2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 3:36
Reklama  |  facebook

Kauno LEZ pritrauktos investicijos perkopė milijardą eurų

2021-11-09 07:44
Nuo pritraukto pirmojo investuotojo 2005 m. Kauno laisvoji ekonominė zona (LEZ) veiklos istorijoje turėjo ne vieną reikšmingą pasiekimą – nuo pritrauktos vienos didžiausių užsienio investicijų Lietuvoje iki daugiau kaip 6,2 tūkst. naujų darbo vietų, kurias sukūrė LEZ‘o teritorijoje veikiantys verslai. Pasiekimų sąrašą papildė bene ryškiausia žyma: įžengta į devinių nulių zoną – Kauno LEZ pritrauktos investicijos perkopė milijardą eurų.
nuotrauka
Kauno LEZ nuotr.


Minimos įmonės
Kauno LEZ,
Hollister Lietuva, UAB
Investuok Lietuvoje, VŠĮ
Elinta, UAB
HELLA Lithuania,
„Kauno LEZ – dinamiškas projektas, kuris vystosi tiek dėl vidinių, tiek dėl išorinių veiksnių. Teritorijoje ir šalia jos nuolat diegiama nauja infrastruktūra – nuo naujų gatvių tiesimo iki eismo srautus suvaldančių viadukų statymo; tobulinama įstatyminė bazė ir mokestinių lengvatų taikymas. Palankią investicinę aplinką naujiems projektams vykdyti kuria Kauno regiono augimo procesai ir verslui taip reikalingų talentų ištekliai. Pirmasis klientų sugeneruotas milijardas eurų investicijų pažymi ne tik valdymo bendrovės indėlį kuriant verslo aplinką greitam įsikūrimui, bet ir esminį bei savalaikį Kauno regiono potencialą“, – Kauno LEZ pranešime cituojamas valdymo bendrovės direktorius Vytautas Petružis. Vadovas taip pat pabrėžia, kad investicijos nėra tik skaičius: jos sugrąžina žmones, apsaugo nuo protų nutekėjimo, be to, kaip rodo Kauno LEZ veikiančių įmonių patirtys bei pavyzdžiai, investicijos multiplikuojasi ir konvertuojasi į dar didesnius skaičius – Kauno LEZ pritrauktų investicijų sumą augina ne tik naujai ateinantys investuotojai, bet ir veiklą plečiantys esamieji.

Šiuo metu 44 investuotojams yra išnuomota apie 155 ha Kauno LEZ teritorijos, čia įsikūrusiose gamybos ir paslaugų įmonėse dirba daugiau kaip 6 tūkstančiai žmonių, o nuo 2007 metų, kai Kauno LEZ pradėjo dirbti pirmieji darbuotojai, sugeneruota per 131 mln. EUR darbo santykių mokesčių.

Čia kuriasi tvarios tiek vietos, tiek užsienio kapitalo įmonės. Pastarosios Kauno LEZ generuoja 67 % TUI, kurios lemia keletą kartų už Lietuvos vidurkį spartesnį modernių technologijų atėjimą. Pasak V. Petružio, į Kauno LEZ Lietuvos Respublika, Europos sąjunga bei Kauno rajono ir Kauno miesto savivaldybės investavo apie 23 mln. EUR, o šio projekto atsiperkamumas valstybei jau dabar yra 5,6 kartus didesnis.

„Lietuva turėdama parengtą vietą investicijoms gali efektyviai konkuruoti su kitomis užsienio šalimis pritraukiant reikšmingus užsienio kapitalo projektus. Tiesioginės užsienio investicijos į Kauno LEZ kelis kartus viršija bendrą Lietuvos vidurkį, o bendra dešimtženklė pritrauktų investicijų suma rodo neatsitiktinį Lietuvos patrauklumą tokio tipo projektams. Kartu, šis pasiekimas yra ir viso Kauno regiono laimėjimas – užsienio investuotojai kuria aukštos kvalifikacijos darbo vietas, prisideda prie technologijų vystymosi ir sėkmingos industrijų plėtros“, – pranešime cituojama Vida Staskonienė, „Investuok Lietuvoje“ Investicijų plėtros departamento direktorė.

Anot ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušros Armonaitės, Kauno LEZ pritrauktas vienas milijardas investicijų yra neeilinis įvykis, kuris parodo didžiulį šalies ekonomikos potencialą. Visos investicijos yra labai svarbios šalies ekonomikai ne tik prisidedant prie naujų gerai mokamų darbo vietų kūrimo, bet ir strateginiu mastu – didinant technologinį proveržį, šalies žinomumą bei konkurencingumą pasaulyje. 

Nuo pirmųjų įkurtuvininkų – iki vietos ambasadorių

2007 m. vieni pirmųjų įkurtuvininkų Kauno LEZ teritorijoje buvo lietuviško kapitalo inovacijų kūrimo ir gamybos įmonė „Elinta“, dalijasi Kauno LEZ. Naujasis pastatas tada atrodė net kiek per erdvus: „Elintos“ įmonių grupėje tuo metu buvo trys įmonės ir 60 darbuotojų, todėl dalis pastato buvo išnuomota kitoms įmonėms. Užtai per 14 metų grupė išaugo iki 7 įmonių, kuriose šiandien jau dirba per 140 darbuotojų, ir kurios užima jau visą pastatą.

Prisimindamas pirmuosius žingsnius perkeliant veiklą į tuomet dar neseniai suformuotą Kauno LEZ teritoriją, „Elintos“ įmonių grupės vadovas Vytautas Jokužis pripažįsta, kad nors buvo kiek nejauku keltis į visiškai tuščius užmiesčio laukus, tačiau patrauklumo teikė tiek teisingi pirmieji infrastruktūros įrengimo žingsniai, tiek pati LEZ‘o strategija.

Planai sutelkti į augimą

Vienu didžiausių šuolių tiek pagal pritrauktų investicijų sumas, tiek pagal subnuomoto ploto ir sukurtų naujų darbo vietų skaičius Kauno LEZ istorijoje tapo 2017-tieji. Be kitų investuotojų, į teritoriją – ir į Lietuvą – tuomet įžengė lyderiaujančios automobilių pramonės įmonės.

Vieni jų – „HELLA Lithuania“, kurie atsigręždami į pastaruosius veiklos metus, visų pirma pastebi, kad sprendimą įsikurti Kauno LEZ lėmė labai aiškūs ir konkretūs kriterijai, kuriuos visus ši teritorija patenkino: puikiai darbuotojus paruošiančios ir su verslu bendradarbiauti linkusios aukštosios mokyklos, reikiamų įgūdžių turinčių darbuotojų pasiūla rinkoje, tinkama infrastruktūra, šalies patrauklumas ir valdžios institucijų geranoriškas bendradarbiavimas. „Mūsų ateities planai sutelkti į augimą: HELLA turi sėkmingą produktų portfolio, kuriuo atsižvelgiama į esmines automobilių pramonės tendencijas, tarp jų – ir elektrifikaciją bei automatinio valdymo sprendimus. „HELLA Lithuania“ suinteresuoti tęsti savo sėkmės istoriją Lietuvoje. Ir tikrai džiaugsimės, jei sėkminga mūsų veikla Lietuvoje įkvėps ir kitus investuotojus. Ypač lauktume automobilių komponentų tiekėjų kūrimosi Kaune – čia matome dideles perspektyvas ir galimybes ateičiai“, – cituojamas „HELLA Lithuania“ direktorius Tobias Pohlschmidt.

Šiems tikslams įgyvendinti, žinoma, būtini kvalifikuoti ir motyvuoti darbuotojai, ypač didelė techninio išsilavinimo, kokybės ir logistikos valdymo pagrindus turinčių inžinierių paklausa. Dalį reikiamų darbuotojų kompanijai į Kauną pavyksta pritraukti ir iš užsienio – tiek pasikviečiant dirbti užsieniečius, tiek sugrąžinant iš emigracijos lietuvius.

Sugrąžina emigrantus

Ne mažiau sėkmingai emigrantus į Lietuvą grąžina ir kita Kauno LEZ įsikūrusi bei sparčiai auganti tarptautinė sveikatos priežiūros produktus gaminanti kompanija „Hollister“, į pirmąją atidarytą gamyklą investavusi apie 50 mln. Eur. Įmonė prieš metus skelbė, kad kas šeštas jų darbuotojas yra sugrįžęs iš emigracijos.

„Ši tendencija išlieka. Be to, visada pasiteiraujame savo naujų darbuotojų, kas juos paskatino grįžti į Lietuvą ir pasirinkti dirbti mūsų kompanijoje. Dažniausiai tai žmonės, kurie jau turi darbo tarptautinėse kompanijos patirties ir ieško tokius pačius kriterijus atitinkančių darbdavių savo gimtinėje. Tad mūsų kompanija puikiai atitinka jų lūkesčius“, – cituuojamas tuometinis „Hollister Lietuva“ vadovas Shane Caher.

Įmonės atstovai sako, kad vienas esminių motyvų, lėmusių sprendimą įsikurti Lietuvoje, buvo tai, kad Lietuvos ir „Hollister“ darbo kultūros yra labai artimos: darbuotojai vertina išsilavinimą, yra linkę į inovacijas, geba sutelktai dirbti ir įgyvendinti tai, ką pažada.
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-04-02 13:52
Didžiausias Lietuvos šilumos ir karšto vandens tiekėjas AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) užbaigė 100 proc. Klaipėdoje veikiančių bendrovių UAB „Miesto energija“ ir UAB „Pramonės energija“ bei 4,34 proc. uostamiesčio šilumos ūkį valdančios AB „Klaipėdos energija“ akcijų įsigijimo procesą. Sandoris, ...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas