2024 kovo 19 d. antradienis, 13:43
Reklama  |  facebook

Vokiečių gatvės rekonstrukcijos tarptautiniam konkursui idėjas pateikė net 18 dalyvių Fotogalerija

2020-06-08 10:35
Ambicingam iššūkiui – pateikti savo sprendimą rekonstruoti Vokiečių gatvei – Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos architektų sąjungos kovo mėnesį paskelbtam tarptautiniam architektūros konkursui idėjas pateikė net 18 dalyvių, dalijasi sostinės savivaldybė. Tai solidus skaičius, palyginti su kitais pastarųjų metų konkursais ir įvertinant faktą, jog konkursui reikėjo ruoštis karantino metu.
nuotrauka
Vokiečių gatvės vizualizacija. Vienas iš konkursui pateiktų projektų


Minimos įmonės
Vilniaus m. savivaldybė,
Lietuvos architektų sąjunga,
Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, VŠĮ
„Norime, kad Vokiečių gatvė būtų žalia, patogi darniam judėjimui, gerbtų, saugotų ir pabrėžtų istoriškumą, ir žmonės joje jaustųsi jaukiai, o jos atnaujinimui būtų rasti geriausi architektūriniai sprendimai", – pranešime cituojamas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Architektūros konkurso dalyviai gavo užduotį sukurti reprezentatyvią, tvarią, patogią naudotis ir eksploatuoti visais metų laikais miesto viešąją erdvę: restauruoti, renovuoti vertingiausius viešosios erdvės ir gatvės elementus, pirmiausia – istorines dangas, atskleisti daugiasluoksnę vietos istoriją, išryškinti vertingiausius viešosios erdvės elementus, taip pat pasiūlyti vietos istorijos įamžinimo būdus, sudaryti sąlygas paslaugų infrastruktūros viešojoje erdvėje ir aplinkiniuose pastatuose plėtojimui. Užduotyje dalyviai turėjo pasiūlyti ir viešosios erdvės naudojimo scenarijus skirtingiems metų laikams, įvertinant galimybę šią viešąją erdvę naudoti miesto renginiams, šventėms, prekybai ir kt.

Visi šie elementai taps ypač matomi ir dar svarbesni pėstiesiems, kai šių metų liepą visame senamiestyje bus įvestas kilpinis eismo reguliavimas (plačiau skaitykite) ir Vokiečių gatvėje, nelikus tranzitinio eismo, stipriai sumažės automobilių srautai.

„Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo taikyti principinę nuostatą, kad svarbiausioms viešosioms miesto erdvėms kurti ar atgaivinti, įvertinant teritorijos reikšmę vilniečiams, miesto svečiams, yra pasirenkamas konkurso kelias. Tokiu būdu galima tikėtis idėjų įvairovės, daugiau kokybės ir profesionalumo", – teigia vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis.

Surengti tarptautinį konkursą Vokiečių gatvės rekonstrukcijai, skelbia savivaldybė, yra pastarųjų metų Vilniaus miesto savivaldybės nuostatos nuoseklus įgyvendinimas. Todėl į archyvus, po viešų apklausų ir kelis kartus vykusių diskusijų, buvo padėti savivaldybės dar 2016 m. parengti projektiniai pasiūlymai.

M. Pakalnis, konkurso komisijos pirmininkas, pripažįsta – dalyviams, neišvengiamai ne tik jautusiems nuo pirmos dienos sukilusį išskirtinį dėmesį šiam konkursui, bet ir prisiminusiems ankstesnių metų polemiką dėl Vokiečių gatvės, teko ne tik sutelkti visas savo kūrybines galias, bet ir parodyti tvirtą charakterį.

Dabartinė Vokiečių gatvės erdvė atsirado istorinėje miesto širdyje pokario metais brutaliai išgriovus keletą kvartalų. Ir apie jų atkūrimo poreikį bei galimybes buvo išties diskutuojama dar gana neseniai. Tačiau prieš gerus 20 metų sutvarkius dangas, įrengus mažosios architektūros elementus, leidus gatvės erdvėje įsikurti lauko kavinėms, ši erdvė, anot M. Pakalnio, įgijo būtent laisvalaikio erdvės funkciją ir prasmę miestiečių akyse ir širdyse, tad dabar nė nekalbama apie buvusio užstatymo atkūrimą.

Vyriausiasis miesto architektas mano, kad gatvės atnaujinimui atėjo pats laikas – maždaug po metų numatytas technologiškai būtinas po gatve nutiestos magistralinės centrinio šildymo trasos atnaujinimas, tad teks ardyti ir pėsčiųjų takų dangas, ir mažosios architektūros elementus. Tai bus puiki proga archeologams patyrinėti pokariu nugriautų pastatų liekanas, atlikti kitus tyrimus, reikiamus realizuojant geriausia pripažintos gatvės rekonstrukcijos idėją. Jei reiks, bus naudojami ir neinvaziniai tyrimų metodai.

Konkurso vertinimo komisijoje dirba ir užsienio ekspertų. Komisijos pirmininkas – Mindaugas Pakalnis, architektas (Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Vyriausiojo miesto architekto skyriaus vedėjas), nariai – Rūta Matonienė, architektė (Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Vyriausiojo miesto architekto skyriaus vyresnioji patarėja), Villemas Tomiste, architektas (Estija), Ceylan Belek Ombregt , architektė (Marthos Schwartz biuras, Londonas, UK), Irena Kliobavičiūtė, architektė, Viltė Janušauskaitė, architektė, nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistė, Mantas Pilkauskas, Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos pirmininkas. Atsarginiai komisijos nariai – Vaiva Deveikienė, kraštovaizdžio architektė (Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Vyriausiojo miesto architekto skyriaus Miestovaizdžio poskyrio vedėja, Gediminas Rutkauskas, architektas (Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros vadovas).
Birželio 12 d., 12 val., numatytas viešas konkursui pateiktų darbų pristatymas, kuris vyks nuotoliniu būdu per Zoom platformą. Dalyvauti galima pateikiant prisijungimo adresą (iki birželio 11 d., 16 val.) elektroniniu paštu info@architektusajunga.lt.
Konkursui pateiktus 18 projektinių pasiūlymų jau galima pamatyti ir gyvai – eksponuojamus Lietuvos architektų sąjungos pastate (Kalvarijų g. 1, antras aukštas, atvira darbo dienomis, 9–17 val.).

Birželio 16 d., nuo 11 val., virtualiai vyks konkursinių darbų vertinimo komisijos posėdis. Komisijos nariai pateiktiems projektams skirs balus pagal konkurso sąlygose išvardintus vertinimo kriterijus: urbanistinį integralumą, originalią ir vientisą idėją ir inovatyvumą bei atitiktį darnaus vystymosi principui. Taip pat bus įvertintas pasiūlymų kainos kriterijus. Išvedus suteiktų balų suvestinę, bus išaiškinta preliminari projektų eilė, kurią gali pakoreguoti informacija apie nepakankamą projekto kūrėjų kvalifikaciją.

Planuojama, kad jau 2020 m. liepos mėnesį, atrinkus konkursą laimėjusį projektą, su jį rengusia architektų ir kraštovaizdžio architektų komanda bus pasirašyta sutartis techniniam projektui parengti.

Vizualizacijose - konkurso dalyvių darbai 
Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Savivaldybėse

nuotrauka
2024-03-19 12:45
Naujasodžio gatvėje – įkurtuvės. Į naujuosius savo namus persikraustys 10 žmonių, turinčių intelekto ir (ar) psichosocialinę negalią. Tai pirmieji naujai pastatyti grupinio gyvenimo namai Vilniuje. Įgyvendinant institucinių globos namų pertvarką šiais metais ruošiamasi atidaryti dar vienus naujus gr...
nuotrauka
2024-03-19 10:18
Lietuvos apeliacinis teismas atmetė UAB „Urbasta“ apeliacinį skundą ir paliko galioti apygardos teismo sprendimą, kuriuo atmestas ieškovės UAB „Urbasta“ ieškinys atsakovei Kauno miesto savivaldybės administracijai, prašant panaikinti sprendimą dėl naujo baseino Kaune, Vaidoto g., statybos laimėtojo ...
nuotrauka
2024-03-18 13:40
Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūroje – pokyčiai. Vadovo pareigas pradėjo eiti viešojo konkurso būdu išrinktas direktorius Juozapas Blažiūnas.
nuotrauka
2024-03-18 09:48
Ar žinojote, kad Vilniuje galima išvysti vienas didžiausių lašišų pasaulyje? Arba tai, kad dažnas vilnietis yra ne kartą vaikščiojęs vienu seniausių miškų Europoje, besidriekiančiu palei Neries vingį? NT plėtros bendrovė „Darnu Group” ir Lietuvos hidrobiologų draugija kviečia artimiau susipažinti s...
nuotrauka
2024-03-15 12:18
Panevėžio rajono visuomenės viešo intereso gynimo grupės atstovai šią savaitę susitiko su Panevėžio rajono meru Antanu Pociumi iškilusiems klausimams aptarti, po to, kai „Rail Baltica" Panevėžio geležinkelio linijos infrastruktūrinės plėtros SPAV, koncepcija 2023 metų rugpjūtį buvo pristatyta visuom...
nuotrauka
2024-03-15 09:07
Per artimiausius 3-4 metus Vilkpėdėje planuojama pastatyti tiek pat butų, kiek iki šiol buvo pastatyta per 17 metų. Šiuose suplanuotuose ir jau statomuose projektuose galės apsigyventi apie 3 tūkst. gyventojų. Plėtotojų investicijos per pastaruosius dvejus metus iš šiaurinės miesto dalies ėmė labiau...
nuotrauka
2024-03-15 09:00
Klimato kaita yra grėsmė, su kuria kovoti padeda tradicinės energijos šaltinių pakeitimas atsinaujinančių išteklių gamyba. Taip mano vis daugiau Lietuvos gyventojų, įskaitant ir Klaipėdos rajono Vėžaičių bei Endriejavo seniūnijų gyventojus. Šiose seniūnijose, 85 proc. gyventojų sutinka, kad pasaulyj...
nuotrauka
2024-03-15 06:14
Ateinančią savaitę startuos istorinio Klaipėdos pastato – miesto rotušės atnaujinimo darbai. Pradedamas kapitalinis stogo remontas, kuris, numatoma, truks apie pusę metų.
nuotrauka
2024-03-15 06:04
Įmonė „Rinktinės NT", be leidimo nukirtusi ąžuolą sostinės Ceikinių gatvėje, Vilniaus miesto savivaldybei sumokės 150 tūkst. eurų kompensaciją. Lėšas sostinės savivaldybė panaudos apželdinimo projektams.
nuotrauka
2024-03-14 15:22
Per praėjusius metus specializuota transporto priemone su lazerinio skenavimo įranga nuskaityta beveik 1,2 tūkst. sostinės gatvių kilometrų. Itin tikslūs skenavimo rezultatai jau antrus metus iš eilės leidžia įvertinti Vilniaus gatvių asfalto dangos būklę ir pagal tai sudaryti tvarkomų gatvių ruožų ...
nuotrauka
2024-03-14 10:09
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai antradienį lankėsi Anykščių rajone, kur su vietos savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus specialistais apsikeitė gerosiomis miestų planavimo patirtimis.
nuotrauka
2024-03-14 09:39
Panevėžyje toliau tęsiami tarptautinės plaukimo federacijos standartus atitiksiančio daugiafunkcio sporto ir sveikatingumo centro „Aukštaitija“ rekonstravimo darbai. Šiuo metu atlikti baseino pastato metalo konstrukcijų montavimo darbai, įrengiamos grindys, atliekami senojo sporto rūmų „Aukštaitija“...
nuotrauka
2024-03-13 09:28
Didžiausioje pasaulyje nekilnojamojo turto parodoje „MIPIM" Kanuose, Vilniui įteikti iš viso 5 apdovanojimai už pasiekimus Europos perspektyviausio miesto rinkimuose. Bendroje vidutinio dydžio miestų kategorijoje sostinė užėmė 3-ją vietą. Apdovanojimus kasmet rengia dienraščio „Financial Times" inve...
nuotrauka
2024-03-13 09:24
Ketvirtadienį oficialiai startavo Plungės geležinkelio stoties teritorijos ir prieigų sutvarkymo, pritaikant autobusų stoties veiklai, darbai – konkursą laimėjusiam rangovui – UAB „VVARFF“ – perduota statybvietė.
nuotrauka
2024-03-12 09:35
Gargždų daugiafunkcio pramogų ir sporto centro kompleksas kyla itin sparčiai. Statybų aikštelėje nenutrūkstamai verda darbai: jau užbaigtos baseino ir arenos pastatų monolitinės ir surenkamosios konstrukcijos, abi arenos uždengtos stogais. Žymint konstrukcinių darbų pabaigą, šiandien virš pastato iš...
nuotrauka
2024-03-08 17:51
Vilniaus miesto savivaldybė pradeda reklaminių įrenginių, kurių leidimai yra pasibaigę, demontavimą miesto centrinėje dalyje. Savivaldybės skaičiavimu, šiuo metu mieste yra keli šimtai reklaminių įrenginių, neturinčių galiojančio leidimo.
nuotrauka
2024-03-07 20:15
Pasirašyta projektavimo sutartis dėl Kirdiejų rūmų komplekso (pagrindinio pastato, oficinos, vežiminės, kiemo ir tvoros) sutvarkymo bei įveiklinimo. Būtent čia įsikurs Vilniaus miesto muziejus, kuris šiuo metu laikinai veikia Vokiečių gatvėje.
nuotrauka
2024-03-07 15:45
Šiandien Klaipėdos savivaldybėje atplėšti vokai su pasiūlymais konkursui dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos su požeminės automobilių saugyklos įrengimu. Gauti 5 dalyvių pasiūlymai. Maždaug po mėnesio paaiškės, ar pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ar bus pasirašyta sutartis su rang...
nuotrauka
2024-03-07 13:31
Nidos centre planuojamo daugiafunkcio viešbučio komplekso „Marina Nida" projektavimo darbai pasiekė finišo tiesiąją – projektui išduotas statybos leidimas. Tikimasi, kad anksčiau gyvenvietės centre buvusi gamybinė teritorija taps kurorto traukos centru su paslaugų, restoranų ir poilsio erdvėmis, pės...
nuotrauka
2024-03-05 10:09
Šiemet toliau tęsiami darbai vykdant trijų vienų svarbiausių ir intensyviausių Alytaus miesto gatvių – Ulonų, Pulko ir Santaikos – rekonstravimo ir kapitalinio remonto projektą. Bus tvarkoma Ulonų gatvė, o darbams čia, kaip valstybei svarbiam vietinės reikšmės kelių projektui, skirta 1,48 mln. eurų ...

Statybunaujienos.lt » Savivaldybėse