2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 11:47
Reklama  |  facebook

Vaikų kambario interjeras: kaip sukurti mažiesiems palankią aplinką? Fotogalerija

2022-04-11 12:51
Psichologės psichoterapeutės Irmos Skruibienės teigimu, vaikams naudinga nuo pat mažens namuose turėti savo erdvę, kuri padėtų ieškoti individualių išraiškos būdų, o taip pat mokytis atskirti bei gerbti savo ir kitų asmenines ribas.
nuotrauka
„Gintaro baldų“ nuotr.


Minimos įmonės
Gintaro baldai, UAB
„Gintaro baldai“ interjero dizainerė Jūratė Sventickienė sako, kad per pastaruosius keletą metų vaikų kambario interjero tendencijos išties gerokai pasikeitė, o įrengdami namų erdves mažiesiems lietuviai prioritetą šiandien teikia funkcionalumui ir kokybei.

Atskira erdvė padeda ieškoti individualių išraiškos būdų

I. Skruibienė„Gintaro baldai“ interjero dizainerė
Jūratė Sventickienė

I. Skruibienė sako, kad poreikis turėti atskirą kambarį vaikui tampa ypač aktualus nuo maždaug šešerių metų. Tokiame amžiuje vis labiau formuojasi vaiko savęs suvokimas, o tam gali labai pasitarnauti atskira erdvė namuose.

„Jei galimybės tokio amžiaus vaikui suteikti atskirą kambarį nėra, pravartu įrengti nedidelę asmeninę erdvę bendrose patalpose – žaislų, knygų lentyną, stalą su kėde o galbūt savotišką „būstinę“, kuri gali būti suformuojama palapinėje ar namelyje tarp spintų, lentynų, kitų baldų. Beje, tokia „būstinė“ vaikui gali būti svarbi ir savam kambaryje. Svarbu leisti vaikui ją kurti pačiam – tai padeda mokytis savarankiškai būti pasaulyje, suteikia daugiau galimybių savęs raiškai“, – cituojama I. Skruibienė.

Svarbus dėmesys visoms funkcijoms

Anot psichologės, įrenginėjant vaikams atskirą kambarį verta pagalvoti, kaip jį suskirstyti į atskiras funkcines zonas, skirtas žaidimui, poilsiui, mokslui. Tokios zonos vaikui padeda sutelkti dėmesį būtent į tą veiklą, kuria tuo metu užsiimama.

tinklaraštininkė Monika VilčinskaitėTinklaraštininkė
Monika Vilčinskaitė

„Miego zonoje tinkamesnės ramesnės spalvos, mažesni jų kontrastai. Kuriant poilsiui palankią erdvę svarbus prieglobsčio ir saugumo pojūtis. Jį galima sukurti įtaisant lovą nišoje, panaudojant baldakimus ar užuolaidėles. Mokslams skirtas stalas ir aplink jį sudėlioti daiktai turėtų sietis su mokykla, neblaškyti dėmesio. Čia svarbus ir tikslingas stalo apšvietimas – tiek dėl akių tausojimo, tiek dėl dėmesio sutelkimo į atliekamas užduotis. Žaidimo erdvei gali būti skirtas kilimas ir prie jo esančios lentynos. Šios erdvės spalvingumas, įvairumas turėtų žadinti skirtingus pojūčius ir įtraukti, skatinti tyrinėti pasaulį“, – sako I. Skruibienė.

Ankstyvame amžiuje vaikams labai svarbūs taktiliniai jutimai, todėl žaidimų erdvėje turėtų netrūkti skirtingų tekstūrų ir formų. Vis daugiau atrasti ir išmokti apie erdvės suvokimą, savo fizines galimybes, įtaką aplinkai, galimybes ją keisti gali padėti kambaryje esantys erdviniai tūriai – minkšti pufai, pagalvėlės kurias vaikas galėtų kilnoti, perdėlioti, su jomis žaisti. Anot psichologės, cituojamos pranešime, vaikams ne mažiau svarbūs yra ir garsai, galimybės juos atrasti, pažinti ir sukurti, dėl to mažųjų kambaryje verta pasirūpinti ir jiems skirtais muzikos instrumentais.

Erdvė mažiesiems rašyti savo vaikystės istoriją

Suteikti mažiesiems kuo daugiau galimybių žaisti, atrasti ir kurti vaikų kambaryje siekia ir tinklaraštininkė Monika Vilčinskaitė. 130 kv. m name gyvenanti jos šeima vaikams įrengė nedidelį, tačiau labai saulėtą ir jaukų kambarį. Kaip ir visame name, čia vyrauja švelnios ir ne pernelyg ryškios palvos, derančios pro langus matomu vaizdu.

„Man buvo svarbiausia leisti vaikams kambaryje rašyti savo vaikystės istoriją – klijuoti lipdukus, eksponuoti savo piešinius. Tuo pačiu noriu, kad berniukai suprastų, jog baldų ir pačio kambario negalima niokoti, jį reikia saugoti, nes dėl jo tėvai labai stengėsi. Kol kas ši supratimą ugdyti pavyksta gana neblogai. Norėdami, kad vaikams kambaryje leisti laiką būtų įdomu, stengiamės sugalvoti įvairių žaidimų – pavyzdžiui, pastatyti kambaryje palapinę iš pledų ar iš senos kartoninės dėžės sukonstruoti parduotuvės prekystalį. Tuomet vaikai kambaryje būna užsiėmę ilgam“, – cituojama M. Vilčinskaitė.

Į vaikų erdvės interjerą verta pažvelgti kūrybiškai

Tinklaraštininkė pasakoja, kad iš pradžių kambaryje norėta išpildyti vaikų svajonę ir pastatyti dviaukštę lovytę. Visgi šis pirkinys nepasiteisino, todėl buvo pakeistas į dvi atskiras lovytes. Tarp jų pastatytas nedidelis staliukas su dviem kėdutėm. Kambaryje taip pat yra dvi spintos – viena įrengta erdvėje po laiptais, o kita yra pakankamai paprasta ir skirta dažniausiai vaikų nešiojamiems rūbams. Kambaryje taip pat neapsieita be lentynos, kurioje tvarkingai dėžėse sudėti žaislai ir knygelės.

„Stengėmės vaikų kambaryje pritaikyti tai, ką jau turėjome anksčiau, ir prie to derinti naujus pirkinius. Siekdama suteikti kambariui autentiškumo ir žaismingumo, jo sieną pati išpiešiau kaktusais. Nors sienos dekoras pavyko toli gražu ne iš pirmo karto, bandyti buvo tikrai verta. Net ir po beveik 4 metų šis sprendimas man pačiai, o taip pat ir vaikams, labai patinka“, – sako M. Vilčinskaitė.

M. Vilčinskaitė įsitikinusi, kad vaikams labai svarbu turėti savo kambarį, tačiau jis neturi asocijuotis su bausme ir fraze „eik į savo kambarį“. Tai turi būti vieta, kurioje smagu, jauku ir gera būti – vieta, kurioje laukia mamos vakaro pasaka su lopšine, kur šilti ir minkšti patalai, prisiminimai, spalvotos kreidelės bei visus metus žiemojantis sniego senis iš plastilino.

Ieško kokybiškų sprendimų

„Gintaro baldai“ interjero dizainerė Jūratė Sventickienė pažymi, kad lietuviai vis labiau domisi šiuolaikiniais interjero sprendimais ir vis daugiau apie tai nusimano, o kartu neretai tiksliai žino, ko nori. Tai pasakytina ir apie vaiko kambario baldus.

„Rinkdamiesi vaikų kambario baldus ir interjerą gyventojai šiandien daugiau planuoja, kambarį apstato pagal konkrečius poreikius, o įkvėpimo ieško internete. Be to, pastaruoju metu itin didelis dėmesys skiriamas baldų kokybei ir funkcionalumui. Vaikų kambariui baldus siekiama įsigyti ilgesniam laikui, todėl ieškoma tokių, kurie būtų pakankamai universalūs ir tiktų net ir vaikams ūgtelėjus. Dėl to gerokai mažesnio susidomėjimo nei anksčiau sulaukia ryškūs, spalvingi, animacinių filmukų personažais puošti baldai. Dažniau pasirenkami santūresni ir neutralesni šviesių medžio spalvų sprendimai. Ryškesnių akcentų siekiama suteikti ne per baldus, o sienų dekoro sprendimus, mažųjų erdvei pritaikytus tapetus, tekstilę“, – cituojama J. Sventickienė.

Jos teigimu, įrenginėjant vaikų kambarį lietuviai nevengia naudotis interjero dizainerių paslaugomis, tačiau jei to daryti visgi nesinori, pavyzdžiui, siekiant sutaupyti, paprasčiausias būdas vaiko kambariui suteikti vieningą ir išbaigtą įspūdį – pasirinkti tos pačios baldų sistemos detales: spintą, komodą, rašomąjį stalą ir miegamojo lovą.

Daug dėmesio skiria ergonomikai

Interjero dizainerė pastebi, kad bene daugiausiai laiko ir finansų lietuviai skiria rinkdamiesi vaikų kambariui skirtus darbo vietos baldus – rašomąjį stalą, kėdę. Ypač domimasi tokių baldų ergonominėmis, komfortą užtikrinančiomis savybėmis. Taip pat daugiau gilinamasi ir į lovų bei čiužinių technines specifikacijas.

„Kadangi renkantis vaikų kambario baldus daugiausiai dėmesio tenka kokybei ir ilgaamžiškumui, sprendimą tėvai paprastai priima patys, o su vaikais galbūt labiau tariasi dėl tam tikrų interjero sprendimų ar tokių kambario akcentų kaip kilimas, lovų užtiesalai, pagalvės. Įsigyjant tokius dalykus vaikai turi daugiau galimybių išreikšti savo nuomonę ir norus. Žinoma, vyresni vaikai bei paaugliai įtraukiami ir į baldų įsigijimo procesą“, – apie lietuvių pasirinkimus įrenginėjant vaikų kambarį kalba „Gintaro baldų“ atstovė J. Sventickienė.
Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Architektūra. Interjeras

nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-15 15:55
Dabartinėje nekilnojamojo turto rinkoje itin didelis mažesnių būstų pasirinkimas. Jų kainos labiau prieinamos, tad perkant galima gerokai sutaupyti, o pasitelkus keletą gudrybių įrengti taip, kad atrodytų kur kas erdvesni. Pasak ekspertų, žinant vos kelias taisykles, keliolikos kvadratinių metrų lo...
nuotrauka
2024-03-07 20:15
Pasirašyta projektavimo sutartis dėl Kirdiejų rūmų komplekso (pagrindinio pastato, oficinos, vežiminės, kiemo ir tvoros) sutvarkymo bei įveiklinimo. Būtent čia įsikurs Vilniaus miesto muziejus, kuris šiuo metu laikinai veikia Vokiečių gatvėje.
nuotrauka
2024-03-07 09:32
Interjeras yra derinamas prie aplinkos: vienoks jis, kai gyvenama naujos statybos name užmiestyje, kitoks – kai esate įsikūręs miesto centre. Pagaliau, svarbu ir tai, kas matosi pro jūsų būsto langą. Todėl interjero dizaineriai akcentuoja, kad įsikuriantieji istoriniuose senamiesčių pastatuose turėt...
nuotrauka
2024-03-04 10:49
Turto bankas paskelbė Vilniuje, ties Pamėnkalnio ir V. Kudirkos gatvių sankryža esančio, Valstybės kontrolės pastato atnaujinimo architektūrinį konkursą. Jo dalyvių prašoma pateikti interjero ir pastato modernizavimo pasiūlymus. Tai pirmasis tokios apimties konkursas skelbiamas valstybės pastatui.
nuotrauka
2024-03-04 10:42
Vilniuje esančio A. Goštauto kvartalo konversijos tarptautinio architektūrinio-urbanistinio konkurso nugalėtoju išrinktas projektas „Demokratijos uostas“, kurį sukūrė „Studija Archispektras“. Su projekto autoriais bus pradedamos derybos dėl kainos ir kitų sutarties aspektų, sutartį tikimasi pasirašy...
nuotrauka
2024-02-29 07:45
Būstuose populiarėja plačios ir aukštos stumdomos sistemos į terasą, balkoną ar kiemą. Tačiau kartu kyla problema – kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir valdyti šviesos srautą. Amerikiečių gamintojas CENTOR pasiūlė modernų sprendimą: stilingus ištraukiamus tinklelius ir susukamas vertikalias žaliuzes. Š...
nuotrauka
2024-02-26 12:46
Vasario 23 dieną, antrųjų Rusijos karo prieš Ukrainą metinių išvakarėse, Europos, Ukrainos ir pasaulio architektūros ir urbanistikos profesionalams buvo pristatyta naujai steigiama Naujojo Europos Bauhauso (NEB) laboratorija „Viešoji infrastruktūra Ukrainai“. Tai pirmoji lietuviškos organizacijos in...
nuotrauka
2024-02-22 10:12
Daugeliui neatskiriamas kiekvieno ryto įprotis yra mėgstamos kavos puodelis. Modernūs ir funkcionalūs kavos aparatai tapo patikimais pagalbininkais ruošiant šį nepakeičiamą ryto gėrimą. Visgi rytinis kavos ruošimo ritualas toks svarbus ne tik dėl rezultato, bet ir paties proceso. Kad jis būtų lengve...
nuotrauka
2024-02-15 10:10
Dalimis tvarkomi Astravo dvaro sodybos rūmai pamažu atgauna savo buvusį grožį. Šią savaitę pasirašytas Astravo dvaro sodybos rūmų Belvederio fasadų remonto darbų priėmimo aktas.
nuotrauka
2024-02-14 08:42
Kuriant namų interjerą, vienas iš svarbiausių uždavinių yra grindų ir baldų derinimas. Grindys yra interjero pagrindas, o baldai – akcentai, kurie suteikia asmeninio charakterio. Šiame straipsnyje suteiksime gaires, kaip derinti grindis ir baldus, kad sukurtumėte jaukią ir patrauklią namų aplinką.
nuotrauka
2024-02-09 12:31
Vasario 16-ąją apdovanojimas už metų darbą Klaipėdai bus įteiktas entuziastingiems kultūros paveldo puoselėtojams – verslininkui Augustinui Jankevičiui ir paramos fondo „Augustus“ vadovui Arvydui Urbiui. Jų pastangomis buvusiame Klaipėdos dujų fabriko pastatų komplekse atgimė du išskirtiniai past...
nuotrauka
2024-02-07 07:27
Naujos kartos „hansgrohe iBox universal 2“ – tai patobulintas „hansgrohe iBox universal“, kuris nepraranda populiarumo jau 23-jus metus. Patobulinto įrenginio esmė – novatoriška paslėpta potinkinė technologija „iBox universal 2“, kuri idealiai tinka vonios kambariui įrengti.
nuotrauka
2024-02-06 11:07
Kaip ir ieškant naujų namų, taip ir renkantis biurą – klausimų daugelis turi daugiau nei atsakymų. Kaip išsirinkti biurą, kurio nereikėtų palikti po vienerių metų?
nuotrauka
2024-02-06 10:46
Vilniaus Antakalnio kapinėse baigiami sovietinius karius vaizdavusio paminklo demontavimo darbai – nukeliamas postamentas ir aukuras.
nuotrauka
2024-02-06 08:43
Turto banko, kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija skelbtame naujojo teismų pastato Klaipėdoje architektūriniame konkurse sulaukta 11 projektų pasiūlymų. Geriausią projektą išrinks komisija, sutartį su laimėtoju ketinama pasirašyti antrąjį metų ketvirtį.
nuotrauka
2024-02-05 10:35
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) savivaldybių vyriausiesiems architektams pristatė nuo vasario 1 d. įsigaliojusius pokyčius, susijusius su Lietuvos bendrojo plano sprendinių įgyvendinimu.
nuotrauka
2024-02-02 12:38
Naujas postūmis siekiant atgaivinti Klaipėdos centrinio pašto kompleksą – Klaipėdos savivaldybės ir Kultūros ministerijai pavaldžios biudžetinės įstaigos Kultūros infrastruktūros centro atstovai aptarė artimiausius galimus žingsnius, kad procesas pajudėtų. Pačiame pašto komplekse vykusio susitikimo ...
nuotrauka
2024-01-31 15:08
Ne paslaptis, kad svajojant apie nuosavus namus, neretai kyla daugybė klausimų. Žvalgomės geriausio varianto – ieškome būsto su potencialu, kuriame galėtume realizuoti savo idėjas ir sukurti saugią, jaukią bei visiems poreikiams lanksčią erdvę. Natūralu, kad šių svajonių išsipildymui koją dažnai pak...

Statybunaujienos.lt » Architektūra. Interjeras