2024 balandžio 30 d. antradienis, 0:04
Reklama  |  facebook

Statybinės atliekos vis dar nugula pamiškėse: kaip jomis pasirūpinti tinkamai?

2024-04-10 14:51
Augant statybų apimtims, auga ir atliekų kalnai – statybų aikštelėse, kaip pastebi atliekų tvarkytojai, ypač daugėja plastiko pakuočių. Nors daliai statytojų atliekų rūšiavimas vis dar – papildomas rūpestis, iš tiesų tai – ne tik tvarus, bet ir ekonomiškai naudingas sprendimas. Tiesa, planuojantys statybos darbus turėtų pasirūpinti ne tik tinkamu atliekų rūšiavimu, bet ir saugia aplinka darbuotojams bei aplinkiniams – tiek sumažindami dulkių sklidimą, tiek į gatves išleisdami tik švarų sunkiasvorį transportą.
nuotrauka
Aplinkos ministerijos nuotr.


Minimos įmonės
Ecoservice, UAB
AAD (Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos),
Rūšiuoja vis aktyviau

Aplinkotvarkos bendrovės „Ecoservice" tvarumo vadovas Linas Černiauskas pritaria: statybų ar apdailos darbams naudojamos medžiagos vis dažniau pakuojamos į plastiko pakuotes, taigi, pakuočių atliekų statybvietėse sukaupiama gerokai daugiau nei prieš, pavyzdžiui, dvidešimt metų.

Statybininkai, užuot rūšiavę atskirai, pakuočių atliekas neretai sukrauna į bendrą statybinių atliekų konteinerį, nors kone 80 proc. jų galima perdirbti, tokiu būdu išvengiant sąvartynų. Antra vertus, išrūšiuotas atliekas sutvarkyti kainuoja kur kas pigiau nei mišrias statybines atliekas.

„Jeigu statybvietėje turime tris statybinių atliekų konteinerius arba tris didmaišius, 30 proc. atliekų gali būti sutvarkytos nemokamai. Pavyzdžiui, jei betono atliekos nebus sumaišytos su kitomis, jų sutvarkymas kainuos trigubai pigiau nei viename konteineryje sukrautų mišrių atliekų. Tinkamai išrūšiavus kartono, plastiko pakuotes, galima sutaupyti dar 30 proc. Jei kartono atliekos – užterštos dažais, visos atliekos konteineryje būtų tvarkomos kaip pavojingos ir kainuotų brangiau", – paaiškino pranešime cituojamas L. Černiauskas.

Prieš metus įdiegusi modernią statybinių atliekų rūšiavimo įrangą aplinkotvarkos bendrovė siekia dar labiau priartėti prie žiedinės ekonomikos principų – sumažinti išteklių eikvojimą ir užtikrinti, jog kuo daugiau medžiagų grįžtų į rinką pakartotiniam panaudojimui. „Siekiame, kad atliekos būtų naudojamos kiek galima efektyviau. Iki šiol nemažą dalį statybinių ir griovimo atliekų tekdavo deginti. Reikšmingai padidinę pakartotinai panaudojamų atliekų dalį, užtikriname, kad mūsų gyvenamoji aplinka išliks švaresnė ir sveikesnė", – komentavo L. Černiauskas.

Išrūšiuota ir neužteršta skalda bei žvyras gali būti naudojami tiesiant kelius ir šaligatvius, taip pat automobilių stovėjimo aikštelėms įrengti, susmulkinto betono ir plytų skalda – statybose, įrengiant aikšteles ar kitiems darbams. Vienas pagrindinių būdų pakartotinai panaudoti medieną – ją susmulkinti ir panaudoti baldų plokščių gamybai, likusi mediena naudojama biokurui. Išrūšiuotas metalas, plastikas, popierius ir įvairios plėvelės perdirbamos į naujus gaminius.

Statant individualų namą – daugiau sprendimų

Statant individualų namą, skiriasi susidarančių statybinių atliekų kiekis – jas patogu rūšiuoti didmaišiuose, kuriuose telpa kubinis metras atliekų, tačiau sklype jie neužima daug vietos. Vieną didmaišį rekomenduojama naudoti pakuočių atliekoms, antrą – medienos, jei tokių yra, dar viename kaupti neperdirbamas statybines atliekas (izoliacines medžiagas, mišrias statybines atliekas ir pan.).

Kol kas statybvietėse vis dar dažnas vaizdas – lauke į krūvą sumestos statybinės atliekos, kurių vėliau nesinori rūšiuoti, todėl jos baigus statybos darbus sukraunamos į mišrių atliekų konteinerį. Iš tiesų, labai svarbu ir patogu iš anksto pasirūpinti didmaišiais ir atliekas rūšiuoti tik pradėjus darbus. Gyventojams, remontuojantiems maždaug 60 kv. m ploto butą, rekomenduojama rinktis du 1 kub. m talpos didmaišius. Viena svarbiausių taisyklių – pasirūpinti, jog vietoje, kurioje bus kaupiamos atliekos, arti nebūtų medžių šakų ir elektros laidų, kad prie pripildyto didmaišio galėtų privažiuoti ir jį išvežti specialios paskirties automobilis.

Tvarka – ir už aikštelės ribų


Tvarka statybų aikštelėse – susijusi ne tik su tinkamu atliekų rūšiavimu, bet ir tvarkos palaikymu bei saugiomis sąlygomis tiek darbuotojams, tiek aplinkiniams. Šiltuoju metų laiku ypač svarbu pasirūpinti sunkiosios technikos ratų nuplovimu prieš jai išriedant į miesto gatves, kad purvas ir statybinės dulkės bei smėlis neatsidurtų ant gatvių bei šaligatvių dangų.

Kitas sprendimas – teritoriją nuvalyti specialiomis vakuuminėmis mašinomis: taip sumažinamas dulkių kiekis ir aplinkos tarša. Jei į statybvietę veda žvyrkelis, dangą rekomenduojama laistyti Kambro periodo vandens sūrymu, kuris dulkėtumą mažina nuo 1 iki 2 mėnesių – tokiu būdu užtikrinama, jog statybų metu sunkiasvoris transportas dulkių debesimis nekenks gyvenantiems kaimynystėje.

Aplinkos ministerijos nuotr.

Statybvietės vis sunkiau įsivaizduojamos ir be pastatytų biotualetų – netinkamai tvarkomų nuotekų era pamažu traukiasi ir iš jų. Biotualetų nuomos trukmė neribojama. Patogu ir tai, jog ne rečiau nei kas keturias savaites, jie plaunami aukšto slėgio įranga ir specialiomis cheminėmis priemonėmis, pripildomi bakterijas skaidančio skysčio, tad rūpintis priežiūra patiems nereikia.

Išvežti – tik legaliai


Statybinių atliekų išvežimu iš statybviečių paprastai pasirūpina atliekų tvarkytojai. Visgi ne visos įmonės, prisistatančios kaip atliekų tvarkytojos, veikia legaliai – statybinės atliekos vis dar atsiduria pamiškėse, grioviuose ar bendruose buitinių atliekų konteineriuose.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) primena, į ką svarbu atkreipti dėmesį, norint tinkamai pasirūpinti statybinėmis atliekomis.

Samdant įmones, svarbu rinktis veikiančias legaliai:
  • Elektroniniame Atliekų tvarkytojų valstybės registre (ATVR), gyventojai įvedę pavadinimą ar įmonės kodą, gali pasitikrinti, ar įmonė turi teisę surinkti atliekas.
  • Jei su įmone sudaryta rašytinė sutartis, joje turi būti nurodyta ne tik atliekų surinkimo, bet ir sutvarkymo paslauga.
  • Atliekų tvarkytojas privalo pateikti atliekų sutvarkymą patvirtinantį dokumentą (pvz., perdavimo-priėmimo aktą, sąskaitą-faktūrą, atliekų vežimo lydraštį), kuriame turi būti nurodyti: perduotų atliekų pavadinimas, atliekų kodas pagal atliekų sąrašą, svoris ir atliekų perdavimo data.
  • Surūšiuotas atliekas gyventojai gali ir patys pristatyti į stambiųjų atliekų aikšteles. Lietuvoje veikia net 115 tokių aikštelių.
  • Savivaldybės, neimdamos papildomo mokesčio, išskyrus nustatytą vietinę rinkliavą ar kitą įmoką, turi užtikrinti galimybę atiduoti buityje susidarančias didelių gabaritų atliekas (statybos ir griovimo atliekas, baldų, elektros ir elektroninės įrangos, naudotų padangų, pavojingąsias ir kitas komunalines atliekas). Tam turi būti organizuojamas buityje susidarančių didelių gabaritų komunalinių atliekų, įskaitant pavojingąsias surinkimas, ne tik priimant šias atliekas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, bet ir apvažiavimo būdu – ne rečiau kaip du kartus per metus.
Kaip komentavo AAD specialistai, skundų dėl nelegalių atliekų vežėjų pasitaiko, tačiau 2023 m. daugiau dėmesio skyrus nelegalių atliekų vežėjų kontrolei, iš jų vien praėjusiais metais paimta 11 transporto priemonių, aštuonios – Vilniaus mieste ir rajone. Taip pat, stiprindamas atliekų tvarkymą šalyje, sukūrė interaktyvų žemėlapį, kuriame gyventojai gali pažymėti atliekomis užterštas teritorijas. Prašoma pateikti kuo detalesnę informaciją: pridėti nuotraukų, pažymėti koordinates, kuo detaliau aprašyti situaciją ir taip prisidėti prie aplinkos saugojimo.

Be to, AAD tikrina skelbimų portaluose paskelbtą informaciją, atlieka kontrolinius pirkimus, t. y. imituoja atliekų vežimo paslaugos pirkimą, stebi, kur vežėjas pristato paimtas atliekas, taip pat atlieka tokių vežėjų patikrinimus pagal gautus gyventojų skundus ir pranešimus.
Statybunaujienos.lt



Aplinka

nuotrauka
2024-04-29 09:55
Pilaitėje vilniečiai jau penktą sezoną puoselėja „Idėjų lysvę", Sapiegų parke antakalniečiai šiuo metu turi ir lysvių lauke, ir ištisus metus veikiantį hidroponinį daržą. Morkos ir burokėliai auginami net Senamiestyje. Naujas bendruomenės daržas atsiras Verkiuose, o Naujininkuose, naujojoje Savivald...
nuotrauka
2024-04-26 13:11
Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės papildytos nauju skyriumi „Pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų laikymas“, kuriuo reglamentuojamas atliekų tvarkymas. Šias taisykles patvirtino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktorius Saulius Greičius.
nuotrauka
2024-04-26 09:59
Nuo gegužės 1 d. dešimtyje populiariausių „Ignitis ON" elektromobilių įkrovimo vietų Vilniuje bus galima tikėtis įsikrauti elektromobilį dar greičiau ir patogiau. Tokia galimybė atsiras, nes bendrovės „Ignitis" valdomo didžiausio elektromobilių greitojo įkrovimo tinklas Lietuvoje „Ignitis ON" pradės...
nuotrauka
2024-04-26 09:33
Startuoliai ir inovatyvūs verslai gali reikšmingai prisidėti sprendžiant aktualius viešojo sektoriaus iššūkius Europoje. Balandžio 24 d. Vilniuje vykusiame projekto „GovTech4All“ „DemoDay“ renginyje 6 Europos miestų savivaldybių atstovai pristatė savo specifinius su energiniu efektyvumu ir klimato k...
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-22 08:04
INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsakovo GRINDOS duomenimis, viršnorminę lietaus nuotekų taršą, lyginant su 2021-aisiais, sumažino net 60 proc. ir ...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-15 15:30
Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nekokybiškus konteinerius įrengusios bendrovės VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) turės atlyginti daugiau nei 445 tūkst. eurų žalą.
nuotrauka
2024-04-12 13:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" veikla rodo ryžtą tausoti aplinką. Prisijungusi prie ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją", įmonė savo aplinkosauginių iniciatyvų sąrašą papildė dar viena svarbia priemone. Pasak įmonės atstovų, šis žingsnis taps dar vienu būdu užtikrinti,...
nuotrauka
2024-04-12 13:21
Sakoma, kad svarbiausias kriterijus renkantis būstą yra vieta. Tačiau šiemet Lietuvoje atliktas tyrimas atskleidė, kad kone pusė (48 proc.) šalies gyventojų kaip prioritetą nurodo būsto energinį efektyvumą. Tiesa, trečdalis apklaustųjų pripažino, kad nėra svarstę apie investicijas, kurios padėtų pag...
nuotrauka
2024-04-11 10:29
„Orientuokimės į tai, kad mūsų vaikai neprisimintų tokio reiškinio kaip sąvartynas. Į Europos Sąjungą prieš 20 metų Lietuva įstojo prižiūrėdama šalyje 850 sąvartynų, šiuo metu yra tik 11 jų, o ateityje jų turėtų iš viso nebelikti“, – teigė pranešime cituojamas aplinkos ministras Simonas Gentvilas tr...
nuotrauka
2024-04-09 10:43
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Seimo Aplinkos apsaugos komiteto prašymu, atliko Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimo ir Aplinkos oro apsaugos įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektų antikorupcinį vertinimą. STT dėl šių projektų Seimo Aplinkos apsaugos komitetui pateikė 7 antikorupcines ...
nuotrauka
2024-04-05 09:39
Turto bankas atidarė saulės parkus, kurie elektra aprūpina įmonės valdomus visuomeninės paskirties pastatus. Skaičiuojama, kad 2,21 MW suminės galios saulės parkai per 25 metų eksploatacijos laikotarpį CO2 emisiją sumažins kone 7 tūkst. tonų ir padengs didžiąją dalį elektros energijos poreikio pasta...
nuotrauka
2024-04-04 17:36
Alytaus miesto savivaldybės administracija ir Suvalkų miesto savivaldybė kartu įgyvendins Žaliosios infrastruktūros gerinimo pasienio regiono miestų teritorijose projektą „The Gardens“, iš dalies finansuojamą Europos Sąjungos.
nuotrauka
2024-04-04 11:09
Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarkos aprašą ir peržiūrėti, kiek tikslingos jame numatytos finansuoti priemonės.

Statybunaujienos.lt » Aplinka

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...