2024 balandžio 16 d. antradienis, 15:35
Reklama  |  facebook

Pramonė regione keičiasi: lietuviai pirmieji Baltijos šalyse metalą skros lengviau nei sviestą

2019-02-18 11:44
Specialistų teigimu, Lietuva jau tapo šalimi, kurioje inžinerinės pramonės rinkai drąsiai siūlomos kaimyninių šalių gamybininkams dar neprieinamos naujovės. Žymiausi šalies inovatoriai taip pat gali pasigirti išrastomis technologijomis įvairiausiose srityje – nuo medicinos iki transporto.
nuotrauka
„FANUC Automatica 59“ kobotas


Minimos įmonės
Rubedo sistemos, UAB
Plataus spektro inžinerinės pramonės sprendimai jau gegužę bus demonstruojami 27-ojoje inžinerijos parodoje „Balttechnika 2019“ – organizatoriai pristato laukiamas naujoves ir kviečia registruotis renginio dalyvius: verslo, pramonės, mokslo atstovus.

Pirmąkart Baltijos šalyse moderniausios pjovimo staklės

Vilniaus rajone veikianti pramoninių įrenginių instaliavimo, techninio aptarnavimo ir mokymų įmonė „Kamiteka“ pirmoji Baltijos šalių rinkai pristato lazerinio pjaustymo stakles, kurių našumas stebina net patyrusius apdirbimo specialistus.

„Tai „Fiber“ tipo, „Kimla“ gamintojo lazerinės staklės, skirtos pjaustyti metalą. Jos lengvai pjauna įvairaus pločio metalo luitus, ženkliai greičiau nei virtuvės peilis pjauna sviestą. Tokių staklių šiandien Baltijos rinkoje dar nėra, o su jų veikimu pirmieji galės susipažinti inžinerijos parodos „Balttechnika 2019“ dalyviai jau gegužės mėnesį“, – sako įmonės „Kamiteka“ vadovas Ivan Savickij.

Tiesa, šiam agregatui reikia beveik pusšimčio kvadratinių metrų ploto – net 40 kv. m. užimančios staklės yra įspūdingo dydžio.

„Staklės gali pjaustyti itin didelio dydžio metalo luitus – 3x12 m. Įrenginio gamyba trunka 4 mėnesius, o sumontavimas vietoje – 3 ar 4 darbo dienas, naudojant specialią įrangą. Šios staklės pjausto greičiausiai – net 6G greičiu ir kol kas tai maksimalus išvystytas tokio agregato veikimo pagreitis rinkoje“, – kalba I. Savickij.

Eksperto teigimu, analogų Lietuvos rinkoje šiuo metu nėra.

„Panašaus veikimo stakles naudoja viena įmonė Kaune, tačiau jos žymiai senesnio modelio, sumontuotos prieš keletą metų. Šios, kurias pristatysime, yra žymiai galingesnės, darbo našumą didinančios dešimtimis, galbūt net šimtais kartų“, – sako „Kamiteka“ vadovas.

Naujos kartos kobotai


Jei daugelis bent įsivaizduoja, kaip atrodo robotai, tai kobotai rinkoje dar yra santykinai naujiena. Tai prietaisai, kurie gali dirbti kartu su žmonėmis be jokio valdymo.

Garsioji švedų inžinerijos įmonė „Fanuc Nordic“ sukūrė naujos kartos kobotą CR-15iA, turintį erdvės jutiklius. Su jo galimybėmis susipažinti bus galima Lietuvoje – tikimasi, kad tai sulauks didelio pramonės atstovų susidomėjimo parodoje „Balttechnika 2019“.

„Jis jaučia, kai į patalpą kas nors įžengia ir turi įmontuotą matymo techniką savo rankose – tai leidžia robotui paimti smulkiausius objektus: vinis, varžtus ar pan. Šalia tokio roboto saugiai gali dirbti žmonės, pavyzdžiui, kobotas gali savo rankose laikyti kokį nors objektą, o žmogus prie jo tvirtinti papildomą dalį, etiketę ar pan. Nereikia laikytis didelio atstumo, vilkėti saugumą užtikrinančių rūbų“, – sako „Fanuc Nordic“ generalinis direktorius Seroldas Andersonas.

Automatizacija – verslo susigrąžinimas iš pigios darbo jėgos šalių

Pasak eksperto, šiuo metu Šiaurės šalių bei Vakarų Europos rinkoje jaučiama, kad net smulkiausi verslai siekia automatizuoti procesus.

„Galbūt tai yra natūralu – turtingesnės ekonomikos šalims kobotų technologija padeda susigrąžinti įvairius gamybos procesus į savo šalį, nes ženkliai sumažina gamybos kaštus“, – sako S. Andersonas.

Šiaurės ir Vakarų Europoje, kur darbuotojai gauna aukštesnius atlyginimus, automatizuoti procesai yra pigesni nei tie, kuriuos atlieka žmogaus rankos.

„Tokiu būdu galime susigrąžinti ir savo šalyje vykdyti dalį darbų, kurie dėl kaštų kažkada buvo perkelti į mažesnio užmokesčio šalis“, – pasakoja „Fanuc Nordic“ vadovas.

Lietuvoje gausu inžinerijos pionierių

Nors Lietuvoje apie kobotus vis dar kalbama nedrąsiai, tačiau Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) direktoriaus Kęstučio Šetkaus teigimu, mūsų šalies kapitalo įmonės regione išsiskiria kuriamais inžineriniais sprendimais ir metodais. Inovacijų ekosistema šalyje augina įspūdingus vaisius – lietuviai turi ką pademonstruoti įvairiose srityse – nuo medicinos iki transporto.

„Konkrečių pavyzdžių, kuriuos galima vardinti, yra ne vienas. Pavyzdžiui, „Evana Technologies“ yra įvaldę plastiko, naudojamo medicinoje, mikro-gręžimo lazerinę technologiją. „Idėja 3D“ turi specialią liejimo technologiją, kuri ypač aktuali startuoliams, kuriems dažnai tenka pristatyti savo produktų prototipus, taip pat ir pramonės įmonėms. „Baltic Car Equipment“ sukurta transporto valdymo ir kontrolės sistema naudojasi ne tik Lietuvos, bet ir užsienio verslai. „Rubedo sistemos“ kuria stereokamerą, skirtą robotų navigacijai“, – mini K. Šetkus.

Visų minėtų įmonių išradimus, aktualius verslo, mokslo, inžinerijos pasaulio atstovams bus galima pamatyti 2019 m. gegužę vyksiančioje parodoje „Balttechnika“. Renginio metu MITA ir LR patentų biuras taip pat teiks nemokamas konsultacijas suinteresuotiems verslininkams.

„Išskirtinį dėmesį skirsime tarptautinėms „Eurostars“, „Horizon 2020“ ir nacionalinėms „Inočekių“ ir „Inostarto“ – investicijų programoms, o LR valstybinio patento biuro specialistai konsultuos klausimais susijusiais su pramoninės nuosavybės objektų – išradimų patentų, prekių ženklų, dizainų, puslaidininkinių gaminių topografijų apsaugos įteisinimu. Registracija į šiuos susitikimus verslui prasidės kovo 1 d., – sako MITA direktorius.

27-ą kartą, gegužės 15-17 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksianti tarptautinė specializuota gamybos, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika“ yra vienintelis inžinerinės pramonės metų renginys Lietuvoje. Parodoje šiemet ypač gausu tarptautinių dalyvių, konferencijų bei renginių. 
Statybunaujienos.lt



Automatika, pramonės inžinerija

nuotrauka
2023-12-19 10:50
Svajonių namai daug kam dar sunkiai pasiekiami dėl milžiniškų nekilnojamo turto kainų ir brangių paskolų. Šį ratą pastaruoju metu papildo dideli nuomos mokesčiai bei infliacija su ją sunkiai besivejančiais atlyginimais, tad nenuostabu, kad kitokie galimi statybos procesai ir jų potencialas atpiginti...
nuotrauka
2023-11-20 13:31
Švedų statytojai pristato naujovę – išmaniąsias namų bendruomenes, kuriose energija ne tik gaminama, bet ir optimizuojama, taip sumažinant sąskaitas bei siūlant tvarų, modernų gyvenimą. Joje pritaikomi sprendimai dėl panašaus klimato gali tapti sektinu pavyzdžiu ir Lietuvos NT rinkai.
nuotrauka
2023-11-20 09:25
Maišiagalos radioaktyviųjų atliekų saugykloje (MRAS) sėkmingai atlikti radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrangos ir sistemų bandymai, kurie parodė, kad visi įrenginiai tarpusavyje veikia saugiai, suderintai, o bendros objekto eksploatavimo ypatybės ir charakteristikos atitinka numatytus projektinius s...
nuotrauka
2023-09-12 16:22
Valstybinė darbo inspekcija informuoja, kad Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministro įsakymu buvo patvirtintas „Nuolatinę potencialiai pavojingų įrenginių priežiūrą atliekančių asmenų kvalifikacijos arba specialiųjų žinių ir įgūdžių reikalavimų nustatymo aprašas".
nuotrauka
2023-08-23 16:15
Šiuolaikinės technologijos keičia pramonės pasaulį, siūlydamos naujoviškus sprendimus mašinų ir sistemų efektyvumui ir tikslumui didinti. Fotoelektriniai jutikliai yra viena iš pažangių priemonių, lemiančių šią technologinę revoliuciją. Tačiau kaip juos palyginti su tradiciniais aptikimo metodais? A...
nuotrauka
2023-03-15 08:09
Vakarų investuotojai domisi Lietuva, bet kasmet smunka moksleivių rezultatai, o norinčių studijuoti inžinerinius mokslus studentų skaičius vis mažėja. Tai paskatino Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonės asociaciją LINPRA išsikelti ambicingą tikslą – Lietuva 2030 inžinerijos šalis. Tam būtini...
nuotrauka
2022-07-22 09:52
Vis garsiau kalbama, kad Lietuvos verslui, norinčiam išlikti konkurencingu, neišvengiamai būtina galvoti apie veiklos efektyvumą. Vienas iš kelių į kokybės gerinimą, produktyvumo didinimą, sąnaudų mažinimą ir darbuotojų saugą – robotizacija. Tačiau Lietuvos įmonės neskuba investuoti į robotus.
nuotrauka
2022-07-18 15:07
Bendradarbiaudama su „virtualios elektrinės“ paslaugas teikiančiu Estijoje įkurtu startuoliu „Fusebox“, „Caverion Lietuva“ savo klientams galės pasiūlyti išmanią elektros energijos valdymo sistemą, kuri padės sumažinti iki 50 000 tonų anglies dvideginio per metus. Ši sistema taip pat leis prisidėti ...
nuotrauka
2022-06-09 10:56
Rinkos tyrimų įmonės sutaria – pasaulinis robotikos sektorius iki 2030 m. patirs spartų augimą. Nors šis sektorius Lietuvoje dar tik pradinėse vystymosi stadijose, ekspertai skatina paversti jį strategine sritimi ir taip sparčiau skaitmenizuoti pramonę bei kitus sektorius.
nuotrauka
2022-02-21 07:32
GIPL – tai pirmoji ir vienintelė Lietuvos gamtinių dujų jungtis, sujungianti mus su Vakarais. Šis projektas vertinamas ir kaip energetinio saugumo priemonė, ir kaip dar vienas energijos tiekimo šaltinis, sudarantis galimybę įsigyti pigesnių dujų iš Europos visos dujų rinkos, ir praplėsti SGD termina...
nuotrauka
2021-12-07 11:26
Istorine, religine ir kultūrine prasme unikali Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedra bazilika prieš daugiau nei dešimtmetį tapo ir vienu pirmųjų moderniai valdomų visuomeninių pastatų Lietuvoje. 2003-iaisiais joje įdiegus, o šiemet renovavus JUNG KNX standarto išmanaus namo sistemą, ...
nuotrauka
2021-12-06 11:25
KTU mokslininkai pasiūlė dirbtiniu intelektu grįstą metodą, kuris triukšmingoje aplinkoje ne tik padeda aptikti įvairius gedimus laiku, bet ir yra tvarus aplinkai metodas – gedimo aptikimo procesas lengvai skaitmenizuojamas, o senų, puikiai veikiančių pramonės įrengimų keisti nereikia.
nuotrauka
2021-08-30 08:23
Rizikos kapitalo fondas „CoInvest Capital“ kartu su verslo angelais investuoja 400 tūkst. EUR į mobiliosios robotikos bendrovę „Rubedos“. Gautą investiciją bendrovė naudos robotų navigavimo technologijai, automatizuojančiai logistikos centrų veiklą, sukurti.
nuotrauka
2021-07-22 10:24
Ankstyvoje paauglystėje pradėjęs domėtis šiuolaikinės elektrotechnikos ir išmanių technologijų galimybėmis, šiandien šešiolikmetis Skirmantas Skurdenis – jauniausias tarptautinį KNX sertifikatą turintis išmaniojo namo sistemos diegėjas Lietuvoje. Vaikino planuose – savarankiškai nuo A iki Z suprojek...
nuotrauka
2021-07-12 09:09
Vilniuje, greta Molėtų plento, pradėta Gamybos inovacijų slėnio pastato statyba. Čia gamybos įmonės, startuoliai, technologijų kūrėjai ir tyrėjai galės testuoti inovatyvias savo idėjas, kurti skaitmenines inovacijas ir prototipus, vykdyti mažaserijinę gamybą.
nuotrauka
2021-05-31 08:56
„Caverion Lietuva‟ ir „Technopolis Lietuva‟ tęsia bendradarbiavimą naujame „Technopolio Beta“ pastato atnaujinimo projekte. „Caverion Lietuva‟ 10-ies aukštų ir 22,7 tūkst. kv. m ploto pastato rekonstrukcijos projekte organizuoja statybinės bei inžinerinės dalies atnaujinimą.
nuotrauka
2021-05-28 10:48
Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos (LINPRA) nariai pritarė siūlymui atsižvelgti į tarptautinę praktiką bei didėjančią technologijų reikšmę narių veikloje ir papildė asociacijos pavadinimą. Auganti bendruomenė taip pat sutarė laikytis aukštų profesinių standartų, kuriuos įtvirtino Etikos kodek...
nuotrauka
2021-05-21 10:50
Siekdama populiarinti studijas technologijos ir inžinerijos mokslų kryptyse, „Teltonika“ įmonių grupė įsteigė 90 tūkst. eurų stipendijų fondą būsimiems KTU pirmakursiams, pasirinkusiems šias studijas.
nuotrauka
2021-05-13 16:27
Vilniuje, Lvovo g. 37 duris jau atvėrė vienas inovatyviausių verslo centrų Lietuvoje. Šiuolaikiškiems A+ energinės klasės pastato reikalavimams, užsakovo bei nuomininkų poreikiams ir lūkesčiams atliepti, „Caverion Lietuva“ 8 aukštų, 23.000 kv. m bendro ploto pastate įrengė didelės apimties ateities ...
nuotrauka
2021-04-27 14:40
Išaugus Covid-19 pandemijai valdyti skirtų gaminių paklausai, Lietuvos ir visos Europos gamintojai fiksuoja kylančias plastiko gaminių kainas. Pandemijos sąlygomis dėl logistikos konteinerių trūkumo ir sulėtėjusios JAV plastiko sektoriaus gamybos kainas dar labiau kelia žaliavų trūkumas.

Statybunaujienos.lt » Automatika, pramonės inžinerija