2024 balandžio 29 d. pirmadienis, 22:00
Reklama  |  facebook

Ko šiemet tikėtis didžiausioje statybų sektoriaus parodoje RESTA 2024?

2024-04-10 14:13
Paskutinį balandžio savaitgalį, 25-27 d., LITEXPO parodų ir kongresų centras, kaip ir kasmet, vėl pakvies į svarbiausią šalyje statybų sektoriaus temoms dedikuotą parodą – „Resta 2024“. Pirmą kartą surengta dar 1994-aisiais, „Resta“ per 30 metų ženkliai išaugo, sustiprėjo ir dabar yra vienintelė specializuota statybų tematikos paroda Baltijos šalyse, pelniusi pasaulinės parodų verslo asociacijos UFI pripažinimą.
nuotrauka
Parodos „Resta“ organizatorių nuotr.


Minimos įmonės
LITEXPO Lietuvos parodų ir kongresų centras, UAB
Nacionalinė pasyvaus namo asociacija,
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ
Lietuvos žaliųjų pastatų taryba,
Knauf, UAB
Pasak organizatorių, šių metų parodos lankytojai galės ne tik apžiūrėti dalyvių ekspozicijas, susipažinti su naujausiais produktais bei paslaugomis ir užmegzti naudingų kontaktų, bet ir rinktis iš beveik 20-ies renginių, kurių temos – pačios įvairiausios: nuo pastatų dekarbonizacijos ir žaliosios energijos iki advokatų rekomendacijų perkantiems statybos rangos darbus, medžiagas ar įrangą, kraštovaizdžio apšvietimo ir japoniško sodo kūrimo paslapčių.

„Resta 2024“ lankytojus šiemet pasitiks ne tik gausia renginių programa ir įvairiausių dalyvių stendais, bet ir didele lauko ekspozicija. Ten bus galima išvysti viską: nuo modernių stogų ir vartų iki „off-grid“ namų ir apželdinimo sprendimų, pasiūlymų šildymui, vandentiekiui ir statybinės technikos.

Pranešime cituojama LITEXPO projektų vadovė Saulė Jančiauskė išskiria keturis šių metų parodos teminius akcentus, kuriems tiek ekspozicijoje, tiek renginiuose bus skiriamas ypatingas dėmesys: skaitmeninė statyba, energinis statinių tvarumas, žalioji transformacija statinių statyboje ir profesinis orientavimas.

Skaitmeninė statyba – aktuali absoliučiai visiems

Balandžio 26 d., 10 valandą, LITEXPO konferencijų salėje 5.1 startuos konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“. Šis renginys, vykstantis jau 13-us metus iš eilės, yra didžiausias skaitmeninės statybos ir BIM (angl. Building Information Modeling) metodologijos tematikos forumas šalyje. Jo metu pranešimus skaitys ir vertingomis įžvalgomis bei praktine patirtimi dalysis skaitmeninės statybos ekspertai ne vien iš Lietuvos, bet ir Danijos, Suomijos bei Vokietijos.

Freepik nuotr.

Konferenciją organizuojančios Lietuvos statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas pabrėžia, kad šis renginys „suteikia puikią galimybę dalytis žiniomis, naujausiomis skaitmeninės statybos tendencijomis ir tarptautine patirtimi, aptarti BIM metodologijos vystymą tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje“.

Pagrindinė šių metų konferencijos tema – „Skaitmeninių duomenų naudojimas pastato gyvavimo cikle: nuo BIM iki pastato naudojimo ir priežiūros iššūkių“. Pranešime cituojamas D. Gedvilas atkreipia dėmesį, kad forume nebus vengiama ir itin opių temų, pavyzdžiui, „ar keičiantis pastatų savininkams sutartyje turi būti perduodamas visas materialus ir nematerialus turtas, įskaitant skaitmeninius duomenis“.

„Šiais technologinio proveržio laikais skaitmeninė statyba aktuali absoliučiai visiems statybų proceso dalyviams: užsakovams, NT vystytojams ir valdytojams, projektuotojams, statytojams, viešųjų pirkimų organizatoriams, mokslo, tyrimų institucijų bei valdžios atstovams“, – pabrėžia pagrindinio parodos „Resta 2024“ partnerio – Lietuvos statybininkų asociacijos – vadovas D. Gedvilas.

Karšta tema: energinis statinių tvarumas

Nacionalinė pasyvaus namo asociacija parodoje „Resta 2024“ organizuoja konferenciją „Energinis efektyvumas, tvarumas ir komfortas. Pasyvių namų praktika Lietuvoje“. Renginys startuos balandžio 26 d., 13 val., 1.3 konferencijų salėje.

Nacionalinė pasyvaus namo asociacijaNacionalinės
pasyvaus namo asociacijos
nuotr.
 
Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos direktorius Rytis Kaminskas užsimena, kad konferencijos tema bus nagrinėjama keletu pjūvių.

„Pirmiausia kalbėsime apie CO2 įtaką klimato kaitai ir tai, kaip prie CO2 emisijų mažinimo galėtų prisidėti statybų sektorius. Taip pat pristatysime drauge su Kauno technologijos universiteto (KTU) Architektūros ir statybos institutu bei partneriais parengtas pastatų atitvarų sandarumo užtikrinimo rekomendacijas. Diskutuosime ir apie statinių energinį efektyvumą – nuo ko jis priklauso ir kokią įtaką jam daro pastato sandarumas. Atkreipsime dėmesį į vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų namų temą, pristatysime skatinimo iniciatyvą labiau remti šių pastatų renovavimą bei modernizavimą“, – vardijo pranešime cituojamas R. Kaminskas.

Jis pabrėžia, kad pasyvių namų projektavimo ir statybos standartas yra vienas tiksliausių, energiškai efektyviausių ir tvariausių būdų projektuoti ir statyti šiuolaikiškus pastatus. Anot jo, ši vokiška sistema priverčia įvertinti net ir smulkiausius projektinių sprendinių niuansus ir užtikrina labai tikslius pastato rodiklius, eliminuoja aibę projektavimo klaidų bei netikslumų. Prieš daugelį metų pastatyti pasyvūs pastatai ir šiandien demonstruoja labai aukštus energinio efektyvumo, tvarumo bei komforto rodiklius ir nenusileidžia (o dažnai ir lenkia) patiems naujausiems energiškai efektyvių ir tvarių pastatų standartams.

R. Kaminskas taip pat atkreipė dėmesį, kad renginio metu ne tik bus pirmą kartą eksponuojami mūsų šalyje pastatyti ir sertifikuoti pasyvūs namai, bet ir bus galima pasiklausyti diskusijoje dalyvausiančių šiuose namuose gyvenančių žmonių ir juos projektavusių architektų minčių bei įspūdžių.

„Be to, mūsų renginyje apsilankę architektai, jei tik pageidaus, galės gauti ir dar vieną papildomą naudą – dviejų valandų trukmės kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimus“, – pabrėžė Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos direktorius R. Kaminskas

Žalioji transformacija statybų sektoriuje

Pačią pirmąją parodos dieną, balandžio 25-ąją, 13 val., LITEXPO trečios salės prezentacijų erdvėje prasidės konferencija „Ar pastatų dekarbonizacija – bendras siekis?“. Pasak ją organizuojančios Lietuvos žaliųjų pastatų tarybos prezidento Remigijaus Simanavičiaus, renginyje bus kalbama apie pastatų CO2 emisijos problemą, galimus jos sprendimo būdus, politikos gaires ir jau sukauptą patirtį – tiek teigiamą, tiek neigiamą.

Parodos „Resta“
organizatorių
nuotr.
 
„Nekilnojamojo turto ir statybos sektorių atstovai tikrai supranta savo atsakomybę. Šių sričių atstovai reikšmingai prisideda prie klimato kaitos: statybų ir kiti pastatų tvarkymo procesai sukuria maždaug penktadalį šiltnamio efektą sukeliančių dujų“, – tvirtina pranešime pacituotas R. Simanavičius.

Jo teigimu, pasauliui siekiant kuo labiau mažinti poveikį aplinkai, Europos Sąjunga (ES) numato, kad iki 2030 m. naujiems pastatams būtų privalomi nulinės CO2 emisijos standartai. Dar aukštesni tikslai keliami laikotarpiui iki 2050-ųjų. Todėl kyla aibė klausimų: kaip tokiame pastatų dekarbonizacijos kontekste atrodo Lietuva? Ar gebame ir ar esame pasirengę įvertinti ir mažinti CO2 emisijas pastatuose? Kur, žvelgiant į šiandienos situaciją, turi būti kreipiama daugiausia dėmesio, siekiant, kad naujai statomi ir rekonstruojami pastatai darytų kuo mažesnį poveikį aplinkai? Kokių veiksmų NT ir statybų sektoriuje privalo imtis valdžios institucijos, statytojai, projektuotojai, rangovai, statybos medžiagų ir įrangos gamintojai, siekdami vykdyti keliamus tvarumo reikalavimus?

„Aptardami šiuos klausimus, mes kalbame apie tvarų medžiagų ir kitų išteklių naudojimą, pastatų eksploatacinių savybių gerinimą, atsinaujinančios energijos naudojimo didinimą. Tačiau ar to pakanka?“ – retoriškai klausia R. Simanavičius.

Organizatorių teigimu, konferencijos dalyviai taip pat sužinos ir apie rinkos lyderių iššūkius bei drauge galės ieškoti atsakymų į klausimą – kuris tvariųjų pastatų kūrimo kelias yra geriausias.

Profesionalumui ilgo stažo nebeužtenka

Technologijos ir progresas neaplenkia nė vienos srities. Statybų sektorius – ne išimtis. Statybose keliami vis didesni reikalavimai, o rezultatas priklauso ne vien nuo kokybiškų statybinių medžiagų, bet ir nuo statybininkų kompetencijos. Tai bus ypač akcentuojama parodos „Resta 2024“ metu vyksiančiame profesinio meistriškumo konkurse, kuris atkreips dėmesį į tai, kaip svarbu domėtis naujovėmis, nuolat tobulėti ir neatsilikti nuo tendencijų.

Knauf Lietuva„Knauf“ stendas
parodoje „Resta 2017“.
Bendrovės
„Knauf Lietuva“ nuotr.
 
Konkursą remiančios bendrovės „Knauf“ projektų vadovas Remigijus Lukauskas pateikia šį teiginį iliustruojantį pavyzdį: „Statybų versle neretai galima išgirsti pasakymą – „Aš 20 metų dirbu statybose ir viską žinau“. Tačiau šiuolaikiniame pasaulyje, sparčiai tobulėjant technologijoms, dvidešimties metų senumo žinios ir įgūdžiai tikrai ne visuomet garantuoja kokybę, kartais gali nutikti kaip tik priešingai. Tad profesionalumą ir įgūdžių atnaujinimą skatinančios švietimo iniciatyvos yra tiesiog būtinos“, – įsitikinęs pranešime cituojamas R. Lukauskas.

Pasak jo, per ilgą darbo patirtį ne kartą teko susidurti su įvairiomis, regis, patyrusių meistrų dėl nežinojimo ir nesitobulinimo daromomis klaidomis. Ypač dažnai pasitaikančios – atliekant gipso kartono montavimo ir glaistymo darbus.

„Didžioji dalis „senosios“ kartos meistrų negali atsakyti: kodėl montuojant gipso kartoną pertvarose jis turi būti pakeliamas apie 5–10 mm nuo žemės? Atsakymai priverčia nusišypsoti, dažnai išgirstame tokius variantus kaip „dėl grindų deformacijų“ arba „tai apsauga nuo vandens užpylimo“. O juk iš tikro tai daroma dėl galimybės tinkamai ir sandariai užglaistyti visą konstrukcijos perimetrą, kad būtų išlaikyti garso izoliaciniai bei atsparumo ugniai parametrai“, – klaidą įvardijo R. Lukauskas ir pridūrė, kad ugdymo bei konkursų metu į tokias klaidas kreipiamas ypatingas dėmesys, todėl „naujoji“ meistrų karta tokių klaidų nebedaro.

Daugiau įžvalgų ir naujienų apie sparčią statybų sektoriaus evoliuciją, naujas tendencijas, drąsias prognozes, progresyvias technologijas, aktualias temas, pokyčius ir iššūkius bus galima sužinoti jau balandžio 25-27 d. vyksiančioje LITEXPO parodoje „Resta 2024“. 
Statybunaujienos.lt



RESTA

nuotrauka
2024-04-29 16:39
Balandžio 26 d. didžiausiame skaitmeninės statybos forume Lietuvoje – tarptautinėje konferencijoje „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius" – paskelbti ir apdovanoti geriausi praėjusiais metais Lietuvos įmonių įgyvendinti skaitmeninės statybos projektai.
nuotrauka
2024-04-26 16:47
Tarptautinėje statybų verslo parodoje „RESTA 2024" buvo diskutuojama ir apie tai, ar duomenys apie pastato techninę eksploataciją yra svarbūs ir ar jie padidina pastato vertę.
nuotrauka
2024-04-26 10:20
Tarptautinės statybos verslo parodos RESTA metu jau šeštą kartą įvyko konkursas „Įspūdingiausios RESTA ekspozicijos“ (ĮRE). Konkurso metu apdovanotos 5 įspūdingiausias ekspozicijas parengusios bendrovės bei architektai/projektuotojai, įrengę nugalėtojų ekspozicijas.
nuotrauka
2024-04-26 10:08
Įsitikinti, kaip įvairiai interjerą mato ir kokias emocijas juo gali perteikti skirtingi žmonės, galima užsukus į šiandien prasidėjusios LITEXPO parodos „Baldai ir dizaino sprendimai" garsių nuomonės formuotojų erdvę. Joje dizaineris Robertas Kalinkinas, menininkė Monika Dirsytė ir tinklaraščio susi...
nuotrauka
2024-04-26 06:16
Protingų namų ekspertai iš „JUNG Vilnius" 2024 metų tarptautinės statybų verslo parodos „RESTA" lankytojams demonstruoja, jog namai gali tapti dinamiška aplinka, kuri su mumis sąveikauja, supranta mūsų poreikius ir padeda gyventi patogesnį gyvenimą. Šią naujos kartos namų evoliuciją, kartu su kitomi...
nuotrauka
2024-04-26 06:10
Daugiabučių atnaujinimo klausimas tampa vis aktualesnis – Vyriausybės programoje iškelto tikslo kasmet renovuoti po 1000 daugiabučių pasiekti kol kas nepavyksta. Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų atnaujinimas skydais leistų pamatyti 3 kartus greitesnį renovacijos procesą ir suta...
nuotrauka
2024-04-25 07:10
Balandžio 25 d. „LITEXPO“ vyksiančioje parodoje „RESTA 2024“ Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) organizuoja konferenciją „Pastatų renovacija skydais Lietuvoje: iššūkiai ir perspektyvos“. Konferencijoje išskirtinis dėmesys bus skiriamas efektyviems senų daugiabučių modernizavimo sprendimams. L...
nuotrauka
2024-04-23 07:10
Tarptautinės statybos verslo parodos RESTA metu jau šeštą kartą įvyks konkursas „Įspūdingiausios RESTA ekspozicijos“ (ĮRE). Konkurso metu bus apdovanotos 5 įspūdingiausias ekspozicijas parengusios bendrovės bei architektai/projektuotojai, įrengę nugalėtojų ekspozicijas.
nuotrauka
2024-02-07 15:06
Pandemija parodų verslui tapo tikrai egzistencine grėsme. Jos laikotarpiu LITEXPO pajamos smuko net penkis kartus. Panašią statistiką fiksavo ir parodų organizatoriai užsienyje. Pesimistiškesni analitikai netgi prognozavo, kad sektorius išgyvena negrįžtamus pokyčius ir patyrė neatitaisomą žalą. Vis ...
nuotrauka
2023-05-30 13:31
Didžiausiai Baltijos šalyse tarptautinei statybų verslo parodai „Resta“ suteiktas Pasaulinės parodų industrijos asociacijos UFI sertifikatas. Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO teigimu, ši paroda yra vienintelė Baltijos šalyse, pelniusi tokį įvertinimą.
nuotrauka
2023-05-03 08:49
Jau penktą kartą Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vykstančios tarptautinės statybų verslo parodos RESTA metu buvo įvardintos įspūdingiausios ekspozicijos. Konkurso „Įspūdingiausios RESTA ekspozicijos“ vertinimo komisija analizavo, kodėl vienoms įmonėms pavyksta būti matomoms, išskirtinėms,...
nuotrauka
2023-04-28 09:26
Jau penktą kartą įvyko konkursas „Įspūdingiausios parodos ekspozicijos“. Jungtinės RESTA ir BALDAI IR DIZAINO SPRENDIMAI 2023 parodos išrinktos įspūdingiausios ekspozicijos, įvardinti jų autoriai.
nuotrauka
2023-04-27 18:59
Ketvirtadienį, balandžio 27 d., LITEXPO atidaryta 3 dienas truksianti didžiausia Baltijos šalyse tarptautinė statybų verslo paroda „Resta 2023". Daugiausia dėmesio joje skiriama energiniam statinių tvarumui, skaitmeninei statybai, profesiniam orientavimui, darniam miestų vystymui ir Ukrainos atstaty...
nuotrauka
2023-04-18 10:43
Išmanių namų ekspertai šių metų tarptautinės statybų verslo parodos RESTA lankytojus balandžio 27–29 d. pasitiks pristatydami tvariam ir komfortiškam gyvenimui sukurtus gaminius. Estetiškų elektros instaliacijos prietaisų ir išmaniųjų sistemų gamintojo JUNG stende didžiausio dėmesio tikimasi naujos ...
nuotrauka
2023-02-03 07:30,      papildyta 2023-04-18 06:50, Komisijos nariai
Tarptautinės statybų verslo parodos RESTA metu jau penktą kartą įvyks konkursas „Įspūdingiausios RESTA ekspozicijos“ (ĮRE). Konkurso metu bus apdovanotos 5 įspūdingiausias ekspozicijas parengusios bendrovės bei architektai/projektuotojai, įrengę nugalėtojų ekspozicijas.
nuotrauka
2022-04-28 07:10
Paroda paprastai suvokiama kaip renginys, kurio metu lankytojams pristatomi eksponatai, sprendimai, veikla. Ir todėl svarbūs du klausimai: ką pristatyti ir kaip tai padaryti.
nuotrauka
2022-04-22 14:24
Medienos vilnos plokštės „Cewood“ Lietuvoje dar itin naujas produktas. Tuo tarpu Latvijoje, namų rinkoje, šis produktas naudojamas labai plačiai: nuo lubų apdailos privačiuose namuose iki daugelio mokyklų, verslo pastatų, kitų objektų atnaujinimo ir statybos projektų.
nuotrauka
2022-04-22 13:27
Mes gaminame priešgaisrinius produktus, kurie skirti pasyviai gaisrinei saugai. Rinkai pristatome įvairius sertifikuotus sprendimus: dūmų šalinimo kanalus, ugniai atsparius ortakius, plieninių ir medinių konstrukcijų apsaugą – tai labai platus spektras sprendimų, dalį kurių su partneriais (UAB FOGO)...
nuotrauka
2022-04-22 11:30
RESTOJE pristatome dvi temas, kurios būdingos mūsų įmonei: išmaniosios technologijos ir dizainas. Parodos lankytojams pristatome naujas išmaniųjų namų sistemas, naujus lietimui jautrius ekranus, šiek tiek pigesnes naujas sistemas valdyti išmanius namus ir kaip visada – naujo dizaino, spalvų jungikli...
nuotrauka
2022-04-20 18:06
Šiemet jau ketvirtą kartą įvyko konkursas „Įspūdingiausios parodos ekspozicijos“. Pamatykite nugalėtojų ekspozicijas.

Statybunaujienos.lt » RESTA

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...