2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 13:42
Reklama  |  facebook

Kristaliniai priedai betonui statybą daro pigesne ir greitesne, o unikalus sprendimas leidžia kontroliuoti įtrūkimus

2019-07-05 07:50
Kaip padaryti daugiau mažesnėmis laiko ir lėšų sąnaudomis? Tai nuolatinis statybų iššūkis, kylantis ne tik statybininkams. Už hidroizoliavimą (sandarinimą) atsakingi rangovai taip pat ieško naujų būdų maksimaliai padidinti darbo našumą ir sutrumpinti statybos aikštelėse praleistą laiką.
nuotrauka
Per pastaruosius 10 metų Europos statybos sektorius pasikeitė: nuo bituminių gaminių naudojimo pereinama prie kristalinių priedų. PRIMOSTAR iliustr.


Minimos įmonės
Primostar, OÜ,
Merko statyba (AS Merko Ehitus), UAB
Statybų sektoriui taip pat svarbu, kad darbo procesai būtų kuo paprastesni, t. y. darbus atlikti galėtų ir mažiau patyrę darbuotojai. Ne paskutinėje vietoje ir aplinkos tvarumo užtikrinimas. Taigi tiek užsakovams, tiek projektuotojams svarbu rasti sprendimų, kurie mažintų sąnaudas, o procesus darytų paprastesniais – dar ankstyvajame planavimo etape. Šiuo atveju 20 metų patirtį turintis ir naujausias statybos tendencijas pasaulyje sekantis „Primostar“ OÜ yra geriausias pasirinkimas, ieškantiems efektyviausių hidroizoliacijos sprendimų.

Hidroizoliavimas – tradicines priemones keičia kristaliniai priedai

Tradicinis hidroizoliavimas, kuomet naudojami bentonito kilimėliai, šaltai prisiklijuojančios arba karštai suvirintos ritininės medžiagos, taip pat bituminis ar mineralinis tinkas, padengiantis betono struktūrą ir užtikrinantis atsparumą vandeniui, statybininkams yra įprastas ir patogus darbas. Šiuo atveju hidroizoliacinė medžiaga paprastai parenkama tik po to, kai betono konstrukcijos jau yra įrengtos. 

„Vertinant šiuolaikinių tendencijų kontekstą, šis metodas nebėra nei racionalus, nei tausojantis aplinką, tuo labiau – taupantis laiką ar mažinantis sąnaudas, – sako Indrek Uusalu, „Primostar“ OÜ vykdomasis direktorius, atsakingas už hidroizoliacijos sistemas, ir Lietuvoje įsteigtos UAB „Primostar“ direktorius. – Tiek išlaidos darbo užmokesčiui, tiek žaliavoms toliau didės. Todėl būtina atrasti būdus, kaip geriau ir tvariau, mažesnėmis sąnaudomis atlikti darbus. Kompanija „Primostar“ siūlo tvaresnį sprendimą, kuris jau 10 metų sėkmingai naudojamas Estijoje.“

 
Nuotraukoje – Indrek Uusalu,
„Primostar“ OÜ vykdomasis direktorius,
ir Lietuvoje įsteigtos UAB „Primostar“ direktorius

Betono konstrukcijų atsparumas vandeniui pasiekiamas naudojant įvairius atmosferos poveikiui atsparius, eksploatavimo sąnaudas mažinančius metodus, kurie pailgina betoninių pastatų tarnavimo laiką. 

Vienas tokių sprendimų – kristaliniai priedai betonui.

„Per pastaruosius 10 metų Europos statybos sektorius pasikeitė: nuo bituminių gaminių naudojimo pereinama prie kristalinių priedų, – aiškina I. Uusalu. – Kristalinis priedas taupo laiką ir lėšas, tausoja aplinką, nes jo sudėtyje yra natūralių komponentų.“ 

„Primostar“ seka pasaulines naujoves ir yra tinkamas partneris bet kuriam rangovui, siekiančiam neatsilikti nuo šiuolaikinių tendencijų statybos kokybės srityje.

Neigiamą vandens poveikį kristalai paverčia betoną stiprinančiu veiksniu 

Kristalinis įmaišomas priedas betono struktūrą daro nepralaidžią vandeniui. Šis priedas tinka naudoti tiek gaminant surenkamąsias gelžbetonio konstrukcijas gamykloje, tiek įrenginėjant monolitines konstrukcijas ir atliekant betonavimo darbus objekte.

Kristalinio priedo reikia kur kas mažiau negu naudojant kitas hidroizoliuojančias medžiagas. Pavyzdžiui, jeigu kristalinio priedo užtenka apie 0,75 kg/kv. metrui arba 3 kg/kub. metrui, tai hidroizoliuojant tradiciniu būdu, įprastinėmis medžiagomis, sąnaudos siekia apie 2,5 kg/kv. metrui.

Kristalinio priedo efektyvumą rodo ir kitas rodiklis. Įmaišomas kristalinis priedas užtikrina atsparumą, esant 12 barų slėgiui, tuo tarpu bitumas – tik iki 5–6 barų. Taip yra todėl, kad kristalai kruopščiai užpildo betoną, dėl to jis tampa tankesnis ir yra patvaresnis, taigi ir atsparesnis slėgiui.

Dar viena svarbi kristalinio priedo savybė, – į betoną įmaišyti kristalai, reaguodami su aplinkos vandeniu, betoną daro dar stipresniu.

„Laikomas sausai, priedas neskatina hidroizoliavimo – procesai prasideda jam gavus vandens, – pasakoja I. Uusalu. – Betonui sušlapus, kristalai tampa aktyviais, jie užpildo tarpus, taip betonas atsinaujina ir stiprėja.“

Šis sprendimas yra pigesnis tiek užsakovui, tiek statybininkui – visos šalys taupo ir laiką, ir lėšas. I. Uusalu tvirtinimu, statybininkai sutaupo vieną pilną darbo procesą, o sprendimas, įvertinus visus aspektus, bus 2–4 kartus pigesnis, palyginus su tradiciniu hidroizoliavimo būdu.

Šis naujos kartos, bet jau išbandytas hidroizoliavimo būdas yra patikimas sandarinant visas požemines konstrukcijas, lubas, tiltus, tunelius, vėjo jėgaines ir pan.

Naujos galimybės – „Primostar“ patirtis dirbant su beveik 200 tūkst. kub. metrų betono

• 2011–2017 m. – 44 tūkst. kub. metrų betono.
• 2018 ir 2019 m. – 138 tūkst. kub. metrų betono.

Iš viso nuo veiklos pradžios – 182 tūkst. kub. metrų betono.

Mažina žmogiškųjų veiksnių riziką

Naudojant kristalinį priedą, hidroizoliavimo darbų metu galima išvengti galimų žmogiškųjų veiksnių sukeltų klaidų. Taip yra todėl, kad konstrukcijos atsparumas vandeniui nebėra priklausomas nuo statybos įmonės ar jos statybininkų patirties, atliekant hidroizoliavimo darbus. 

Kristaliniai priedai padeda išvengti ir kokybei kylančių potencialių pavojų, kokie gali atsirasti bituminių gaminių naudojimo atvejais dėl temperatūros svyravimų vykdant darbus ir juos užbaigus.

Surado unikalų sprendimą, kaip kontroliuoti betono įtrūkimus

Bendradarbiaudama su projektuotoju, betono gamykla ir baigiamojo etapo statytojais, „Primostar“ OÜ siūlo ne tik kristalinius priedus, – jie atlieka ir hidroizoliavimo darbus, tai yra pateikia visapusišką, visą procesą apimantį sprendimą. Nors pagrindinė proceso dalis yra betono maišymas ir liejimas, dėmesį reikia skirti ir su betono susitraukimu susijusiems iššūkiams, įtrūkimams. Šiais atvejais „Primostar“ siūlo specialius sprendimus, skirtus darbo ir deformacinėms siūlėms ir įvorėms, suteikdama garantiją net iki 15 metų.

Viena iš „Primostar“ specifinių kompetencijų yra kontroliuoti betono įtrūkimų susidarymą.

Iliustracijoje kairėje – „Primostar“ sukurtas sprendimas leidžia betono įtrūkimus nukreipti į pasirinktą vietą ir iš karto juos užsandarinti – nereikia tolimesnio padengimo ar papildomo sandarinimo.

Kompanijos specialistai sukūrė sprendimą, kuris leidžia kontroliuoti betono įtrūkimų susidarymą, – įtrūkimas nukreipiamas į pasirinktą vietą. Sprendimas, kurio patentavimas vyksta šiuo metu, sudaro galimybes statyti greičiau ir patogiau, nes susitraukiant betonui neatsiranda atsitiktinių įtrūkimų. 

Paprastai betonas susitraukia apie 1 mm per 4 metrus, taip lemdamas įtrūkimus. „Primostar“ sukurtas sprendimas leidžia tuos įtrūkimus nukreipti į pasirinktą vietą ir iš karto juos užsandarinti – nereikia tolimesnio padengimo ar papildomo sandarinimo. Tokiu būdu betonas gali būti liejamas greičiau ir didesniais kiekiais: panaudojant įdėtines hidroizoliacines detales, įtrūkimų vietos nustatomos iš anksto. Taip pašalinama rizika, kad vanduo gali skverbtis į betoną, gilyn į konstrukciją.

Taigi, „Primostar“ siūlo ne tik produktus (asortimente yra visi produktai, reikalingi hidroizoliavimui), bet ir patikimus sprendimus projektavimo metu, atlieka hidroizoliavimo darbus. Klausimai sprendžiami vietoje arba pasiūlomi efektyvūs sprendimai.

Dėl kristalinio priedo naudojimo sprendžiama bendradarbiaujant užsakovui ir projektuotojui. Tai turi būti daroma rengiant projektą.

Hidroizoliavimo darbų etapai:

1. Pirmiausia reikia suplanuoti procesą – į projektą įtraukiant hidroizoliavimą. 

2. Projektas. Kristalinio priedo panaudojimas turi būti suplanuotas prieš liejant betoną. Jei betonas jau išlietas, kaip hidroizoliacines medžiagas galima naudoti tik bitumą ar kitas cheminiu būdu pagamintas medžiagas. Bet su šiomis medžiagomis nebeįmanoma užtikrinti hidroizoliavimo per visą konstrukcijos storį.

3. „Primostar“ bendradarbiauja su betono gamyklomis, tiekia medžiagą, konsultuoja statybininkus.

Pinigai, laikas ir aplinka – trys lemiami veiksniai

Pasaulis ieško pigesnių, efektyvesnių ir labiau aplinką tausojančių sprendimų. Artėja laikas, kuomet įmonės, turinčios ilgiausią patirtį taikant aplinką tausojančius ir efektyviai išteklius panaudojančius sprendimus, neišvengiamai taps pramonės lyderiais. Tiek galutiniai vartotojai, tiek rangovai tampa vis sąmoningesni aplinkos požiūriu, todėl aplinką tausojančių statybų paklausa neabejotinai didės.

Statinio tarnavimo laikas taip pat yra svarbus veiksnys, siekiant išsaugoti aplinką, išteklius. Užbaigus statybos darbus, panaudoti sprendimai turi išlikti dešimtmečius.

Kristalinis priedas pagerina betono rodiklius, todėl jam priežiūros nebereikia. Poveikis išliks ir po 5, ir po 50 metų – betono viduje esantis kristalinis priedas bus aktyvus tol, kol egzistuos betonas. 

Priedas ženkliai sumažins neigiamą aplinkos poveikį betonui. Praėjus 5 metams, net paprasčiausi sprendimai pradeda reikalauti dėmesio. Daugiausia problemų kyla dėl tamprių dengiančiųjų medžiagų plyšimo ir naudojimo. Naudojant kristalinį priedą, tokių problemų nebus.

19 metų patirtis hidroizoliacinių medžiagų pardavimo ir darbų instruktažo srityje

„Primostar“ Estijoje veikia 19 metų, turi sukaupusi neįkainojamos patirties dirbant hidroizoliavimo darbus ir kitose Baltijos šalyse. Patirtis ir klientų atsiliepimai I. Uusalu ir jo komandai suteikia užtikrintumo, kad kristalinio priedo naudojimas yra efektyvus, patikimas ir racionalus sprendimas. 

Iki šiol „Primostar“ OÜ biurai aptarnavo partnerius Estijoje ir Lietuvoje. Liepos pradžioje Lietuvoje pradėjo veiklą uždaroji akcinė bendrovė „Primostar“. Latvijoje biurą planuojama atidaryti artimiausioje ateityje. 

„Primostar“ Lietuvoje

2018 m. Vilniaus centre buvo baigti „Rinktines URBAN“ daugiabučio namo ir viešbučio statybos darbai. Skaičiuojant kartu su dviejų aukštų požemine automobilių stovėjimo aikštele, tai buvo antras pagal dydį „Merko Statyba“ ir „Primostar“ bendradarbiavimo projektas.

„Merko“ bendradarbiaujant su „Primostar“, šiemet bus baigtas statyti išskirtinis „Bastėja Life“ gyvenamasis kompleksas su 81 apartamentu ir 90 vietų požemine automobilių stovėjimo aikštele Vilniaus senamiestyje bei 70 apartamentų namas Bajorų rajone.

Ant Vilnelės kranto „Merko“ įgyvendina gyvenamąjį projektą „Vilnelės slėnis“ – šešių daugiabučių kvartalą. Tai bus didžiausias iki šiol įgyvendintas šių dviejų partnerių – „Merko“ ir „Primostar“ – bendradarbiavimo projektas.

 
KOMENTARAS
Algis Gužauskas, UAB „Merko statyba“ Garantinių darbų ir kokybės priežiūros skyriaus vadovas
 
Kai prieš keletą metų pradėjome projektą „Rinktinės URBAN“, buvo daug diskutuojama apie tinkamiausią hidroizoliacijos sistemų pasirinkimą. Pasitarę su kolegomis iš Estijos, gavome puikią rekomendaciją dėl bendradarbiavimo su „Primostar“ OÜ Lietuvoje. 

Ši Estijos įmonė pristatė mums naujus hidroizoliacijos sistemų sprendimus. Kadangi tai buvo naujovė tiek mums, tiek mūsų projektuotojui, paprašėme, kad „Primostar“ pateiktų savo klientų atsiliepimų, suteiktų būtinų konsultacijų. Visa tai gavome be jokių problemų.

„Primostar“ pateiktus projektinius sprendimus pritaikėme savo projektui. Pagrindinės priežastys, dėl kurių pasitelkėme šias sistemas, buvo spartus darbų aikštelėje atlikimas ir mažesnės sąnaudos, palyginti su kitomis žinomomis sistemomis. Norėdami panaudoti šias naujas hidroizoliacines medžiagas savo projekte, sutarėme su „Primostar“ dėl visapusiškos pagalbos projektavimo ir statybų laikotarpiu.

Pradėjome dirbti su „Primostar“ labai atsargiai, nes tai nebuvo vietinė įmonė, bet kasdien vis labiau įsitikinome, kad įmonė yra labai atsakinga. Jų inžinieriai turi didelės patirties ir gali pasiūlyti daug praktinių sprendimų, kad darbų vykdymas būtų pažangesnis, greitesnis, tuo pačiu būtų užtikrinama visapusiška kokybė. Šio projekto įgyvendinimo metu pamatėme, kad galime pasitikėti „Primostar“ ir jų sprendimais. Projektas buvo užbaigtas laiku, o visos iškilusios problemos buvo išspręstos operatyviai ir profesionaliai. „Primostar“ taip pat suteikė mums pilną šių darbų kokybės garantiją 10 metų laikotarpiui.
„Primostar“ iliustr. 
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-04-02 13:52
Didžiausias Lietuvos šilumos ir karšto vandens tiekėjas AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) užbaigė 100 proc. Klaipėdoje veikiančių bendrovių UAB „Miesto energija“ ir UAB „Pramonės energija“ bei 4,34 proc. uostamiesčio šilumos ūkį valdančios AB „Klaipėdos energija“ akcijų įsigijimo procesą. Sandoris, ...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas