2024 kovo 29 d. penktadienis, 17:02
Reklama  |  facebook

Erasmus + programa skirta visoms jaunimo socialinėms grupėms

2018-05-31 11:39
Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras baigė įgyvendinti Erasmus + programos mobilumo projektą „Darbo rinkai būtinų įgūdžių ugdymas“ 2017-1-LT01-KA11-034846. Projektas vyko 2017-06-01 – 2018-05-31. 33 mokiniai atliko praktikas įmonėse Vokietijoje, Italijoje, Vengrijoje, 15 mokinių profesinio rengimo centre Danijoje. 18 profesinio rengimo specialistų dalyvavo vizituose Vokietijoje, Italijoje. Į Lietuvą buvo atvykę 2 dažymo specialistai iš Italijos.
nuotrauka
Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro nuotr.


Minimos įmonės
Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras,

Didelis dėmesys projekto metu buvo skirtas asmenims su spec. poreikiais. 8 mokinių ir 2 – jų pedagogų lydima grupė atliko praktiką Leipcige, Vokietijoje. Visos stažuotės metu mokiniai atliko praktiką penkias dienas per savaitę Leipcigo senelių globos namuose, Staedtische Altenpflegeheime GmbH, Am Elsterwehr 10. Kiekvieną dieną mokiniai buvo prižiūrimi ir konsultuojami mokytojų ir vietinių darbo specialistų, kurie juos supažindino su darbo technologiniais ypatumais, darbo medžiagomis, jų naudojimo subtilybėmis ir darbo įrankiais.

erasmusMokiniai aktyviai prisidėjo prie pastato renovacijos darbų: pamatų ir sienų hidroizoliacijos įrengimo ir stiprinimo, injektuojant specialius statybinius mišinius, sienų dažymo, tinkavimo, apsauginių apdailos elementų įrengimo pagalbinėse patalpose, pagrindų grindims paruošimo betonavimui, betonavimo, laikiklių šviestuvams tvirtinimo darbų, ženkliai prisidėjo prie senelių namų aplinkotvarkos darbų. Visi mokiniai už darbų atlikimą buvo įvertinti aukščiausiais įvertinimais, t.y. 6 balais šešiabalėje sistemoje (puikiai). Visi darbai buvo atlikti sėkmingai, mokiniai buvo reguliariai prižiūrimi mokytojų ir vietinių specialistų, kurie atlikdavo periodiškus mokinių darbo vertinimus ir konsultuodavo juos siekiant geriausių darbo rezultatų. Tiek mokiniai tiek mokytojai stažuotės metu įgyjo naujos patirties profesinėje srityje, susipažino su Vokietijos darbo sistema, švietimo naujovėmis ir profesinio mokymo sistema.

Sausio 29 d. turo po Leipcigą metu grupė susipažino su Leipcigo istorija ir kultūra, buvo aplankyti svarbiausi miesto turistiniai objektai, tokie kaip miesto rotušė, Gewandhaus operos teatras, miesto savivaldybė, Didžiojo tautų mūšio paminklas, Šv. Nikolajaus ir Šv. Tomo bažnyčios. Mokiniams buvo pristatyta ir išaiškinta profesinio mokymo sistema Vokietijoje, saugos reikalavimai darbo vietoje, teisingas darbo užduočių įvykdymas, taip pat mokiniai buvo supažindinti su transporto sistema Leipcige. Vasario 2 d. grupė aplankė Leipcigo BMW automobilių gamyklą. Mokytojai konsultuojami vietinio gido padėjo mokiniams susipažinti su moderniausiais automobilių gamyklos įrengimais, medžiagomis, darbo procesais, metodais, automobilių surinkimo ypatumais. Buvo paaiškintos ir parodytos darbuotojų darbo sąlygos, susipažinta su darbuotojų ir darbdavių darbo santykiais Vokietijoje. Vasario 10 d. grupė apsilankė Drezdeno mieste, kur apžiūrėjo svarbiausius miesto turistinius objektus: Cvingerių rūmus, Semper operos teatrą, moterų bažnyčią. Vasario 17 d. grupė apsilankė Vokietijos sostinėje Berlyne, kur aplankė Brandenburgo vartus, Checkpoint Charlie sienos perėjimo punktą, Aleksandro aikštę, Berlyno televizijos bokštą.

Kita grupė – virėjų specialybės mokiniai su pedagoge viešėjo Romoje, Italija. Mokinės dirbo dviejuose viešojo maitinimo įmonėse Papiero Giallo ir Giallo Umbro. Šios įmonės yra šeimos verslai. Įmonių klientai- pastovūs Romos gyventojai bei turistai. Per diena juose apsilanko po 10000 žmonių.

Abi įmonės turi labai platų asortimentą patiekalų: užkandžiai, karši patiekalai, šalti patiekalai, desertai, salotos, picos, miltiniai patiekalai bei kt. Restoranėliuose galima valgyti vietoje, maistą užsisakyti išsinešimui vietoje bei iš anksto. Tempas bei darbų apimtis labai didelės. Pirmą dieną įmonėse susipažinome su taisyklėmis, geros higienos praktika, asortimentu, bei aptarėme darbo sąlygas. Papiero Giallo mokinės kiekvieną dieną mokėsi gaminti skirtingus patiekalus, konkretaus pasikirstymo savaitėmis nebuvo. Kiekvieną dieną turėdavo pagaminti po kelias rūšis salotų, kelis karštus patiekalus, kelis šaltus bei keletą desertų. Šioje įmonėje tobulino pjaustymo įgūdžius. Mokėsi kepti, virti, gruzdinti, blanširuoti. Mokėsi gaminti įvairius padažus. Per stažuotės laiką dažniausia gaminome: keptos daržovės (cukinijos, baklažanai, artišokai, žiediniai kopūstai ir kt); mėsa stambiuose gabaluose, porcijiniai mėsos patiekalai bei kiti patiekalai; jūros gėrybės (austrės, midijos), žuvis (dorada, tunas, bakala, menkė, lašiša bei kt.), aštunkojų salotos, krevečių salotos, krabų salotos bei kiti patiekalai, Italijos virtuvės patiekalai ir kita.

Giallo Umbro pirmas tris dienas merginos dirbo švaros zonoje, kur mokėsi plauti indus, tvarkyti patalpas, valyti daržoves bei atlikti įvairių produktų rušiavimą, plovimą, bei valymą.

Vėliau merginos dirbo prie daržovių. Mokėsi jas pjaustyti. Su kaip kuriomis daržovėmis teko susipažinti, nes Lietuvoje jų nėra. Taip pat mokėsi daržoves virti, kepti, gruzdinti, troškinti, blanširuoti. Antrą savaitę mokinės pradėjo dirbdamos aptarnaudamos klientus, mokėsi pasverti patiekalus, juos įdėti į lėkštę bei patiekti klientui. Taip pat mokėsi dekoruoti lėkštes. Turėjo galimybės išmokti virti bei patiekti įvairias itališkas kavas.

Trečią ir ketvirtą savaites mokinės dirbo su žuvies ir mėsos bei paukštienos patiekalais. Mokėsi gaminti stambiuose gabaluose bei porcijinius patiekalus, supažindino su italijos virtuvės patiekalais- gamino pastą, lazaniją, kepė picas, mokėsi gaminti tiramisu. Mokėsi ne tik gaminti, bet ir juos patiekti.

kauno centras

Projektu skatinamas mokymąsis visą gyvenimą, skatinamos inovacijos, Dėl sparčių technologinių pokyčių reikia nuolat tobulinti konkrečius profesinius įgūdžius, taip pat ir profesinio rengimo specialistams. Projektas didino projekto dalyvių konkurencingumą darbo rinkoje, karjeros galimybes, įgalino būti mobiliu-mobilesniu Europos darbo rinkoje. Seniai pastebėta, kad užsienyje praktikas atlikę jaunuoliai įgyja naujų komunikacinių gebėjimų, auga jų motyvacija dirbti ir mokintis, didėja savivertė, integracijos į visuomenę laipsnis ir kt. Projekto dalyviai tapo kūrybiškesni, iniciatyvūs, išmoko dirbti komandoje, įgijo atsakomybės jausmą.

Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį pateikiamos informacijos naudojimą.

Daugiau informacijos

Ričardas Šeštokas, Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro direktorius,
Tel. (8 37) 451434; El. p. info@profcentras.lt
Tomas Vilčinskas, Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro projektų vadovas,
Tel. +370 687 52810; El. p. tomas.vilcinskas71@gmail.com



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-29 15:43
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai, bendradarbiaudami su Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF, Briuselis, Belgijos Karalystė), atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo labai didelės vertės svetimo turto įgijimo apgaule (Lietuvos Respublikos BK 182 str. 3 d.) ir galimo dokumen...
nuotrauka
2024-03-29 15:29
Kauno oro uostui ilgalaikiame Lietuvos oro uostų tinklo plėtros plane (angl. master plan) iki 2052 m. numatytas svarbus vaidmuo. Oro uosto plėtra ir diegiamos inovacijos leis žengti svarbius žingsnius plėtojant konkurencingą Lietuvos oro uostų modelį ir gerinant efektyvumą. Kauno oro uosto plėtra tu...
nuotrauka
2024-03-29 14:59
Sostinės Naujamiestyje siuvimo fabriko vietoje įsikursiantis didžiausias Europoje technologijų ir kūrybinių industrijų miestelis „Tech Zity Vilnius" gavo Vilniaus miesto savivaldybės leidimą pradėti pirmojo etapo statybos darbus. Šis leidimas žymi svarbų žingsnį projekte, kuris keis Vilniaus Naujam...
nuotrauka
2024-03-29 13:47
Aplinkos ministerija parengė ir teikia derinti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos pakeitimus, kurie numato, kad rūsio patalpų pritaikymas priedangai būtų įtraukiamas į pastato atnaujinimo priemonių, finansuojamų suteikiant lengvatinį kreditą, sąrašą.
nuotrauka
2024-03-29 10:05
„Ignitis", valdanti didžiausią greito elektromobilių įkrovimo tinklą Lietuvoje „Ignitis ON", neapleidžia lyderio pozicijų elektromobilių įkrovimo tinklo plėtros srityje – sudarė sutartį su „Baltic Shopping Centers", valdančia Kaune įsikūrusį prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega", dėl iš viso 20 ele...
nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-29 09:54
Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais, dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta alėja, kasmet sulaukianti itin didelio tiek palangiškių, tiek ir kurorto svečių susidomėjimo, Palangą puoš iki balandžio 8 d...
nuotrauka
2024-03-29 06:26
Seimas priėmė Statybos, Teritorijų planavimo, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros bei Architektūros įstatymų pataisas, leisiančias užtikrinti statybos procesų efektyvumą, teisėtumą ir skaidrumą.
nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos