2024 kovo 19 d. antradienis, 11:35
Reklama  |  facebook

5 darbai, kuriuos būtina atlikti artėjant audrai

2021-06-23 15:01
Sinoptikai prognozuoja, kad po ilgiau nei savaitę trukusių tropinių karščių Lietuvą šiomis dienomis turėtų nuplauti liūtys, lydimos gūsingo vėjo, perkūnijų ir audrų. Atokvėpio nuo kaitros laukiantys gyventojai raginami neatsipalaiduoti ir tinkamai pasiruošti galimai gamtos stichijai.
nuotrauka
Portalo Statybunaujienos.lt (VARĖNOS STATYBA) arch. nuotr.


Minimos įmonės
ESO (Energijos skirstymo operatorius), AB

Išanalizavę keleto pastarųjų metų audrų sukeltus draudiminius įvykius specialistai įvardija pagrindinius dalykus, ką būtina padaryti artėjant audrai.

„Audros Lietuvoje siaučia kasmet, tačiau jų sukeltų žalų turtui nemažėja. Tai rodo, kad žmonės arba dar ne iki galo įsisąmoninę, kaip svarbu apsaugoti save ir savo turtą, arba nežino, kaip tai padaryti. Artėjant audrai derėtų vadovautis posakiu, kad reikia tikėtis geriausio, bet ruoštis blogiausiam, ir atkreipti dėmesį į penkis svarbiausius dalykus, kurie kasmet tampa pagrindinėmis žalų ir nepatogumų priežastimis“, – sako draudikų atstovas Marek Ernest Goliančik.

1. Pasiruošti elektros dingimui

Bene daugiausiai nepatogumų audros sukelia dėl masinių elektros tiekimo sutrikimų – jos netenka ir šimtai, ir tūkstančiai namų ūkių. M. E. Goliančik teigimu, tam galima pasiruošti iš anksto – išgirdus prognozuojant audras atsargumo sumetimais pasiruošti žibintuvėlius, pasikrauti mobiliuosius telefonus, besinaudojantiems individualiu gręžiniu – prisileisti pakankamas vandens atsargas.

„Veikiantis telefonas yra kritiškai svarbus ir gaunant svarbius tarnybų pranešimus, ir susisiekiant su artimaisiais, o jei patyrėte žalą, sveikatos sutrikimų, įvairius gedimus ar dingo elektra – operatyviai informuoti apie tai bei paprašyti pagalbos, todėl pasirūpinkite, kad jis nebūtų išsikrovęs. Lygiai taip pat svarbu pasirūpinti autonominiais šviesos šaltiniais, jei elektra dingtų tamsiu paros metu, bei vandens atsargomis“, – pataria jis.

Jokiu būdu negalima patiems mėginti šalinti elektros gedimo, nes toks žingsnis gali būti mirtinas. „Savavališkos iniciatyvos gali kainuoti labai brangiai – ne veltui Energijos skirstymo operatorius (ESO) rekomenduoja nuo nutrūkusio laido laikytis bent 8 metrų atstumo, taip pat nesiartinti prie transformatorinių, pastočių. Elektros dingimas yra laikinas nepatogumas, kurį nesudėtinga ištverti tinkamai pasiruošus. Svarbiausia apie gedimą informuoti (ESO) ar pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112“, – komentuoja M. E. Goliančik.

2. Saugiai sudėti nepritvirtintus daiktus

Artėjant audrai patariama iš atvirų vietų lauke surinkti daiktus, kuriuos audra gali pakelti, nuversti, nunešti. Vėjas gali nuplėšti ar sugadinti ištraukiamus stogelius, sulaužyti lauko baldus, batutus, pavėsines, pakelti į orą vazonus ar kitus daiktus, kurie gali išdaužti langus, apdaužyti pastatus, tvoras, automobilius, sužeisti žmogų.

„Ši paprasta ir nuolat primenama taisyklė yra iš esmės vienintelė galimybė pačiam pasirūpinti tuo, kad audra padarytų kuo mažiau nuostolių. Mes negalime papildomai apsaugoti stogų, vėjo nuplėšiamų lietvamzdžių ar apdailos detalių, tačiau niekas netrukdo į patalpą susinešti vazonus, indus, įrankius, kėdes ir staliukus, drabužių džiovyklas, batutus“, – primena M. E. Goliančik.

3. Uždaryti langus

Būtina nepamiršti sandariai uždaryti visas duris, langus, stoglangius. Jei griaudžia ir žaibuoja – pasirūpinti, kad būtų užvertos orlaidės, dūmtraukiai ar ventiliacijos angos ir nesusidarytų net menkiausias skersvėjis.

„Net jei atrodo, kad lietus lyja ramiai, audra gali kilti per porą sekundžių. Pakaks vieno didesnio vėjo gūsio, kad pravertas langas būtų išlaužtas. Palikus pravirus langus, ypač išvykstant, vėjas ir lietus gali pridaryti daug žalos namo ar buto viduje esančiam turtui. Turėjome atvejų, kai smarkiam vėjui išlaužus pravertus langus kambariuose sudūžta akvariumai, televizoriai, vandeniu užliejamos sienos, baldai“, – pasakoja draudimo bendrovės atstovas.

4. Išjungti elektrinius prietaisus

Žaibas gali sugadinti bet kokį elektrinį prietaisą, tad prieš audrą juos būtina išjungti iš elektros tinklo.

Dažniausiai draudikai fiksuoja po žaibo nustojančius veikti televizorius, šaldytuvus, signalizacijos sistemas, nors per dideles audras sudegti gali iš esmės bet koks prietaisas ar sistema, pradedant kompiuteriu ir baigiant šaldytuvu, dujų katilu ar kondicionieriumi.

M. E. Goliančik teigimu, elektros tinkle svyruojant įtampai įrenginiai tiesiog neatlaiko, todėl saugiausia būtų juos laikinai išjungti ir nesinaudoti, kol stichija nurims. Tiesa, oro kondicionavimo, signalizacijos ir kitas sistemas nuo žaibo sukelto perdegimo patikimiausiai saugotų kokybiška elektros instaliacija, nes jų išjunginėti specialistai nerekomenduoja.

5. Maksimaliai pasirūpinti automobilių saugumu

Audrų metu itin dažnai nukenčia automobiliai: ant jų virsta medžiai ar krenta lūžtančios šakos, dauguma tampa krušos aukomis, kai ledo gabalai sudaužo stiklus, įlenkia stogus, kapotus.

„Artinantis audrai reikėtų pažiūrėti, ar automobilis stovi tinkamoje vietoje. Jei yra galimybė, jį reikėtų pastatyti po stogu – garaže, stoginėje, daugiaaukštėje ar požeminėje aikštelėje. Tai bene vienintelis būdas apsaugoti automobilį nuo krušos. Jei galimybės rasti transporto priemonei pastogę nėra, ją geriausia palikti atviroje vietoje, kuo toliau nuo medžių, elektros stulpų, nestabilių pastatų konstrukcijų“, – rekomenduoja draudimo bendrovės atstovas. 
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-19 10:18
Lietuvos apeliacinis teismas atmetė UAB „Urbasta“ apeliacinį skundą ir paliko galioti apygardos teismo sprendimą, kuriuo atmestas ieškovės UAB „Urbasta“ ieškinys atsakovei Kauno miesto savivaldybės administracijai, prašant panaikinti sprendimą dėl naujo baseino Kaune, Vaidoto g., statybos laimėtojo ...
nuotrauka
2024-03-19 09:57
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) informuoja, kad siūlyti keisti teritorijų planavimo dokumentų sprendinius galima ir dėl sklypų, kurie nepriklauso pasiūlymo teikėjui, tačiau iki pasiūlymo pateikimo būtina raštu informuoti visų į ...
nuotrauka
2024-03-19 09:54
Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 000 Eur Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos lėšų. Šį ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Europos deleguotųjų prokurorų biuras Lietuvoje.
nuotrauka
2024-03-19 09:20
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) gavusi gyventojų pranešimą apie galimai savavališkas gyvenamųjų namų statybas Kauno rajono Vijūkų k., atliko neplaninį patikrinimą. Įtarimai pasitvirtino – vienam savininkui priklausančiuose sklyp...
nuotrauka
2024-03-18 13:58
Penktadienį, kovo 15 d. Borodyankos miestelyje Ukrainoje duris atvėrė lietuvių pastangomis atstatyta viena iš trijų miestelio mokyklų. Dabar ji vadinasi Lietuvių-ukrainiečių licėjumi Nr.1, kurį lankys 700 mokinių nuo pirmos iki vienuoliktos klasės.
nuotrauka
2024-03-18 13:54
Vilniuje, Sietyno gatvėje, duris atvėrė naujas policijos pastatas – bene moderniausias ir aukščiausius energinius standartus apjungiantis pastatas sostinėje. 6 aukštų pastate įrengta 560 modernių darbo vietų. Čia įsikurs įsikurs Vilniaus miesto policijos komisariatas, Kelių policijos skyrius bei Pol...
nuotrauka
2024-03-18 13:40
Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūroje – pokyčiai. Vadovo pareigas pradėjo eiti viešojo konkurso būdu išrinktas direktorius Juozapas Blažiūnas.
nuotrauka
2024-03-18 13:34
Šių metų balandį pradės veikti atnaujinta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) informacinė sistema SSVIS, leisianti visiškai skaitmenizuoti pagrindinę agentūros veiklą.
nuotrauka
2024-03-18 09:48
Ar žinojote, kad Vilniuje galima išvysti vienas didžiausių lašišų pasaulyje? Arba tai, kad dažnas vilnietis yra ne kartą vaikščiojęs vienu seniausių miškų Europoje, besidriekiančiu palei Neries vingį? NT plėtros bendrovė „Darnu Group” ir Lietuvos hidrobiologų draugija kviečia artimiau susipažinti s...
nuotrauka
2024-03-18 09:22
Kovo 14 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas, kuriuo buvo pakeistas valstybių ar teritorijų, kurių tiekėjai, jų subtiekėjai, ūkio subjektai, kurių pajėgumais yra remiamasi, gamintojai, techninės ar programinės įrangos priežiūrą ir palaikymą vykdantys asmenys ar juos kontroliuojan...
nuotrauka
2024-03-16 13:15
Inžinerinės krypties specialistų paklausa Lietuvoje gerokai viršija pasiūlą, o nedidėjant šių studentų skaičiui, „žirklės" tik plėsis, nerimauja inžinerinio sektoriaus verslas. Švietimo politikos formuotojai sutinka – iššūkių yra, tačiau mini ir teigiamų poslinkių.
nuotrauka
2024-03-15 15:34
Akcinė bendrovė „Alvora" kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą. Bendrovė prašo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl įtarimų, kad Čekijos įmonė „Petrometal" suklastojo GIPL projekto statybos metu patiektų detalių sertifikatus.
nuotrauka
2024-03-15 12:18
Panevėžio rajono visuomenės viešo intereso gynimo grupės atstovai šią savaitę susitiko su Panevėžio rajono meru Antanu Pociumi iškilusiems klausimams aptarti, po to, kai „Rail Baltica" Panevėžio geležinkelio linijos infrastruktūrinės plėtros SPAV, koncepcija 2023 metų rugpjūtį buvo pristatyta visuom...
nuotrauka
2024-03-15 09:28
Aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice" investuoja 18 mln. eurų į nuo gaisro nukentėjusio Gariūnų rūšiavimo centro atstatymą ir infrastruktūros gerinimą. Pastatuose projektuojamos moderniausios gaisro aptikimo bei automatinės gaisro gesinimo sistemos. Projektą planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.
nuotrauka
2024-03-15 09:07
Per artimiausius 3-4 metus Vilkpėdėje planuojama pastatyti tiek pat butų, kiek iki šiol buvo pastatyta per 17 metų. Šiuose suplanuotuose ir jau statomuose projektuose galės apsigyventi apie 3 tūkst. gyventojų. Plėtotojų investicijos per pastaruosius dvejus metus iš šiaurinės miesto dalies ėmė labiau...
nuotrauka
2024-03-15 08:50
Inžinerijos sektoriaus atstovai palankiai vertina vis dažniau girdimas kalbas apie būtinybę robotikos ir mechatronikos kursus įtraukti į formaliojo ugdymo programas, tačiau pastebi, jog įgyvendinimo etape kyla iššūkių. Švietimo įstaigose atsiranda daugiau vaikų inžinerinius įgūdžius galinčios lavint...
nuotrauka
2024-03-14 15:22
Per praėjusius metus specializuota transporto priemone su lazerinio skenavimo įranga nuskaityta beveik 1,2 tūkst. sostinės gatvių kilometrų. Itin tikslūs skenavimo rezultatai jau antrus metus iš eilės leidžia įvertinti Vilniaus gatvių asfalto dangos būklę ir pagal tai sudaryti tvarkomų gatvių ruožų ...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-03-14 13:54
Kauno oro uoste netrukus planuojama pradėti keleivių terminalo plėtros darbus. Po rekonstrukcijos, kurią planuojama pabaigti 2025-ųjų viduryje, išaugs ir terminalo erdvės, ir technologijų pažanga. Būtent dėl modernių IT ir kitų aviacijos technologinių sprendimų iš Kauno keliauti taps patogiau ir gre...
nuotrauka
2024-03-14 12:33
Didžiuosiuose Lietuvos miestuose vyks seminarų ciklas „Naujas stogo vaidmuo“ statybos sektoriaus profesionalams.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos