2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 18:59
Reklama  |  facebook

Darbo inspekcija – trečdalio žūčių, sunkių sužalojimų priežastis yra kritimai iš aukštai

2019-03-08 12:28
Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad kovo 6 d. ryte iš policijos buvo gautas pranešimas apie Švenčionių rajone esančiame Švenčionėlių miestelyje UAB „Žeista“ statybvietėje mirtinai sužalotą žmogų. Darbo inspektorius, nuvykęs į nelaimės vietą, nustatė, kad asmuo nuo renovuojamo daugiabučio pastolių nukrito (galimai dėl sveikatos sutrikimo) pro užlipimo kopėčiomis angą iš 2 metrų aukščio ir žuvo.
nuotrauka
Baltijos pastolininkų asociacijos (BSA) Pastolių montuotojų mokymo centre mokoma teorijos ir praktikos, kaip saugiai dirbti aukštyje. BSA nuotr.


Minimos įmonės
VDI (Valstybinė darbo inspekcija),
Žeista, UAB
Hidrostatyba, UAB
Litesko, UAB
BSA (Baltijos pastolininkų asociacija),
Baltijos pastolininkų asociacijos mokymo centras,
Įvykio aplinkybės aiškinamasi. „Tačiau jau iš karto kyla pagrindinis klausimas: kadangi žuvusysis nėra oficialiai įformintas kaip UAB „Žeista“ darbuotojas, kokiu pagrindu jis pateko ant pastolių statybvietėje. Tai reiškia, kad statybvietėje neužtikrinama sauga ir į ją gali patekti pašaliniai asmenys. Kita vertus, jei paaiškėtų, jog žuvęs asmuo dirbo nelegaliai, be šio grubaus pažeidimo, kiltų klausimai, ar jis buvo išmokytas dirbti ant pastolių, ar jo sveikatos būklė buvo tinkama tokiems darbams“, – sako Darbo inspekcijos atstovai.
  • Ši žūtis dar kartą patvirtina metai po metų besitęsiančią nuolatinę tendenciją – pagrindinė tragedijų darbe, t. y. apie trečdalio žūčių ar sunkių sužalojimų priežastis yra kritimai iš aukštai. Pernai nukritę iš aukštai žuvo 11 darbuotojų, sunkiai sužaloti – 35. O minėtas įvykis, kaip rašoma pranešime, tai jau galimai trečias šiais metais mirtinas nelaimingas atsitikimas darbuotojui nukritus iš aukštai.

Sausį Mažeikiuose, Felikso Trijonio IĮ pagalbinis darbininkas nuo statomo pastato stogo pro stoglangį nukrito iš maždaug 8 m aukščio ant betoninių grindų ir žuvo. Vasario mėnesį UAB „Neįgaliųjų paslaugų centras“ (Klaipėda) kiemsargis atsistojo ant šalia eskalatoriaus esančios dekoratyvinės perdangos, kuri neišlaikė svorio, ir darbuotojas nukrito iš maždaug 3–4 metrų aukščio. Nuo patirtų sužalojimų nukentėjusysis ligoninėje mirė.

Darbdaviai dažnai netinkamai organizuoja profesinės rizikos vertinimą

Metų pradžią žymi ir visa virtinė sunkių nelaimingų atsitikimų nukritus iš aukštai. Sausį statybvietėje Klaipėdoje tiesiant vamzdyną, UAB „Hidrostatyba“ darbuotojas įkrito į 2–3 m gylio iškasą; statybos objekte Vilniuje nuo stogo viršaus atliekant metalinės konstrukcijos dažymo darbus, darbuotojas pro uždengtą putų polistirolu stoglangio angą iš 4 m aukščio nukrito ant rekonstruojamo pastato betoninės perdangos. Vasarį iš maždaug 5 m aukščio nukrito nuo pastolių UAB „Tomaldras“ (Kaišiadorių r.) stogdengys, komandiruotėje Olandijoje užsienio šalies įmonėje dirbdamas stogo dengimo darbus; UAB „Litesko“ filialo „Marijampolės šiluma“ darbuotojas, eidamas iš katilinės ir trumpindamas kelią, pralindo pro juosta aptvertą pavojingą vietą, kur buvo atkastas beveik metro gylio vamzdyno kanalas, ir, nukritęs ant betoninių blokų, sunkiai susižalojo. UAB „Kauno grūdai ir partneriai“ kombinuotų pašarų gamybos ceche gamybos darbininkas, atidarydamas rūsio angos grotas, kartu su jomis nukrito į rūsį iš beveik 3 m aukščio ir taip pat sunkiai susižalojo.

Minėti pavyzdžiai liudija, atkreipia dėmesį Darbo inspekcija, kad darbdaviai dar dažnai netinkamai organizuoja profesinės rizikos vertinimą; darbų vadovai leidžia dirbti neišmokytiems, neinstruktuotiems darbuotojams; nekontroliuoja, kaip jie laikosi nustatytų reikalavimų, darbuotojai dirba nesaugiose darbo vietose.

  • Siekdami, kad įmonėse panašioms nelaimėms būtų veiksmingai užkertamas kelias, darbo inspektoriai tiek tikrindami, tiek mokymuose, tiek konsultuodami metai iš metų akcentuoja kritimo iš aukščio darbe grėsmę. Tai yra nuolatinė viena iš prioritetinių VDI prevencinio darbo krypčių. Ieškant naujų, patogių ir patrauklesnių būdų, kaip mokyti bei gilinti žinias, visai neseniai buvo sukurtos Interaktyvios rekomendacijos kritimų iš aukščio prevencijai. Jas galima rasti VDI interneto svetainėje.  

„Šiomis rekomendacijomis labai paprasta naudotis. Visos situacijos yra pavaizduotos vizualiai. Informacija pateikiama nuosekliai: nuo saugaus darbo su konkrečiu įrenginiu, atitinkamų kolektyvinių ir asmeninių apsaugos priemonių naudojimo iki vidinės darbuotojų saugos ir sveikatos kontrolės, – sako VDI Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas. – O kokia bus šių rekomendacijų teikiama nauda, priklauso tik nuo įmonių, darbų vadovų, specialistų aktyvumo, jų sąmoningumo ir aiškaus suvokimo, kad dirbti aukštai galima leisti tik atitinkamai perengtą darbuotoją.“ 

Statybų sektoriuje veikia du poliai, tarp kurių – didelis atstumas

UAB „Layher Baltic“ generalinis direktorius ir BSA (Baltijos pastolininkų asociacijos) steigėjas Viktoras Voroncovas pastebi, kad vien instruktažo naujai pradėjusiems dirbti darbuotojams nebeužtenka – būtini ne tik specialūs mokymai, bet ir tolesnis tikrinimas, siekiant išsiaiškinti, ar darbuotojas tikrai suprato, ko buvo mokomas.

Nuotraukoje – UAB „Layher Baltic“ generalinis direktorius Viktoras Voroncovas

„Teigiamai vertinu STATREG iniciatyvą, nes tai yra esamų darbuotojų vertinimas, kurio metu iki 30 proc. klausimų yra apie darbo saugą“, – sako V. Voroncovas, pabrėždamas, kad šią iniciatyvą turėtų tinkamai įvertinti ir valstybinės institucijos, iniciatyvą paversdamos prievole visiems darbuotojams.

Pastaruosius 3 metus ir „Layher Baltic“, ir BSA investavo daug laiko, žinių, energijos apmokydami pastolininkus. Investicijos pasiteisino – pastolininkai dirba saugiau, situacija per tą laiką pagerėjo. Tačiau, kaip pastebi V. Voroncovas, mokymai turi tapti ne vienkartiniais, o nuolat vykstančiais, nes technologijos sparčiai žengia į priekį, tad darbuotojai turi gauti naujausių žinių, ypač apie darbo saugą.

„Mes toliau tęsime darbą, remsime BSA iniciatyvas, norime padaryti privalomą sertifikavimą visiems, kurie dirba statyboje“, – sako V. Voroncovas.

BSA veikia Mokymo centras, kuriame sukurta per 10 programų, kuriame galima mokytis įvairios trukmės mokymuose. Tačiau pastebima, kad vadovai vengia siųsti darbuotojus mokytis, nes trūksta laiko. Turkijoje, pavyzdžiui, dalinasi V. Voroncovas, įmonių vadovai kviečia specialistus į statybvietes, kad darbuotojai būtų apmokomi vietoje.

„Statybų sektoriuje pastebiu du polius – vienos įmonės dirba pagal pažangiausius saugos standartus, o kitos darbuojasi kone pogrindžio metodais, – sako UAB „Layher Baltic“ generalinis direktorius V. Voroncovas. – Atstumas tarp tų polių – labai didelis. Manau, kad Darbo inspekcija turi daryti visa, kad tas atstumas mažėtų. Ir tam jai reikia suteikti kuo daugiau įgaliojimų.“

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-19 09:57
2024 m. balandžio 11 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu pakeistos Projekto konkurso organizavimo taisyklės. Pakeitimai įsigalios 2024 m. gegužės 1 d.
nuotrauka
2024-04-19 09:40
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė Bučos ir Borodyankos teritorijų fotografavimą dronais siekiant sukurti 3D miestų planavimo įrankį. Aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė Artificial Intelligence Ma...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-18 08:42
Klaipėdoje pirmą kartą įvyko tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas „Statybininkas 2024“. Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre būsimieji statybininkai iš 7 mokyklų rungėsi mūrydami, apšiltindami ir tinkuodami sienas. Tačiau konkursas pateikė pamokų ir verslui, ir profesinio rengimo į...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos