2024 balandžio 26 d. penktadienis, 2:18
Reklama  |  facebook

Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras ruošia socialiai atsakingus ir verslius naujos kartos specialistus

2021-10-25 07:37
Viena iš pagrindinių sėkmingo, ilgus metus išsilaikyti rinkoje siekiančio verslo krypčių – tvarūs, socialiai atsakingi ir etiški sprendimai. Visos šios vertybės labai svarbios ir statybų sektoriui, tad Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras siekia įgalinti jaunus žmones siekti etiškos lyderystės ir siūlo mokiniams atnaujintą socialinio verslumo programą.
nuotrauka
Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro nuotr.


Minimos įmonės
Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras,
Kaip parodė pastarieji metai, pokyčiai vyksta itin sparčiai, tad kyla iššūkių, kurie keičia ne tik gyvenimo būdą, bet ir verčia verslo bendruomenę ieškoti naujų sprendimų. Todėl jaunimas, pasak Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro vadovo Povilo Šeštoko, turi gebėti prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų, tapti finansiškai ir ekonomiškai raštingas, mokėti greitai adaptuotis darbo rinkoje ar kurti verslą laikydamasis etiškumo bei socialinės gerovės perspektyvų.

„Tam reikia atitinkamų asmeninių savybių: kritinio mąstymo, asmeninės iniciatyvos, ryžto, ambicijų bei nebijoti prisiimti atsakomybę. Svarbu jaunimą ne tik skatinti, pažadinti jų smalsumą, bet ir suteikti drąsos bei galimybių patiems inicijuoti diskusijas su verslais, imtis daryti pokyčius ar iškelti probleminius klausimus. Tikime, kad Socialinio verslumo pasirenkamasis dalykas, įtrauktas į mokymo procesą, yra puiki galimybė keisti visuomenės požiūrį į verslą, skatinti etišką elgseną, etiškesnių verslų perspektyvą bei įgyti verslumo žinių, aktualių siekiant sėkmingesnio mokinių įsidarbinimo, norint kurti sėkmingesnį verslą ar ruošiantis sėkmingai karjerai“, – tvirtina P. Šeštokas, centrui vadovaujantis nuo šio rugsėjo. Naujasis direktorius sieks, kad mokymo centras būtų dinamiškas ir prisitaikantis prie verslo ir mokinių poreikių.
POVILAS ŠEŠTOKAS
 
„Tikime, kad Socialinio verslumo pasirenkamasis dalykas, įtrauktas į mokymo procesą, yra puiki galimybė keisti visuomenės požiūrį į verslą, skatinti etišką elgseną, etiškesnių verslų perspektyvą bei įgyti verslumo žinių, aktualių siekiant sėkmingesnio mokinių įsidarbinimo, norint kurti sėkmingesnį verslą ar ruošiantis sėkmingai karjerai“, – tvirtina
Povilas ŠEŠTOKAS,
centrui vadovaujantis nuo šio rugsėjo. 

 

 

 

Socialinio verslumo programą, kurią gali rinktis gimnazijos 3 ir 4 klasių mokiniai, planuojama papildyti. Mokiniai susipažins su etiško ir moralinėmis vertybėmis grindžiamo verslo samprata bei konkrečiais pavyzdžiais. Programa atnaujinama šiuo metu Kauno statybos ir paslaugų mokymo centre įgyvendinamo ES Erasmus + Strateginių partnerysčių „Value and Future“ projekto pagrindu. Projektu siekiama ugdyti jaunimo verslumo, tvarumo ir vertybinę mąstyseną bei įgūdžius, pagrįstus etiškomis ir moralinėmis vertybėmis. Projektas tęsis dar dvejus metus.

Skatina ieškoti įkvepiančių etiško verslo pavyzdžių

Norint būti sėkmingu modernioje ateities rinkoje ir kurti teigiamus pokyčius pasaulyje, reikalingos ne tik profesinės žinios, bet ir vertybinis pamatas, empatija. Tad vykdant projektą mokiniai skatinami ieškoti savo verslumo ateities tikslo ir pažinti etiškus pasirinkimus, kuriuos demonstruoja atsakingos įmonės. Įvairių užsiėmimų ir pamokų metu mokytojai ir verslininkai pradėjo dialogą su mokiniais apie moralines dilemas įmonėse. Vyksta diskusijos apie draugiškus aplinkai bei etiškus sprendimus ne tik darbuotojų, bet ir klientų atžvilgiu.

Norint sėkmingai vystyti verslą ateityje, būtina išsiugdyti kritinį mąstymą. Projekte dalyvaujantys mokiniai mokosi kelti diskusinius klausimus, analizuoti ir ieškoti teigiamų pavyzdžių, suprasti, kas svarbu tvarioms, atsakingoms įmonėms, kokiomis vertybėmis vadovaujasi sutikti verslininkai ir kokių įgūdžių reikės jiems, kai norės sukurti etišką verslą ateityje. Tokie susitikimai dažnai atskleidžia vis dar egzistuojančius požiūrių į etiką, atsakomybę, tvarumą skirtumus. Tokie užsiėmimai skatina ieškoti autentiško savo karjeros kelio ir suprasti, kokio pokyčio visuomenėje jie nori siekti, kurdami ar dalyvaudami versle ateityje.

Nauji edukaciniai metodai efektyviai keičia verslumo programas

„Value and Future“ projektas siekia ne tik įkvėpti mokinius, bet ir atnešti novatoriškus pokyčius į profesinio mokymo programas. Naujas edukacinis metodas, kurį vysto projekto partneriai, apima verslumo, tvarumo ir vertybėmis grįstą mokymąsi. Projekto dalyviai ne tik dalyvauja pamokose, bet ir vyksta į jų regione veikiančias įmones, kurioms svarbios šitos vertybės, tiesiogiai bendrauja su verslininkais, kartu ieško sprendimų įvairioms moralinėms dilemoms versle. Mokiniai analizavo projekto partnerių veiklą, kalbėjosi apie plastiko taršą, tvarumą statybose, gyvūnų teises ir kitomis aktualiomis temomis. Taip pat jaunuoliams patraukli ir virtuali dalijimosi istorijomis aplinka.

Pasak Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro mokytojos ekspertės, projekto „Value and Future“ intelektinio produkto kūrimo grupės narės Agnės Morkeliūnaitės, kokybiški ir įtraukūs etiško verslumo mokymai padeda jauniems žmonėms rasti savo kelią į ekonominę ir finansinę nepriklausomybę per teisingą, vertybėmis grįstą ir etišką aplinką, skatina tvarumo bei kritinę mąstyseną ir prisideda prie pasaulinių ir Europos tvaraus vystymosi tikslų įgyvendinimo. Už intelektinių produktų kūrimą bei mokymus atsakinga specialistė pabrėžia, kad pagrindinis projekto tikslas – paruošti kokybiškus ir lengvai pritaikomus intelektinius produktus bei išbandyti ir pasiūlyti įvairiausius mokymo metodus, kurie galėtų būti lengvai pritaikomi jaunimo vertybinės mąstysenos bei verslumo įgūdžių ugdymui, grindžiant etiškomis ir moralinėmis vertybėmis.

Etiškas verslumas ir lyderystė – ateities įgūdžiai šiandienos mokiniams

Per pirmuosius projekto įgyvendinimo metus įvykdyti pilotiniai mokymai, sukurta projekto strategija ir kiti intelektiniai produktai. Taip pat mokytojai, etiškų (tvarių) verslų atstovai, organizacijos, susijusios su etiškumo (tvarumo) tema, verslo asocijuotos struktūros ir mokiniai diskutavo apie naujus mokymo metodus ir kursą „Etiškas verslumas ir lyderystė“. Mokiniai bendravo su įmonės „Ūkai“, kuri prisideda prie plastiko taršos mažinimo vandenynuose ir kuria produktus iš perdirbto plastiko, atstovais; analizavo UAB „Kosma“, statybos procesuose naudojančios natūralias žaliavas (kanapes), veiklą bei socialiai atsakingos Nyderlandų įmonės „Fairphone“, gaminančios elektroniką, darbo metodus ir pasirinkimus. Dalyviai nuotoliniu būdu susitiko ir su UAB „Rubbee“, gaminančios elektrines dviračių pavaras, atstovu, o apie tvarius produktus ir inovatyvius sprendimus kalbėjosi su įmone „Solidu“. Su gyvūnų teisėmis, jų laikymo, eksportavimo sąlygomis ir kitais praktiniais ir moraliniais aspektais supažindino ne pelno siekiančios gyvūnų apsaugos organizacijos VšĮ „Tušti narvai“ aktyvistai.

„Value and Future“ projekto veiklų spektras gan platus. P. Šeštoko teigimu, mokiniams jo vadovaujamas centras gali pasiūlyti įvairių, įdomių ir naudingų užsiėmimų. Mokydamiesi socialinio verslumo, teorinių bei praktinių užsiėmimų metu mokiniai skatinami efektyviai pritaikyti turimas žinias, vystyti asmeninę lyderystę, verslumą, yra mokomi komandinio darbo ypatumų, lavinamas kritinis mąstymas. Direktorius ragina visus aktyvius ir žinių siekiančius centro mokinius prisijungti prie „Value and Future“ projekto veiklų, praplėsti socialinį ratą bei įgyti naujų ir naudingų įgūdžių, reikalingų sėkmingai karjerai planuoti.
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-25 10:09
Trečiadienį pilna apimtimi pradėjo veikti naujoji Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) informacinė sistema SSVIS. Naujoje sistemoje kol kas vyksta statybos specialistų ir įmonių atestavimo procedūros.
nuotrauka
2024-04-25 10:03
Bendros Lietuvos-Lenkijos dujotiekio jungties GIPL Lietuvoje, užbaigtos 2021 m. statybų generalinė rangovė UAB „Alvora" sulaukė pirmojo palankaus teismo sprendimo dėl projekto užsakovo „Amber Grid" mestų kaltinimų neva „Alvorai" netinkamai įvykdžius dujotiekio tiesimo darbus. Vilniaus apygardos teis...
nuotrauka
2024-04-25 08:04
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ tęsia strategiškai svarbių projektų įgyvendinimą. Jau birželio pradžioje, bus pradėti įgyvendinti Jonavos aplinkkelio statybų I etapo ir kelio Jonava-Žasliai-Kalniniai Mijaugonys rekonstravimo rangos darbai. Jonavos aplinkkelis papildys magistralinį kelią Kaunas-Zarasai...
nuotrauka
2024-04-25 07:53
Kultūros ministerija paskelbė konkursą eiti naujai įsteigto Nacionalinio architektūros instituto direktoriaus pareigas.
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.
nuotrauka
2024-04-25 07:10
Balandžio 25 d. „LITEXPO“ vyksiančioje parodoje „RESTA 2024“ Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) organizuoja konferenciją „Pastatų renovacija skydais Lietuvoje: iššūkiai ir perspektyvos“. Konferencijoje išskirtinis dėmesys bus skiriamas efektyviems senų daugiabučių modernizavimo sprendimams. L...
nuotrauka
2024-04-24 14:15
Šalia Klaipėdos miesto savivaldybei priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – tvarkoma aplinka. Daugiau nei pusantro hektaro užimančioje mokyklos teritorijoje, seno stadiono vietoje, įrengtas naujas sporto aikštynas.
nuotrauka
2024-04-24 14:05
Du trečdaliai Europos gyventojų veikiami didėjančio nuolatinio triukšmo dėl transporto, o Pasaulinė sveikatos organizacija skelbia, kad tai viena iš didžiausių problemų, po oro užterštumo. Gyventojų skaičiumi augančiame Vilniuje ši problema – taip pat tampa vis aktualesnė, todėl numatyta apie šimtas...
nuotrauka
2024-04-24 13:24
Panevėžyje kultūros ir turiningo laisvalaikio mėgėjams veriasi vis daugiau kokybiško laisvalaikio galimybių. Jau šį šeštadienį, balandžio 27 d., oficialiu atidarymo renginiu bus vainikuotas vienijančio kūrybiškumo centro – Pragiedrulių sodybos projekto II etapo užbaigimas.
nuotrauka
2024-04-24 08:09
Seniausia alaus darykla Lietuvoje aktyviai atsinaujina. Prieš porą metų „Gubernijos" darykloje modernizuota pagrindinė gamybos linija, kurioje gėrimai pilstomi į skardines. Dabar atėjo laikas modernizuoti kitas dvi linijas, kuriose produkcija pilstoma į PET plastiko butelius ir KEG statines. Kartu s...
nuotrauka
2024-04-24 07:59
Valstybinio kelių tinklo plėtrai svarstoma pasitelkti viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) modelį. AB „Via Lietuva“ pradeda parengiamuosius darbus ir konsultacijas su rinkos dalyviais dėl galimybės įgyvendinti kelių infrastruktūros projektus pasitelkiant šią finansinę priemonę.
nuotrauka
2024-04-24 07:43
„Wolf Group“ yra pirmaujanti Europos statybinės chemijos produktų ir sprendimų gamintoja bei platintoja. Įmonė šiemet mini 30 metų veiklos sukaktį. 1994 m. dviejų draugų – Jaan Puusaag ir Jaanus Paeväli – įkurta įmonė išaugo į rinkos lyderę, veikiančią didelėje pasaulio dalyje ir eksportuojančią sav...
nuotrauka
2024-04-24 06:18
Lietuvių įmonė „Acrylicon Baltic“, kuri specializuojasi įrengdama pramoninių grindų dangas, užsienio rinkose vykdo daugiau negu pusę visų užsakymų. 20 metų veiklą vykdanti įmonė pastaruosius 17 metų projektus įgyvendina ne tik Europoje, bet ir Amerikoje, Azijoje, Afrikoje.
nuotrauka
2024-04-23 10:56
Žalia šviesa laivų šliuzo per Nemuną projektui: pasirašyta sutartis dėl projektinių pasiūlymų ir poveikio aplinkai vertinimo.
nuotrauka
2024-04-23 10:25
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva", laimėjusi Vilniaus mie...
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-23 07:15
Aplinkos ministerijoje pirmadienį atidaryta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) organizuojama paroda „Lietuvos sienų istorinė raida“. Joje eksponuojami išskirtiniai kartografiniai leidiniai.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...