2024 balandžio 23 d. antradienis, 17:06
Reklama  |  facebook

Kas antro ištirto pastato fasadas – degesnis nei numatyta Video

2018-12-20 10:39
Ar galime būti tikri, kad pastatai, kuriuose gyvename, tvarkome reikalus ar leidžiame laisvalaikį, gaisro akivaizdoje bus saugūs? Aplinkos ministerijoje suburta tarpinstitucinė komisija atliko tyrimą ir nustatė, kad dažnu atveju – tikrai ne: iš 15 atrinktų įvairios paskirties pastatų net 5 buvo padengti galimai ypač degiomis ir projektinių sprendinių neatitinkančiomis plokštėmis iš aliuminio kompozito, o 6 statinių savininkai kol kas nesutiko dalyvauti komisijos tyrime.
nuotrauka
Vaizdo siužeto stop kadras


Minimos įmonės
Statybos inspekcija (Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos),
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie VRM,
Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT),
Ekspertai: trūksta savininkų įsitraukimo

Gruodžio mėnesį komisija, kurią sudaro Aplinkos ministerija, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas bei Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, užbaigė daugiau nei prieš metus pradėtą tyrimą ir pristato visuomenei jo rezultatus. Išanalizavus tam tikrą aibę pastaraisiais metais pastatytų ar renovuotų pastatų, buvo atrinkta 15 skirtingose savivaldybėse esantys skirtingos paskirties pastatai. Tyrimo metu buvo imamos šių pastatų fasaduose sumontuotos aliuminio kompozito plokštės ir tikrinamas jų degumas, atitiktis gaisrinės saugos reikalavimams.

Tai pirmas toks valstybės inicijuojamas tyrimas, kuris, be to, yra aiškiai orientuotas į statinį, nes tikrina ne deklaruojamas parduodamų ar statybos aikštelėje esančių medžiagų savybes, o realiai fasaduose panaudotų plokščių degumo savybes.

Komisijai vykdant pastatų fasaduose panaudotų plokščių bandinių atranką pirminiams bandymams, užtikrinamas maksimalus nešališkumas ir skaidrumas: plokščių bandinių atranką pirminiams bandymams atlieka komisijos nariai, perduoda ją laboratorijai, tai dokumentuojant (rengiamas plokščių nuėmimo, perdavimo laboratorijai aktas, bandiniai žymimi) ir dalyvaujant pageidaujančios suinteresuotoms šalims kitiems suinteresuotiems subjektams, o šių plokščių pirminiai bandymai jų degumo eksploatacinėms savybėms nustatomi atitinkamai sričiai akredituotoje laboratorijoje – Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Gaisrinių tyrimų centre.

„Komisija pastatų savininkams siūlė dalyvauti tyrime ir išsiaiškinti, ar, kilus gaisrui, jų pastatas fasadas degumo požiūriu būtų saugus. Deja, atrinkti bandiniai iš daugiau kaip pusės tyrime dalyvavusių pastatų buvo gerokai žemesnės degumo klasės, nei numatyta projektuose ir reikalauja teisės aktai. Apibendrindami rezultatus siunčiame aiškų signalą rinkai, statybų proceso dalyviams, kad pastatų gaisrinės saugos reikalavimų nesilaikymas – netoleruojamas“, – teigia komisijos pirmininkas Dainius Čergelis, Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo ir statybos departamento Statybos sektoriaus pažangos ir statybos produktų politikos skyriaus vedėjas.

Tyrimo rezultatai atskleidė daug neatitikimų

Iš tyrime atrinktų pastatų net 6 jų savininkai kol kas nesutiko dalyvauti Komisijos organizuojamame nemokamame tyrime, nors kreiptasi buvo net keletą kartų. Jiems išsiųstas paskutinis kvietimas tai padaryti. Jeigu tokių sutikimų nebus gauta, prie šių pastatų bus grįžta, kai bus atlikti numatyti teisės aktų pakeitimai. Iš sutikusiųjų dalyvauti, daugiau kaip pusė – 5 iš 9 – savo fasaduose naudojo plokštes, galimai neatitinkančias projekto sprendinių ir deklaruojamos degumo klasės.

E degumo klasė

Aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė pabrėžia, kad teisės aktai egzistuoja, gaisrinės saugos reikalavimai yra nustatyti. „Šiuo atveju panašu, kad jų nebuvo laikomasi, todėl daugiau turime kalbėti ne apie teisinio reguliavimo tobulinimą, o apie jo laikymąsi ir efektyvesnę kontrolę. Komisija pasiūlė papildyti teisės aktus taip, kad egzistuotų galimybė patikrinti medžiagų atitikimą reikalavimams net ir savininkui prieštaraujant – visa tai numatyta įstatymų projektuose, ties kuriais šiuo metu dirba Aplinkos ministerijos specialistai.“

Taupymas ar konkuravimas pastatų saugumo sąskaita – netoleruotinas

Pabaigusi tyrimą, komisija pastatų savininkus informavo apie jų statinių būklę, parengė rekomendacijas dėl techninės specifikacijos statinio dalinės ekspertizės pirkimui organizuoti ir ragina juos kuo skubiau atlikti statinio dalinę ekspertizę bei imtis prevencinių priemonių. Statinio dalinės ekspertizės metu būtų atliekamas išsamesnis vertinimas, kuris galutinai patvirtintų arba paneigtų pirminių bandymų rezultatus. Jei rezultatai patvirtins neatitikimą, tada turėtų sekti pastato fasado keitimo darbai ir atsakomybės klausimo sprendimas.

B degumo klasė

„Jei atlikus statinio dalinę ekspertizę paaiškės rangovų ar kitų statybos dalyvių kaltė, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija kreipsis į rangovų atestavimą atliekančią instituciją dėl išduotų kvalifikacijos atestatų panaikinimo. Pažymime, kad pritariame Aplinkos ministerijos inicijuotiems teisės aktų pakeitimams, užtikrinsiantiems efektyvesnę statinių gaisrinės saugos priežiūrą“, – teigia šios inspekcijos vadovė Eglė Kuklierienė.

Šiame tyrime nebuvo siekiama atsakyti į klausimą, kuris iš statybos proceso dalyvių – gamintojas, platintojas, rangovas, ar kitas – yra atsakingas. Tačiau atliktus išsamesnį tyrimą, atsakingiesiems asmenims grėstų ne tik civilinė, bet galimai ir baudžiamoji atsakomybė, jei iškiltų dokumentų klastojimo tikimybė.

„Vyriausybė skiria ypatingai daug dėmesio administracinės naštos mažinimui, šiuo klausimu jau yra daug pasiekta – „Doing Busines 2019“ reitinge pagal statybos įgyvendinimo greitį Lietuva yra 2 Europoje ir 7 pasaulyje. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad medžiagų gamintojai, platintojai, rangovai ar kiti statybos proceso dalyviai gali nepaisyti galiojančių teisės aktų keliamų reikalavimų ar vykdyti statybą ne pagal projektą. Komisijos organizuotų tyrimų rezultatai, kurie rodo, kad statant pastatus naudotos medžiagos galimai neatitinka projektinių sprendinių ir deklaruotos degumo klasės, kelia didžiulį susirūpinimą. Šiomis aplinkybėmis svarbu akcentuoti, kad konkuruoti ar taupyti pastatų saugumo sąskaita – netoleruotina“, – teigia energetikos ministras, laikinai einantis aplinkos ministro pareigas Žygimantas Vaičiūnas.

Komisija planuoja tęsti darbus

A degumo klasė

Kaip sutaria komisijos nariai, pastatų, kuriuose lankosi ar gyvena daug žmonių, fasadai tūri būti saugūs. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas teigia, kad padengus pastatą ypač degiomis fasado plokštėmis šios gali užsiliepsnoti tiek nuo buitinio gaisro, tiek nuo greta esančios ugnies: „Ugniagesių pajėgos gali būti nepakankamos, todėl būtina stipriau reguliuoti gaisrinės saugos reikalavimų laikymąsi, dažninti ir koordinuoti darbuotojų mokymą, bendrus veiksmus su tokių objektų savininkais“.

Arvydas Naina, l. e. Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Produktų saugos ir kokybės departamento direktoriaus pareigas, atkreipia dėmesį, kad turint tokią problemą, geriau apie ją žinoti, o ne likti nežinioje arba ją nuslėpti. „Mes savo darbą laikysime baigtu tuomet, kai atseksime kaltuosius, nes giname sąžiningus ūkio subjektus ir norime, kad tikrieji kaltininkai prisiimtų atsakomybę“.

Aplinkos ministro pareigas laikinai einantis Ž. Vaičiūnas vakar pasirašė įsakymą, kuriuo užtikrina komisijos tęstinumą, suteikdamas naujus įgaliojimus, išplečiant tyrimo imtį ir neapsiribojant konkretaus medžiagiškumo (aliuminio kompozito) plokštėmis, į tyrimą įtraukiant kitus statybos produktus. Apie komisijos veiklos rezultatus ir toliau bus informuojama visuomenė.

Pastatų savininkai, abejojantys dėl savo pastatuose panaudotų statybos produktų atitikties gaisrinės saugos reikalavimams, gali kreiptis į Gaisrinių tyrimų centrą ar kitas atitinkamai sričiai akredituotas laboratorijas dėl statybos produktų degumo charakteristikų patikrinimo ir atlikti reikiamus bandymus. Siekiant išsamesnio tyrimo, rekomenduojama atlikti statinio dalinę ekspertizę.

Palyginti fasado plokščių degumą pagal klasę galite šiuose vaizdo įrašuose

Parengta pagal Aplinkos ministerijos informaciją

Statybunaujienos.lt

E klasė

B klasė

A klasė




Aktualijos

nuotrauka
2024-04-23 14:19
„Primostar“ specializuojasi požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijos srityje ir yra didžiausias savo srities žaidėjas Estijoje. Įmonės tikslas – sumaniai naudoti hidroizoliacines medžiagas, siekiant ne tik optimalaus rezultato, bet ir sumažinti medžiagų sąnaudas bei tausoti aplinką.
nuotrauka
2024-04-23 10:56
Žalia šviesa laivų šliuzo per Nemuną projektui: pasirašyta sutartis dėl projektinių pasiūlymų ir poveikio aplinkai vertinimo.
nuotrauka
2024-04-23 10:25
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva", laimėjusi Vilniaus mie...
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-23 07:15
Aplinkos ministerijoje pirmadienį atidaryta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) organizuojama paroda „Lietuvos sienų istorinė raida“. Joje eksponuojami išskirtiniai kartografiniai leidiniai.
nuotrauka
2024-04-22 14:19
Nuo balandžio pabaigos vyksta medinių Šnipiškių pastatų vertybinis inventorizavimas ir fotogrametriniai matavimai. Šių matavimų prireikia siekiant išsaugoti šio rajono identitetą, restauruojant pastatus ir pretenduojant gauti paveldo apsaugos programų finansavimą. Šnipiškių senų pastatų savininkai k...
nuotrauka
2024-04-22 13:57
Balandžio viduryje visiškai pabaigti vienu ambicingiausių per pastarąjį dešimtmetį vadinto projekto Klaipėdoje – Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos – darbai. Šiuo metu rengiama techninė dokumentacija objektą atiduoti vertinti Valstybinei statybos inspekcijai...
nuotrauka
2024-04-22 13:31
Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų – Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale naujus savininkus surado buvusios kareivinės, autokroso trasa ir kiti įdomūs objektai. Be to, džiaugtis gali ir didelio pirkėjų susido...
nuotrauka
2024-04-22 10:06
Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) įsteigta NT vystymo įmonė UAB „Flex Start Three“ gavo statybą leidžiantį dokumentą 8,8 tūkst. kv. m ploto šešių segmentų nuomininkų poreikiams itin greitai pritaikomam gamybiniam pastatui „FlexStart 03“. Tai – jau trečias tarptautinius apdovanojimus pelni...
nuotrauka
2024-04-22 09:49
Šiandien, balandžio 22 d., startuoja kvietimas Lietuvos verslui ir įstaigoms teikti paraiškas paramai investicijoms į žaliojo vandenilio gamybos pajėgumų sukūrimą gauti. Energetikos ministerijos inicijuotam kvietimui numatyta skirti virš 23 mln. eurų. Tikimasi, kad šios investicijos Lietuvoje leis s...
nuotrauka
2024-04-22 08:04
INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsakovo GRINDOS duomenimis, viršnorminę lietaus nuotekų taršą, lyginant su 2021-aisiais, sumažino net 60 proc. ir ...
nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-19 09:57
2024 m. balandžio 11 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu pakeistos Projekto konkurso organizavimo taisyklės. Pakeitimai įsigalios 2024 m. gegužės 1 d.
nuotrauka
2024-04-19 09:40
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė Bučos ir Borodyankos teritorijų fotografavimą dronais siekiant sukurti 3D miestų planavimo įrankį. Aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė Artificial Intelligence Ma...
nuotrauka
2024-04-19 07:38
Nekilnojamojo turto pirkėjai šalyje – vis reiklesni, žinantys, ko nori, ir išsianalizavę rinką, pastebi ekspertai. Jie atidžiai renkasi patikimus vystytojus ir jų projektus. Daugėja ir tokių pirkėjų, kurie nori įsigyti pilnai įrengtą būstą gyvenimui čia ir dabar. Tačiau vis dar vyrauja įsitikinimas,...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...