2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 8:01
Reklama  |  facebook

STATICUS. Įmonė iš Lietuvos tapo rimtu tarptautiniu žaidėju Video

2019-05-08 07:36
Įmonė STATICUS metų pradžioje įžengė į Austriją – įkurta Staticus Austria GmbH. Dabar STATICUS veikia Norvegijoje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Austrijoje.
nuotrauka
STATICUS įgyvendintas projektas Geteborge, Švedijoje. STATICUS nuotr.


Minimos įmonės
Staticus, UAB

Kompetencijų sinergija atveria netikėtų galimybių

Neseniai įkurtoje Staticus Austria GmbH, kuriai vadovauja Ioannis Mitsos, dirba 25 aukštos kvalifikacijos inžinieriai. 

„Mūsų veiklos spektras labai platus – tai sudėtingų konstrukcijų inžinerija, geometrinis modeliavimas, dizaino valdymas, projektų valdymas. Mūsų komandoje dirba 5 skirtingų tautybių atstovai iš Vengrijos, Vokietijos, Austrijos, Graikijos. Taigi, esame tarptautinė atvira naujovėms komanda, besispecializuojanti kurti įvairiausių formų elementų plieno ir stiklo fasadus“, – sako I. Mitsos, pabrėždamas didžiulę komandos patirtį dirbant su išskirtiniais statiniais, plieno ir stiklo fasadais, sudėtinga simetrija.

AUŠRA VANKEVIČIŪTĖ STATICUSSTATICUS užsakymų portfelis suformuotas iki 2020 metų antros pusės. Kaip sakė kompanijos generalinė direktorė Aušra Vankevičiūtė, norint įgyvendinti šiuos projektus, reikėjo daugiau darbuotojų. 

Nuotraukoje – kompanijos generalinė direktorė
Aušra Vankevičiūtė

„Galėjome dalį darbų atiduoti subrangovams Italijoje, Vokietijoje ar Austrijoje arba sukurti savo inžinerinį centrą, – apie Staticus Austria GmbH įkūrimą pasakoja A. Vankevičiūtė. – Austrijoje – stipri fasadų kultūra, lengviau rasti patyrusių fasadų projektavimo inžinierių.“

Austrijos specialistų komanda yra įgyvendinusi išskirtinių projektų Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Jungtinėje Karalystėje, kitose pasaulio šalyse, dirbusi su įvairiausių formų sudėtingomis fasadų konstrukcijomis.

„Mūsų kolegos iš Austrijos specializuojasi dirbti su plieno ir stiklo konstrukcijomis. Tokius statinius aš vadinu „beprotiškos“ architektūros statiniais, kokių anksčiau mums tekdavo atsisakyti, nes daugiau patirties turėjome su standartinėmis formomis ir aliuminiu. Tačiau dabar galime pasakyti: taip, mes tokiems užsakymams pasirengę – turime žinių, patirties ir galime imtis darbo. Rinka nelaukia – reikia tobulėti kiekvieną dieną“, – džiaugdamasi įmonės sprendimais, tvirtina A. Vankevičiūtė. 

Austrijos specialistų komanda ir STATICUS senbuviai į bendrą darbą žvelgia per sinergijos prizmę. „Mes didžiuojamės tapę STATICUS komandos dalimi. Mūsų didžiausias iššūkis ir kartu svarbiausias tikslas yra perduoti savo sukauptą patirtį STATICUS grupei, tuo pat metu mokytis iš grupės sukauptos patirties“, – sako I. Mitsos ir akcentuoja, kad tokia sąveika kuria profesionalią tarptautinę komandą, galinčią žengti į naujas rinkas, kurti ir įgyvendinti išskirtinius, individualius fasadų sprendimus.

Švedijoje ir Norvegijoje veikia STATICUS pardavimo padaliniai, Jungtinėje Karalystėje dirba projektavimo grupė, o Austrijoje įkurtas projektavimo ir valdymo centras, kuriame atliekami tyrimai, bendradarbiaujama su vietos universitetais. 

Žinojo – išmoks, ko nemoka, ir ilgai neužtruks

Šeimos įmone tapusi STATICUS išaugo iš 1993 metais Vytauto Vankevičiaus drauge su kolegomis pradėtų kelių verslų (plastikinių langų, aliuminio ir stiklo konstrukcijų gamyba, statybos padalinys ir švaros paslaugų tiekimas).

VYTAUTAS VANKEVIČIUS STATICUS„Netrukome suvokti, kad mūsų skirtingo pobūdžio verslai trukdo vienas kitam, nes klaidina užsakovus: ieškodami langų, randa fasadus gaminančią įmonę ir atvirkščiai. Nutarėme atskirti fasadų verslą, kurį plėtojome Baltijos šalyse, šiek tiek dirbome Islandijoje, – pasakoja šeimos verslo savininkas V. Vankevičius. – Kai užgriuvo 1998–1999 metų krizė, mes jau turėjome patirties, manėme esantys tvirti, išmanantys savo sritį.“

Nuotraukoje – verslo savininkas
Vytautas Vankevičius

Tuo metų įmonėje dirbo apie 350 darbuotojų, kurių, V. Vankevičiaus žodžiais, širdis neleido atleisti. Toks požiūris į darbuotojus ryškia linija eina per visą STATICUS istoriją. Tai pastebėjo ir įmonės naujokai. Staticus Austria GmbH vadovas I. Mitsos, kalbėdamas apie darbą STATICUS komandoje, sakė: „Tai yra šeimos valdoma bendrovė, kuriai rūpi žmonės. Todėl norėčiau, kad kartu su STATICUS žengtume į naujas rinkas, net ir tolimajame užsienyje.“

O anuomet įmonei, užkluptai krizės ir nutarusiai neatleisti darbuotojų, teko ieškoti išeičių. Jungtinė Karalystė atrodė esanti svajonė, o minimalūs atlyginimai Švedijoje ir Suomijoje – išsvajotas STATICUS maksimalus atlyginimas. Likimas V. Vankevičių suvedė su masonu, kuris, kaip tarpininkas, dairėsi kompanijų, iš kurių galėtų pirkti ir parduoti Švedijoje. Rekomenduotas tarpininko, STATICUS įžengė į Švediją. 

Nuotraukoje – Staticus Austria GmbH vadovas 
Ioannis Mitsos

„Arba čempiono žiedai, kalbant krepšinio terminais, arba nieko. Arba kontraktas, arba nieko. Mes žinojome, kad mokame padaryti fasadus, tik nemokame savęs parduoti, nežinojome, ar būsime reikalingi“, – prisimena lemtingą laiką V. Vankevičius.

Pirmasis projektas Švedijoje, Karlskronoje, atnešė sėkmę ir juos pasamdžiusiai kompanijai („PEAB“ pirmą kartą pelnė aukso medalį už Žalią pastatą), ir STATICUS („PEAB“ juos rekomendavo kitoms Norvegijoje dirbančioms kompanijoms). Taip prasidėjo bendri projektai su NCC grupe (JK), SKANSKA (Švedija) ir kitomis kompanijomis.

„Mūsų plėtrą lėmė atsakymas į klausimą – ko aš nežinau? Neišmanėliais Švedijoje pasijutome su savo įrankiais, technika, patirtimi – teko daug ko mokytis. Bet žinojome – mes to išmoksime ir ilgai neužtruksime, – dalijasi prisiminimais V. Vankevičius. – Ką išmokome, nešėme į Lietuvą, mokėmės bendrovėje, nes turėjome tikslą darbą atlikti gerai. Užsakovai gal ir nepastebėjo, ko nemokame. O mes sau pasakėme – žinome, ko nežinome, ir žinome, ką reikia daryti. Atsirado užtikrintumas, atsirado kaina, atsirado darbai.“

Ilgą vertės kūrimo grandinę laiko savo rankose

Įmonė iš Lietuvos tapo rimtu tarptautiniu žaidėju, kuris kaip lygus su lygiais veikia su Skandinavijos, Europos įmonėmis. 

Per įmonės istoriją sukurta daugiau nei 140 projektų įvairiose šalyse. Šiuo metu STATICUS užsakymų portfelyje – 29 projektai, kurių dalis dar projektuojama, dalis – perėjusi į gamybos ir montavimo etapą. Vykdomų projektų apimtys siekia 3–17 ar net 20 mln. eurų. Įmonės įgyvendinami projektai yra Londone, Mančesteryje, Liverpulyje, Stokholme, Osle.

STATICUS projektas Stratforde (UK)

Pagrindinis STATICUS produktas yra elementiniai fasadai. Skirtingai nuo kitų šioje srityje veikiančių įmonių, STATICUS aprėpia visą grandinę. Pradedama nuo pardavimo proceso – padedama klientui rasti geriausią technologinį sprendimą. Tada įsijungia dizaino ir inžinerijos skyrius, prasideda gamyba, montavimas, garantinis aptarnavimas. Tai yra ilga vertės kūrimo grandinė, kurią STATICUS laiko savo rankose, nes tai lemia konkurencinį pranašumą, leidžia kontroliuoti kokybę. 

„Elementinių fasadų srityje turime daug pranašumų. Pagrindinis, žinoma, yra produkto kokybė. Taip pat darbų greitis, montavimo greitis, galimybė derinti įvairias medžiagas ir architektui suteikti kūrybos laisvę, t. y. jungti visus šiuos aspektus, – pasakoja kompanijos vadovė A. Vankevičiūtė. – Pats projekto įgyvendinimas gali užtrukti 1–3 ar net 4 metus, tad stengiamės viską kuo labiau standartizuoti iki atskirų elementų, kuriuos vadinu LEGO kaladėlėmis, kurias tiesiog kabiname ant pastato karkaso. Pats sunkiausias darbas yra projektavimas ir gamyba. Prieš pradedant montuoti fasadą ant pastato, atliekama daug darbo: testavimas, projektavimas, gamyba, medžiagų pirkimas. Procese dalyvauja visa grandinė, daugybė žmonių. Puikus jausmas matyti, kaip jie dirba išvien.“

STATICUS gamina ir tiesinius fasadus, dirba su įvairiomis varstomomis detalėmis, saulės baterijomis, tačiau pagrindinis produktas, kuriam gaminti pritaikyti gamybiniai pajėgumai, yra elementiniai fasadai, kurie generuoja 90 proc. pajamų. Įsteigus įmonę Austrijoje, atsirado naujas produktas – plieno ir stiklo konstrukcijos. 

„Mums tai nauja sritis ir čia labai padeda kolegos iš Austrijos. Geriau mokytis iš patyrusių kolegų, negu iš savo klaidų“, – sako A. Vankevičiūtė.

Verslo planas kuriamas kas dešimtmetį

Kompanijai svarbu turėti bendrą ateities viziją. Kaip sako A. Vankevičiūtė, „neturi būti dvejonių, kodėl darome kažką arba ką mes darome“. 

„Kelias turi būti labai aiškus, ir Vytautas tai daro labai gerai. Jis – labai stipri asmenybė. Kartais galbūt jis dirba pernelyg greitai ir mums reikia laiko suprasti, ką jis nori pasiekti. Tačiau niekada nekyla klausimų „kodėl“ arba „kas“, – apie savo tėtį V. Vankevičių sako p. Aušra.

STATICUS projektas Osle (Norvegijoje)

STATICUS fasadų rinkoje veikia 25 metus. V. Vankevičius sutinka, kad tai yra sėkmė, tačiau apie ateitį kalba santūriai.

„Tikslas – gyventi ir uždirbti šiandien bei gyvuoti mažiausiai 10 metų. Ši formulė turi būti tęstinė, atnaujinama kas 10 metų tokiam pat laikotarpiui, – sako šeimos įmonės galva V. Vankevičius. – Mes norime būti geidžiamais darbdaviais, bet tai tik viena medalio pusė. Kita – mes privalome patikti ir įtikti klientams, būti geidžiamais rangovais.“

STATICUS nuotraukos

Statybunaujienos.lt

STATICUS plėtra




Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-04-02 13:52
Didžiausias Lietuvos šilumos ir karšto vandens tiekėjas AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) užbaigė 100 proc. Klaipėdoje veikiančių bendrovių UAB „Miesto energija“ ir UAB „Pramonės energija“ bei 4,34 proc. uostamiesčio šilumos ūkį valdančios AB „Klaipėdos energija“ akcijų įsigijimo procesą. Sandoris, ...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas