2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 15:29
Reklama  |  facebook

Bankai skatina žaliąją ekonomiką, bet nori daugiau konkretumo

2022-06-23 09:26
Finansų sektorius jau ne vienerius metus laikosi Europos žaliojo kurso diktuojamos tvarumo krypties. Bendraudami su savo klientais, bankai tampa žaliųjų idėjų ambasadoriais – komentuodami savo politiką verslo atstovams, kartu jiems perteikia ir pasaulio lūkesčius dėl tvarumo. Tačiau žaliosios ekonomikos lauke vienas – ne karys.
nuotrauka
Asociatyvi LBA / FB nuotr.


Minimos įmonės
LBA (Lietuvos bankų asociacija),
Sorainen, advokatų kontora,
Swedbank, AB
Lietuvos bankas,
Luminor bankas,
SEB bankas, AB
Vis dar pasigendama duomenų, kaip rašoma Lietuvos bankų asociaicijos (LBA) pranešime, kurie padėtų objektyviai atskirti „žaliuosius“ projektus nuo „rudųjų“, taip pat svarstoma apie perėjimo prie žaliosios ekonomikos laikotarpio trukmę.

Šias temas bankų sektoriaus atstovai birželį aptarė tarptautinėje finansų konferencijoje „Žaliųjų finansų strategijos įgyvendinimas Baltijos šalyse“ (angl. Making Green Finance a reality in the Baltics), kurią surengė LR Finansų ministerija, Europos Audito Rūmai ir Lietuvos bankų asociacija.

Tvarumas kaip veiklos dedamoji

Anot Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus, siekiant kuo geresnių rezultatų, reikia tobulinti rizikos valdymo sistemas, pereiti prie tokios ekonomikos, kuri turėtų kuo mažesnį poveikį klimato kaitai. Tam įtaką galima daryti ir per finansavimą, kurį bankai teikia verslui, jei bus suformuota tinkama paskatų sistema.

„Turime Europos Sąjungos finansavimą, kuris skatina perėjimą prie žaliosios ekonomikos. Siekiant geresnių rezultatų, tikslinga būtų derinti valstybės ir verslo investicijas“, – akcentavo pranešime cituojamas G. Šimkus. Tvarumas ir kova su klimato kaita yra viena iš Lietuvos banko strateginių krypčių. Simbolinis akcentas: šį mėnesį LB išleidžia kolekcinę monetą „Nėra planetos B“, skirtą gamtos apsaugai.

Anot Lietuvoje veikiančių komercinių bankų vadovų, tvarumas bankų sektoriui ne tik nėra naujiena, bet ir jau yra kasdienės veiklos dedamoji: nuo viešosios komunikacijos iki kredito rizikos vertinimo.

Beje, kaip pastebi teisės firmos „Sorainen“ Lietuvos biuro vadovaujantis partneris Tomas Kontautas, mūsų šalies finansų specialistai buvo tarp pirmųjų, pradėjusių kalbėti apie žaliąją ekonomiką – Lietuvoje veikiantys bankai jau 2019-aisiais savo terminologijoje turėjo tokius žodžius, kaip „žalieji finansai“ ir ESG (angl. Environmental, Social and Governance criteria – aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir valdysenos kriterijai).

„Klientams kyla daug klausimų dėl ilgalaikės žaliojo kurso perspektyvos. Mūsų vaidmuo – padėti suprasti, kad tai yra ilgalaikė kryptis ir kad bankas yra pasirengęs padėti savo klientams laikytis strateginės tvarumo krypties, siūlydamas finansavimo sprendimus ir patikimą partnerystę“, – cituojama „Swedbank“ Lietuvoje valdybos pirmininkė Inga Skisaker.

„Savo tvarumo veiklą kreipiame tiek į organizacijos išorę, tiek į vidų. Daug dėmesio skiriame ESG klausimų sprendimui. Turime sistemą, kuri leidžia konsultuoti klientus tvarumo klausimais, patarti jiems, dalintis su jais patirtimi“, – pasakojo SEB banko Lietuvoje vadovė Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė. Ji atkreipė dėmesį į visuomenės požiūrio ir visuomenės informavimo reikšmę: apklausos duomenimis, šiuo metu vos 40 proc. įmonių turi strategijas ar planus, kaip į savo darbotvarkę įtraukti tvarumo klausimus. Taigi savo komunikacijoje bankai skiria daug dėmesio tvarumui.

Finansų sektoriaus išskirtinumas itin kruopščiai ruošiantis žaliojo kurso įgyvendinimui ir edukuojant visuomenę bei verslą drauge liudija ir jo suvokiamą didelę atsakomybę. „Luminor“ banko generalinis direktorius Peter Bosek pastebi, kad finansų įmonės dėl žaliosios ekonomikos finansavimo patiria nemažai spaudimo iš Europos centrinio banko. Tampa itin svarbu aktualizuoti temą nacionaliniu lygiu – kad jos reikšmę suprastų ir vietos valdžia.

Meduolis ir pereinamasis laikotarpis

Lietuvos banko valdybos pirmininkas atkreipė dėmesį, kad kol kas nėra nustatyta aiškių kriterijų, kaip atskirti aplinką tausojantį verslą. Dviem kraštutinumams apibrėžti supaprastintai pasitelkiamos dvi spalvos – žalia bei ruda.

„Kol kas aiškių kriterijų tikrai trūksta. Ar „ruda“ yra visa tai, kas prieštarauja aplinkosaugos tinklams? Šiandien svarbu leisti verslui suprasti, kad žaliosios investicijos bus skatinamos, o „rudosios“ investicijos ar „rudosios“ paskolos turės papildomų sąlygų“, – kalbėjo G. Šimkus.

Objektyvus tvarumo vertinimas vargiai įmanomas be patikimų duomenų, kurie leistų kredito sektoriui matyti visą paveikslą, priimti nuoseklius sprendimus, o klientams užtikrintų aiškumą.

Anot S. Gutauskaitės-Bubnelienės, tvarumo supratimas taip pat kinta iš lėto ir tai, kas šiuo metu nekelia klausimų, ateityje gali atrodyti kitaip. „Reikia pripažinti, kad perėjimas prie žaliosios ekonomikos užtrunka. Jau dabar privalome mąstyti strategiškai, todėl jau dabar kartais tenka atsisakyti net ir didelio pelno projektų dėl jų abejotinų ateities perspektyvų tvarumo kontekste“, – sakė SEB banko vadovė.

I. Skisaker vertinimui, susiklosčiusioje situacijoje svarbu skaidrumas ir laipsniška transformacija. „Turime suvokti, kad ateityje tai, ką šiandien laikome „žaliu“, po kurio laiko gali tokiu nebebūti. Todėl dabar svarbu apibrėžti ne tik kriterijus, bet ir pereinamąjį laikotarpį“, – sakė „Swedbank“ Lietuvoje vadovė. Ji taip pat ragino pripažinti, kad, siekiant taršos mažinimo tikslų, globalioje aplinkoje yra gerokai atsiliekama.

P. Bosek vertinimu, kalbant apie Lietuvą, ši tvarumo srityje veikia pažangiai, neatsilikdama, o kai kur ir pralenkdama kitas valstybes. Be to, jo požiūriu, kategoriška bizūno ir meduolio metodika tvarumo diegimo srityje kažin ar būtų tinkama. Užuot skirsčius klientus į „žaliuosius“ ir „ruduosius“, anot P. Boseko, daugiau vertės kurtų tvaresnių sprendimų skatinimas ir ugdymas. 
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 14:43
Šiauliuose po žiemos sezono startavo darbai tranzitinėse miesto gatvėse – kapitalinio remonto darbai prasidėjo intensyvioje Pramonės gatvėje, toliau rekonstruojama ir modernizuojama Aukštabalio gatvė. Abu šie valstybei svarbūs vietinės reikšmės kelių projektai iš dalies finansuojami Kelių priežiūro...
nuotrauka
2024-03-28 14:34
UAB „Toksika“ visuotinis akcininkų susirinkimas į laisvą nepriklausomo valdybos nario poziciją išrinko Giedrių Dusevičių – UAB „Digital Audio“ direktorių, iki 2023 m. kovo mėn. ėjusį UAB „Valstybės investicijų valdymo agentūra“ stebėtojų tarybos pirmininko, iki 2022 metų – AB „KN Energies“ valdybos ...
nuotrauka
2024-03-28 11:33
Po daugiau nei 3 metus trukusios rekonstrukcijos atidaryta Švenčionių nuotekų valykla. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) administravo daugiau nei 3 mln. eurų vertės projektą, modernizuojant Švenčionių miesto nuotekų valymo įrenginius ir užtikrinant nepertraukiamas, patikimas ir kokybiškas pa...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 13:32
2024 m. Vilniaus miesto savivaldybės planuose – net 120 kilometrų ištisiniu būdu išasfaltuotų gatvių, apie 40 km sutvarkytų šaligatvių ir 12,5 km įrengtų dviračių takų. Šiemet sostinės susisiekimo infrastruktūros tvarkymui bus skiriama 74 mln. Eur.
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos