2024 gegužės 8 d. trečiadienis, 6:28
Reklama  |  facebook

Įsteigta Atsakinga vandentvarkos asociacija „Vandens jėga“

2022-08-17 14:27
Trijų didžiausių Lietuvos miestų vandentvarkos įmonės, šią vasarą pirmą kartą įgyvendinusios bendrą vandenį iš čiaupo gerti skatinančią kampaniją, sutelks savo jėgas ir patirtį tolesniam sektoriaus stiprinimui. Tuo užsiims naujai įsteigta Atsakinga vandentvarkos asociacija „Vandens jėga“.
nuotrauka
Naujai įsteigtos Atsakingos vandentvarkos asociacijos „Vandens jėga“ vadovas Marius Švaikauskas. Asociacijos nuotr.


Minimos įmonės
Vandens jėga, atsakingos vandentvarkos asociacija,
Vilniaus vandenys, UAB
Kauno vandenys, UAB
Klaipėdos vanduo, AB
Šiemet iniciatyvai „Vanduo – gyvenimas. Dalinkis“ susivienijusių įmonių „Vilniaus vandenys“, „Kauno vandenys“ ir „Klaipėdos vanduo“ vadovai teigia, kad vandens iš čiaupo populiarinimo kampanija buvo tik pradžia. Tam, kad teigiami pokyčiai nenutrūktų, įmonių bendradarbiavimas tęsis toliau asociacijos formatu.

Asociacija padės sutelkti jėgas

Naujai įsteigta atsakingos vandentvarkos asociacija „Vandens jėga“ sieks bendradarbiauti su atsakingomis šalies institucijomis rengiant ir įgyvendinant nacionalinę vandentvarkos strategiją, teikti aktualius siūlymus, inicijuoti vandentvarkos sektoriaus pertvarkymo ir modernizavimo pokyčius, siekti darnios su aplinka veiklos bei skatinti diegti pažangias technologijas.

Asociacijos veikla apims ir bendradarbiavimą su mokslo institucijomis, aukštosiomis ir profesinėmis mokyklomis, narių atstovavimą Lietuvoje bei užsienyje. Vienas svarbiausių naujosios asociacijos tikslų yra stiprinti vandentvarkos specialisto profesijos patrauklumą Lietuvoje ir paskatinti jaunus žmones ją rinktis.

„Vandentvarkos sektoriui Europos Sąjungos, šalies institucijų, visuomenės lūkesčiai tik didėja. Čia būtini pokyčiai, kurių atidėlioti jau nebegalime, jų reikia imtis dabar. Jei turime Nacionalinę saugumo, nacionalinę švietimo strategijas, subrendome ir nacionalinei vandentvarkos strategijai. Trijų didžiųjų miestų vandentvarkos įmonių įgyvendinta kampanija atskleidė, kad reikšmingi žingsniai įmanomi tik sutelkus jėgas. Todėl esame tikri, kad suvieniję patirtį ir iniciatyvumą galime pasiekti apčiuopiamų rezultatų sektoriuje, kuris šalyje veikia turėdamas labai skirtingas finansines galimybes ir potencialą keistis“, – cituojamas naujai įsteigtos Atsakingos vandentvarkos asociacijos „Vandens jėga“ vadovas Marius Švaikauskas.

Nacionalinės iniciatyvos rezultatai džiugina


Siekiant atkreipti plačiosios visuomenės dėmesį į vandentvarkos problemas ir kiekvieno visuomenės nario indelį išsaugant švaresnę aplinką, Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos vandentvarkos bendrovės nuo birželio skatino kuo dažniau rinktis tyrą vandenį iš čiaupo, trijuose šalies miestuose organizavo renginius, siūlė pramogų, pasirūpino viešomis prieigomis prie geriamojo vandens, miestuose įrengdamos jo tiekimo stoteles.

Atsakingos vandentvarkos asociacija „Vandens jėga“ Nuotraukoje –
„Vilniaus vandenys“, „Kauno vandenys“, „Klaipėdos vanduo“ ir naujai įsteigtos asociacijos vadovai

Nors kampanija dar tęsis iki rugsėjo vidurio, išankstiniais duomenimis, prie kampanijos jau prisijungė daugiau nei 80 skirtingų verslų, veikiančių net 8 šalies miestuose ir rajonuose. Planuojama, kad iki kampanijos pabaigos bus nemokamai išdalinta daugiau nei 1 000 000 stiklinių vandens iš čiaupo. Vadinasi - atsisakyta daugiau 350 000 plastiko butelių, o aplinką išmesta apytiksliai daugiau nei 23 tonomis mažiau anglies dvideginio.

„Nepaprastai džiugu, kad „Vilniaus vandenų“ dar praėjusiais metais pradėta iniciatyva skatinti žmones gerti vandenį iš čiaupo ir šiuo pasirinkimu saugoti aplinką nuo plastiko atliekų, buvo pirmasis žingsnis, kuris sulaukė atgarsio tiek verslo, tiek plačiojoje visuomenėje. Tačiau dar daugiau džiaugsmo teikia tai, kad įmonės pradėta kampanija paskatino didžiąsias vandentvarkos įmones ieškoti ir surasti būdų, kaip užtikrinti, kad pokyčiai nesustotų, jie šalies miestuose tęstųsi toliau ir įgautų dar didesnį pagreitį“, - cituojamas „Vilniaus vandenų“ vadovas Saulius Savickas.

Plastikas išlieka rimta problema

Naujoji vandentvarkos įmonių asociacija buvo pristatyta Vilniuje, kur prie iniciatyvos „Vanduo – gyvenimas. Dalinkis“ prisijungusi menininkė Monika Dirsytė pasiruošusi rugpjūčio 17 dieną aštuonias valandas bėgti maratoną. M. Dirsytės performansas „ru/I/n“ simbolizuoja skubančio, trumpalaikiais vartotojiškais gyvenimo įpročiais besivadovaujančio ir esamą aplinkos būklę ignoruojančio šiuolaikinio žmogaus prototipą, taip menininkė siekia atkreipti visuomenės dėmesį, į tai, kad pokyčiai priklauso prasideda nuo kiekvieno iš mūsų paprastų kasdienių pasirinkimų.

„Aš niekada nebuvau abejinga socialinėms ir globalinėms problemoms, nes aš ir jūs – esame gamtos dalis, o pati gamta – mūsų namai. Tad man savaime suprantama, kad ją turime gerbti, saugoti ir tausoti, juolab, kad jos likimas priklauso nuo mūsų pačių daromų veiksmų ir priimamų sprendimų. Pats performanso pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai – RU/I/NING, tai tarsi sufleruoja, jog mes patys galime rinktis bėgdami per pasaulį negriauti savo namų. Tai galimybė iš naujo pažvelgti į žmogaus santykį su gamta, prisiimant atsakomybę. Svarbu nepamiršti, kad kiekvienas veiksmas, kurį atlieka žmogus, turi atoveiksmį. Tad kiekvienas pokyčius turime pradėti nuo savęs“, - sako perfomanso autorė Monika Dirsytė.

Vilniečių ir miesto svečių dėmesį į plastiko problematiką atkreipė ir nuo birželio sostinės Lukiškių, Europos ir V. Kudirkos aikštėse pastatytos specialios M. Dirsytės sukurtos instaliacijos iš panaudotų plastikinių vandens talpų: vandens laikrodžiai, primenantys smėlio laikrodžius, atkreipiantys dėmesį į intensyvaus vartojimo taršą.

Naujai įsiteigta atsakinga vandentvarkos asociacija „Vandens jėga“ vienija tris didžiausių šalies miestų įmones: „Vilniaus vandenys“, „Kauno vandenys“ ir „Klaipėdos vanduo“. Šios įmonės aptarnauja daugiau nei 544.127 vartotojų ir abonentų (1.122.232 gyventojų) arba 47 proc. visų gaunančių centralizuotas vandens tiekimo, nuotekų valymo paslaugas šalyje. 
Statybunaujienos.lt



Aplinka

nuotrauka
2024-04-29 09:55
Pilaitėje vilniečiai jau penktą sezoną puoselėja „Idėjų lysvę", Sapiegų parke antakalniečiai šiuo metu turi ir lysvių lauke, ir ištisus metus veikiantį hidroponinį daržą. Morkos ir burokėliai auginami net Senamiestyje. Naujas bendruomenės daržas atsiras Verkiuose, o Naujininkuose, naujojoje Savivald...
nuotrauka
2024-04-26 13:11
Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės papildytos nauju skyriumi „Pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų laikymas“, kuriuo reglamentuojamas atliekų tvarkymas. Šias taisykles patvirtino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktorius Saulius Greičius.
nuotrauka
2024-04-26 09:59
Nuo gegužės 1 d. dešimtyje populiariausių „Ignitis ON" elektromobilių įkrovimo vietų Vilniuje bus galima tikėtis įsikrauti elektromobilį dar greičiau ir patogiau. Tokia galimybė atsiras, nes bendrovės „Ignitis" valdomo didžiausio elektromobilių greitojo įkrovimo tinklas Lietuvoje „Ignitis ON" pradės...
nuotrauka
2024-04-26 09:33
Startuoliai ir inovatyvūs verslai gali reikšmingai prisidėti sprendžiant aktualius viešojo sektoriaus iššūkius Europoje. Balandžio 24 d. Vilniuje vykusiame projekto „GovTech4All“ „DemoDay“ renginyje 6 Europos miestų savivaldybių atstovai pristatė savo specifinius su energiniu efektyvumu ir klimato k...
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-22 08:04
INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsakovo GRINDOS duomenimis, viršnorminę lietaus nuotekų taršą, lyginant su 2021-aisiais, sumažino net 60 proc. ir ...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-15 15:30
Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nekokybiškus konteinerius įrengusios bendrovės VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) turės atlyginti daugiau nei 445 tūkst. eurų žalą.
nuotrauka
2024-04-12 13:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" veikla rodo ryžtą tausoti aplinką. Prisijungusi prie ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją", įmonė savo aplinkosauginių iniciatyvų sąrašą papildė dar viena svarbia priemone. Pasak įmonės atstovų, šis žingsnis taps dar vienu būdu užtikrinti,...
nuotrauka
2024-04-12 13:21
Sakoma, kad svarbiausias kriterijus renkantis būstą yra vieta. Tačiau šiemet Lietuvoje atliktas tyrimas atskleidė, kad kone pusė (48 proc.) šalies gyventojų kaip prioritetą nurodo būsto energinį efektyvumą. Tiesa, trečdalis apklaustųjų pripažino, kad nėra svarstę apie investicijas, kurios padėtų pag...
nuotrauka
2024-04-11 10:29
„Orientuokimės į tai, kad mūsų vaikai neprisimintų tokio reiškinio kaip sąvartynas. Į Europos Sąjungą prieš 20 metų Lietuva įstojo prižiūrėdama šalyje 850 sąvartynų, šiuo metu yra tik 11 jų, o ateityje jų turėtų iš viso nebelikti“, – teigė pranešime cituojamas aplinkos ministras Simonas Gentvilas tr...
nuotrauka
2024-04-10 14:51
Augant statybų apimtims, auga ir atliekų kalnai – statybų aikštelėse, kaip pastebi atliekų tvarkytojai, ypač daugėja plastiko pakuočių. Nors daliai statytojų atliekų rūšiavimas vis dar – papildomas rūpestis, iš tiesų tai – ne tik tvarus, bet ir ekonomiškai naudingas sprendimas. Tiesa, planuojantys s...
nuotrauka
2024-04-09 10:43
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Seimo Aplinkos apsaugos komiteto prašymu, atliko Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimo ir Aplinkos oro apsaugos įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektų antikorupcinį vertinimą. STT dėl šių projektų Seimo Aplinkos apsaugos komitetui pateikė 7 antikorupcines ...
nuotrauka
2024-04-05 09:39
Turto bankas atidarė saulės parkus, kurie elektra aprūpina įmonės valdomus visuomeninės paskirties pastatus. Skaičiuojama, kad 2,21 MW suminės galios saulės parkai per 25 metų eksploatacijos laikotarpį CO2 emisiją sumažins kone 7 tūkst. tonų ir padengs didžiąją dalį elektros energijos poreikio pasta...
nuotrauka
2024-04-04 17:36
Alytaus miesto savivaldybės administracija ir Suvalkų miesto savivaldybė kartu įgyvendins Žaliosios infrastruktūros gerinimo pasienio regiono miestų teritorijose projektą „The Gardens“, iš dalies finansuojamą Europos Sąjungos.

Statybunaujienos.lt » Aplinka