2024 kovo 19 d. antradienis, 7:04
Reklama  |  facebook

40-metį minintys POŽEMINIAI DARBAI susitelkė į veiklos optimizavimą

2020-01-09 13:19
„Įvertini savo įmonės patirtį ir žengi vieną žingsnį į priekį. Tiek, kiek įmonė turi realaus potencialo, – sako bendrovės „Požeminiai darbai“ generalinis direktorius Raimondas Baikštys, akcentuodamas, kad tik toks gerai apgalvotas ir įvertintas žingsnis skatina tobulėjimą ir duoda galimybę siekti naujų patirčių. Tokia verslo strategija pasitvirtino: 2020 m. „Požeminiai darbai“ mini 40 metų veiklos sukaktį, o Lietuvos pramonininkų konfederacija nuo 2007 m. net 12 kartų įteikė „Sėkmingai dirbančios įmonės“ apdovanojimą.
nuotrauka
Per 40 metų išbandyta krizių, negandų, rinkos įtampų, „Požeminių darbų“ komanda ieško efektyvių kelių optimizuoti veiklą ir prisitaikyti prie greitai besikeičiančios rinkos. POŽEMINIŲ DARBŲ nuotr.


Minimos įmonės
Požeminiai darbai, AB
AB „Požeminiai darbai“ ištakos siekia 1980 m., kuomet buvo įkurta Kauno požeminių darbų statybos remonto valdyba. Dabartiniu pavadinimu įmonė veikia nuo 1992 m. Pradėjusi veiklą kaip požeminių darbų įmonė, bendrovė veiklą plėtė, stebėdama rinkos tendencijas: poreikiai diktavo paslaugas.

Naujos veiklos tapo iššūkiu ir suteikė papildomų verčių įmonei

„Požeminių darbų“ vadovų ir savininkų verslo strategija buvo pagrįsta logika: jeigu atliekant konkrečius darbus naujų kompetencijų galima įgyti remiantis į turimą patirtį, žengiame žingsnį į priekį. Toks verslo modelis, kai kompetencijos kaupiamos žingsnis po žingsnio, R. Baikščio žodžiais, suteikia erdvės tobulėti ir siekti daugiau, o permainos nesukelia streso. 

Per 40 metų išbandyta krizių, negandų, rinkos įtampų, „Požeminių darbų“ komanda, kaip sako įmonės vadovas Raimondas BAIKŠTYS, ieško efektyvių kelių optimizuoti veiklą ir prisitaikyti prie greitai besikeičiančios rinkos. Išmokusi nepelningų projektų pamokas, įmonė atsargiai ir atsakingai renkasi konkursus. Įgijusi įvairialypės patirties, įmonė dairosi nišų, net ir nesusijusių su statybos darbais, bet artimų veiklai, kuriai turi kompetencijų. 

 

 

 

„Jeigu tai yra visiškai nauja veikla, tolima nuo pagrindinių įmonės veiklų, – nesiimk. Bet jeigu kompetencijomis ir resursais esi netoli, verta bandyti ir įgyvendinti“, – tvirtina R. Baikštys, prisimindamas, kad buvo ne vieneri metai, kuomet įmonė vykdė ir kitų veiklų. Ir tai pasiteisino: įgyvendinę kelis stambius aplinkosauginius projektus, įgijo vertingos patirties, sulaukė teigiamų įvertinimų.

Sėkmingai buvo įgyvendinti tokie projektai, kaip Marijampolės regioninio sąvartyno įrengimas ar Kauno miesto nuotekų valymo įrengimų išplėtimas, įdiegiant biologinio valymo grandį. Kauno projektas 2008 m. įmonei pelnė „Lietuvos metų gaminio“ aukso medalį, o Marijampolės – sidabro medalį. 

Nauja veikla suteikė papildomų svertų konkursuose

Marijampolės regioninio sąvartyno įrengimas ir Kauno miesto nuotekų valymo įrengimų išplėtimas – per 40 metų įmonės veiklos istoriją tapo ryškiausiais „Požeminių darbų“ projektais. 

„Mums tai buvo didelės darbų apimtys ir iššūkiai dėl naujos veiklos. Teko kaip reikiant susitelkti ir padaryti. Įmonei tai buvo savotiškas lūžis, nes atsivėrė didelės galimybės. Dalyvaudami konkursuose, mes jau turėjome rimtus svertus – „Požeminiai darbai“ yra pajėgūs įgyvendinti didelės apimties svarbius Lietuvai projektus“, – pasakoja vadovas.

ES finansinę paramą administruojanti Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) įvardijo „Požeminius darbus“ kaip vieną iš šešių geriausių 2013 m. rangovų. Įmonė tais metais užbaigė du ES lėšomis finansuojamus projektus – UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ šilumos tiekimo sistemos modernizavimą ir Kauno miesto integruoto tinklo Aukštųjų Šančių magistralės modernizavimą. LVPA ekspertai, vertindami geriausių rangovų šešetuką, tarp kurių buvo ir „Požeminiai drabai“, pažymėjo puikią darbų kokybę, aukštos klasės specialistus, profesionalius statybos vadovus, statybinę techniką ir įrenginius. 

Darbo kultūra lemia ir veiklos rezultatus

Įmonės įvertinimai, kaip sako R. Baikštys, – nuoseklaus ir atsakingo darbo rezultatai. Tokius pasiekimus, anot jo, lemia ir investicijos į pažangiausias technologijas, racionalius inžinerinius sprendimus, sistemingą darbuotojų kvalifikacijos tobulinimą bei saugias jų darbo sąlygas.

„Mes taikome naujausius darbo metodus, technologijas, neatsiliekame nuo Europos, pasaulio tendencijų. Vieni iš pirmųjų pradėjome naudoti bekanalius šilumos tiekimo vamzdžius, – pasakoja R. Baikštys. – Kasdieniame darbe naudojame ne tik sunkiąją techniką, bet ir daug mažosios mechanizacijos, kuri palengvina mūsų žmonių darbą.“

Žemės darbai ne tik sunkūs, bet ir pavojingi, o mechanizmai sudaro sąlygas dirbti saugiau ir naudoti mažiau fizinės jėgos. Darbo našumas, efektyvumas reiškia greitesnį ir pigiau atliekamą užsakymą – toks yra rinkos spaudimas. Todėl nuolat atnaujinami mechanizmai. Tačiau net ir moderniausia mašina nepadarys to, ką gali žmogus, tad be rankų darbo sudėtinga išsiversti. 

Konkurencinį pranašumą kuria žmonių patirtis, kompetencijos bei turima technika, kuri ne tik spartina darbus, didina našumą, bet ir palengvina žmonių darbą. Įmonė labai vertina savo specialistus. R. Baikštys yra įsitikinęs, kad darbuotojas turi jausti, jog juo rūpinamasi. Tai yra darbo kultūros dedamosios, kurios turi įtakos įmonės veiklai, kokybiškam projektų vykdymui, įmonės prestižui.

Per krizes jautėsi saugesni negu dalyvaudami rizikinguose viešuosiuose pirkimuose

Lietuvoje pradėjus vykdyti didžiuosius ES lėšomis finansuojamus infrastruktūros projektus, įmonė pasinaudojo atsivėrusiomis galimybėmis – pradėjo dirbti ir kaupti patirtį kaip generalinė rangovė. 

Įmonės užsakovai – valstybės ir savivaldybių įmonės, todėl „Požeminiai darbai“ yra priklausomi nuo ES paramos ir jos panaudojimo Lietuvoje. Mažėjant ES paramai, didėja ir įtampa dėl darbų. Tačiau, kaip sako įmonei jau 26-erius metus vadovaujantis R. Baikštys, „įmonė dirbo ir be ES pinigų“.

„Patyrėme krizes, dirbome be ES pinigų, bet uždirbome. Dabar situacija tokia – projektams vykdyti skiriamos didžiulės ES paramos lėšas, o uždirbame menkus pinigus, stebime stambesnių ir mažesnių įmonių bankrotus, restruktūrizavimą“, – stebisi rinkos paradoksais R. Baikštys, vis tik vildamasis, kad pastarieji rinką sukrėtę ir didelio visuomenės atgarsio sulaukę bankrotai privers valdžią keisti viešųjų pirkimų tvarką. 

Per 40 metų išbandyta krizių, negandų, rinkos įtampų, „Požeminių darbų“ komanda ieško efektyvių kelių optimizuoti veiklą ir prisitaikyti prie greitai besikeičiančios rinkos. Išmokusi nepelningų projektų pamokas, įmonė atsargiai ir atsakingai renkasi konkursus. Įgijusi įvairialypės patirties, įmonė dairosi nišų, net ir nesusijusių su statybos darbais, bet artimų veiklai, kuriai turi kompetencijų.
Dalius GEDVILAS,
Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas

Jau pats bendrovės pavadinimas „Požeminiai darbai“ liudija apie šios įmonės veiklos specifiką. Specializuota veikla padėjo įmonei 40 metų išsilaikyti ir sėkmingai dirbti Lietuvos rinkoje.
 
Specializuoti statybos darbai reikalauja specialiųjų statybos inžinerinių žinių ir specialios technikos, norint juos atlikti. Jau ilgus metus bendrovei vadovaujantis Raimondas Baikštys sugebėjo suburti puikią specialistų komandą, kuri yra įmonės sėkmės garantas. Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šalies verslininkams teko išgyventi ne vieną krizę, tačiau bendrovės vadovo vadybinė patirtis ir suburti kompetentingi darbuotojai padėjo atsilaikyti prieš užklupusias negandas.

Daugybė įmonės įgyvendintų projektų statybininkų bendruomenėje pelnė pagarbą visai „Požeminių darbų“ komandai, kuri yra vertinama kaip profesionalus partneris ir kviečiama bendradarbiauti sudėtingiausiuose projektuose. LSA gretose nėra daug bendrovių, turinčių tokią ilgą ir stiprią veiklos istoriją, todėl tai didelė šventė ir pačiai asociacijai. Mes džiaugiamės tokių įmonių veiklos sėkme, nes tai yra puikus pavyzdys jaunajai specialistų kartai. Nuoširdžiai sveikiname „Požeminių darbų“ komandą su veiklos sukaktimi.
 
POŽEMINIŲ DARBŲ nuotr.
Statybunaujienos.lt



Infrastruktūra

nuotrauka
2024-03-15 12:18
Panevėžio rajono visuomenės viešo intereso gynimo grupės atstovai šią savaitę susitiko su Panevėžio rajono meru Antanu Pociumi iškilusiems klausimams aptarti, po to, kai „Rail Baltica" Panevėžio geležinkelio linijos infrastruktūrinės plėtros SPAV, koncepcija 2023 metų rugpjūtį buvo pristatyta visuom...
nuotrauka
2024-03-15 09:00
Klimato kaita yra grėsmė, su kuria kovoti padeda tradicinės energijos šaltinių pakeitimas atsinaujinančių išteklių gamyba. Taip mano vis daugiau Lietuvos gyventojų, įskaitant ir Klaipėdos rajono Vėžaičių bei Endriejavo seniūnijų gyventojus. Šiose seniūnijose, 85 proc. gyventojų sutinka, kad pasaulyj...
nuotrauka
2024-03-14 15:22
Per praėjusius metus specializuota transporto priemone su lazerinio skenavimo įranga nuskaityta beveik 1,2 tūkst. sostinės gatvių kilometrų. Itin tikslūs skenavimo rezultatai jau antrus metus iš eilės leidžia įvertinti Vilniaus gatvių asfalto dangos būklę ir pagal tai sudaryti tvarkomų gatvių ruožų ...
nuotrauka
2024-03-13 14:06
Infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva" Vilniaus miesto savivaldybės užsakymu sutvarkys iš viso 22,4 km gatvių ruožų vakarinėje ir pietinėje miesto dalyse. Kartu bus tvarkomi ir daugiabučių kiemai, kurie priklauso savivaldybei. Vairuotojai raginami būti atidesni dėl atsivėrusių duobių ir supr...
nuotrauka
2024-03-12 14:32
Turto bankas užbaigė Kauno teritorinės muitinės ir Muitinės departamento pastato atnaujinimo projektą. Pastatas ne tik tapo šiuolaikiškesnis ir itin taupus, bet ir pats apsirūpins atsinaujinančia saulės energija. Negana to, čia esančių pastatų komplekso stogai ateityje tarnaus kaip nuotolinis saulės...
nuotrauka
2024-03-07 15:35
Šiandien magistralėje Vilnius-Utena pradėti atkarpos nuo Molėtų iki Utenos kapitalinio remonto darbai. Vienintelio šalyje iš cementbetonio plokščių sudaryto kelio atkarpos, siekiančios beveik 30 km, rekonstrukciją „Via Lietuva" (anksčiau – LAKD) planuoja baigti dar šiais metais.
nuotrauka
2024-03-07 10:27
244 MW įrengtosios galios saulės elektrinės statybos šalia Risti miestelio Estijoje bus pirmasis šio hibridinio parko etapas, kurį „Sunly“ įgyvendins kartu su „Metsagrupp“. Parko statybos darbai turėtų prasidėti jau ateinantį ketvirtį, o veikti jis turėtų pradėti 2026 metų pradžioje. Parko statybos ...
nuotrauka
2024-03-06 09:01
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" tęsia pirmojo Baltijos šalyse jūrinio vėjo elektrinių parko vystymą ir Baltijos jūroje atlieka projektui reikalingus vėjo ir hidrometeorologinius matavimus. Tam tikslui į būsimo parko teritoriją atplukdyta ir pritvirtinta plūduriuojanti...
nuotrauka
2024-03-05 10:09
Šiemet toliau tęsiami darbai vykdant trijų vienų svarbiausių ir intensyviausių Alytaus miesto gatvių – Ulonų, Pulko ir Santaikos – rekonstravimo ir kapitalinio remonto projektą. Bus tvarkoma Ulonų gatvė, o darbams čia, kaip valstybei svarbiam vietinės reikšmės kelių projektui, skirta 1,48 mln. eurų ...
nuotrauka
2024-03-05 09:33
Per artimiausius kelerius metus nusidrieks nauja jungtis iš Nemuno salos link Aleksoto bei Žemosios Fredos. Šią savaitę Kauno miesto savivaldybė pasirašė rangos darbų sutartį su bendrove „Kauno tiltai" dėl 258 metrų ilgio pėsčiųjų ir dviratininkų tilto, pretenduojančio tapti nauju traukos centru, st...
nuotrauka
2024-03-04 10:28
Vilniaus miesto savivaldybė pasirašė rangos darbų sutartį su įmone AB „Eurovia Lietuva" dėl 6 kilometrų Nemenčinės plento nuo Kairėnų g. iki pat miesto ribos rekonstrukcijos. Gatvė bus išplatinta nuo dviejų iki keturių juostų. Tvarkymo darbai prasidės kovo viduryje, juos užbaigti planuojama 2026 pir...
nuotrauka
2024-03-04 10:06
Nors stojančiųjų į kelių ar geležinkelių inžineriją skaičiai mažėja, galimybių ir įspūdingų projektų šioje srityje netrūksta. „Tyrens Lietuva" specialistai papasakojo, kuo juos žavi ši sritis ir kokie projektai paliko didžiausią įspūdį.
nuotrauka
2024-02-28 15:51
Prieš dvejus metus Vilniuje buvo pradėtas kurti virtualus miesto judumo žemėlapis, kuris padės dar tiksliau stebėti miesto pulsą ir atlikus duomenų analizes, spręsti miesto infrastruktūros problemas. Visomis sistemos galimybėmis Vilniaus miesto planuotojai ir viešojo transporto administratoriai prad...
nuotrauka
2024-02-28 12:31
Didžiausia Lietuvoje pramonės atliekų tvarkymo bendrovė „Žalvaris“, priklausanti žiedinės ekonomikos įmonių grupei „GreenGroup“, paskelbė pasirašiusi medžio granulių gamintojos UAB „Granulita“ įsigijimo sutartį. Sulaukus Konkurencijos tarybos leidimo, sandorį ketinama užbaigti šių metų antrojo ketvi...
nuotrauka
2024-02-28 09:55
AB Vidaus vandens kelių direkcija (VVKD) numato įsigyti elektrinį laivą-stūmiką, kuris būtų vienas iš numatomų įsigyti šešių elektrinių laivų-stūmikų, įgyvendinant 75 mln. Eur vertės projektą. Turint elektrinį laivyną būtų sukurta nulinės emisijos vidaus vandenų transporto grandinė tarp Kauno ir Kla...
nuotrauka
2024-02-23 10:13
„Paraiškos užpildymo greitis bus esminis faktorius teikiant prašymą paramai saulės elektrinės įrengimui gauti. Pavyks sparčiausiems“, – sako Vaidas Brazinskas, vienos bendrovės atstovas.
nuotrauka
2024-02-21 15:07
Antradienį, vasario 27 d., gyventojai sulauks naujo paramos kvietimo nuosavoms saulės elektrinėms iki 10 kW savo gyvenamajame būste įsirengti ir tapti gaminančiais vartotojais. Šiam kvietimui Energetikos ministerija skyrė 12 mln. Eur.
nuotrauka
2024-02-20 10:26
Vilniaus miesto savivaldybė, įgyvendindama „LIFE GreenMe5" projektą, dalyje Salomėjos Neries gatvės išbandys įvairias priemones sumažinti transporto keliamą triukšmo ir oro taršą. Planuojama, kad pasiteisinusios priemonės vėliau bus pritaikomos ir kitose Vilniaus gatvėse.
nuotrauka
2024-02-20 09:56
Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) atnaujino 17 erdvinių duomenų rinkinių – M1:50 000 ir M1:250 00 georeferencinius erdvinių duomenų rinkinius, geografinių vietovardžių duomenų rinkinius. Erdvinių duomenų rinkinys – susistemintų ir metodiškai sutvarkytų erdvinių duomenų, kurie apibūdina konkrečią vietą...
nuotrauka
2024-02-19 10:28
Lietuvos automobilių kelių direkcija tęsia blogiausios būklės šalies kelių atnaujinimą. Įmonė skelbia pasirašiusi sutartį dėl beveik 10 km ilgio automobilių kelio Smiltynė-Nida remonto darbų atlikimo. Planuojama, kad kelio atnaujinimo darbai viename unikaliausių šalies regionų prasidės jau šį pavasa...

Statybunaujienos.lt » Infrastruktūra