2024 kovo 19 d. antradienis, 13:01
Reklama  |  facebook

Užstrigote lifte? Pagalbos telefoną 112 pamirškite

2019-11-18 10:25,      Papildyta „Baltijos liftų“ komentaru 2019-11-18 14:10
Trečiadienio, lapkričio 13 d., rytą Vilniuje, požeminės perėjos prie Karoliniškių poliklinikos lifte užstrigo du garbaus amžiaus žmonės. Bandymas jiems padėti parodė, kokie pažeidžiami esame ištikus bėdai, o tarnybos, sukurtos padėti, vykdo tik jiems nurodytas, apibrėžtas funkcijas.
nuotrauka
Bandant išvaduoti senukus iš įstrigusio lifto, į „Mano būsto“ skambučių centrą pavyko prisiskambinti tik per 10 minučių. Portalo Statybunaujineos.lt nuotr.


Minimos įmonės
Mano būstas LT, UAB
Baltijos liftai, UAB

Apie užstrigusį liftą pavyko pranešti tik skambinant 10 minučių

Pro stiklines lifto duris buvo matyti, kad garbaus amžiaus žmonės sujungė visus lifte buvusius mygtukus, bet liftas nejudėjo. Praeiviai bandė skambinti telefonu, nurodytu ant lifto. Tik iš šešto karto – po 10 minučių pavyko prisiskambinti telefonu 8 700 55 966. Tai yra įmonės „Mano būstas“ skambučių centras. Kaip paaiškino įmonės atstovas spaudai Paulius Ugianskis, „Mano Būstas“ neprižiūri liftų, tai įmonės „Baltijos liftai“, kuriai jie teikia tik skambučių centro paslaugas, reikalas. 

„Žinoma, kad apgailestaujame dėl tokios situacijos, tiesiog tuo metu buvo itin didelis skambinusiųjų srautas. Nuoširdžiai atsiprašome“, – portalui Statybunaujienos.lt atsakė P. Ugianskis, aiškindamas, kodėl tik po 10 minučių pavyko prisiskambinti į skambučių centrą.

Kodėl nepagelbėjo Skubiosios (Bendrosios) pagalbos centras

Po pirmųjų nesėkmingų bandymų susisiekti „Mano būstas“ skambučių centro telefonu, praeiviai surinko Bendrojo pagalbos centro numerį 112. Tik sulaukė atsakymo, kad Bendrasis pagalbos centras niekuo negali padėti, kad tai ne jų funkcijos. Praeiviai siūlėsi padiktuoti „Mano būsto“ skambučių centro numerį – gal policijai pavyktų greičiau prisiskambinti ir išgelbėti įstrigusius senukus. Tačiau atsakymas buvo tas pats – ne jų funkcijos. 

„Mes pagalbą teikiame ne visais atvejais, o tik skubiais, t. y., kai iškyla reali grėsmė gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui. Ir informaciją mes galime perduoti tik 4 tarnyboms: ugniagesiams gelbėtojams, greitosios pagalbos medikams, policininkams ir aplinkosaugininkams, – paaiškino Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė. – Jei lifte įstrigusių žmonių gyvybei ar sveikatai kiltų grėsmė, reaguojant į pagalbos prašymą gali būti siunčiami ugniagesiai gelbėtojai, kurie avariniu būdu, t. y. sulaužydami lifto duris, gali išvaduoti užstrigusius žmones. Jei realios grėsmės nėra ir galima išvengti turto gadinimo, reiktų sulaukti liftų avarinės tarnybos.“

V. Juozevičiūtė pripažino, kad žmones klaidina pavadinimas – Bendrasis pagalbos centras. Nuo liepos 1 d. telefono numeris 112 arba Bendrasis pagalbos telefono numeris 112 pervadintas į Skubiosios pagalbos tarnybų telefono numerį 112. 

Numerį pervadino, problemos liko 

Anot V. Juozevičiūtės, Bendrojo pagalbos centro atstovės viešiesiems ryšiams, vienintelis teisingas sprendimas buvo informuoti apie incidentą liftą prižiūrinčią bendrovę.

„Bendrojo pagalbos centro operatoriai tokiu atveju niekuo negali padėti, jie neturi gaišti laiko bandydami prisiskambinti ne skubiosios pagalbos, o avarinėms tarnyboms – juk gali susidaryti situacija, kad nebus kam atsiliepti į skambutį, kai skambinančiajam tikrai reikės skubios pagalbos. Be to, ir Lietuvos Respublikos Bendrojo pagalbos centro įstatymu yra įtvirtinta teisė nepriimti prašymų, kurie nėra susiję su skubiosios pagalbos tarnybų kompetencija, ir nutraukti pokalbį“, – atsakė V. Juozevičiūtė, aiškindama, kodėl nebuvo suteikta pagalba.

Bendrasis pagalbos centras skambučius numeriu 112 pradėjo priiminėti prieš 15 metų, tačiau, kaip pripažįsta tarnybos atstovė, „didelę jų dalį iki šiol sudaro ne skubiosios pagalbos tarnybų kompetencijai priskiriami pagalbos prašymai, o netiksliniai ir trukdantys skambučiai. Jie ne tik užima linijas ir trukdo prisiskambinti žmonėms, kuriems tuo metu iš tiesų reikia pagalbos – į netikslinius skambučius atsiliepę operatoriai ir toliau gaišta laiką, bandydami išaiškinti žmonėms, kur reikėtų kreiptis dėl jiems rūpimų klausimų. Be to, dažnai nepagrįstų lūkesčių turintys žmonės, reikalaudami paslaugų, kurių Bendrasis pagalbos centras neteikia (pavyzdžiui, iškviesti avarinę tarnybą, pranešti apie neveikiantį šviesoforą, žiemą nenuvalytus kelius ir panašiai), pradeda konfliktuoti, tokiu būdu dar labiau padidindami ir taip operatorių patiriamą įtampą ir neigiamą psichologinį krūvį.“ 

Kaip rašoma atsakyme portalui Statybunaujieno.lt, „tikimasi, kad visuomenė ilgainiui įsidėmės, jog numeris yra skirtas tik tiems atvejams, kai reikalinga skubi policininkų, ugniagesių gelbėtojų, greitosios medicinos pagalbos darbuotojų ar aplinkosaugininkų pagalba įvykio vietoje“.

Kodėl valstybė „turi bėgti pirm kumelio“ 

Per 15 metų skambučiai Bendrosios pagalbos numeriu aiškiai parodė piliečių poreikį turėti tarnybą, kuri iš tiesų suteiktų pagalbą – nukreipdama, paaiškindamas, – ką daryti kritinėmis gyvenimo situacijomis. Piliečiai, logiškai galvojant, visai neturėtų aiškintis, kokią pagalbą – skubiąją ar bendrąją – gali gauti paskambinę 112. Svarbiausias žodis turėtų būti ir yra bendroji pagalba.

Tiek pastatuose, tiek viešosiose erdvėse, bendrojo naudojimo statiniuose ir pastatuose daugėja modernios įrangos, tad daugėja ir gedimų, avarijų arba tiesiog negebėjimo naudotis modernia įranga. Visuomenė sensta – daugėja vyresnio amžiaus žmonių, kurių suvokimas mažėja. Visa tai siunčia aiškius signalus, kad valstybė turi tenkinti visuomenės poreikius – ir net ne bėgdama iš paskos, o iš anksto tam pasirengdama. Ir šiuo atveju Bendrojo pagalbos telefono pervadinimas į Skubios pagalbos situacijos nesprendžia. Ne žmonių reikalas, kad valstybė neranda būdo, kaip skirstyti skambučius, kad būtų operatyviai suteikta ir skubi, ir bendrojo pobūdžio pagalba. 

Mokslininkai įspėja, kad technologinė aplinka vystosi gerokai greičiau nei smegenys.

Avariniams iškvietimams numatyta atskira linija

Liftą prižiūri įmonė „Baltijos liftai“. Kaip sakė jos direktorius Mantas Romaška, gedimas minimame lifte buvo užregistruotas po 6 minučių nuo pranešimo, o dar po 26 minučių žmonės buvo išvaduoti iš įrenginio.

„Technikas, patikrinęs keltuvo sistemas, nustatė, kad keltuvas sustojo dėl suveikusio saugos mazgo. Saugos mazgų funkcija yra užtikrinti keleivių saugumą. Jokių techninių gedimų nebuvo užfiksuota ir po žmonių išlaisvinimo keltuvas paliktas pilnai veikiantis“, – paaiškino M. Romaška.

Įmonė „Baltijos liftai“ skambučių centro paslaugas perka iš UAB „Mano būstas“ ir naudojasi ta pačia avarinės tarnybos iškvietimo linija. Kaip sakė M. Romaška, šio centro darbuotojai jam paaiškino, kad dėl didelio skambučių srauto operatorės fiziškai nespėjo atsiliepti į visus skambučius.

„Norėdami kuo efektyviau išspręsti šį klausimą, nusprendėme UAB „Baltijos liftai“ avarinės tarnybos iškvietimui naudoti atskirą telefono liniją +370 700 50029, – sakė „Baltijos liftų“ vadovas M. Romaška. Siekiant išvengti panašių situacijų, artimiausiu metu naujasis UAB „Baltijos liftai“ avarinės tarnybos telefono numeris bus paskelbtas visiems klientams ir visuose įrenginiuose bus pakeisti informaciniai pranešimai.

Kitoje publikacijoje – išsamiau apie keltuvų ir liftų gedimus, jų įrengimo specifiką 

Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-03-19 12:11
Atsinaujinančios energetikos fondų valdymo įmonė „Modus Asset Management" ir Šiaulių bankas susitarė dėl 21 mln. eurų finansavimo vėjo jėgainėms Lietuvoje. Lėšos skirtos finansuoti 16,5 MW galios vėjo jėgainių parką Jurbarko rajone.
nuotrauka
2024-03-19 10:07
Naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo bendrovės „GVT LT“ vairą iš dvejus metus įmonei vadovavusio Spartako Petrovo perima UAB „Toksika“ komercijos direktorius Lukas Andronavičius. Jis bendrovei vadovaus laikinai, iki kol bus išrinktas nuolatinis vadovas.
nuotrauka
2024-03-18 13:54
Vilniuje, Sietyno gatvėje, duris atvėrė naujas policijos pastatas – bene moderniausias ir aukščiausius energinius standartus apjungiantis pastatas sostinėje. 6 aukštų pastate įrengta 560 modernių darbo vietų. Čia įsikurs įsikurs Vilniaus miesto policijos komisariatas, Kelių policijos skyrius bei Pol...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-03-14 13:54
Kauno oro uoste netrukus planuojama pradėti keleivių terminalo plėtros darbus. Po rekonstrukcijos, kurią planuojama pabaigti 2025-ųjų viduryje, išaugs ir terminalo erdvės, ir technologijų pažanga. Būtent dėl modernių IT ir kitų aviacijos technologinių sprendimų iš Kauno keliauti taps patogiau ir gre...
nuotrauka
2024-03-13 14:47
Nekilnojamojo turto (NT) bendrovė „Realco“ skelbia pradedanti nuomos procesą Vilniaus centriniame verslo rajone vystomam verslo centrui „Hero“. Įmonė ne tik sustiprino savo vidinę komandą, bet ir sudarė sutartį su NT konsultacijų bendrove „Newsec“, kuri užsiims aktyvia nuomininkų paieška. Sostinės A...
nuotrauka
2024-03-13 14:12
Žinomo fotografo ir verslininko Mariaus Jovaišos bendrovė tapo sostinėje plėtojamą verslo centrą „Yellowstone" netiesiogiai valdančios KŪB „Jasinskio 14" tikruoju nariu, pakeitusiu investicijų bendrovę „Equite". Pastarosios savininkas Vilius Kavaliauskas pasitraukė iš „Yellowstone" investuotojų sąra...
nuotrauka
2024-03-12 10:02
Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ pasirašė sutartį su Čekijos investicijų grupe „RSJ Investments“ ir drauge tęs gyvenamojo kvartalo „Naujasis Skansenas“ vystymą Vilniuje. Bendradarbiavimo sutartis su naujuoju investiciniu partneriu suteiks galimybę efektyviau vykdyti projekto ...
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2024-03-08 13:14
Metų pradžia nekilnojamojo turto (NT) rinkoje įprastai nebūna itin aktyvi. Šių metų pirmasis mėnuo pagal įregistruotų NT sandorių kiekį netgi buvo kukliausias per pastaruosius keletą metų, o vasarį rinkos pagyvėjimo taip pat nesulaukėm, skelbia įregistruotus NT sandorius analizuojantis Registrų cent...
nuotrauka
2024-03-07 13:16
Didžiausios šalyje vandentvarkos bendrovės „Vilniaus vandenys" ekspertai kartu su Lietuvos mokslininkais ketina plėtoti technologiją, kuri iš nuotekų gamintų elektrą. Mokslininkų komanda jau eksperimentuoja su kuro elementais, kurie pasitelkdami mieles gamina energiją iš biologinėse atliekose esanči...
nuotrauka
2024-03-06 14:40
Valstybės valdoma pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika" baigė konsolidavimą su kita valstybės valdoma įmone – naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo UAB „GVT LT".
nuotrauka
2024-03-05 16:21
Pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse iš gyventojų surenkamos mišrios komunalinės atliekos panaudojamos cemento pramonėje. Atliekos tampa alternatyviu kuru, kuris naudojamas cemento gamybai – taip mažinamas iškastinio kuro naudojimas, į atmosferą išsiskiriančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų i...
nuotrauka
2024-03-05 07:15
ESSVE stebi meistrų darbą ir ieško būdų, kaip padėti jiems būti efektyviais, demonstruoti aukštą darbo našumą. Ir tai ne tik kokybiški tvirtinimo ir sandarinimo produktai, bet ir darbo organizavimas, kuris primena „Lean“ metodą.
nuotrauka
2024-03-01 15:25
Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ į Venecijoje statomo viešbučio „Hampton by Hilton“ projektą įtraukė ir lietuviškų kompanijų. Viešbutyje jau montuojami šalies gamintojo „Aluvesto“ langai, o kambariuose bus naudojami Kaune pagaminti „Fitsout“ baldai ir interjero elementai.
nuotrauka
2024-03-01 09:59
Rinkdamiesi būstą Lietuvos gyventojai ypatingą dėmesį skiria ne tik lokacijai ar erdvių išplanavimui, bet ir darniai bei saugiai kvartalo kaimynystei. KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų instituto atliktos didmiesčių gyventojų apklausos duomenys rodo, kad pastarasis aspektas yra svarbus trims ket...
nuotrauka
2024-03-01 09:27
Praėjusių metų spalis Europos gamintojams žymi reikšmingą pokytį – prasidėjo pereinamasis Pasienio anglies dioksido korekcinio mechanizmo (PADKM, angl. CBAM – Carbon border adjustment mechanism) laikotarpis, kurio metu importuotojai privalo teikti ataskaitas apie tam tikrų į Europos Sąjungą įvežamų ...
nuotrauka
2024-02-29 09:29
„Workland", pilnai aptarnaujamų biurų ir bendradarbystės erdvių operatorius Baltijos šalyse ir Suomijoje, plečia savo tinklą regione ir Vilniuje atidarys dar vieną centrą – „Workland Flow". Artimiausiuose įmonės planuose – ir po naują centrą Rygoje bei Taline, kurie padidins „Workland" portfelį daug...
nuotrauka
2024-02-28 12:31
Didžiausia Lietuvoje pramonės atliekų tvarkymo bendrovė „Žalvaris“, priklausanti žiedinės ekonomikos įmonių grupei „GreenGroup“, paskelbė pasirašiusi medžio granulių gamintojos UAB „Granulita“ įsigijimo sutartį. Sulaukus Konkurencijos tarybos leidimo, sandorį ketinama užbaigti šių metų antrojo ketvi...
nuotrauka
2024-02-28 07:59
Malkų įlankoje esančios Vakarų laivų gamyklos (VLG) įmonių grupės krantinės yra visiškai pritaikytos, kad galėtų remontuoti didžiuosius laivus. Tai tapo įmanoma įmonei „Borta“ rekonstravus dvi krantines (taip vadinamą pirsą) ir sutvirtinus 135A krantinę. Tokiu būdu atsirado galimybė tinkamai išnaudo...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas