2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 22:25
Reklama  |  facebook

Naujos tendencijos NT rinkoje užuomazgos – būstai, kuriuose gyventi sveika ir patogu

2019-09-24 13:11
Per paskutinius šimtą metų sugebėjome sukontroliuoti didžiąją dalį virusinių ligų, padidinome gyvenimo komforto lygį, turime galimybę gyventi technologiškai pažangiuose namuose, bet visi šie patogumai sukūrė naujų problemų. Patogus ir pasyvus gyvenimo būdas sumažino fizinį aktyvumą, mažiau dėmesio skiriame mitybai, patiriame daugiau streso, įtampos ir socialinės izoliacijos. Nenuostabu, kad ant tokio pamato sparčiai auga sveikesnės gyvensenos poreikis.
nuotrauka
Būstų projektai, orientuoti į sveiką gyvenimo būdą, pasižymi keliomis privalomomis savybėmis: jie statomi taip, kad būti aktyviu taptų patogu, didelis dėmesys skiriamas bendruomenės kūrimui, sukuriama aplinka, kuri aktyviai skatina judėti. CITUS iliustr.


Minimos įmonės
Citus, UAB
„Sveikesnio gyvenimo būdo paieškos iš esmės reformuoja žmonių kasdienybę, poreikius ir aplinkos lūkesčius. Įprasta apie šiuos pokyčius kalbėti mitybos, restoranų ir kavinių verslo ar sporto kontekste, bet sveikatingumo banga palaipsniui transformuoja ir nekilnojamojo turto rinką. Pastebima, kad atsiranda vis didesnis poreikis būstams, kurie taptų savotiška investicija į sveikatą“, – pranešime cituojama „Citus“ projekto „Miško ardai“ rinkodaros vadovė Toma Muznikaitė.

Pasaulyje pradedama pastebėti nauja tendencija – tai sveikatingumo (wellness) projektai. 2018 metais „Global Welness Institute“ atliktame tyrime teigiama, kad nekilnojamojo turto, orientuoto į sveikesnį gyvenimą, rinka dar tik formuojasi, bet ji daro svarbią įtaką sprendžiant iššūkius, susijusius su visuomenės sveikata. Iš kitos pusės, tyrėjai nustatė, kad jau dabar Amerikoje kasmet 1,3 milijono žmonių planuoja ir nori įsigyti į sveikatingumą orientuotą būstą.

Pavyzdžiui, JAV Vašingtono valstijoje įgyvendintas projektas orientuotas į astma sergančius asmenis. Po metų daugiau nei 60 proc. naujakurių, sergančių kvėpavimo takų ligomis, pastebėjo, kad ženkliai sumažėjo astmos priepuoliai ir pagerėjo plaučių funkcijos.

Į sveikatingumą orientuotų pastatų rinka šiuo metu sudaro apie 60 proc. pasaulinės ekologiškų pastatų statybų sektoriaus, kuris savo ruožtu 2018 m. siekė apie 205,6 milijardo dolerių. Būsto dalis šiame sektoriuje – apie 123,4 mlrd. dolerių bei kasmet auga po 6–7 proc.

Tokių projektų tikslas – asmens sveikatą paversti pagrindine projekto ašimi, aplink kurią dėliojama koncepcija ir dizainas. Didžioji dalis į sveikatingumą orientuotų būsto projektų įgyvendinama JAV, Kinijoje, Indijoje, Australijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Vokietijoje. Įprasta, kad tokios NT tendencijos pirmiausia įsigali ir įsitvirtina komerciniame segmente – vystant prekybos, biurų projektus – o tik tada smelkiasi į būsto sritį. Panašiai vystėsi ir vis labiau įprastomis tampančios „LEED“ ar „BREEAM“ sertifikavimo sistemos, kurias dabar papildo ir naujoji „WELL“.

„Lietuvoje nekilnojamojo turto vystytojai, kurdami būsto projektus, daugiau dėmesio skiria energijos vartojimo efektyvumo didinimui, tad projektai orientuoti į gyvenimo būdą – gana reti. Vertinant dar plačiau, toks požiūris į būstą tiek Baltijos šalyse, tiek Rytinėje ar Centrinėje Europoje yra įprastas. Šiuo metu rinkoje galima rasti vos kelis tokio tipo projektus“, – kalba T. Muznikaitė.

Būstų projektai, orientuoti į sveiką gyvenimo būdą, pasižymi keliomis privalomomis savybėmis: jie statomi taip, kad būti aktyviu taptų patogu, didelis dėmesys skiriamas bendruomenės kūrimui, sukuriama aplinka, kuri aktyviai skatina judėti. Organizacija „International Well Building Institute“, sertifikuojanti šio tipo gyvenamuosius objektus, vertina tokius aspektus, kaip oro ir vandens kokybė, šviesa ir net atspindžiai, statybos metu naudotos medžiagos, būsto pritaikymas sportui, bendras gyventojų komfortas, inovacijos, bendruomeniškumas ir įtaka savijautai bei protinei veiklai.
Pastatuose, turinčiuose „WELL“ standartą nerūkoma, palaikoma optimali oro drėgmė, naudojamos nekenksmingos valymo priemonės bendrų erdvių valymui, butai sukurti taip, kad juos būtų pakankamai saulės šviesios, įgyvendinta sporto infrastruktūra (tiek lauke, tiek pastato viduje), sienos ir durys nepraleidžia triukšmo ir kt. Priklausomai nuo pastato tipo jis turi atitikti apie 400 skirtingų reikalavimų. Šiuo metu pasaulyje šis sertifikatas išduotas 196 būstams.
„Įgyvendinant į sveikatingumą orientuotas būsto koncepcijas atsiranda net nauji terminai, tokie, kaip „biofilinis dizainas“. Tai reiškia kad žaluma projekte yra ne vien grožis, kurį sukuria žali ploteliai ir augalai, pagyvinantys aplinką, bet gyvybiškai svarbus žmogaus ryšys su gamta. Taip projektuose atsiranda ne dirbtini žali inkliuzai, o organiškos gamtinės struktūros. Idealu, jei būstai yra natūralios gamtos apsuptyje, tačiau „biofilinį dizainą“ realizuoti padeda ir projektų „parkai“, vidinėse erdvėse išsaugota augmenija, funkciškai suformuotas landšaftas“, – vardija „Citus“ rinkodaros projektų vadovė.

Tiesa, atitikimas „WELL“ reikalavimams neužtikrina, kad pastatas bus tvarus ir nekenksmingas aplinkai. Šias objekto savybes patvirtina „LEED“ ir „BREEAM“ sertifikatai. Pastatai, atitinkantys reikalavimus, yra patogioje vietoje, efektyviai naudoja elektros ir šildymo energiją (iš dalies naudojama atsinaujinanti energija), mažina CO2 emisiją, kiemų ir sodų augmenija laistoma lietaus vandeniu ir kt.

Holistinis požiūris į nekilnojamąjį turtą nėra nauja idėja, bet dar niekada ji nebuvo taip arti mūsų namų. Dar 9–ajame dešimtmetį buvo pradėti kurti sveikatingumo kurortai, žmonės statėsi sodybas, atsirado pirmieji SPA centrai. Šiandien poreikis gyventi komfortiškai, aktyviai ir sveikai nebėra susijęs tik su savaitgalio išvykomis į sanatorijas. Žmonės atostogų jausmą nori išgyventi kiekvieną dieną, pageidautina, netoli miesto centro ar miesto infrastruktūros – tai tendencija kuri turėtų vis plėstis ir stiprėti.

Faktai ir skaičiai (pagal „Global Wellness Institute“ 2018 m. tyrimą „Build Well to Live Well“):
  • Planuojama, kad 2020 metais sveikatingumo būstų rinka pasaulyje išaugs iki 180 milijardų dolerių.
  • Šiuo metu yra įgyvendinta daugiau nei 740 nekilnojamojo turto projektų orientuotų į sveikesnį gyvenimo būdą 34 pasaulio šalyse.
  • Apie 30 proc. Didžiosios Britanijos gyventojų ir net 60 proc. amerikiečių sutiktų mokėti daugiau už būstą, kuris būtų pritaikytas sveikatos gerinimui.
  • Mokslininkai teigia, kad genetika nulemia tik 10–15 proc. ligų ar kitų sveikatos sutrikimų. 90 proc. tai lemia išoriniai veiksniai – gyvenimo būdas, vieta, sveikatos priežiūros sistema, aplinkos tarša ir kt.
  • Sveikatingumo būstų gyventojai teigia, kad jie tapo aktyvesni (60 proc.), pagerėjo jų sveikata (48 proc.), pažįsta du kartu daugiau kaimynų (65 proc.), jaučiasi saugesni (40 proc.) lyginant su buvusia gyvenamąja vieta.
Parengta pagal CITUS inf. ir iliustr. 

Statybunaujienos.lt



Universalus dizainas

nuotrauka
2024-03-13 09:24
Ketvirtadienį oficialiai startavo Plungės geležinkelio stoties teritorijos ir prieigų sutvarkymo, pritaikant autobusų stoties veiklai, darbai – konkursą laimėjusiam rangovui – UAB „VVARFF“ – perduota statybvietė.
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2023-12-06 14:12
Šiandien simboliniu kapsulės įkasimu pažymėtos žmonėms su intelekto ar psichosocialine negalia skirtų grupinio gyvenimo namų statybos. Juose gyventojai padedant socialiniams darbuotojams bus mokomi patys pasirūpinti savo buitimi ir pagrindiniais poreikiais: tvarkytis namuose, apsipirkti parduotuvėje...
nuotrauka
2023-12-01 10:07
Sostinės Savanorių prospekte esančiame sklype simboliniu kapsulės įkasimu pradedamos pirmųjų socialinių dirbtuvių ir dienos užimtumo centro statybos. Juose intelekto ar psichosocialinę negalią turintys žmonės vykdys socialinį verslą: daigins augalus, gamins biohumusą, lies žvakes, megs šviesą atspin...
nuotrauka
2023-11-29 12:41
Kultūros infrastruktūros objektų savininkai ir valdytojai kviečiami teikti projektų įgyvendinimo planus ir pretenduoti į paramą objektui atnaujinti.
nuotrauka
2023-10-09 14:10
Druskininkai yra ne tik vienas iš žaliausių ir mėgstamiausių šalies kurortų, bet ir pirmasis miestas, kuriame kursuoja tik elektriniai autobusai, įrengta plati žmonėms su negalia pritaikyta infrastruktūra. Tokios sėkmės paslaptis – miestas keičiamas atsižvelgiant į žmonių ir gamtos dermę.
nuotrauka
2023-01-18 15:37
Vilniaus Taryba patvirtino universalaus dizaino principų strategiją – „Miestas visiems". Jos tikslas – užtikrinti, kad miesto fizinė ir virtuali aplinka būtų lygiai prieinama visiems miestiečiams.
nuotrauka
2022-12-09 10:57
Seimas pritarė Gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų įstatymui, kuriuo įgyvendinama europinė direktyva, kad kuo daugiau asmenų su negalia galėtų naudotis atitinkamais gaminiais ir paslaugomis.
nuotrauka
2022-11-28 15:18
Utenoje baigtas įgyvendinti dar vienas miestui ir jo gyventojams svarbus projektas – Utenos miesto darnaus judumo plano priemonių diegimo pirmasis etapas. Jo metu mieste įrengta 21 nauja autobusų sustojimo stotelė, kurios pritaikytos ir žmonėms su negalia.
nuotrauka
2022-11-11 12:37
Sostinės Vingio parke įrengti du nauji stendai, kurie suteikia informacijos visiems lankytojams pagal jų individualius poreikius. Tai pirmieji viešosios erdvės žemėlapiai ir stendai, pagaminti pagal universalaus dizaino principus. Iki 2030 metų Vilniaus mieste visi parkų ir skverų informaciniai sten...
nuotrauka
2022-11-08 14:52
Prieš 15 metų įkurtame kvartale „Bajorų kalvos" po poros savaičių duris atvers naujas Vilniaus savivaldybės darželis „Bajorėlis". Pirmuoju etapu į darželį priimta 140 vaikų, tačiau grupių bus ir daugiau.
nuotrauka
2022-11-03 08:49
Siekiant užtikrinti žmonių su negalia lygias galimybes, mažinti jų diskriminaciją, kompiuteriai, bankomatai, išmanieji telefonai ir kiti gaminiai, transporto, banko, telefonijos, informacijos teikimo ir kitos paslaugos turės atitikti specialius prieinamumo reikalavimus. Tai sudarys galimybę gaminiai...
nuotrauka
2022-09-05 15:43
Vilnius ieško sprendimų, kaip į urbanizuotas teritorijas įlieti gamtos – liepą startavo bandomasis 11 viešojo transporto stotelių apželdinimo projektas.
nuotrauka
2022-09-02 07:47
Grindinį žmonės paprastai pastebi tik dviem atvejais: kai už jo užkliūva arba grožėdamiesi negali atitraukti akių. Kauno rajono Kulautuvos miestelio Akacijų alėjoje ir V.Augausko gatvėje paklota apie 7 tūkst. kv. m „Brikers LT“ trinkelių – patogių pėstiems ir važiuotiems, įspūdingų, derančių prie ap...
nuotrauka
2022-05-06 10:06
Druskininkuose startavo projektas „Druskininkai – be ribų“, kuriuo siekiama įvertinti, kiek Druskininkai yra draugiški neįgaliesiems, bei nustatyti tobulintinus kurorto aspektus turistų ir vietos gyventojų su negalia atžvilgiu.
nuotrauka
2022-04-06 16:20
Nuo 2022 m. lapkričio 1 d. visos naujos įsigyjamos viešojo transporto priemonės turėtų būti pritaikytos regos, klausos, fizinę ar intelekto negalią turintiems ir kitiems žmonėms, turintiems individualių poreikių – vaikams vežimėliuose, senyvo amžiaus žmonėms, nėščiosioms ir pan. Susisiekimo minister...
nuotrauka
2022-01-27 06:40
Jau nuo vasario 1 dienos daugiau žmonių, turinčių negalią, galės būti pritaikomas būstas pagal jų individualius poreikius. Būsto pritaikymą galės organizuoti savivaldybė, pats žmogus savarankiškai arba bus skiriama būsto pritaikymo išlaidų kompensacija, jei žmogus nusipirks jo poreikius atitinkantį ...
nuotrauka
2022-01-21 07:07
Statybos pramonės grupėje UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ gaminys – plokštė autobusų stotelėms – pelnė „Lietuvos metų gaminio 2021“ aukso medalį. Plokštė sudaro galimybę judėti saugiau, jaustis patogiau ne tik riboto judumo, bet ir kiekvienam žmogui.
nuotrauka
2021-11-11 11:06
Pasirūpinti, kad žmonėms su negalia būtų prieinamos reikalingos įstaigos, objektai, informacija būtų pateikta patogiai ir suprantamai, o paslaugos ir prekės pritaikytos neįgaliųjų poreikiams – tai pasiekti iki 2030 m. numatyta įgyvendinant Neįgaliesiems tinkamos aplinkos visose gyvenimo srityse plėt...
nuotrauka
2021-10-15 21:24
Universalus dizainas – tai aplinkos ir gaminių kūrimas, kuomet sudaromos vienodos galimybės tuo pačiu daiktu ar erdve naudotis kiekvienam, neišskiriant žmonių pagal jų gebėjimus ar poreikius.

Statybunaujienos.lt » Universalus dizainas