2024 kovo 19 d. antradienis, 9:32
Reklama  |  facebook

Kaimo statybos ministerija. Apie kolegų bendrystę ir kitą rizikingų situacijų pusę

2020-11-13 15:00
Kaimo statybos ministerijos (KSM) nebėra jau 35 metus, tačiau buvę kolegos, bent jau Pramonės valdybos darbuotojai, susitinka kas kelerius metus. Laiko atstumas jiems leidžia tuomet grėsmingas situacijas pamatyti kitoje šviesoje, o darbo ir gyvenimo patirtis – apmąstyti sektoriaus ir specialistų situaciją.
nuotrauka
Biržų gelžbetoninių konstrukcijų gamykla apie 1980 m. Biržų ir Telšių (Mažeikių ceche) gelžbetonio gamyklose buvo sumontuotos technologinės linijos vienbučių namų plokščių gamybai. K. Paulausko asm. archyvo nuotr.


Neseniai įvykusiam dar vienam susitikimui buvusius kolegas pakvietė Vytenis Strimaitis, buvęs KSM Pramonės valdybos viršininkas. Bendrystė, kaip sako buvęs valdybos vyriausiasis inžinierius Daumantas Todesas, užsimezgė dar dirbant sykiu ir tęsiasi iki šiol, nes juos jungia tarpusavio pagarba ir prisiminimai. Iškyla ir įvykiai, kurie dabar atrodo veikiau linksmi nei grėsmingi, kokie ir buvo anuomet.

Kuo grėsė hierarchijos pažeidimas

„Sykį buvau iškviestas į Centro komitetą pasiaiškinti, kodėl neįvykdėm produkcijos realizacijos plano. Kartu ėjo ir V. Strimaitis, – prisimena tuomet Telšių GKG direktoriumi dirbęs D. Todesas. – Paklaustas apie problemas, iš jaunatviško naivumo pasakiau, kad tai nulėmė labai blogas materialinis aprūpinimas: vienam cechui reikia ekskavatoriaus, o kitai įmonei – daugiataškių suvirinimo staklių. Tai buvo pats grubiausias hierarchijos pažeidimas, kai partijos centro komiteto sekretoriui pradedi aiškinti, ko ministerija neduoda. Grįžtant Vytenis tiesiai ir pasakė, kad aš jau nedirbu, kad laikas ieškotis kito darbo, nes kaip galėjau taip nedovanotinai kvailai pasielgti.“

Nuotraukoje – 
Vytenis Strimaitis

Tačiau visa pasibaigė geriau, negu galima buvo tikėtis. Buvo skirtos ir staklės, ir ekskavatorius, o D. Todesas liko darbe. Jo manymu, situaciją į gera pakreipė tai, kad pokalbyje dalyvavo Algirdas Brazauskas, Centro komiteto sekretorius, tuomet atsakingas už pramonės sektorių. Kadangi jis anksčiau vadovavo Kauno HES statybai, tai gerai suvokė, ką reiškia planas ir jo vykdymas arba neįvykdymas: planinė sistema nesupranta, kad pasibaigus intensyviems darbams, keičiasi ir rodikliai.

Kaip statybinės medžiagos naudojimą nulėmė nutirpęs liežuvis 

Ministerijoje buvo skyrius, kuris rūpinosi naujų statybinių medžiagų taikymu. Viename iš pasitarimų buvo pristatinėjama nauja medžiaga, pagaminta iš atliekų. D. Todeso kolega Pranas Jokšas, puikus technologas, sumanė tą medžiagą pauostyti – ji smirdėjo. Vyrai sumanė palaižyti – nutirpo liežuvis. Todėl girdėdamas, kokia tai esanti puiki perspektyva, o žaliavų užtenka šimtmečiui, D. Todesas pasidalino savo potyriais. Šios statybinės medžiagos buvo atsisakyta.

Įdomiais ir juokingais prisiminimais susitikimo metu pasidalino ir buvusi valdybos darbuotoja Irena Švagždienė. Laiko perspektyva, pasikeitusi situacija Lietuvoje buvusiems kolegoms suteikia progų ne tik prisiminti ano laiko įvykius, bet ir juos pamatyti kitoje šviesoje. 

Nuotraukoje – 
Pranas Jokšas

KSM pradėjo Lietuvos kaime vadinamąją blokinę statybą – sulig pirmąja gelžbetonio gamykla buvo pradėta statyti blokinius vienbučius namus kaimo vietovėse. Ši statyba tapo masine ir, buvusių KMS darbuotojų nuomone, davė didelį teigiamą efektą. Kaimuose buvo statomi ne tik gyvenamieji namai, bet ir mokyklos, vaikų darželiai, bibliotekos, kultūros namai, ambulatorijos bei karvidės, kiti ūkio pastatai, buvo statomos naujos arba rekonstruojamos senos gelžbetonio gamyklos visoje Lietuvoje. Visos iškilusios problemos buvo sprendžiamos Pramonės valdyboje ir jai pavaldžiose gamyklose. Vienok, kaip dalijasi V. Strimaitis, jų sprendimas dėl painių planinės ekonomikos ryšių dažnai strigdavo ir būdavo sunkiai įgyvendinama.

Kęstutis Paulauskas buvo ilgametis Biržų GKG, kuri per Panevėžio teritorinį statybos trestą buvo pavaldi KSM, direktorius. Jis taip pat dirbo Kaimo statybos ir organizavimo treste naujos technikos įdiegimo skyriuje, kuris pagal KSM planus projektavo ministerijai pavaldžiose gelžbetonio įmonėse naujas technologines linijas, diegė naują techniką. 

Nuotraukoje – 
Kęstutis Paulauskas

„Vievyje buvo pastatytas kaimo statybos kombinatas, kuriame buvo gaminami kelių butų gyvenamieji namai. Biržų ir Telšių (Mažeikių ceche) gelžbetonio gamyklose buvo sumontuotos technologinės linijos vienbučių namų plokščių gamybai. Jos iš pradžių buvo gaminamos iš keramzitbetonio, o vėliau, gerinant šiluminę varžą, pradėta gaminti trisluoksnes plokštes. Išoriniai sluoksniai buvo betoniniai, o vidurinis – mineralinės vatos arba putų polistireno. Šiems namams statyti KSM buvo įkurtos Kilnojamosios mechanizuotos montavimo kolonos, kurios atveždavo plokštes ir jas montuodavo ant jau parengtų pamatų“, – pasakojo K. Paulauskas, pastebėdamas, kad nors tai ir nebuvo prestižinis būstas, bet jis sprendė būsto problemą.

D. Todeso manymu, viena iš didžiausių sovietmečio klaidų buvo draudimas valstybinėms įmonėms pardavinėti produkciją privatiems asmenims. Kaip tik tai, jo manymu, lėmė sovietmečio tradicijas – vagystes, kombinavimą. Net parduodami brokuotus arba netinkančius statybos objektams gaminius, vadovai neišvengdavo pasiaiškinimų valdžiai. Tačiau, kaip pastebi D. Todesas, komercija, – tiek anuomet, tiek ir dabar – reikalauja kontrolės. Pinigai lemia statybos ir statybinių medžiagų kokybę. 

Statyti – kaip ar kam?

Statybos veteranai turi savo nuomonę ir dėl jaunų specialistų rengimo. Nors, kaip juokauja D. Todesas, jie nesijaučia tiek nusenę, kad laikytų gėriu visa, kas buvo jų padaryta.

Tačiau jam nepriimtina atrodo sistema, kai jauni žmonės renkasi specialybę, sudarydami galimų studijų sąrašą.

Kai gali pateikti dokumentus tik į vieną mokyklą, esi priverstas labai gerai apgalvoti, ko iš tiesų nori, kokia bus tavo profesinė ateitis. 

Nuotraukoje – 
Daumantas Todesas

„Imkim Renesanso statybą: užuot klausę, „kaip statyti“, klausdavo – „kam bus naudojamas pastatas“, – sako D. Todesas. – Gi dabar būsimieji inžinieriai rengiami, užduodant klausimą – „kaip“. „Kam“ – orientuoja į ateitį, „kaip“ – į praeitį. Manau, kad būtina išsaugoti „kam – kaip“ balansą. Kad gerai pastatytum ateičiai, turi tvirtai stovėti ant praeities. Ir būtina rasti „tiltą“ arba sąsają – ką naujo galima padaryti.“

D. Todesas turi savo gyvenimo formulę: visi esame vienodai skirtingi. Jo nuomone, tarp tų visų vienodumų pamatęs skirtumus, gali rasti kelią į žmogaus širdį. 

Nuotraukos – iš pašnekovų asm. albumo

Statybunaujienos.lt



Asmenybės. Sėkmės istorijos

nuotrauka
2024-02-29 06:43,      papildyta 2024-03-06 10:15, papildyta nuotraukomis
Vasario 29 d. Julius Laiconas, Lietuvos statybininkų asociacijos vadovų klubo prezidentas, šventė 80-ties metų jubiliejų.
nuotrauka
2024-02-26 16:10
Netrukus visuomenei bus pristatyta knyga apie Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) Garbės prezidentą Adakrą Vincentą Šeštakauską. Tai yra knyga ne apie karjerą baigusį žmogų. Ir ne apie veikimą planinėje ekonomikoje ir laisvojoje rinkoje. Ji apie kur kas svarbesnius dalykus – nesenstančius princi...
nuotrauka
2023-11-22 09:48
Mirė Lietuvos statybininkų asociacijos Tarybos narys, buvęs AB „Panevėžio statybos trestas“ generalinis direktorius Egidijus Urbonas.
nuotrauka
2023-10-24 11:00
Sekmadienį, spalio 22-ąją, eidamas 78-uosius metus, mirė statybos inžinierius Algimantas Nekrašius.
nuotrauka
2023-10-06 07:27
Būsimiesiems specialistams, kai jie ima rinktis profesiją ar konkrečią mokymo įstaigą, svarbiausia, kad įgytų reikalingų žinių ir praktinių įgūdžių palankiausioje aplinkoje, kad dar mokydamiesi užsitikrintų galimybę sėkmingai įsidarbinti ir siekti karjeros pasirinktoje srityje.
nuotrauka
2023-09-29 07:51
Karjerą pradėjęs kaip darbininkas, Valerijus Iziumovas jau 14 metų yra įmonės YIT LIETUVA statybos direktorius. Bendrovėje jis dirba keturiasdešimt antrus metus: tai jo pirmoji ir, kaip pats sako, tikriausiai ir paskutinė darbovietė.
nuotrauka
2023-09-22 07:39
Įveikęs pirmąjį rimtą karjeros iššūkį, konstruktorius Andrius Gudelis jautėsi geriausiu. Po 10 metų geriausiu jį pripažino ir statybos inžinierių bendruomenė: Lietuvos statybos inžinierių sąjungos (LSIS) apdovanojimuose Andrius Gudelis šiemet buvo išrinktas Metų statybos inžinieriumi-projektuotoju.
nuotrauka
2022-08-02 16:25
Eidamas 90-uosius metus mirė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) emeritas, habilituotas daktaras, profesorius Jonas Gediminas Marčiukaitis.
nuotrauka
2022-04-25 07:43
Penktadienį, balandžio 22 d., Viktoras Voroncovas, LAYHER BALTIC vadovas, buvo apdovanotas Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) auksiniu pasižymėjimo ženklu.
nuotrauka
2022-04-12 07:29
Pirmadienį, balandžio 11–ąją, mirė žymus Lietuvos architektas, redaktorius, aktyvus visuomenės veikėjas Leonardas Vaitys, pranešė Lietuvos architektų sąjunga (LAS).
nuotrauka
2022-01-03 15:00
Apie nekilnojamo turto agentūros „Centro kubas“ įkūrėjo ir ilgamečio vadovo Arūno Strolio mirtį šiandien, sausio 3 d., pranešta socialiniame tinkle „Facebook“.
nuotrauka
2021-12-20 06:55
Pasitinkant didžiąsias metų šventes, Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) sukvietė verslo bendruomenę, visuomenės, politikos ir mokslo lyderius į kalėdinį LPK vakarą.
nuotrauka
2021-11-15 11:33
Eidamas 60-uosiu metus, mirė verslininkas, kelių ir infrastruktūros AB „Panevėžio keliai“ akcininkas, Remigijus Juodviršis. Lapkričio 15 d. R. Juodviršis atgulė Kairėnų kapinėse.
nuotrauka
2021-10-21 06:39
2021 m. spalio 16 d., eidamas 46-uosius metus, mirė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Aplinkos inžinerijos fakulteto (AIF) Pastatų energetikos katedros docentas, mokslų daktaras Giedrius Šiupšinskas (1976 liepos 24 d.–2021 spalio 16 d.).
nuotrauka
2021-09-19 07:15
Eidamas 88 metus mirė iškilus Lietuvos ir savo gimtojo Salako krašto patriotas, buvęs Lietuvos statybos ir urbanistikos ministras Algirdas Vapšys.
nuotrauka
2021-07-22 10:24
Ankstyvoje paauglystėje pradėjęs domėtis šiuolaikinės elektrotechnikos ir išmanių technologijų galimybėmis, šiandien šešiolikmetis Skirmantas Skurdenis – jauniausias tarptautinį KNX sertifikatą turintis išmaniojo namo sistemos diegėjas Lietuvoje. Vaikino planuose – savarankiškai nuo A iki Z suprojek...
nuotrauka
2021-06-09 09:35
Aplinkos ministerijos šių metų Viktoro Bergo premiją pelnė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė. Šia proga Aplinkos ministerija kviečia artimiau susipažinti su žinoma gamtosaugininke, kurios iniciatyva sutvarkyta ir pritaikyta lankymui daugelis vertingų gamti...
nuotrauka
2021-06-01 22:02
Gegužės 31 d. eidamas 80-uosius metus mirė Lietuvos inžinierius statybininkas, aktyvus visuomenės veikėjas Juozas Zykus.
nuotrauka
2021-06-01 16:28
Eidamas 96-uosius metus, mirė Statybos veteranų klubo patriarchas profesorius Bronius Sidauga. Gegužės 31 d. jis buvo palaidotas Vilniaus Karveliškių kapinėse.
nuotrauka
2021-01-26 15:24
Studijos „DO Architects“ bendraįkūrėja Andrė Baldišiūtė – pirmoji lietuvių architektė, jau šį trečiadienį debiutuosianti vokiečių bendrovės JUNG remiamos tarptautinės nemokamų renginių serijos „Architects, not Architecture | Virtual World Tour“ virtualioje scenoje.

Statybunaujienos.lt » Asmenybės. Sėkmės istorijos