2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 16:09
Reklama  |  facebook

„Įspūdingiausios RESTOS ekspozicijos“. Apie atradimus ir neišnaudotas galimybes

2018-05-08 08:00
Svarbiausias konkurso „Įspūdingiausios RESTOS ekspozicijos“ komisijos darbas yra surasti ir visiems parodyti ekspozicijas, kuriomis gali didžiuotis ir pačios įmonės, ir LITEXPO, kaip parodos rengėja. Tačiau komisijos darbas turi ir kitos vertės: ji parodo kelią, kaip tapti matomiems tarp kelių šimtų parodos dalyvių.
nuotrauka
Konkurso komisija pastebėjo, jog ROBERT BOSCH ekspozicija primena gerai suprojektuotą namą, kuriame funkcionaliai išspręstos visos erdvės, kur niekas niekam netrukdo – visa yra ten, kur ir turi būti. Litexpo nuotr.


Minimos įmonės
DANFOSS, UAB
Robert Bosch, UAB
Arkam, IĮ,
BMI Lietuva („Schiedel“, „Icopal“ ir „Monier“),
Mocevičiaus firma „Ginalas“,
MDPro, UAB
Minshape,
Biokaitra, UAB
Fenster, UAB
Patikimas turtas, UAB
Baumit, UAB

„Įspūdingiausiomis RESTOS ekspozicijomis“ šiemet pripažintos keturios ekspozicijos ir jų autoriai. Tai įmonės „DANFOSS“ (vadovas Lietuvoje Darius Gagys) ekspozicija, kurią sukūrė bendrovės „MDPro“ projektų vadovas Mantas Danilevičius ir dizaineris Mindaugas Žukauskas; įmonės „ARKAM“ (gamybos direktorius Audrius Šeikys) ekspozicija, kurios autorius – pats A. Šeikys; įmonių („Schiedel“, „Icopal“ ir „Monier“) grupės BMI ekspozicija (vadovas Eduardas Jurevičius). Ekspozicijos autorė – BMI pardavimų koordinatorė Neringa Kubiliūtė; Įmonės „Robert Bosch“ (vadovas Kaspars Kalviškis) ekspozicija, kurios autorius – dizaineris Maris Daija. Jiems buvo įteikti prizai, kuriuos įsteigė „Minshape“ interjero detalės, Mocevičiaus firma „GINALAS“, LITEXPO, portalas Statybunaujienos.lt.

Jubiliejinės RESTOS dalyvių ekspozicijas vertino komisija, kurioje dirbo skirtingų sričių specialistai: Marius Šaliamoras, architektas, VDA profesorius ir Architektūros katedros vedėjas; Genė Drungilienė, portalo Statybunaujienos.lt vyr. redaktorė; Rokas Kilčiauskas, VDA docentas ir Interjero dizaino katedros vedėjas, architektas; Sandra Meškauskaitė-Stepšienė, RsV agentūrų asociacijos tarybos narė, RsV konsultantė, agentūros „Ad verum“ vykdomoji direktorė ir Dmitrij Voitkevič, LITEXPO Projektavimo skyriaus vadovas.

Komisija nevertino praėjusių metų nugalėtojų, kurių ekspozicijos nesikeitė arba keitėsi minimaliai, priešingu atveju, kaip pastebėjo komisijos pirmininkas prof. M. Šaliamoras, nugalėtojais, bent jau kelerius metus iš eilės, būtų tos pačios bendrovės ir jų ekspozicijos. Komisija ieškojo naujų idėjų, o ne „surask 10 skirtumų“.

Kiek, kur ir kokio ploto reikia ekspozicijai 

„Ekspozicijos įrengimas prasideda nuo vietos pasirinkimo, – sakė D. Voitkevič. – Svarbu įvertinti ne tik vietą salėje, bet ir kaimynus, jų ekspoziciją.“

Komisija pastebėjo, kad pirmojoje salėje tinkamiausiai vietą pasirinko praėjusių metų konkurso nugalėtojai – bendrovė „Fenster“, tačiau ketvirtojoje salėje netinkama kaimynystė priešais aukštą stendą padarė „juodą darbą“ „Biokaitros“ ekspozicijai. Kartais vieta netikėtai suteikia pranašumą eksponuojamam produktui. Taip nutiko su parodos dalyviais iš Latvijos – „Masterbloc“, kurie statybinius blokus sudėjo lauke ant laiptų, taip sukurdami piramidžių įspūdį.

zylė fenster statybunaujienos.ltPraėjusių metų nugalėtojaų stendas

Ne visoms įmonėms pavyko suvaldyti ekspozicinius plotus – vienų jie atrodė per dideli, o kai kurie maži plotai tapo didesniais dėl vykusio zonavimo. „Patikimas turtas“, pristatęs vaikų žaidimo įrenginius, „Betono mozaika“ su grindinio plytelėmis vykusiai panaudojo ekspozicijų plotą – vieni apžaisdami, kiti – įrengdami švarią tvarkingą erdvę standartiniuose plotuose.

Vieta – kaip iš minuso padaryti pliusą ir pelnyti profesionalų palankumą

„Liūdesys“ – taip pernai komisija vertino 3-ąją salę. Šiemet komisijai ji tapo patraukliausia. Dar daugiau – LITEXPO komandai galvos skausmu buvusias erdves kai kurios įmonės sugebėjo paversti pliusais ir pelnyti „Įspūdingiausių RESTOS ekspozicijų“ vardus. 

„Danfoss“ savo ekspoziciją įrengė sudėtingoje vietoje, po galerija, kur ribotas aukštis, tačiau komisijos nariai architektai ir projektuotojai buvo sužavėti ekspozicijos kūrėjų – „MDPro“ projektų vadovas M. Danilevičius ir dizaineris M. Žukauskas – gebėjimu sukurti patrauklią erdvę.

Komisijos komplimentai buvo skirti ir „Robert Bosch“ ekspozicijai, kurios autorius – dizaineris M. Daija (Latvija). Vertintojai pastebėjo, jog ši ekspozicija primena gerai suprojektuotą namą, kuriame funkcionaliai išspręstos visos erdvės, kur niekas niekam netrukdo – visa yra ten, kur ir turi būti. Kaip sakė S. Meškauskaitė-Stepšienė, įmonė puikiai atskyrė erdves, taip išvengiant parduotuvės įspūdžio, ekspozicijoje dirbo daug komunikabilių žmonių.

R. Kilčiauskas, dėl „Danfoss“ ir „Robert Bosch“ ekspozicijų pritardamas kolegoms, kalbėjo: „Šios ekspozicijos „išsivalė“, tapo „švarios“, įmonės labai ūgtelėjo projektuodamos, sugebėjo panaudoti sudėtingą plotą, gerai suvaldė erdvę“. Komisijos nario pastebėjimu, kontekstą puikiai sugebėjo išnaudoti ir „Baltijos brasta“: savo produkciją eksponavo juodų LITEXPO užuolaidų fone – juodas fonas tradiciškai suteikia pridėtinės vertės. Tačiau prof. M. Šaliamoras pasigedo „apimties ir skaidrumo“, kurios turi jų eksponuojamos dušo kabinos. Kaip buvo pastebėta komisijos – seka dizaino mada, bet sprendžia pigiomis priemonėmis. 

Ką pasiūlyti vietoj lankstinukų arba komunikacija

Ryšių su visuomene ekspertė S. Meškauskaitė-Stepšienė atkreipė dėmesį į įmonių komunikavimo ypatybes. „Easigrass“, pristačiusi dirbtinę žolę, ja padengė porą automobilių, kurių vienas buvo eksponuojamas salėje, o kitas – lauke, taip sukuriant pasikartojimo įspūdį, kurį komisijos narė laiko paveikesniu už dalijamus lankstinukus. „Savo produktą įmonė panaudojo netradiciniu būdu, taip pabrėždama dirbtinės žolės įvairialypiškumą“, – sakė ji, pabrėždama pridėtinę tokio dubliavimo vertę. Teigiamai įvertinę komunikaciją, kiti komisijos nariai vis tik pastebėjo esant trapią ribą iki pasirinkto vaizdavimo primityvumo. 

EASIGRASS dirbtine žole „aprengė“ namų apyvokos daiktus ir automobilius

„Mes, komisijos nariai, esame iš skirtingų sričių – matome skirtingus pjūvius: erdvės, pristatymas, bendravimas su klientais, estetika, kas deklaruojama, koks skonis, kaip tvarkoma erdvė – mūsų visų požiūriai ir vertinimai skirtingi. Manau, kad kaip tik tai ir yra komisijos darbo vertė, – kalbėjo komisijos pirmininkas prof. M. Šaliamoras. – Gali būti profesionalu, bet ne publikai. Arba – gerai dirba publikai, bet yra kičas. Mums svarbu – balansas.“

Komisijos nariai, vertindami komunikaciją, kaip teigiamus pavyzdžius išskyrė „Danfoss“, „Robert Bosch“ darbuotojų bendravimą su lankytojais, pokalbiams su jais įrengtas atskiras erdves. Buvo įmonių, kurios pasirengė susitikimui su lankytojais, atsivežė pritraukimo priemonių – jie atitiko daugelį teisingos komunikacijos kriterijų, tačiau pasirinktos priemonės buvo neįdomios. 

Kai ekspozicijai reikia paaiškinimo

Tiek pernai, tiek šiemet vertintojai nemažai dėmesio skyrė „Baumit“ ekspozicijai arba šioje ekspozicijoje besisukinėjančioms disko stiliumi pasipuošusioms merginoms. Jas pastebėjo visi, bet ryšio su ekspozicija nerado. Ekspertai sutarė, kad paveikumą galėjo sukurti atkartotas disko stilius pačioje ekspozicijoje.

BAUMIT ekspozicija vertintojų dėmesio sulaukė ir pernai, ir šiemet

Panašiai nutiko ir su „Bambuko grindimis“, kai ekspozicijos centre buvo pastatytos konstrukcijos, primenančios europadėklus. Nors iš tiesų, pagal kūrėjų sumanymą, taip buvo pristatomos grindų dangos.

Tačiau buvo įmonių, kurios, net ir pasirinkusios mažus plotus, sugebėjo pritraukti dėmesį, ir labai aiškiai pateikti savo produktą. Vienas tokių pavykusių pavyzdžių – „Arkam“. Kompaktiška ekspozicija buvo sukurta iš gaminių – metalinių vamzdžių, kaminų. Kaip pastebėjo prof. M. Šaliamoras, padarė meną iš to, kuo prekiauja. Pernai „Arkam“ nurungė kitos ekspozicijos, o šiemet jis sulaukė savo valandos.

Kitokia buvo „Vilduja“ ekspozicija – vietoj realaus produkto pasirinktas produkto piešinys.

Komisijos vertinimu, parodoje buvo bent keletas ekspozicijų, balansuojančių ant kičo ribos, bet patraukiančių dėmesį. 

Apie švarą, estetiką ir pagarbą kaimynams

Pernai komisija nemažai laiko ginčijosi dėl lauko ekspozicijų, kai dėl įspūdingiausios ekspozicijos vardo susirungė mažytė ekspozicija su didžiule pastolių konstrukcija. Šiemet lauko ekspozicijos buvo labai kuklios, todėl komisija aptarė tik pastebėtas geras tendencijas (židinių eksponavimas) ir nepanaudotas paties produkto (medžio, akmens) galimybes. 

Vienas iš vertinimo kriterijų buvo estetika, kuri neatsiejama nuo profesionalaus konstrukcijos sumontavimo ir pagarbos kaimynui. „Kaimynus reikia gerbti, – kalbėjo D. Voitkevič. – Tačiau ne vienos ekspozicijos kūrėjai elgėsi pagal principą – „kas už nugaros – ne mano reikalas“. Nors būta ir priešingų atvejų, kuomet ekspozicijų konstrukcijos įrengtos profesionaliai, tačiau vėliau joje dirbantys bendrovių atstovai sukuria „šiukšlynėlį“, „pameta“ ir įmonės pavadinimą, ir prekės ženklą. Ir juokais, ir rimtai D. Voitkevič dalijosi pastebėjimais apie kelių įmonių ekspozicijas, kurios pirmus metus atrodė įspūdingai, antrais atrodė lyg pamiršę atsivežti dalį detalių, o trečiais – aiškiai matėsi, kad ekspoziciją surinkto iš to, kas liko.

Grupės BMI ekspoziciją keturi iš penkių komisijos narių pasakė lakoniškai – įspūdinga. Toks ir buvo vienas iš svarbiausių konkurso kriterijų.

Pelnė lankytojų simpatijas ir komisijos kritiką 

Lankytojų simpatijų prizas atiteko „Structum projektai“ ekspozicijai. Ją pastebėjo ir komisija, tačiau specialistai šią ekspoziciją įvertino kaip „gražią skulptūrą“, kuri tikrai patraukia dėmesį, tačiau parodoje ji nepataikė į kontekstą – nebuvo nei išmanumo, nei universalaus dizaino. „Kai įrenginėjo šią ekspoziciją, laukiau, kad bus kažkas įspūdingo, vis ėjau ir ėjau žiūrėti“, – kalbėjo apie sukurtą intrigą D. Voitkevič, pastebėdamas kad vis tik pritrūko išbaigtumo.

Nugalėtojomis paskelbtos keturios ekspozicijos. Jeigu „DANFOSS“, „Robert Bosch“ ir „ARKAM“ ekspozicijas ekspertai nagrinėjo keliais pjūviais, tai apie įmonių („Schiedel“, „Icopal“ ir „Monier“) grupės BMI ekspoziciją keturi iš penkių komisijos narių pasakė lakoniškai – įspūdinga. Toks ir buvo vienas iš svarbiausių konkurso kriterijų.

Taip pat skaitykite:

„Įspūdingiausių RESTOS ekspozicijų“ nugalėtojams išdalinti prizai

RESTOS lankytojų simpatijos paaiškėjo paskutinę parodos dieną

Litexpo nuotr.

Statybunaujienos.lt



RESTA

nuotrauka
2024-04-10 14:13
Paskutinį balandžio savaitgalį, 25-27 d., LITEXPO parodų ir kongresų centras, kaip ir kasmet, vėl pakvies į svarbiausią šalyje statybų sektoriaus temoms dedikuotą parodą – „Resta 2024“. Pirmą kartą surengta dar 1994-aisiais, „Resta“ per 30 metų ženkliai išaugo, sustiprėjo ir dabar yra vienintelė spe...
nuotrauka
2024-02-07 15:06
Pandemija parodų verslui tapo tikrai egzistencine grėsme. Jos laikotarpiu LITEXPO pajamos smuko net penkis kartus. Panašią statistiką fiksavo ir parodų organizatoriai užsienyje. Pesimistiškesni analitikai netgi prognozavo, kad sektorius išgyvena negrįžtamus pokyčius ir patyrė neatitaisomą žalą. Vis ...
nuotrauka
2023-05-30 13:31
Didžiausiai Baltijos šalyse tarptautinei statybų verslo parodai „Resta“ suteiktas Pasaulinės parodų industrijos asociacijos UFI sertifikatas. Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO teigimu, ši paroda yra vienintelė Baltijos šalyse, pelniusi tokį įvertinimą.
nuotrauka
2023-05-03 08:49
Jau penktą kartą Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vykstančios tarptautinės statybų verslo parodos RESTA metu buvo įvardintos įspūdingiausios ekspozicijos. Konkurso „Įspūdingiausios RESTA ekspozicijos“ vertinimo komisija analizavo, kodėl vienoms įmonėms pavyksta būti matomoms, išskirtinėms,...
nuotrauka
2023-04-28 09:26
Jau penktą kartą įvyko konkursas „Įspūdingiausios parodos ekspozicijos“. Jungtinės RESTA ir BALDAI IR DIZAINO SPRENDIMAI 2023 parodos išrinktos įspūdingiausios ekspozicijos, įvardinti jų autoriai.
nuotrauka
2023-04-27 18:59
Ketvirtadienį, balandžio 27 d., LITEXPO atidaryta 3 dienas truksianti didžiausia Baltijos šalyse tarptautinė statybų verslo paroda „Resta 2023". Daugiausia dėmesio joje skiriama energiniam statinių tvarumui, skaitmeninei statybai, profesiniam orientavimui, darniam miestų vystymui ir Ukrainos atstaty...
nuotrauka
2023-04-18 10:43
Išmanių namų ekspertai šių metų tarptautinės statybų verslo parodos RESTA lankytojus balandžio 27–29 d. pasitiks pristatydami tvariam ir komfortiškam gyvenimui sukurtus gaminius. Estetiškų elektros instaliacijos prietaisų ir išmaniųjų sistemų gamintojo JUNG stende didžiausio dėmesio tikimasi naujos ...
nuotrauka
2023-02-03 07:30,      papildyta 2023-04-18 06:50, Komisijos nariai
Tarptautinės statybų verslo parodos RESTA metu jau penktą kartą įvyks konkursas „Įspūdingiausios RESTA ekspozicijos“ (ĮRE). Konkurso metu bus apdovanotos 5 įspūdingiausias ekspozicijas parengusios bendrovės bei architektai/projektuotojai, įrengę nugalėtojų ekspozicijas.
nuotrauka
2022-04-28 07:10
Paroda paprastai suvokiama kaip renginys, kurio metu lankytojams pristatomi eksponatai, sprendimai, veikla. Ir todėl svarbūs du klausimai: ką pristatyti ir kaip tai padaryti.
nuotrauka
2022-04-22 14:24
Medienos vilnos plokštės „Cewood“ Lietuvoje dar itin naujas produktas. Tuo tarpu Latvijoje, namų rinkoje, šis produktas naudojamas labai plačiai: nuo lubų apdailos privačiuose namuose iki daugelio mokyklų, verslo pastatų, kitų objektų atnaujinimo ir statybos projektų.
nuotrauka
2022-04-22 13:27
Mes gaminame priešgaisrinius produktus, kurie skirti pasyviai gaisrinei saugai. Rinkai pristatome įvairius sertifikuotus sprendimus: dūmų šalinimo kanalus, ugniai atsparius ortakius, plieninių ir medinių konstrukcijų apsaugą – tai labai platus spektras sprendimų, dalį kurių su partneriais (UAB FOGO)...
nuotrauka
2022-04-22 11:30
RESTOJE pristatome dvi temas, kurios būdingos mūsų įmonei: išmaniosios technologijos ir dizainas. Parodos lankytojams pristatome naujas išmaniųjų namų sistemas, naujus lietimui jautrius ekranus, šiek tiek pigesnes naujas sistemas valdyti išmanius namus ir kaip visada – naujo dizaino, spalvų jungikli...
nuotrauka
2022-04-20 18:06
Šiemet jau ketvirtą kartą įvyko konkursas „Įspūdingiausios parodos ekspozicijos“. Pamatykite nugalėtojų ekspozicijas.
nuotrauka
2022-04-20 16:54
Šiandien, balandžio 20 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO prasidėjo 4 dienas truksianti tarptautinė statybos ir remonto paroda RESTA, kuri šiemet vyksta kartu su paroda „Baldai ir dizaino sprendimai“.
nuotrauka
2022-04-19 10:52
Jau balandžio 22 d. apie statybų sektoriaus skaitmenizaciją, statybos leidimų išdavimo spartinimą ir reikalingus pokyčius sektoriuje bus diskutuojama jau 11-us metus iš eilės vykstančiame didžiausiame skaitmeninės statybos tematikos renginyje Lietuvoje – tarptautinėje konferencijoje „Skaitmeninė sta...
nuotrauka
2022-04-19 09:22
Žmogus – itin gerai prisitaikanti būtybė. Statybos, energetikos ar susijusių sektorių atveju tai reiškia gebėjimą sukurti ir naudoti technologijas, kurios įveikia ribojimus arba kuria pridėtinių verčių
nuotrauka
2022-04-15 07:48
Po dviejų metų pertraukos „Layher Baltic“ ir Baltijos pastolininkų asociacija BSA rengia antrąjį pastolininkų čempionatą. Dalyvauti jame rengiasi komandos ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Suomijos, Švedijos, Norvegijos.
nuotrauka
2022-04-14 07:37
Kaip susikurti, įsirengti ir apstatyti namus? Kaip tai padaryti meniškai? Kokius baldus rinktis? Kaip estetiką suderinti su patogumu? Tai kiekvieno naujakurio klausimai, kurie neapleidžia ir sugalvojusių atnaujinti būstą.
nuotrauka
2022-04-05 13:26
Gyvai grįžtančioje parodoje RESTA įmonės pristatys ne tik naują požiūrį į tradicinius, įprastus dalykus, bet ir suteiks galimybę gyvai pamatyti tai, ko pasaulyje yra vos kelios dešimtys.
nuotrauka
2022-03-17 15:37
Balandžio 20–23 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyks didžiausia Baltijos šalyse statybų verslo paroda RESTA. Kartu vyks ir paroda „Baldai ir dizaino sprendimai 2022“.

Statybunaujienos.lt » RESTA