2024 gegužės 12 d. sekmadienis, 16:10
Reklama  |  facebook

Kauno LEZ įsikūrusios įmonės renkasi saulės energiją: motyvuoja tvarumo idėjos ir ekonominis patrauklumas

2019-06-18 09:02
Saulės jėgainių panaudojimas verslo objektuose tampa vis labiau įprasta praktika Lietuvos įmonėse: Kauno Laisvosios ekonomikos zonoje (LEZ) veikiančios įvairių sričių kompanijos šį atsinaujinančios energetikos resursų sprendimą priima vedinos labai panašių motyvų: ne tik ekonominės naudos, bet ir, svarbiausia, kaip kitokio požiūrio į atsakingą, tvarų verslą, gamtą ir pasaulį realizavimą.
nuotrauka
Saulės kolektoriai Kauno LEZ. UAB „Skubios siuntos“ nuotr.


Minimos įmonės
Kauno LEZ,
Lietuvos energijos tiekimas, UAB
Finnfoam, UAB

Oro taršą mažinantis sprendimas – dovana ateities kartoms

2018-ųjų pabaigoje saulės jėgainė pradėjo veikti ant UAB „Skubios siuntos“ sandėlių stogo: skaičiuojama, kad iki šios dienos 368 modulių, 100 kWp bendros galios jėgainė jau yra pagaminusi apie 30 tūkst. kilovatvalandžių elektros energijos.

Elektrinę įrengė tokius sprendimus siūlanti bendrovė „Lietuvos energijos tiekimas“, įvertinusi įmonės elektros energijos vartojimo profilį, laisvą plokščio stogo plotą bei prijungimo prie elektros tinklo galimybes. Pasirinktas sprendimas pilnai išnaudoja naudingąjį stogo plotą, o visą pagamintą energiją suvartoja pati bendrovė.

„Pasirinktas finansavimo modelis – išperkamoji nuoma – nedidina elektros sąnaudų ir leidžia saulės elektrine naudotis be pradinių investicijų. Po sutarties laikotarpio turtas ir visa nauda pereina mums, tad elektrą likusius 15 metų gaminsimės nemokamai ir būsime nepriklausomi nuo kylančių rinkos kainų, – finansinį tokio sprendimo patrauklumą dėsto UAB „Skubios siuntos“ vadovas Vaidotas Lašas, cituojamas pranešime. – Dideli mūsų rūšiavimo sandėlių stogo plotai bei augantis elektros poreikis transporto srityje taip pat buvo motyvai įsirengti saulės jėgainę – šiuo metu įmonėje turime 2 elektromobilius bei vieną iš tinklo įkraunamą hibridą. Visų jų įsigijimas taip pat buvo pagrįstas finansiškai, ypač atsižvelgiant į planuojamą taršių automobilių likutinę vertę bei galimus automobilių apmokestinimo reguliavimo pakeitimus“.

Pasak įmonės vadovo, tvarumas yra svarbi verslo dalis, todėl ne tik stengiamasi kuo geriau išnaudoti savo transporto ūkį, bet ir domėtis bei taikyti naujausias technologijas.

„Saulės jėgainės pagaminta elektra įkraunami elektromobiliai visiškai neteršia oro, taigi, taip galime kontroliuoti bendrą įmonės autoparko taršą. Būtina ieškoti sprendimų, mažinančių oro taršą bei CO2 dujų išskyrimą tam, kad savo šalį ir planetą galėtume perduoti ateities kartoms, kurios galėtų džiaugtis švariu oru,“ – neabejoja V. Lašas, pabrėždamas, kad šiais laikais didžioji dalis atsinaujinančios energetikos sprendimų yra ne tik kilnūs, bet ir finansiškai naudingi – „Skubios siuntos“ įmonės atveju, saulės jėgainės įrengimas nereikalavo jokių pradinių investicijų, o už suvartotą elektrą įmonė šiandien moka mažiau negu mokėdavo tokios elektrinės neturėdami.

Investicija atsipirks per 5 metus

„Norime būti visapusišku pavyzdžiu savo klientams, kaip galima taupyti energiją ar kaip jos pasigaminti kuo švaresniais būdais,“ – tvirtina Kauno LEZ’e nuo 2011 metų veikiančios UAB „Finnfoam“ vadovas Egidijus Sutkus.

Įmonės atsovas pabrėžia, kad vienas svarbiausių veiksnių konkurencinėje kovoje yra sąnaudų valdymas, o visuose gamybiniuose procesuose naudojamos elektros energijos sąnaudos sudaro reikšmingą dalį.

Saulės elektrinės atsiperkamumas dėl sumažėjusios fotomodulių kainos tapo įmonei priimtinas, pasinaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama: pasak E. Sutkaus, skaičiuojama, kad investicija turėtų atsipirkti per 5 metus.

„Pasinaudojome galimybe efektyviai išnaudoti net 12 000 kv. m laisvo ploto ant gamyklos stogo. Be to, apskaičiuota intensyviausia saulės elektros gamyba sutampa su aktyviausiu mūsų suvartojimu – daugiausiai energijos naudojame vasarą, kai saulės intensyvumas didžiausias,“ – atsinaujinančios energetikos sprendimų privalumus vardija gamyklos vadovas.

2019 liepos mėnesį ant erdvaus gamyklos stogo bus baigta montuoti ir pradės veikti 2 000 vnt. saulės fotomodulių – iš viso 560 kWp galios saulės elektrinė, kuri bus naudojama pasigaminti elektros energijos, skirtos vidiniams įmonės poreikiams iš dalies tenkinti. Bendra projekto vertė – beveik 440 tūkstančių eurų.
Statybunaujienos.lt



Infrastruktūra

nuotrauka
2024-05-10 07:34
Praėjusį mėnesį gaminančių vartotojų skaičiui Lietuvoje perkopus 100 tūkst. ribą, gyventojų susidomėjimas savarankiška elektros energijos gamyba iš saulės toliau auga. Pasak rinkos ekspertų, nors daugiausia vartotojų – 64 tūkst. – elektrą gamina ant namų stogų įrengtose saulės elektrinėse, sparčiai ...
nuotrauka
2024-05-10 06:38
Prieš trejus metus visoje šalyje įsigaliojo Infrastruktūros plėtros įstatymas, kuris savivaldybes įpareigojo taikyti infrastruktūros plėtros mokestį. Taip buvo siekiama suvaldyti chaotišką statybų plėtrą ir kad gautas lėšas savivalda galėtų naudoti naujos infrastruktūros įrengimui – keliams, apšvie...
nuotrauka
2024-05-09 09:36
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ gegužės mėnesio pradžioje pradeda konsultacijas dėl Valstybinio ir privataus kapitalo partnerystės principu vystomų projektų įgyvendinimo galimybių. Šio finansavimo modelio pritaikymas leistų kur kas greičiau įgyvendinti svarbiausius šalies kelių infrastruktūros gerinim...
nuotrauka
2024-05-08 10:31
Klaipėdoje įrengta infrastruktūra laivų nuleidimui į Danės upę. Įgyvendinti projektą užtruko kiek ilgiau nei planuota, bet juo liko patenkinti ir projekto užsakovai, ir slipo bei greta esančios prieplaukos naudotojai.
nuotrauka
2024-05-07 09:52
Susisiekimo ministerija duoda startą Klaipėdos pietinio aplinkkelio planavimo pradžiai – šią savaitę susisiekimo ministras Marius Skuodis pasirašė Vyriausybės nutarimo projekto teikimą dėl Klaipėdos pietinio aplinkkelio, kuriuo siekiama pradėti rengti šio valstybei svarbaus projekto susisiekimo komu...
nuotrauka
2024-05-07 09:45
Vilniečiams ir miesto svečiams jau atverta dar viena rekonstruota kairės Neries krantinės atkarpa nuo Šilo tilto iki brolių Vileišių skvero. Ši beveik 2 km atkarpa tapo patogia jungtimi pėstiesiems ir dviratininkams, keliaujantiems iš Antakalnio į centrinę miesto dalį.
nuotrauka
2024-05-06 11:15
Tarptautinė žaliosios energijos įmonė „Ignitis renewables“ gabena dideles vėjo elektrinių dalis iš Klaipėdos uosto į Kelmės rajoną, kur vysto didžiausią sausumos vėjo elektrinių parką Baltijos šalyse. Vėjo elektrinės iškils per šiuos metus, o elektros energiją pradės generuoti 2025 metais.
nuotrauka
2024-05-03 13:49
Turto bankas viešojo aukciono metu už beveik 700 tūkst. eurų pardavė uždarosios akcinės bendrovės „Šilutės polderiai“ 81,02 proc. akcijų paketą.
nuotrauka
2024-05-03 12:54
Danijos atsinaujinančios energetikos įmonė „Nordic Solar“ kartu su šalies energetikos sektoriaus lyderiais ir Danijos ambasada Molėtų rajone atidarė didžiausią Lietuvoje saulės energijos parką.
nuotrauka
2024-05-02 10:11
Savivaldybė pasirašė sutartį dėl Paryžiaus Komunos gatvės atnaujinimo, tad artėjant vasarai čia jau startuos kapitalinio remonto darbai.
nuotrauka
2024-04-30 12:15
„OmnispowerEurope“ drauge su partneriais sukūrė unikalią bateriją, galinčią dirbti ir aukštoje, ir žemoje temperatūroje bei užtikrinti didžiausią įrenginio našumą. Ji ne tik dirba 24x7 režimu, kad maksimaliai sumažintų sąnaudas ir generuotų didžiausias vertes, bet ir yra besimokanti baterija. Ji nuo...
nuotrauka
2024-04-26 09:59
Nuo gegužės 1 d. dešimtyje populiariausių „Ignitis ON" elektromobilių įkrovimo vietų Vilniuje bus galima tikėtis įsikrauti elektromobilį dar greičiau ir patogiau. Tokia galimybė atsiras, nes bendrovės „Ignitis" valdomo didžiausio elektromobilių greitojo įkrovimo tinklas Lietuvoje „Ignitis ON" pradės...
nuotrauka
2024-04-25 08:04
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ tęsia strategiškai svarbių projektų įgyvendinimą. Jau birželio pradžioje, bus pradėti įgyvendinti Jonavos aplinkkelio statybų I etapo ir kelio Jonava-Žasliai-Kalniniai Mijaugonys rekonstravimo rangos darbai. Jonavos aplinkkelis papildys magistralinį kelią Kaunas-Zarasai...
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.
nuotrauka
2024-04-24 14:05
Du trečdaliai Europos gyventojų veikiami didėjančio nuolatinio triukšmo dėl transporto, o Pasaulinė sveikatos organizacija skelbia, kad tai viena iš didžiausių problemų, po oro užterštumo. Gyventojų skaičiumi augančiame Vilniuje ši problema – taip pat tampa vis aktualesnė, todėl numatyta apie šimtas...
nuotrauka
2024-04-24 07:59
Valstybinio kelių tinklo plėtrai svarstoma pasitelkti viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) modelį. AB „Via Lietuva“ pradeda parengiamuosius darbus ir konsultacijas su rinkos dalyviais dėl galimybės įgyvendinti kelių infrastruktūros projektus pasitelkiant šią finansinę priemonę.
nuotrauka
2024-04-23 10:56
Žalia šviesa laivų šliuzo per Nemuną projektui: pasirašyta sutartis dėl projektinių pasiūlymų ir poveikio aplinkai vertinimo.
nuotrauka
2024-04-23 10:25
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva", laimėjusi Vilniaus mie...
nuotrauka
2024-04-22 13:57
Balandžio viduryje visiškai pabaigti vienu ambicingiausių per pastarąjį dešimtmetį vadinto projekto Klaipėdoje – Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos – darbai. Šiuo metu rengiama techninė dokumentacija objektą atiduoti vertinti Valstybinei statybos inspekcijai...
nuotrauka
2024-04-22 13:47
Praėję metai atsinaujinančios energetikos bendrovei „Smartecon“ buvo ryškūs ir pilni svarbių įvykių. Įmonė tapo platesnio masto rangovu ir pradėjusi dirbti su didelių saulės energetikos parkų vystytojais ėmė augti dar sparčiau, taip pat plėtėsi Skandinavijoje, pasiūlė inovatyvius sprendimus namų ūki...

Statybunaujienos.lt » Infrastruktūra