2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 3:23
Reklama  |  facebook

„Montuotojas“. Lietuvai svarbus objektas sumontuotas per rekordiškai trumpą laiką

2019-01-08 07:35
Įgyvendinti sudėtingą inžinerinį projektą per rekordiškai trumpą laiką – ir rizikinga, nes gali nukentėti kokybė, ir sunkiai pasiekiama, nes tokie objektai paprastai reikalauja sudėtingo ir aukštos kvalifikacijos darbo. 52 tūkst. kub. m naftos ir naftos produktų saugyklą bendrovės „Montuotojas“ specialistai sumontavo per rekordiškai trumpą laiką – 16 savaičių. Projektas, kurio sudėtinė dalis ir buvo ši talpa, „Montuotojui“ pelnė „Lietuvos metų gaminio 2018“ aukso medalį.
nuotrauka
Bendrovės „ORLEN Lietuva“ (Būtingės terminalas) užsakymu, AB „Montuotojas“ sumontavo 52 tūkst. kub. m naftos ir naftos produktų talpyklą. Bendrovės nuotr.


Minimos įmonės
Montuotojas, AB
Pramprojektas, AB
Provivo LT, UAB
ORLEN Lietuva, AB

Bendrovės „ORLEN Lietuva“ (Būtingės terminalas) užsakymu, AB „Montuotojas“ sumontavo 52 tūkst. kub. m naftos ir naftos produktų talpyklą su plaukiojančiu stogu TK-106 ir technologinius vamzdynus – antžeminius DN900, DN600, DN400 ir požeminį priešgaisrinio vandentiekio tinklą DN300. Statybos montavimo darbų vertė siekė 4,6 mln. eurų. AB „Montuotojas“, kaip generalinis rangovas, savo jėgomis atliko 72 proc. visų darbų, subrangovai vykdė bendrastatybinius bei elektros ir automatikos darbus.

Montuodami naftos talpą, suvirino per 3 km siūlių

„Montuotojas“ sumontavo talpą, kurios vidinis skersmuo – 60,7 m, aukštis – 20,9 m, pripildymo aukštis – 19,64 m, užstatymo plotas – 2892 kv. metrai. Išorėje talpa padengta antikorozine danga. Talpoje sumontuoti propeleriniai maišytuvai su elektrine pavara, įrengti naftos temperatūros ir lygio matuokliai, kurių signalai siunčiami į centrinį valdymo kompiuterį.

Nuotraukoje – Sėkmingai dirbančios įmonės apdovanojimą atsiima „Montuotojo“ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Alfonsas Jaras. LPK nuotr.

Talpos viduje sumontuotas pontoninis plaukiojantis stogas, kuris kyla arba leidžiasi, priklausomai nuo kintančio naftos tūrio. Ant plaukiojančio talpyklos stogo sumontuoti alsuokliai, lietaus vandens surinkimo ir nuvedimo sistema, sumontuotos talpyklos valymo angos, aptarnavimo aikštelės bei laiptai. Taip pat ant talpyklos sienų sumontuoti priešgaisriniai įrenginiai: putokšlio generatoriai ir rezervuaro aušinimo žiediniai vamzdynai. 

„Mūsų specialistai iš viso sumontavo daugiau kaip 1300 tonų plieno. Talpyklos suvirinimas atliktas taikant įvairias suvirinimo technologijas, – sako bendrovės generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Alfonsas Jaras. – Iš viso buvo suvirinta daugiau kaip 3 kilometrai suvirinimo siūlių. Ir visas šis įspūdingas talpyklos metalinės dalies montažas, kai ypatingą dėmesį reikėjo skirti virinamų jungčių kokybei bei talpos geometrijai, truko rekordiškai trumpą laiką – tik 16 savaičių.“

Tačiau greitas darbo tempas, akcentuoja A. Jaras, tuo labiau, kai dirbama aukštyje, negali prasilenkti su saugaus darbo reikalavimais. Kad ir kokios saugos darbe sistemos būtų įdiegtos įmonėse, šiame procese dalyvauja dvi pusės: darbdavys, instruktuojantis darbuotojus ir suteikiantis būtinas apsaugos priemones, ir darbuotojas, kuris naudojasi šiomis priemonėmis. Saugą darbe lemia darbdavio ir darbuotojo tandemas.

Belaukiant darbų pradžios, vyko kruopštus pasirengimas

Rangos sutartis dėl projekto su „ORLEN Lietuva“ (Būtingės terminalas) buvo pasirašyta dar 2017 m. gegužės 5 d., tačiau „Montuotojui“ teko laukti apie pusantrų metų, kol galima buvo pradėti rangos darbus – projektas dėl priežasčių, nesusijusių su įmone, buvo atidėliojamas ne vieną sykį. Tą laiką įmonė panaudojo pasirengimui. Buvo suburta darbuotojų grupė, parengti vadybininkai, sukomplektuota įranga metalo apdirbimui – A. Jaro pastebėjimu, buvo pasirengta nelyg siuvėjo, siūsiančio geriausią rūbą: nuo adatos ir siūlo iki pasirengimo daryti mažiausią dygsnelį. Nors rangovai buvo pasirengę dirbti per liūtis, tačiau teko darbuotis ištveriant kone 80 laipsnių karštį, kuris tvyrojo rezervuare. Buvo perorganizuojamas darbo laikas: ilginamos pietų pertraukos, vėlinami darbai vakarais. 

„Mes didžiuojamės, kad per rekordiškai trumpą laiką sumontavome inžineriškai sudėtingą ir aplinkos požiūriu tokį atsakingą objektą, kokių Baltijos šalyse yra vos keli. Ir jis sėkmingai naudojamas jau pusmetį“, – sako bendrovės generalinis direktorius A. Jaras, akcentuodamas, kad tokių rezultatų pasiekta dėl komandos gebėjimo susikoncentruoti į darbą, dėl gebėjimo valdyti krizines situacijas. Įmonei pavyko įveikti visus iššūkius, todėl per trumpą laiką pasiekta aukšta kokybė. O ji buvo vertinama keliais etapais: rangovo, užsakovo ir trečiosios šalies. A. Jaro žodžiais, 99,9 proc. atvejų būtini kokybės parametrai buvo pasiekti iš pirmo karto.

Techninį saugyklos projektą parengė UAB „Pramprojektas“, darbo projektą – UAB „Provivo LT“. Darbai užbaigti 2018 m. liepos 30 dieną. 

Įmonė dirba stabiliai, bet atidžiai stebi rinkos įtampas

Bendrovė „Montuotojas“ dirba stabiliai ir, kaip jai jau įprasta, kone kasmet gauna „Sėkmingai dirbančios įmonės“ apdovanojimą. Šie metai taip pat pažymėti Lietuvos pramonininkų konfederacijos apdovanojimu didžiųjų įmonių grupėje. 

Kalbėdamas apie metų trijų ketvirčių rezultatus, „Montuotojo“ generalinis direktorius A. Jaras patvirtina savo ir valdybos nuostatą absoliučią daugumą darbų vykdyti vietos rinkoje. Jis nuosekliai laikosi pozicijos, kad neteisinga, kai į Lietuvos rinką vykdyti ir pelningų, ir šaliai svarbių projektų ateina užsienio kompanijos.

„Kol Lietuvos rinkoje galima dirbti, į užsienį neiname – negalima užleisti Lietuvos rinkos svetimiems, o patiems darbo ieškoti užsienyje, – sako A. Jaras. – Keletą smulkių projektų vykdome tik Latvijoje ir Švedijoje – pirmą metų ketvirtį darbų apimtys užsienyje siekė 199,8 tūkst. Eur, trečią ketvirtį – 153,7 tūkst. Eur.“

„Montuotojo“ darbo našumas, lyginant su 2017 m., per tris metų ketvirčius išaugo 4 proc., o iki 2018 m. pabaigos tikimasi 5 proc. augimo. Tačiau šie skaičiai bendrovės vadovų nedžiugina, nes atlyginimai auga kur kas daugiau – apie 10–12 proc. Šių skaičių spąstuose atsidūrė kone kiekviena Lietuvos įmonė. Išeitis, A. Jaro žodžiais, tik viena: būtina didinti darbo našumą per intensyvią modernizaciją. Jis, kaip Lietuvos statybininkų asociacijos viceprezidentas, džiaugiasi, kad Asociacijai pavyko išjudinti skaitmeninę statybą ir suteikti jai pagreitį.

Bendrovė per tris 2018 m. ketvirčius į gamybos priemones investavo per 200 tūkst. Eur. Šios investicijos yra atsakas į darbo rinkoje juntamą įtampą.

Pastaruoju metu, kaip pastebi A. Jaras, ėmė strigti ir įmonių tarpusavio atsiskaitymai. Neretai nebeužtenka net 60 dienų, ir tokių įmonių daugėja. 

„Tai rodo, kad pramoninė statyba, inžinerinių tinklų įmonės, kelininkai balansuoja ant rentabilumo ribos“, – neramiai konstatuoja A. Jaras, vertindamas Lietuvos įmonių materialinių, darbo ir piniginių resursų panaudojimo efektyvumą.

Bendrovė „Montuotojas“ orientuoja savo veiklą į vidaus rinką (tik nežymi dalis darbų vykdomi užsienyje), ieško būdų koncentruotis dirbti kuo lokalesnėje rinkoje (nes logistika didina išlaidas), vertina rinkos rizikas (atsiskaitymų vėlavimas) ir reaguoja į iššūkius (darbuotojų trūkumą kompensuoja moderniomis technologijomis). Tai yra stambios įmonės valdymo pamatas, kuris lemia projektų kokybę ir svarų įmonės vardą rinkoje. 

Statybunaujienos.lt



Metų nominacijos

nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-11 15:22
Balandžio 16 d. visi BIM entuziastai turi galimybę iš arti susipažinti su Lietuvos skaitmeninės statybos lyderiais: jau devintus metus „Skaitmeninė statyba“ drauge su Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) kviečia į konkurso „Lietuvos BIM projektai“ dalyvių projektų pristatymo renginį.
nuotrauka
2024-04-10 13:46
Ketvirtus metus vykstančios kampanijos „Ateitis – elektronikams" iniciatoriai, vienijantys lyderiaujančias sektoriaus įmones ir aukštąsias mokyklas Kaune, skelbia konkursą mokytojams-elektronikos entuziastams. Konkursu siekiama įvertinti mokytojų, skatinančių moksleivius domėtis perspektyvia elektro...
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-21 10:30
Kovo 20 d. paskelbtas kvietimas teikti paraiškas Žaliųjų pirkimų lyderių apdovanojimams, kurie skirti viešojo sektoriaus įmonėms, organizacijoms ir institucijoms, taip pat prekių ir paslaugų tiekėjams, tiekėjus vienijančioms organizacijoms ar viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančioms organizacijoms, į...
nuotrauka
2024-03-13 09:28
Didžiausioje pasaulyje nekilnojamojo turto parodoje „MIPIM" Kanuose, Vilniui įteikti iš viso 5 apdovanojimai už pasiekimus Europos perspektyviausio miesto rinkimuose. Bendroje vidutinio dydžio miestų kategorijoje sostinė užėmė 3-ją vietą. Apdovanojimus kasmet rengia dienraščio „Financial Times" inve...
nuotrauka
2024-02-22 09:17
Devintus metus „Skaitmeninė statyba“ drauge su Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) organizuoja unikalų konkursą „Lietuvos BIM projektai“. Konkursu siekiama išrinkti geriausią šalies įmonių praktiką skaitmeninės statybos srityje – taikant statinio informacinio modeliavimo (BIM) technologijas ir me...
nuotrauka
2024-01-26 07:59
Jau daugiau nei 20 metų sostinės gimtadienį vainikuoja Vilniaus garsinančių lyderių apdovanojimai. Už idėjas ir darbus Vilniui, miesto puoselėjimą ir garsinimą kasmet Šv. Kristoforo statulėlėmis apdovanojami iškiliausi vilniečiai. Reikšmingiausi miesto apdovanojimai įteikt dešimt laureatų.
nuotrauka
2024-01-19 14:46
Baltijos-Amerikos laisvės fondas (BAFF) ir JAV ambasada Lietuvoje kartu su Inovacijų agentūra kviečia teikti paraiškas Lietuvos-Amerikos inovacijų apdovanojimui laimėti. Pretenduoti gali Lietuvos verslai, aukštojo mokslo įstaigos ir kitos organizacijos ar fiziniai asmenys, kurie bendradarbiaudami su...
nuotrauka
2024-01-19 07:58
Vienas ambicingiausių 2023 m. projektų – daugiau nei 500 bunų, įrengtų Nemuno vagoje. Pagrindinė bunų įrengimo Nemuno atkarpoje paskirtis – išlaikyti gilią ir laivybai tinkamą upės vagą. Specialiai šiam svarbiam Vidaus vandens kelių direkcijos vykdytam projektui įmonių grupė „Milsa“ sukūrė naują gam...
nuotrauka
2023-12-15 09:03
Kasmet pasitikdama didžiąsias metų šventes Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) sukviečia verslo bendruomenę, visuomenės, politikos ir mokslo lyderius į kalėdinį LPK vakarą. Gruodžio 13 d. iškilmingoje „Pirklių klube“ vykusioje apdovanojimų ceremonijoje skambėjo ne tik padėkos ir sveikinimai ar...
nuotrauka
2023-12-13 17:48
Gruodžio 13 d., Vilniuje 27-ąjį kartą įteikti Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) rengiamo kasmetinio konkurso „Lietuvos metų gaminys“ apdovanojimai. Šiais metais konkurse dalyvavo 50 lietuvišką produkciją gaminančių įmonių. Aukščiausio įvertinimo aštuoniose vertinimo kategorijose siekė 81 ga...
nuotrauka
2023-12-07 15:43
Trečiadienį Vilniuje iškilmingoje konkurso „Už darnią plėtrą“ ceremonijoje paskelbti ir apdovanoti geriausi 2023 metų NT projektai Lietuvoje. Geriausiųjų NT projektų rinkimus Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA) ir Darnios plėtros akademija organizuoja jau 16 metus.
nuotrauka
2023-12-07 14:24
Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje pastatas pripažintas geriausiu 2022 metais šalyje pastatytu visuomeniniu objektu. Apie tai gruodžio 6 d. paskelbė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija su Darnios plėtros akademija ir Tarptautinei Amerikos mokyklai Vilniuje (AISV) įteikė pagrindinį m...
nuotrauka
2023-12-04 16:23
Aplinkos ministerija pirmadienį įteikė apdovanojimus žaliausioms Lietuvos savivaldybėms. Jomis tapo Utenos rajono, Vilniaus ir Klaipėdos miestų savivaldybės. Visos trys tapo jau antrą kartą sudaryto Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitingo lyderėmis.
nuotrauka
2023-11-28 10:10
Šiandien vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius įteikė apdovanojimus savivaldybių administracijų atstovams už sėkmingiausiai įgyvendintus VRM administruojamus 2014-2020 metų laikotarpiu ir Europos Sąjungos lėšomis finansuotus infrastruktūros projektus regionuose.
nuotrauka
2023-10-18 11:16
Jeigu jūs rūpinatės savo įmonės darbuotojų saugumu ir gerove, emocine būsena ir palankia atmosfera kolektyve, skatinate įvairovę, tausojate aplinką ar stiprinate bendruomenes – jūsų įmonę kviečiame dalyvauti Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų 2023 konkurse ir iki lapkričio 21 d. teikti parai...
nuotrauka
2023-10-16 11:21
Ilgalaikė Lietuvos medinės statybos patirtis ir tradicija sėkmingai pasireiškia ir šiuolaikinėje architektūroje. Vienas tokių pavyzdžių – architektūros estetikos studijos „Arches“ projektuotas gyvenamasis namas vienai šeimai – „Kedro namai“. Slovėnijoje rengiamame BIG SEE Wood Design Award’23 šis pr...
nuotrauka
2023-10-16 09:47
ARCHzona parodos metu paskelbtas trumpasis sąrašas architektų, patekusių į prestižinį geriausios Europos apdovanojimų EUmies Awards sąrašas.
nuotrauka
2023-10-06 05:55
Europos Komisijos įsteigtų Žaliosios sostinės apdovanojimų finale Vilnius tituluotas žaliąja Europos sostine 2025. Konkurso finale Taline Vilnius nugalėjo du finalininkus – Portugalijos Gimarainsą bei Austrijos Gracą.

Statybunaujienos.lt » Metų nominacijos