferencijos „Universalus  dizainas. Patogus gyvenimas žmonėms – naujos galimybės verslui“ pranešėjų. Konferencijoje jis kalbės apie tai, kodėl verta taikyti universalaus dizaino principus, kokią vertę tai kuria arba kokių kliūčių padeda išvengti.

Renginio data: 2018-04-26, parodos RESTA metu;
Renginio vieta: Lietuvos parodų ir kongresų centras LITEXPO, Laisvės pr. 5, Vilnius.
 

Statybunaujienos.lt



Universalus dizainas

nuotrauka
2024-03-13 09:24
Ketvirtadienį oficialiai startavo Plungės geležinkelio stoties teritorijos ir prieigų sutvarkymo, pritaikant autobusų stoties veiklai, darbai – konkursą laimėjusiam rangovui – UAB „VVARFF“ – perduota statybvietė.
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2023-12-06 14:12
Šiandien simboliniu kapsulės įkasimu pažymėtos žmonėms su intelekto ar psichosocialine negalia skirtų grupinio gyvenimo namų statybos. Juose gyventojai padedant socialiniams darbuotojams bus mokomi patys pasirūpinti savo buitimi ir pagrindiniais poreikiais: tvarkytis namuose, apsipirkti parduotuvėje...
nuotrauka
2023-12-01 10:07
Sostinės Savanorių prospekte esančiame sklype simboliniu kapsulės įkasimu pradedamos pirmųjų socialinių dirbtuvių ir dienos užimtumo centro statybos. Juose intelekto ar psichosocialinę negalią turintys žmonės vykdys socialinį verslą: daigins augalus, gamins biohumusą, lies žvakes, megs šviesą atspin...
nuotrauka
2023-11-29 12:41
Kultūros infrastruktūros objektų savininkai ir valdytojai kviečiami teikti projektų įgyvendinimo planus ir pretenduoti į paramą objektui atnaujinti.
nuotrauka
2023-10-09 14:10
Druskininkai yra ne tik vienas iš žaliausių ir mėgstamiausių šalies kurortų, bet ir pirmasis miestas, kuriame kursuoja tik elektriniai autobusai, įrengta plati žmonėms su negalia pritaikyta infrastruktūra. Tokios sėkmės paslaptis – miestas keičiamas atsižvelgiant į žmonių ir gamtos dermę.
nuotrauka
2023-01-18 15:37
Vilniaus Taryba patvirtino universalaus dizaino principų strategiją – „Miestas visiems". Jos tikslas – užtikrinti, kad miesto fizinė ir virtuali aplinka būtų lygiai prieinama visiems miestiečiams.
nuotrauka
2022-12-09 10:57
Seimas pritarė Gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų įstatymui, kuriuo įgyvendinama europinė direktyva, kad kuo daugiau asmenų su negalia galėtų naudotis atitinkamais gaminiais ir paslaugomis.
nuotrauka
2022-11-28 15:18
Utenoje baigtas įgyvendinti dar vienas miestui ir jo gyventojams svarbus projektas – Utenos miesto darnaus judumo plano priemonių diegimo pirmasis etapas. Jo metu mieste įrengta 21 nauja autobusų sustojimo stotelė, kurios pritaikytos ir žmonėms su negalia.
nuotrauka
2022-11-11 12:37
Sostinės Vingio parke įrengti du nauji stendai, kurie suteikia informacijos visiems lankytojams pagal jų individualius poreikius. Tai pirmieji viešosios erdvės žemėlapiai ir stendai, pagaminti pagal universalaus dizaino principus. Iki 2030 metų Vilniaus mieste visi parkų ir skverų informaciniai sten...
nuotrauka
2022-11-08 14:52
Prieš 15 metų įkurtame kvartale „Bajorų kalvos" po poros savaičių duris atvers naujas Vilniaus savivaldybės darželis „Bajorėlis". Pirmuoju etapu į darželį priimta 140 vaikų, tačiau grupių bus ir daugiau.
nuotrauka
2022-11-03 08:49
Siekiant užtikrinti žmonių su negalia lygias galimybes, mažinti jų diskriminaciją, kompiuteriai, bankomatai, išmanieji telefonai ir kiti gaminiai, transporto, banko, telefonijos, informacijos teikimo ir kitos paslaugos turės atitikti specialius prieinamumo reikalavimus. Tai sudarys galimybę gaminiai...
nuotrauka
2022-09-05 15:43
Vilnius ieško sprendimų, kaip į urbanizuotas teritorijas įlieti gamtos – liepą startavo bandomasis 11 viešojo transporto stotelių apželdinimo projektas.
nuotrauka
2022-09-02 07:47
Grindinį žmonės paprastai pastebi tik dviem atvejais: kai už jo užkliūva arba grožėdamiesi negali atitraukti akių. Kauno rajono Kulautuvos miestelio Akacijų alėjoje ir V.Augausko gatvėje paklota apie 7 tūkst. kv. m „Brikers LT“ trinkelių – patogių pėstiems ir važiuotiems, įspūdingų, derančių prie ap...
nuotrauka
2022-05-06 10:06
Druskininkuose startavo projektas „Druskininkai – be ribų“, kuriuo siekiama įvertinti, kiek Druskininkai yra draugiški neįgaliesiems, bei nustatyti tobulintinus kurorto aspektus turistų ir vietos gyventojų su negalia atžvilgiu.
nuotrauka
2022-04-06 16:20
Nuo 2022 m. lapkričio 1 d. visos naujos įsigyjamos viešojo transporto priemonės turėtų būti pritaikytos regos, klausos, fizinę ar intelekto negalią turintiems ir kitiems žmonėms, turintiems individualių poreikių – vaikams vežimėliuose, senyvo amžiaus žmonėms, nėščiosioms ir pan. Susisiekimo minister...
nuotrauka
2022-01-27 06:40
Jau nuo vasario 1 dienos daugiau žmonių, turinčių negalią, galės būti pritaikomas būstas pagal jų individualius poreikius. Būsto pritaikymą galės organizuoti savivaldybė, pats žmogus savarankiškai arba bus skiriama būsto pritaikymo išlaidų kompensacija, jei žmogus nusipirks jo poreikius atitinkantį ...
nuotrauka
2022-01-21 07:07
Statybos pramonės grupėje UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ gaminys – plokštė autobusų stotelėms – pelnė „Lietuvos metų gaminio 2021“ aukso medalį. Plokštė sudaro galimybę judėti saugiau, jaustis patogiau ne tik riboto judumo, bet ir kiekvienam žmogui.
nuotrauka
2021-11-11 11:06
Pasirūpinti, kad žmonėms su negalia būtų prieinamos reikalingos įstaigos, objektai, informacija būtų pateikta patogiai ir suprantamai, o paslaugos ir prekės pritaikytos neįgaliųjų poreikiams – tai pasiekti iki 2030 m. numatyta įgyvendinant Neįgaliesiems tinkamos aplinkos visose gyvenimo srityse plėt...
nuotrauka
2021-10-15 21:24
Universalus dizainas – tai aplinkos ir gaminių kūrimas, kuomet sudaromos vienodos galimybės tuo pačiu daiktu ar erdve naudotis kiekvienam, neišskiriant žmonių pagal jų gebėjimus ar poreikius.

Statybunaujienos.lt » Universalus dizainas