2024 kovo 19 d. antradienis, 5:07
Reklama  |  facebook

Pagal universalaus dizaino principus paklotas nestandartinių formų trinkelių grindinys Kulautuvoje Fotogalerija

2022-09-02 07:47
Grindinį žmonės paprastai pastebi tik dviem atvejais: kai už jo užkliūva arba grožėdamiesi negali atitraukti akių. Kauno rajono Kulautuvos miestelio Akacijų alėjoje ir V.Augausko gatvėje paklota apie 7 tūkst. kv. m „Brikers LT“ trinkelių – patogių pėstiems ir važiuotiems, įspūdingų, derančių prie aplinkos.
nuotrauka
„Brikers LT“ nuotr.


Minimos įmonės
Brikers LT, UAB
Archispektras, UAB
Kauno r. savivaldybė,
Kauno keliai, AB
Rekonstruojant Kulautuvos miestelio viešąsias erdves, Akacijų alėjoje ir V.Augausko gatvėje pėstiesiems skirtos zonos buvo išklotos nestandartinės formos trinkelėmis. Specialiai šiam projektui įmonė „Brikers LT“ pagamino L ir T formos trinkeles. Kaip pastebi projekto autorius įmonės ARCHISPEKTRAS įkūrėjas architektas Aidas Kalinauskas, šios raidės yra susijusios su Lietuvos ir pačios Kulautuvos vardais.

Žalumoje skendinčiai Kulautuvai buvo parinktos tamsiai pilkos spalvos trinkelės, derinant jas prie gatvės asfalto dangos, siekiant gamtai artimos spalvinės dermės. Išskirtiniais Akacijų alėjos akcentais ateityje gali tapti skulptūros, kurias užsakovui, Kauno rajono savivaldybei, siūlo architektas, akcentuodamas savivaldybės dėmesį viešųjų erdvių estetikai.

Specialiai Kulautuvos projektui „Brikers LT“ pagamino L ir T formų trinkeles su mikronuožula – „TETRIS T“ 400 x 300 x 80 mm ir „TETRIS L“ 300 x 200 x 80 mm. „Mūsų pagamintos trinkelės turi minimalią 2 mm nuožulą, kuri leidžia pakloti grindinį, atitinkantį universalaus dizaino principus. Tokia danga judėti vienodai patogu visiems – pėstiems, važiuotiems, besiramstantiems lazda, stumiantiems vaikišką vežimėlį, važiuojantiems riedlente ar riedučiais. Tokios trinkelės sumažina ir garsą“, – pasakoja „Brikers LT“ pardavimų vadovas Audrius Brazdeikis. Įmonė taip pat gamina ir standartines trinkeles, kurios turi didesnę nei naujosios nuožulą, arba visai jos neturi – yra stačiais kampais.

„Brikers LT“ Kaip pastebi gamintojų atstovas, pastaruoju metu populiarėja didesnių išmatavimų trinkelės, kurios keičia tradicinių (100 x 200 mm) matmenų pilkąsias. Stambesnės trinkelės kuria erdvės pojūtį.

Standartinis naujos formos trinkelių storis (80 mm) yra pritaikytas komunalinės technikos apkrovoms atlaikyti. Papildomo stiprumo dangai suteikia pati daugiabriaunė trinkelių forma: kuo daugiau briaunų, tuo trinkelės stipriau tarpusavyje susikabina ir stiprina pačią dangą. Šios trinkelės tinka ne tik viešosioms erdvėms – jos gali būti plačiai naudojamos pramoniniuose projektuose, kur reikia atlaikyti dideles apkrovas, be to, jos tinka takams, daugiabučių aplinkai, privatiems kiemams, įvažiavimams, gatvėms ir pan.

Naujosios formos trinkelės klojamos įprastai, nereikalauja specialių žinių ar įrankių. Apie tai buvo galvojama ir kuriant trinkelių formas – įmonei buvo svarbu ne tik sukurti naujos formos gaminį, bet ir pagaminti tokį, kad meistrams būtų paprasta jas kloti, o darbas būtų spartus.

Kalbėdamas apie naujojo gaminio kainą, gamintojų atstovas sako, kad pavyko suderinti išskirtinį gaminio dizainą ir kainą. Klientai tikrai nepermokės.

„Mūsų gaminiai, kaip matome iš įgyvendintų projektų, neprarasdami savybių ir išvaizdos tarnauja jau 10–12 metų. Matome, kad jie gali tarnauti dar antra tiek“, – dalijasi mintimis A.Brazdeikis.

„Brikers LT“

Kaip pastebi projekto autorius architektas A.Kalinauskas, L ir T formų trinkeles Kulautuvos projekte yra kur kas geresnis sprendimas už „pilkas peles“, kaip jis vadina tradicines trinkeles. Architektas apgailestauja, kad projektuose, kur nauja reikia sujungti su senais, paprastai privačios nuosavybės objektais, kyla objektyvių priežasčių, kurios trukdo sukurti vientisą vaizdą.

„Kulautuvoje sukurtas labai neblogas bendras vaizdas“, – reziumuoja architektas, jau planuojantis naujus Akacijų alėjos akcentus. Generalinis projekto rangovas – „Kauno kelių“ įmonė. 

„Brikers LT“ nuotr. 

Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Universalus dizainas

nuotrauka
2024-03-13 09:24
Ketvirtadienį oficialiai startavo Plungės geležinkelio stoties teritorijos ir prieigų sutvarkymo, pritaikant autobusų stoties veiklai, darbai – konkursą laimėjusiam rangovui – UAB „VVARFF“ – perduota statybvietė.
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2023-12-06 14:12
Šiandien simboliniu kapsulės įkasimu pažymėtos žmonėms su intelekto ar psichosocialine negalia skirtų grupinio gyvenimo namų statybos. Juose gyventojai padedant socialiniams darbuotojams bus mokomi patys pasirūpinti savo buitimi ir pagrindiniais poreikiais: tvarkytis namuose, apsipirkti parduotuvėje...
nuotrauka
2023-12-01 10:07
Sostinės Savanorių prospekte esančiame sklype simboliniu kapsulės įkasimu pradedamos pirmųjų socialinių dirbtuvių ir dienos užimtumo centro statybos. Juose intelekto ar psichosocialinę negalią turintys žmonės vykdys socialinį verslą: daigins augalus, gamins biohumusą, lies žvakes, megs šviesą atspin...
nuotrauka
2023-11-29 12:41
Kultūros infrastruktūros objektų savininkai ir valdytojai kviečiami teikti projektų įgyvendinimo planus ir pretenduoti į paramą objektui atnaujinti.
nuotrauka
2023-10-09 14:10
Druskininkai yra ne tik vienas iš žaliausių ir mėgstamiausių šalies kurortų, bet ir pirmasis miestas, kuriame kursuoja tik elektriniai autobusai, įrengta plati žmonėms su negalia pritaikyta infrastruktūra. Tokios sėkmės paslaptis – miestas keičiamas atsižvelgiant į žmonių ir gamtos dermę.
nuotrauka
2023-01-18 15:37
Vilniaus Taryba patvirtino universalaus dizaino principų strategiją – „Miestas visiems". Jos tikslas – užtikrinti, kad miesto fizinė ir virtuali aplinka būtų lygiai prieinama visiems miestiečiams.
nuotrauka
2022-12-09 10:57
Seimas pritarė Gaminių ir paslaugų prieinamumo reikalavimų įstatymui, kuriuo įgyvendinama europinė direktyva, kad kuo daugiau asmenų su negalia galėtų naudotis atitinkamais gaminiais ir paslaugomis.
nuotrauka
2022-11-28 15:18
Utenoje baigtas įgyvendinti dar vienas miestui ir jo gyventojams svarbus projektas – Utenos miesto darnaus judumo plano priemonių diegimo pirmasis etapas. Jo metu mieste įrengta 21 nauja autobusų sustojimo stotelė, kurios pritaikytos ir žmonėms su negalia.
nuotrauka
2022-11-11 12:37
Sostinės Vingio parke įrengti du nauji stendai, kurie suteikia informacijos visiems lankytojams pagal jų individualius poreikius. Tai pirmieji viešosios erdvės žemėlapiai ir stendai, pagaminti pagal universalaus dizaino principus. Iki 2030 metų Vilniaus mieste visi parkų ir skverų informaciniai sten...
nuotrauka
2022-11-08 14:52
Prieš 15 metų įkurtame kvartale „Bajorų kalvos" po poros savaičių duris atvers naujas Vilniaus savivaldybės darželis „Bajorėlis". Pirmuoju etapu į darželį priimta 140 vaikų, tačiau grupių bus ir daugiau.
nuotrauka
2022-11-03 08:49
Siekiant užtikrinti žmonių su negalia lygias galimybes, mažinti jų diskriminaciją, kompiuteriai, bankomatai, išmanieji telefonai ir kiti gaminiai, transporto, banko, telefonijos, informacijos teikimo ir kitos paslaugos turės atitikti specialius prieinamumo reikalavimus. Tai sudarys galimybę gaminiai...
nuotrauka
2022-09-05 15:43
Vilnius ieško sprendimų, kaip į urbanizuotas teritorijas įlieti gamtos – liepą startavo bandomasis 11 viešojo transporto stotelių apželdinimo projektas.
nuotrauka
2022-05-06 10:06
Druskininkuose startavo projektas „Druskininkai – be ribų“, kuriuo siekiama įvertinti, kiek Druskininkai yra draugiški neįgaliesiems, bei nustatyti tobulintinus kurorto aspektus turistų ir vietos gyventojų su negalia atžvilgiu.
nuotrauka
2022-04-06 16:20
Nuo 2022 m. lapkričio 1 d. visos naujos įsigyjamos viešojo transporto priemonės turėtų būti pritaikytos regos, klausos, fizinę ar intelekto negalią turintiems ir kitiems žmonėms, turintiems individualių poreikių – vaikams vežimėliuose, senyvo amžiaus žmonėms, nėščiosioms ir pan. Susisiekimo minister...
nuotrauka
2022-01-27 06:40
Jau nuo vasario 1 dienos daugiau žmonių, turinčių negalią, galės būti pritaikomas būstas pagal jų individualius poreikius. Būsto pritaikymą galės organizuoti savivaldybė, pats žmogus savarankiškai arba bus skiriama būsto pritaikymo išlaidų kompensacija, jei žmogus nusipirks jo poreikius atitinkantį ...
nuotrauka
2022-01-21 07:07
Statybos pramonės grupėje UAB „Gelgaudiškio gelžbetonis“ gaminys – plokštė autobusų stotelėms – pelnė „Lietuvos metų gaminio 2021“ aukso medalį. Plokštė sudaro galimybę judėti saugiau, jaustis patogiau ne tik riboto judumo, bet ir kiekvienam žmogui.
nuotrauka
2021-11-11 11:06
Pasirūpinti, kad žmonėms su negalia būtų prieinamos reikalingos įstaigos, objektai, informacija būtų pateikta patogiai ir suprantamai, o paslaugos ir prekės pritaikytos neįgaliųjų poreikiams – tai pasiekti iki 2030 m. numatyta įgyvendinant Neįgaliesiems tinkamos aplinkos visose gyvenimo srityse plėt...
nuotrauka
2021-10-15 21:24
Universalus dizainas – tai aplinkos ir gaminių kūrimas, kuomet sudaromos vienodos galimybės tuo pačiu daiktu ar erdve naudotis kiekvienam, neišskiriant žmonių pagal jų gebėjimus ar poreikius.
nuotrauka
2021-09-17 11:55
Slankiojančios prekybos centrų durys, žemi slenksčiai ar erdvūs liftai, kuriuose patogiame aukštyje įrengti dideli mygtukai su Brailio raštu, taip pat galimybė reguliuoti televizoriaus garsą, telefono ekrano apšvietimą, interneto svetainių puslapių dydį ir ryškumą, reguliuojamos automobilio sėdynės,...

Statybunaujienos.lt » Universalus dizainas