2024 balandžio 19 d. penktadienis, 1:23
Reklama  |  facebook

ALVORA. Kultūrinį šoką, darbą „po didinamuoju stiklu“ atperka naujos patirtys ir besiveriančios galimybės

2020-07-24 07:02
Liepą UAB „Alvora“ užbaigs įgyvendinti projektą Pietų Afrikoje. Pernai įmonė įgyvendino energetinio objekto projektą Švedijoje. Tai dvi naujos rinkos, į kurias „Alvora“, kaip viena iš nedaugelio Lietuvos įmonių, atliekanti bendruosius statybos ir technologinių įrenginių bei vamzdynų montavimo darbus, įžengė per pastaruosius dvejus metus. Įmonė taip pat dirbo Estijoje, vykdė strategiškai svarbius Europos Sąjungai projektus.
nuotrauka
Pernai „Alvora“ sėkmingai užbaigė pirmąjį projektą Švedijos rinkoje – biokuro katilinę Laholm miestelyje. „Alvoros“ nuotr.


Minimos įmonės
Alvora, UAB
Projektas Afrikoje – darbas nepažįstamoje kultūroje be pastato brėžinių

Šiuo metu „Alvora“ baiginėja darbus rizikinga laikomoje Pietų Afrikos rinkoje. Tai 2692 kv. m gamybos paskirties pastato su biuru rekonstrukcija Pietų Afrikos Respublikoje, Johanesburge.

„Ši šalis Afrikos žemyne yra piečiausias taškas, Johanesburgas nuo Vilniaus nutolęs net 8993 km atstumu, – pasakoja įmonės „Alvora“ generalinis direktorius Tomas Šidlauskas – Žinodami nestabilią šalies politiką, grėsmes svetimšaliams, ypač baltaodžiams, iš pradžių įžvelgėme ne tiek galimybes, kiek dideles rizikas. Situaciją švelnino tik faktas, kad mus kviečia dirbti Pietų Afrikoje veiklą plečianti viena Lietuvos įmonė.“


Pietų Afrikoje „Alvora“ rekonstravo gamybos paskirties pastatą su biuro patalpomis. Šiuo metu vyksta baigiamieji apdailos ir technologiniai darbai. „Alvoros“ nuotr. 

Johanesburge „Alvora“ ėmėsi rekonstruoti gamybos paskirties pastatą su biuro patalpomis, turint tik dalį seno pastato brėžinių. Pirmiausia į Pietų Afriką vyko „Alvoros“ projektų vadovas ir konstruktorius, kad būtų įvertinta seno pastato būklė, apsispręsta dėl statybos proceso ir ištirti vietinių medžiagų bei paslaugų sektoriai.

„Alvoros“ nuotraukoje –
įmonės projektų vadovas Mantas Rutkauskas  

„Pamatėme, kad Pietų Afrikoje ir statybinių medžiagų, ir paslaugų rinka ribota, o vietinių specialistų kompetencija, ten esamų medžiagų kokybė netenkina mūsų, o kaip vėliau pasirodė – ir užsakovų, – lūkesčių“, – pasakojo T. Šidlauskas aiškindamas, kodėl buvo nuspręsta Lietuvoje sukomplektuoti medžiagas, surinkti 10-ties kompetentingų specialistų komandą, kuri galėtų įgyvendinti projektą Afrikoje.

Krovinį su statybinėmis medžiagomis ir gaminiais plukdė 5 savaites

Į Afriką įmonė žengė kaip rangovinė įmonė, atsakinga už konstruktyvo darbus. Per tris mėnesius Lietuvoje buvo sukomplektuotos sienų ir stogo medžiagos, net smulkiausi tvirtinimo elementai bei įrankiai, pagaminti langai ir jūriniais konteineriais išsiųsta į Pietų Afriką laivu. Johanesburgą siunta pasiekė po 5 savaičių, todėl buvo iššūkis visa sukomplektuoti iki menkiausios detalės, nes papildomai užsakinėti medžiagas ir vėl siųsti laivu – per didelės laiko ir lėšų sąnaudos.

„Alvoros“ nuotraukoje – objekte Pietų Afrikoje su vietos statybininkais

Darbus Afrikoje „Alvora“ sėkmingai užbaigė per sutartą 3 mėnesių terminą. Buvo sumontuotas naujas 694 kv. m biuro ir pagalbinių patalpų stogas; 1998 kv. m gamybos patalpų sienos; sumontuoti nauji Lietuvoje pagaminti aliuminio profilio langai, sumontuota lietaus nuvedimo sistema.

„Alvoros“ nuotraukoje – objekte Pietų Afrikoje su vietos statybininkais

Užsakovai Afrikoje planavo, kad dalį darbų šiame objekte atliks „Alvora“, o apdailai ir technologiniams darbams samdys vietos įmones. Tačiau netruko paaiškėti, kad vietos įmonės netenkina užsakovų reikalavimų ir jie su „Alvora“ pratęsė sutartį dar 5 mėnesiams minėtiems darbams.

Skirtumus įvertino kaip naują galimybę, o ne kliūtį

Pernai „Alvora“ sėkmingai užbaigė pirmąjį projektą Švedijos rinkoje – biokuro katilinę Laholm miestelyje. Įmonė iš Lietuvos, laimėjusi konkursą, buvo pasamdyta kaip rangovė bendrastatybiniams darbams. 
„Gavę konkurso sąlygas pamatėme, kad statybos struktūra ir reikalavimai statybai, darbų kokybės priežiūrai, išpildomosios dokumentacijos parengimui bei darbų saugai gerokai skiriasi nuo Lietuvoje galiojančių reikalavimų, – pasakojo  ALVOROS generalinis direktorius Tomas Šidlauskas. – Kadangi jau buvome svarstę galimybę žengti į Švedijos rinką, skirtumus įvertinome kaip naują galimybę, o ne kliūtį.“

Nors ir dėl kitokių priežasčių, pasirengimas dirbti Švedijoje vyko analogiškai kaip ir Pietų Afrikoje.

Lietuvoje buvo suformuota specialistų komanda atlikti metalo, monolitinių betono konstrukcijų, fasado apdailos darbus bei sukomplektuotos statybinės medžiagos ir gaminiai. 

„Alvoros“ specialistai turi lietuviškas Statybininko korteles, patvirtinančias jų kompetencijas, tačiau užsienio rinkose jos negalioja. Lietuvos specialistai buvo testuojami pagal Švedijos rinkos reikalavimus, įgijo korteles, įrodančias, kad atitinka Švedijos darbų ir priešgaisrinės saugos reikalavimus.

„Esminis skirtumas – dėmesys darbų saugai. Nors ir Lietuvoje tam skiriama nemažai dėmesio, Švedijoje ji kur kas labiau akcentuojama, koncentruota, – pasakojo „Alvoros“ statybos direktorius Vaidas Kazlauskas. – Švedijoje projektui skiriama kur kas daugiau darbų saugos inžinierių. Jeigu pas mus dirba vienas, tai Švedijoje – kasdien mažiausiai du: visą dieną esi tarsi po didinamuoju stiklu.“

Švedijoje, anot „Alvoros“ vadovų, kitaip vertinama ir atsakomybė dėl kokybės. Jeigu Lietuvoje objekte kasdien dirba techninis prižiūrėtojas, kuriam suteiktos didelės atsakomybės, tai Švedijoje techninė priežiūra veikia kiek kitaip. Techninis prižiūrėtojas taip pat kasdien dirba objekte, bet kokybė palikta rangovo atsakomybei.

„Paradoksas, kai rangovui suteikta didesnė atsakomybė, jis yra tarsi dar labiau įpareigotas daryti geriau“, – pastebi V. Kazlauskas.

Lemiančius faktorius įvertinusi Lietuvoje, „Alvora“ išlaikė greitą tempą


Rengdamasi darbams Švedijoje, „Alvora“ Lietuvoje komplektavo visas statybines medžiagas, gaminius, pradedant nuo gamintų pačios įmonės, kaip metalo konstrukcijos karkasui, baigiant lietuviškais langais, smulkiomis detalėmis. Į Švediją visa buvo gabenama laivu. Įmonė įvertino, kad komplektuoti gaminius ir medžiagas Lietuvoje bei siųsti per Baltiją bus ekonomiškai naudingiau, negu visa įsigyti Švedijoje.

Projekto metu buvo įrengtas biokuro bunkeris iš monolitinių armuoto betono konstrukcijų; sumontuotas metalo konstrukcijų karkasas; sieninių plokščių fasadas. Taip pat buvo sumontuoti langai, durys, lietaus nuvedimo sistema, atlikti apskardinimo darbai.

„Alvoros“ nuotraukoje – 
Švedijoje įgyvendintas biokuro katilinės projektas

„Visos mūsų naudotos medžiagos ir statybos gaminiai turėjo CE ženklinimą, eksploatacinių savybių deklaracijas ir sertifikatus, todėl nekilo jokių problemų dėl medžiagų atitikties Švedijoje. Kadangi visa komplektavome iki pradedant darbus, galėjome valdyti terminus ir mažinti rizikas. Tai pasirodė esant teisingas sprendimas, nes terminas buvo gerokai įtemptas ir ne visa priklausė nuo mūsų darbuotojų“, – pasakojo V. Kazlauskas, aiškindamas, kad toks sprendimas buvo pagrįstas skaičiavimais.

„Alvora“ buvo atsakinga už statinio konstruktyvą, o už technologinę dalį – kiti rangovai. Šie darbai susiję, todėl vėluojant technologinės dalies darbams, buvo pratęstas ir sutartas 4 mėnesių terminas, nes „Alvorai“ teko laukti, kol bus baigti technologiniai darbai. Kadangi lemiantys faktoriai buvo įvertinti ir sudėlioti Lietuvoje, „Alvora“ išlaikė greitą tempą, todėl vėlavimas galutiniam rezultatui neturėjo jokios įtakos – projektu liko patenkinti ir užsakovai, ir „Alvora“.

Švedijos ir Afrikos pamokos: Lietuvoje geriausiai, bet rinka per maža

Projektai skirtingos darbo kultūros rinkose „Alvorai“ suteikė įvairialypės patirties.

„Statybos Švedijoje metu užsakovai mūsų darbų kokybei ir darbų saugai skyrė itin daug dėmesio. Tačiau „Alvoroje“ kokybė ir darbų sauga yra labai griežtai kontroliuojami aspektai, todėl jau pirmą savaitę su užsakovo atstovais radome bendrą kalbą, dėmesys į mus, kaip į naują rinkos dalyvį, labai sumažėjo. Vietoj padidinto dėmesio atsirado pasitikėjimas, todėl mūsų žmonės dirbo be nereikalingos įtampos ar streso“, – dalijasi įmonės generalinis direktorius T. Šidlauskas. Kalbėdamas apie patirtį Švedijos rinkoje, jis pastebi, kad ten niekas Lietuvos įmonių nelaukia „išskėstomis rankomis“ – reikia įrodyti, kad gebi, reikia didelio įdirbio, nes švedai itin saugo savo rinką.

„Alvoros“ nuotraukoje – 
Švedijoje įgyvendintas biokuro katilinės projektas

Statybos procesas vyko taip, kad Lietuvos įmonė projekto vykdymą perėmė iš Švedijos kompanijos.

„Mums nebuvo keliama kokių nors padidintų reikalavimų. Priešingai, tai mes švedams turėjome tam tikrų klausimų, reikalavimų atlikti darbus taip, kaip privalu“, – pasakojo statybos direktorius V. Kazlauskas.

„Alvora“ vertina sėkmingą patirtį ir kuria strategiją kitiems projektams Švedijos rinkoje.

Iš Pietų Afrikos įmonė parsiveža kitokios patirties. Nors paprastai Afrika gąsdina karščiais, „Alvoros“ darbuotojai patyrė kultūrinį šoką. Užsakovai juos iš karto įspėjo, kad svarbiausia Johanesburge – fizinis saugumas, o tam tikrose vietose baltaodžiams nepatartina net vaikščioti.

Johanesburge veikia laisvoji ekonominė zona (LEZ), kurioje kuriasi tarptautinės kompanijos. Specialistai iš Lietuvos apsigyveno arti LEZ esančiame viešbutyje, aptvertame viela, kuria paleista elektros srovė. 

„Ir Švedijoje, ir Afrikoje įgijome naujos patirties – tiek pati įmonė, tiek darbuotojai. Nors vietos rinkoje darbuotis geriausia, bet mūsų rinka per maža, tad mūsų srities paslaugų eksportas neišvengiamas“, – įsitikinęs bendrovės „Alvora“ generalinis direktorius Tomas Šidlauskas.
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-04-02 13:52
Didžiausias Lietuvos šilumos ir karšto vandens tiekėjas AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) užbaigė 100 proc. Klaipėdoje veikiančių bendrovių UAB „Miesto energija“ ir UAB „Pramonės energija“ bei 4,34 proc. uostamiesčio šilumos ūkį valdančios AB „Klaipėdos energija“ akcijų įsigijimo procesą. Sandoris, ...
nuotrauka
2024-04-02 10:16
Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų kovą Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 234 būstai ir fiksuota 20 sutarčių nutraukimų. Palyginti su vasariu, kai parduoti 195 būstai, pardavimai išaugo apie 20 proc., tačiau su praėjusių metų kovu, kuomet pirkėjai įsigijo 3...
nuotrauka
2024-03-29 14:59
Sostinės Naujamiestyje siuvimo fabriko vietoje įsikursiantis didžiausias Europoje technologijų ir kūrybinių industrijų miestelis „Tech Zity Vilnius" gavo Vilniaus miesto savivaldybės leidimą pradėti pirmojo etapo statybos darbus. Šis leidimas žymi svarbų žingsnį projekte, kuris keis Vilniaus Naujam...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas