2024 gegužės 21 d. antradienis, 7:32
Reklama  |  facebook

Įmonių bankroto dinamika: skaičius kasmet mažėja, o priežastys lieka

2024-04-30 10:09
Pastaraisiais metais Lietuvos įmonių bankrotų skaičius mažėjo, nors ekspertai prognozavo jų augimą. 2022 m. bankrotą paskelbė 1 103 įmonės, o 2023 m. – 949. Analitikai pastebi, kad dažniau bankrutuoja jaunesnės įmonės. Pagrindinėmis to priežastimis tampa žinių trūkumas, per dideli įsiskolinimai ir negebėjimas susidoroti su prisiimtomis rizikomis, sako Paulius Markovas, advokatų kontoros COBALT partneris, bankroto ir restruktūrizavimo teisės praktikos grupės vadovas. Jis atskleidžia, į ką jaunam verslui atkreipti dėmesį kuriant įmonę ir kaip suvaldyti rizikas.
nuotrauka
Freepik nuotr.


Minimos įmonės
COBALT, advokatų profesinė bendrija,
Šiandien verslą įkurti yra gana paprasta – tereikia užpildyti standartinę įstatų formą Registrų centre ir per kelias dienas įmonė yra sukuriama. Tačiau su įmonės įkūrimu atsiranda ir atsakomybės, kurių jauni verslininkai dažnai neįvertina. Jaunimas pasižymi didelėmis ambicijomis, tačiau dažnai nepamatuoja su verslo idėja atsirandančių iššūkių ir sunkumų – neria visa galva, nudega ir greitai pasitraukia iš rinkos, sako pranešime cituojamas advokatas.

Didžiausios klaidos, kurių galima išvengti

Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos (ANVT) duomenimis, pagrindinės bankrotų priežastys yra per dideli jaunų verslų įsiskolinimai ir per didelė verslininkų prisiimta rizika (30 proc.) bei apyvartinių lėšų trūkumas ir kreditavimo prieinamumo stoka (22 proc.).

Anot teisininko, Lietuvoje situacija yra sudėtinga, nes jaunam verslui neturint pajamų, geros kredito istorijos, balanso su teigiamu rezultatu, paskolą iš banko ar kito tradicinio investuotojo gauti sudėtinga. Todėl dažnai jauni verslininkai skolinasi iš įvairių skolinimosi platformų ir tą daro iki galo neišsiaiškinę, kaip jiems seksis skolas grąžinti.
Paulius Markovas, COBALT
Dr. Paulius Markovas.
COBALT nuotr.

„Šių dienų ir privalumas, ir trūkumas yra paskolas siūlančių įmonių gausa ir lengvas jų paslaugų prieinamumas. Paskolas pasiimti lengva, tačiau už jas reikia mokėti didelius pinigus, t.y. palūkanas. Todėl pirmiausia, svarbu skaityti sutartis ir kritiškai vertinti, ar finansinės sąlygos yra įgyvendinamos bei atlikti išsamų skolininko monitoringą, – sako P. Markovas. – Visų antra, kuriant verslą svarbu į jį įdėti ir adekvačią savų pinigų sumą bei turėti pagalvę nelaimingų atsitikimų, gaisro, įrangos gedimų ar kt. nenumatytais atvejais." 

Taip pat COBALT teisininkas pabrėžia, kad jaunas verslas dažnai neįvertina darbuotojų svarbos: „Vien gera idėja verslas „neišvažiuos", reikia pinigų ir tinkamos komandos. Be abejo, darbuotojai kainuoja, tačiau kiekviena įmonė turi turėti bent jau apskaitininką ir atsakingai tvarkyti savo finansus. Atrodo elementaru, tačiau jauni verslininkai dažnai tam neskiria dėmesio", – sako P. Markovas.

Taip pat, ANVT duomenimis, prie bankroto priveda ir rinkos ar partnerių praradimas (10 proc.) bei netinkamas ir neatsakingas įmonės valdymas (7 proc.).

Kokios prognozės 2024 m.?

Bendrai kalbant, situacija bankrotų klausimu Lietuvoje yra gera, sako advokatas. Anot jo, turint omenyje, kad Lietuvoje veikia apie 350 000 verslo vienetų, mažiau nei 1 000 bankrotų per metus sudaro vos 0, 29 proc., o tai yra geras rodiklis.

„Pirmojo ketvirčio rezultatai rodo, jog tikėtina, kad šiais metais įmonių bankrotų skaičius bus dar mažesnis nei pernai, kai įvyko 949 bankrotai, – sako P. Markovas. – Be abejo, bankrotus išprovokuoti gali ir valdžios sprendimai, kaip pavyzdžiui, Registrų centras priima nutarimą, kad nuo tam tikros dienos likviduos įmones, kurios neteikia finansinių ataskaitų. Tokie ir panašūs institucijų sprendimai gali turėti įtakos tų metų bankrotų skaičiui", – priduria partneris. 
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-05-21 07:11
Apie 40 % visų šalčio tiltų pastate susidaro dėl sienų ir kolonų. Ir tai lemia apie 10 % šildymo energijos nuostolių. Vokietijos įmonė SCHÖCK BAUTEILE GmbH sukūrė ir rinkai pasiūlė tvarių, patogių ir aukštos kokybės sprendimų – SCHÖCK SCONNEX gaminių asortimentą, prisidedantį prie tvaraus pastato ko...
nuotrauka
2024-05-20 10:51
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja į Lietuvoje veikiančių verslo paslaugų centrų modernizavimą. Skelbiamas 2,4 mln. eurų kvietimas teikti projektų įgyvendinimo planus verslo paslaugų centrams, norintiems automatizuoti savo veiklos procesus.
nuotrauka
2024-05-15 08:30
Vilniaus vakarinėje dalyje, šalia Buivydiškių tvenkinio, neseniai iškilęs modernus 5 aukštų biurų pastatas „Vestum" vilioja nuomininkus. Naujasis nekilnojamojo turto objektas vienoje iš pagrindinių Vilniaus miesto sankryžų, kur susikerta Šiaurinė gatvė ir Vakarinis aplinkkelis, pirmiausia domina pat...
nuotrauka
2024-05-14 10:50
Praėję metai UAB „Merko statyba“ buvo sėkmingi naujai pasirašytomis generalinės rangos sutartimis. Šiais metais jau matomi akivaizdūs jų rezultatai – 2024 metų pirmo ketvirčio UAB Merko statyba apyvarta iš generalinės rangos sutarčių pasiekė 49 mln. eurų. Palyginimui – 2023 metų pirmą ketvirtį šis s...
nuotrauka
2024-05-10 09:10
Pirmieji keturi šių metų mėnesiai pagal įregistruotų nekilnojamojo turto (NT) sandorių skaičių atsilieka nuo praėjusių metų – reikšmingesnių pokyčių neįnešė ir balandžio mėnuo, skelbia įregistruotus NT sandorius analizuojantis Registrų centras.
nuotrauka
2024-05-10 08:09
„Turto bankas“ paskelbė išskirtinį aukcioną laikinojoje sostinėje – parduodamas prestižinis administracinis pastatas su inžineriniais statiniais ir žemės sklypo dalimi centrinėje Kauno miesto dalyje, Laisvės alėjoje. Pradinė kaina aukcione, nustatyta nepriklausomų vertintojų, siekia 1, 7 mln. eurų.
nuotrauka
2024-05-09 09:36
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ gegužės mėnesio pradžioje pradeda konsultacijas dėl Valstybinio ir privataus kapitalo partnerystės principu vystomų projektų įgyvendinimo galimybių. Šio finansavimo modelio pritaikymas leistų kur kas greičiau įgyvendinti svarbiausius šalies kelių infrastruktūros gerinim...
nuotrauka
2024-05-09 07:20
Įmonė „Ukmergės gelžbetonis“ jau trečius metus gamina pilkąjį polistireninį putplastį BIOPORĄ. Šios termoizoliacinės medžiagos gamybai naudojamos ne iškastinės, o iš atsinaujinančių energijos šaltinių gaunamos žaliavos, t. y. nafta keičiama biodujomis, gautomis iš maisto atliekų.
nuotrauka
2024-05-07 10:09
Į vienos didžiausių pastatų priežiūros ir inžinierinių sprendimų grupių Baltijos šalyse „Civinity" valdybą paskirtas naujas nepriklausomas valdybos narys – pasaulyje pirmaujančios mobilumo paslaugas teikiančios technologijų bendrovės „Trafi" bendraįkūrėjas Martynas Gudonavičius.
nuotrauka
2024-05-06 07:57
Sandėliai, komercinės ir pramoninės paskirties pastatai dažnai susiduria su betoninių grindų ir pamatų nusėdimo problemomis. Nors iš pradžių tai gali atrodyti nereikšminga problema, svarbu mokėti pastebėti situacijas, kai konstrukcijos nusėda. Ilgainiui nusėdusios betoninės grindys ar pamatai gali p...
nuotrauka
2024-05-06 06:33
Vilniaus miesto savivaldybės administracija praneša koreguosianti Daugiafunkcio komplekso projektą. Projekto korekcijas darkart svarstys Vilniaus miesto savivaldybės Taryba.
nuotrauka
2024-05-03 13:49
Turto bankas viešojo aukciono metu už beveik 700 tūkst. eurų pardavė uždarosios akcinės bendrovės „Šilutės polderiai“ 81,02 proc. akcijų paketą.
nuotrauka
2024-05-03 07:41
Komercinių ir muitinės sandėlių paslaugas teikianti UAB „Transnest“ gamybinės paskirties pastato su sandėliavimo ir administracinėmis patalpomis statybai Klaipėdoje pasirinko valdymo modelį be generalinio rangovo. Siekiant kuo efektyvesnės objekto statybos kainos, bendrovė projekto valdymą patikėjo ...
nuotrauka
2024-05-02 15:27
Priemiesčių patrauklumą didina visas privalumų paketas: tai ne tik galimybė pasinaudoti valstybės parama, bet ir tai, kad galima įsikurti kur kas erdvesniame būste, turėti savą kiemą arba būnant kur kas arčiau gamtos naudotis kitomis, tik miestui būdingomis galimybėmis.
nuotrauka
2024-05-02 13:39
SBA grupės investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management" pabaigė žaliausio biurų komplekso Rygoje „Verde" statybos darbus. 45 tūkst. kv. m. dydžio dviejų pastatų verslo komplekse iš viso įsikurė 19 Latvijos ir tarptautinių įmonių. Pirmojo „Capitalica Asset Management" projekto Latvijoje...
nuotrauka
2024-05-02 10:47
Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų balandį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 207 būstai ir fiksuoti 7 sutarčių nutraukimai. Palyginti su kovu, kai parduoti 234 būstai, pardavimai sumenko 11,5 proc. 106 būstai balandį parduoti ekonominiame, 91 vidutiniame ir...
nuotrauka
2024-04-30 16:04
Žaliuoju kursu siekiama pertvarkyti Europos Sąjungą (ES) į modernią, efektyviai išteklius naudojančią ir konkurencingą ekonomiką, kurioje iki 2050 m. nebeliks grynojo išmetamo šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio. Reikšmingas vaidmuo šioje tvarumo transformacijoje tenka verslams, ypač dideliems,...
nuotrauka
2024-04-30 09:57
Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ imasi jau antrojo gyvenamųjų namų projekto Lenkijoje. Kompanija Varšuvoje, Mokotów rajone, įsigijo sklypą, kuriame iki 2027 m. pabaigos iškils daugiabutis. Investicijos į šį projektą sieks 21 mln. eurų.
nuotrauka
2024-04-29 07:49
„Eika Asset Management" (EAM) fondas stiprina savo pozicijas Latvijos rinkoje ir imasi nestandartinių projektų. Naujausias jų – pasaulyje šiuo metu sparčiai populiarėjančių bendro gyvenimo erdvių (ang. co-living) kūrimas. Investavęs 20 mln. eurų ir įsigijęs daugiau nei 3,7 ha sklypą su pastatais, ku...
nuotrauka
2024-04-27 09:01
Tiek buityje, tiek ir pramonėje neretai tenka susidurti su problema, kuri, nors ir nedidelė, bet kelia daug nepatogumų: kažkas užrūdijo, sunkiai atsidaro, neįmanoma pastumti. Mesti lauk ir keisti nauju –neracionalu. SOUDAL pasiūlė universalų sprendimą – atnaujintą „Soudal Multi Spray“.

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas