2024 balandžio 23 d. antradienis, 21:00
Reklama  |  facebook

Įmonės EIKOS STATYBA pamokos: kaip dvigubos krizės purtomoje rinkoje užbaigti objektus ir tai padaryti laiku Fotogalerija

2023-01-25 06:29
Praėjusių metų „Eikos statybos“ apyvarta, palyginus su 2021 m., išaugo daugiau kaip dvigubai. Verslui tai didžiulė grėsmė neįvykdyti įsipareigojimų. Tačiau laiku priimti įmonės valdymo sprendimai, stipri komanda ir principas „Statome kaip sau“ leido visus įsipareigojimus įvykdyti laiku ir išvengti nuostolių.
nuotrauka
DHL siuntų terminalas. EIKOS STATYBA nuotr.


Minimos įmonės
Eikos statyba, UAB
Molėtų r. savivaldybė,
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ
Lietuvos keliai, asociacija,
Eika Asset Management, UAB

„Didžiausias praėjusių metų iššūkis mums buvo suvaldyti drastiškai augančias kainas, užtikrinti tiekimą laiku ir apskritai įgyvendinti projektus, – sako įmonės „Eikos statyba“ direktorius Almantas Čebanauskas. – Įvertinant tai, mūsų tikslas buvo metus užbaigti be nuostolių ir projektus įgyvendinti laiku. Mums iš dalies pavyko: nors pelningumas buvo labai žemas ir nepasiekėme savo tikslų, tačiau nevėluodami užbaigėme visus projektus, nenutraukėme nė vienos sutarties nė su vienu užsakovu.“

Per pastaruosius dvejus metus statybos sektorius patyrė 2 krizes, kurias lėmė pandemija ir karas Ukrainoje: statyba per metus pabrango 20 proc. – tokio staigaus ir didelio brangimo nebuvo jau kelis dešimtmečius, vidutiniškai šis rodiklis neviršydavo 2–3 proc. Statybos rinką ištiko šokas. Po bendros statybininkų ir kelininkų asociacijų akcijos su didžiąja dalimi valstybinių užsakovų pavyko susitarti dėl kainų indeksavimo. Svarbiausiu darbu tada tapo derėtis su užsakovais, taip pat ir privačiais, įrodinėjant, kad senomis kainomis projektų įgyvendinti nebeįmanoma. Tačiau rangos sutarčių koregavimas buvo tik viena iš prielaidų sumažinti grėsmes. „Eikos statyba“ ėmėsi vidinių įmonės pokyčių, kurie dar aktualesniais tapo 2022 m. pradžioje: karas Ukrainoje dar kartą supurtė rinką.

Perėmė dalį funkcijų ir sukūrė mobilius padalinius

Dvigubas šokas, lydimas drastiškai išaugusių statybos kainų, įtampos darbo rinkoje vertė ieškoti vidinių resursų, kurie leistų sustiprinti įmonės atsparumą ir laiku įgyvendinti įsipareigojimus. Jau 2021 m. viduryje įmonė ėmėsi keisti projektų valdymą: jeigu iki tol medžiagų tiekimas buvo patikėtas subrangovams, projektų partneriams, tai dabar šiuos procesus įmonė perėmė į savo rankas.

ALMANTAS ČEBANAUSKASĮmonės „Eikos statyba“ 
direktorius
Almantas Čebanauskas. 
Įmonės nuotr. 

Buvo gyvybiškai svarbu laiku gauti medžiagas, kad būtų išvengta prastovų, kurios kėlė riziką neįvykdyti įsipareigojimų laiku. Tai, be abejo, pareikalavo didelių apyvartinių lėšų ir įmonės valdymo įtampų.

2022 m. vasarą dar kartą kilo grėsmė laiku neįvykdyti įsipareigojimų: pritrūko ir subrangovų, ir statybininkų. Tad perorganizavusi tiekimo grandines, „Eikos statyba“ ėmėsi struktūrinių pokyčių, kurie buvo įmanomi tik turint stiprią komandą. Optimizuojant vidaus procesus, įmonėje buvo sukurti ūkiskaitos pagrindais veikiantys padaliniai, kurie ėmėsi ŠVOK, statybos konstruktyvo, sklypo sutvarkymo, lauko vandentiekio ir nuotekų tinklų darbų – nedidelės, mobilios grupės veikė efektyviai. Tokiu būdu įmonė galėjo didesnį dėmesį koncentruoti ne į gamybą, o į projektų valdymą. Didžiausi praėjusių metų „Eikos statybos“ projektai, įgyvendinti drastiškai pasikeitusios rinkos sąlygomis, buvo DHL siuntų terminalas, IKI administracinis pastatas su prekybos centru, baseinas Molėtuose bei iki šiol vykdomas Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų VU Medicinos fakulteto Mokslo centro projektas.

Terminalo statybos užbaigimo aktas – likus 9 val. iki sutarties termino pabaigos

DHL siuntų terminalas Vilniaus oro uosto teritorijoje – vienas svarbiausių pernai įmonės užbaigtų objektų. Pirmiausia tai buvo „Build-to-suit“ projektas, kurį „Eikos statyba“ – kaip projekto valdytojas ir generalinis rangovas – įgyvendino nuo idėjos iki rakto. Šio objekto statytojas – fondų valdymo įmonės „Eika Asset Management“ (EAM) valdomas fondas „Eika Real Estate Fund“, kuris į projektą investavo 6,3 mln. eurų. Bendradarbiaujant su EAM fondu ir pagrindiniu nuomininku DHL, buvo parengtas techninis projektas, pagal kurį suteiktas statybos leidimas, parengtas darbo projektas ir sutartyje numatytais terminais (2020 m. rugsėjis – 2022 m. rugsėjis) pastatytas terminalas.

DHL TERMINALAS EIKOS STATYBA

DHL siuntų terminalas

„Šio projekto įgyvendinimas labiau primena įtempto siužeto filmą nei statybą. Nuo statybos leidimo išdavimo iki statybos pradžios, praktiškai per metus, statybos kainos pakilo 12 proc. Tai buvo tik pradžia. Dėl nepalankaus rudens ir ypatingai blogų gruntų, kuriuose radome dar ir senų inžinerinių tinklų, patyrėme didžiulių nenumatytų išlaidų. Statybų pradžią žyminčią kapsulę įkasėme lapkritį, o vainiką iškėlėme likus 2 dienoms iki karo Ukrainoje“, – apie išskirtines terminalo statybos aplinkybes pasakoja A.Čebanauskas.

Sutartis numatė, kad „Eikos statyba“ 2022 m. balandžio 25 d. turėjo būti įrengusi grindis, kad DHL technologinės įrangos tiekėjas galėtų pradėti montuoti įrangą. Bent 3 dienų vėlavimas viso terminalo atidarymą būtų nukėlęs pusei metų. Tuo metu ima trūkti medžiagų, dar kartą drastiškai pradeda kilti kainos: nuo sutarties pasirašymo pradžios 2020 m. rugsėjo mėn. iki 2022 m. balandžio jos pakilo 31 proc. Statytojas ir „Eikos statyba“ priklauso tai pačiai įmonių grupei, todėl derybos dėl sutarties sąlygų pateko į akligatvį.

Rinkos „force majeure“ aplinkybės lėmė, kad projektas įmonei buvo nuostolingas, bet įgyvendintas laiku: statybos užbaigimo aktas buvo gautas likus 9 val. iki sutarties termino pabaigos.

Įgyvendinant projektą, įmonė tiesiogiai bendradarbiavo su DHL, milžiniška tarptautine kompanija, kuriai būdingi aukšti standartai, aukšti saugos bei technologinių įrenginių reikalavimai. Tai buvo iš generalinio rangovo atsakingo darbo ir plačių kompetencijų reikalaujantys procesai: praėjimo bei įvažiavimo kontrolė, apsaugos sistemos, vaizdo stebėjimo bei IT sistemos, elektromobilių įkrovimo stotelių infrastruktūra, radiacinių vartų bei kamerų pagal VSAT ir VNO reikalavimus įrengimas. Sklandesnę projekto eigą išskirtinėmis rinkos aplinkybėmis lėmė ne tik BIM, kuris buvo taikytas nuo pat projektavimo iki statybos, bet ir ypatingas dėmesys situacijos suvaldymui, skrupulingai planuojant ir organizuojant darbus.

Molėtų baseinas: kuo svarbus užsakovo dalyvavimas

Pirmasis Molėtų baseino statybos etapas užbaigtas pusmečiu anksčiau negu numatyta – praėjusį gruodį. „Eikos statyba“ pastatė 25 m ilgio 4 takelių baseiną, suprojektuotą pagal FINA reikalavimus. Likusi pastato dalis skirta sveikatinimui, poilsiui ir pramogoms su masažinėmis vandens srovėmis, 3 pirtimis. Patalpos pritaikytos vaikams ir žmonėms su negalia. Kompleksas suprojektuotas, kad jame vienu metu gali tilpti 200 žmonių. Pirmojo etapo darbų vertė – 5,5 mln. eurų, kuriuos skyrė valstybė ir pati savivaldybė.

MOLĖTŲ BASEINAS EIKOS STATYBA

Molėtų baseinas

„Eikos statyba“ vadovas A.Čebanauskas bendradarbiavimą su užsakovu – Molėtų rajono savivaldybe – įvardina kaip pavyzdinį. Kainų padidėjimas nėra vienintelė problema, iškylanti rangovams: statyba yra sudėtingas gamybinis procesas, reikalaujantis profesionalaus valdymo. Todėl įmonei labai svarbus užsakovas, kuris pasitiki rangovu ir vertina jį kaip partnerį, užsakovas, su kuriuo galima konkrečiai ir aiškiai susitarti dėl galutinio rezultato, greitai spręsti kylančius klausimus, – Molėtų rajono savivaldybė buvo kaip tik toks partneris. „Eikos statyba“ samdė konsultantus, vežė užsakovus į jau veikiančius baseinus, tokiu būdu bendromis pastangomis pavyko pasiekti gerą rezultatą.

Molėtų rajono savivaldybė labai gerai įvertino generalinio rangovo darbų kokybę ir aukštą darbo kultūrą.

IKI pateiktas BREEAM tarptautiniam tvarumo sertifikatui gauti

Dar vienas pernai užbaigtas objektas – Vilniaus Pilaitėje pastatytas modernus 3 aukštų 5 850 kv. m ploto IKI prekybos paskirties pastatas su administracinėmis patalpomis. Per 13 mėn. pastatytas A++ energinio naudingumo klasės pastatas, į kurį investuota 10 mln. eurų, pateiktas BREEAM tarptautiniam tvarumo sertifikatui gauti. Kad ir koks sudėtingas ar įprastas objektas būtų, pasak statybos vadovo Donato Petkaus, kiekvienas pateikia iššūkių. Šiame objekte įgyvendinti įdomūs interjero bei architektūros sprendiniai: gausu žalumos, atvirų erdvių, didelių stiklinių atitvarų, susitikimų patalpų, kurių sienos padengtos akustinėmis plokštėmis ir audiniais, daug vitrinų bei baldų elementų. Išskirtinė parduotuvės stogo konstrukcija, kuriai buvo pasirinktas ne įprastas profiliuoto plieno paklotas, o dvišlaitės 18 m tarpatramio gelžbetoninės sijos.

IKI EIKOS STATYBA

IKI prekybos paskirties pastatas su administracinėmis patalpomis

IKI biuras pastatytas pagal šiuolaikinius architektūrinius ir technologinius reikalavimus, panaudojant ilgaamžes, tokios paskirtiems pastatams geriausiai tinkančias kokybiškas medžiagas. Daug dėmesio skirta darbo vietoms įrengti, užtikrinant joms natūralų apšvietimą. Pastate ir aplink jį įrengti LED šviestuvai, užtikrinta galimybė riboto judumo asmenims savarankiškai patekti į pastatą ir visas pagrindines patalpas.

Kodėl „Eikos statyba“ atsisako milijoninių sutarčių

2023-ųjų „Eikos statybos“ užsakymų portfelis suformuotas jau 70–80 proc. Įmonė Vilniaus Santaros slėnyje stato modernų Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų VU Medicinos fakulteto Mokslo centrą; naują 14 tūkst. kv. m ploto, A++ energinio naudingumo Vilniaus oro uosto keleivių išvykimo terminalą bei pertvarko 34 tūkst. kv. m oro uosto prieigų. Abu šiuos projektus planuojama užbaigti 2024-aisiais. Kaune vykdomas konversijos projektas – statomas daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalas „Nemunaičiai“. Pavasarį, užbaigus ir atidavus vilniečiams Japonišką sodą, bus pradėtas dar vienas aplinkos sutvarkymo projektas – įmonė imsis Tauro kalno.

Įmonė yra atsisakiusi ne vieno kontrakto, nes terminai, užsakovui pažadėti kitų tiekėjų, buvo nerealūs. Ir jau po 1–1,5 metų tampa aišku, kad „Eikos statyba“ buvo teisi. Todėl įmonė labai vertina ir nuolat ieško užsakovų, su kuriais galima dirbti partneriškai, nes tik toks visų statybos dalyvių požiūris leidžia pasiekti geriausių rezultatų visoms pusėms.

VU MOKSLO CENTRAS EIKOS STATYBA

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų VU Medicinos fakulteto Mokslo centras

EIKOS STATYBA

„Mes negalime sau leisti statyti bet kokia kaina, nes rizikuotume įmonės vardu. Kai užsakovas siekia statinį gauti kiek galint greičiau, vietoj rizikingų, nerealių terminų, kurie gresia baudomis, kaltųjų paieškomis, mes siūlome sėkmės mokestį: jei pastatome anksčiau, užsakovas gauna naudą, o rangovas premiją. Sėkmės mokestis yra ir galimybė sureguliuoti kainas, kai užsakovas negali kompensuoti išaugusių sąnaudų. Jei nepavyksta susitarti, tokių sutarčių atsisakome“, – aiškina A.Čebanauskas ir akcentuoja, kad įmonei svarbiausia įvykdyti įsipareigojimus ir padaryti tai laiku, kokybiškai ir atsakingai, nes „Eikos statyba“ vadovaujasi principu „Statome kaip sau“. 

 „Eikos statybos“ nuotr. 

Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-23 14:19
„Primostar“ specializuojasi požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijos srityje ir yra didžiausias savo srities žaidėjas Estijoje. Įmonės tikslas – sumaniai naudoti hidroizoliacines medžiagas, siekiant ne tik optimalaus rezultato, bet ir sumažinti medžiagų sąnaudas bei tausoti aplinką.
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-22 13:47
Praėję metai atsinaujinančios energetikos bendrovei „Smartecon“ buvo ryškūs ir pilni svarbių įvykių. Įmonė tapo platesnio masto rangovu ir pradėjusi dirbti su didelių saulės energetikos parkų vystytojais ėmė augti dar sparčiau, taip pat plėtėsi Skandinavijoje, pasiūlė inovatyvius sprendimus namų ūki...
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...