2024 balandžio 19 d. penktadienis, 19:48
Reklama  |  facebook

Kaip pasirinkti šilumos izoliaciją tinkuojamoms sienoms?

Dr. Audronė ENDRIUKAITYTĖ      2021-08-12 10:50
Tinkuojamos sienos – vienas populiariausių sienų šiltinimo sprendimų tiek gyvenamųjų bei viešosios paskirties pastatų statyboje, tiek ir renovacijoje. Šilumos izoliacija yra ypatingai svarbi tokios sienos dalis, nes būtent ji padeda taupyti šildymo sąnaudas. Nedegi, ilgaamžė, laidi vandens garams, stabilių matmenų bei laiko patikrinta efektyvi šilumos izoliacija iš akmens vatos yra puikus pasirinkimas sienų šiltinimui.
nuotrauka
PAROC iliustr.


Minimos įmonės
Paroc, UAB

Kuo svarbi šilumos izoliacija?

Apšiltintos sienos su tinko apdaila mokslinėje literatūroje yra vadinamos „išorinėmis tinkuojamomis sudėtinėmis termoizoliacinėmis sistemomis“. Išorinė tinkuojama sudėtinė termoizoliacinė sistema yra įrengiama statybos aikštelėje. Tai mūrinių, mūrinių tinkuotų, betoninių, betoninių tinkuotų vertikalių, horizontalių ar pasvirusių atitvarų šiltinimo sistema, kurios apdaila yra tinkas. Šią sistemą sudaro: sistemos klijai ir/arba mechaninio tvirtinimo elementai, sistemos termoizoliacinės medžiagos, armuotasis sluoksnis, armavimo tinklelis ir sistemos išorinis apdailos sluoksnis.

Nors termoizoliacija yra sudedamoji visos sienų šiltinimo sistemos dalis, jai tenka ypatingas vaidmuo: ji yra nematoma užbaigtoje konstrukcijoje, tačiau jos teikiama nauda jaučiama visą pastato gyvavimo laikotarpį. Todėl tinkamas šilumos izoliacijos pasirinkimas yra investicija ne tik į pastato energinį naudingumą, bet ir į gaisrinę pastato saugą, efektyvų garso izoliavimą ir komfortišką gyvenamąją aplinką patalpose.

Individualių namų statytojai labai dažnai renkasi apšiltintas mūro sienas su tinko apdaila, o jų pasirinkimą lemia suvokimas, kad mūro siena – tai saugu, patikima ir ilgaamžiška. Šiandien mūro siena skiriasi nuo tokios pastato sienos, kuri buvo pastatyta prieš kelis šimtus metų. Didėjant šildymo sąnaudoms, CO2 emisijai, mūro sienos konstrukcija per paskutinius kelis dešimtmečius ženkliai pasikeitė. Pradėtos naudoti mūro sienos su oro tarpu, vėliau tas oro tarpas buvo užpildomas šilumos izoliacija, dar vėliau atsirado tinkuojamos ir vėdinamos sienų sistemos. Tokią sieną sudaro gerokai daugiau medžiagų: mūras (plytų ar blokelių), šilumos izoliacija, tvirtinimo elementai ir sienos apdaila. Todėl, jei rinkdamiesi mūrą tikimės, kad siena bus nedegi ir ilgaamžė, labai svarbu teisingai pasirinkti visus sistemos elementus.

Renkantis tinkuojamą sienų šiltinimo sistemą, reikia rinktis tokią, kuri yra ženklinama CE ženklu. Tai reiškia kad sistema yra sertifikuota, o visi ją sudarantys elementai puikiai dera tarpusavyje. CE ženklu ženklinamą tinkuojamų fasadų sistemą sudaro visa eilė tarpusavyje derančių produktų: klijų ir mechaninio tvirtinimo elementų termoizoliacinei medžiagai prie sienos pritvirtinti, termoizoliacinės medžiagos, armuojamojo mišinio, armavimo tinklelio, dekoratyvinio tinko ir (arba) dažų.

Svarbiausios tinkuojamų sienų šilumos izoliacijos iš akmens vatos savybės

Projektuojant naujo arba modernizuojamo pastato šiltinimą siekiama, kad objektas atitiktų bent jau normomis numatomus energinio naudingumo klasės reikalavimus. Teisingai apšiltintus statinius reikia mažiau šildyti, todėl ne tik sumažinamos išlaidos patalpų šildymui, bet ir sunaudojama mažiau neatsinaujinančiosios iškastinės energijos. Taip taupomi planetos energijos resursai, aplinka mažiau teršiama anglies junginiais, prisidedama prie klimato kaitos mažinimo. PAROC akmens vatos gaminiai pasižymi puikiomis šilumą izoliuojančiomis savybėmis. Naujosios plokštės PAROC Linio Pro šilumos laidumas yra ypatingai žemas 0,034 W/mK.

PAROCMūro sienos, sumūrytos iš keramikos, silikato, akyto betono, keramzitbetonio blokelių ar plytų, renovuojamų daugiabučių sienos iš surenkamų gelžbetoninių blokų yra nedegios. Todėl norėdami, kad siena liktų nedegi ir įrengus apšiltinimo sluoksnį, – šilumos izoliacijai reikia rinktis nedegią PAROC akmens vatą, kuri gaminama iš gamtoje randamų vulkaninės kilmės uolienų. Tinkuojamoms sienoms skirtos PAROC plokštės yra priskiriamos saugiausiai A1 degumo klasei, todėl jas saugu montuoti ir sandėliuoti statybos objekte. Tinkuojamų fasadų sistemos su mineraliniu ar silikoniniu tinku ir PAROC akmens vatos šilumos izoliacija atitinka A1 arba A2 s1 d0 degumo klases.

Be to, akmens vata yra laidi vandens garams ir ši savybė yra ypatingai reikšminga tinkuojamų sienų atveju. Laidumas vandens garams reiškia, kad pastatų statybos ar eksploatavimo metu į akmens vatą patekusi drėgmė migruoja į išorę ir pasišalina pro sienos tinko apdailą. Žmonės tai vadina „kvėpuojančiomis sienomis“. Tai labai svarbu užtikrinant pastato konstrukcijų ilgaamžiškumą ir geresnį patalpų mikroklimatą.

Dar viena išskirtinė akmens vatos gaminių savybė – tai stabilūs matmenys. Pastato sienos vasaros metu nuo saulės įkaista iki 70 °C ir net dar daugiau. Jei šilumos izoliacija deformuojasi dėl temperatūros pokyčių – tai tinko apdailos sluoksnis patiria papildomus įtempimus ir laikui bėgant jame gali atsirasti įtrūkimai ar net plyšiai, į kuriuos gali patekti vanduo. Per keletą tokių atšalimo-atšilimo ciklų tinko sluoksnis suaižės, o per atsiradusius plyšius tarp šilumos izoliacijos plokščių padidės šilumos nuostoliai, nukentės ilgaamžiškumas. Pastatą apšiltinus PAROC Linio plokštėmis dėl temperatūros svyravimų pastato eksploatavimo metu neatsiras plyšių tarp šilumos izoliacijos plokščių, o pagrindinės šilumos izoliacijos savybės – šilumos laidumas ir degumas – laikui bėgant taip pat nesikeičia (tai nurodoma ir LST EN 13162). Būtent dėl stabilių akmens vatos matmenų tinkuojamą fasadą galima dažyti ir tamsiomis spalvomis.

Kita vertus, PAROC akmens vata neįgeria vandens, ji greitai išdžiūsta, yra atspari kapiliarinei drėgmei, atvira difuzijai, leidžia gretimoms konstrukcijoms džiūti abiem kryptimis, ir nepelija. Suomijos techninių tyrimų centre VTT atliktas išsamus šilumos izoliacinių medžiagų tyrimas parodė, kad PAROC akmens vata išlieka sausa net ir labai drėgnoje aplinkoje – esant net 98 % aplinkos oro drėgniui.

Tinkuojamų sienų šiltinimo gaminiai ir sprendimai

Tinkuojamoms sienoms skirtų PAROC termoizoliacijos gaminių grupę sudaro keturi pagrindiniai gaminiai: vertikaliai orientuoto plaušo plokštė A, A+ ir A++ klasių pastatams PAROC Linio 80, standartinė plokštė renovuojamiems ir naujai statomiems pastatams PAROC Linio 10, angokraščių šilumos izoliacija PAROC Linio 15 ir naujoji, ypač efektyvi, renovuojamiems bei naujai statomiems pastatams skirta plokštė PAROC Linio Pro.

Plokščių naudojimas ir techniniai duomenys
Paroc plokštės
  • PAROC Linio Pro - nauja ypač efektyvi plokštė, kurios šilumos laidumo koeficientas 0,034 W/mK. Skirta renovuojamiems daugiabučiams ir kitiems pastatams, bei naujai statomiems pastatams.
  • PAROC Linio 10 - standartinė plokštė renovuojamiems ir naujai statomiems pastatams.
  • PAROC Linio 15 - angokraščių šilumos izoliacija. Plačiausiai naudojama renovuojamiems pastatams, bet tinka ir naujai statomiems.
  • PAROC Linio 80 - puiki vertikaliai orientuoto plaušo plokštė A, A+ ir A++ klasių pastatams.

Pastatų šiltinimas vertikaliai orientuoto plaušo plokštėmis PAROC Linio 80

Šilumos izoliaciją iš vertikaliai orientuoto plaušo plokščių („lamelių“) rekomenduojama naudoti naujiems įvairaus aukštingumo A, A+ bei A++ energinio naudingumo klasių pastatams.

Šilumos izoliacija iš vertikaliai orientuotų plokščių yra klijuojama pilna plokštuma prie sienos. CE ženklu ženklinamoms sistemose su vertikaliai orientuoto plaušo akmens vatos izoliacija, nereikia tvirtinimo elementų. Klijuojamos sistemos atplėšimo stipris su PAROC Linio 80 gali būti, net iki 5 kartų didesnis už maksimalią projektinę vėjo apkrovą Lietuvoje.

Vertikaliai orientuoto plaušo plokštės puikiai tinka, kai norima apdailai panaudoti ne tinką, o keramikos plytelių apdailą. Tuomet per armavimo sluoksnį ir tinklelį yra reikalingas mechaninis tvirtinimas.

paroc plokštės

Pastatų šiltinimas plokštėmis PAROC Linio Pro ir PAROC Linio 10
 
Sienų šiltinimas naudojant plokštes ‒ tai įprastas šiltinimo sprendimas.
 
Šilumos izoliacija iš plokščių prie šiltinamo paviršiaus yra klijuojama ir tvirtinama mechaniškai. Klijai yra tepami visu plokštės perimetru bei taškais vidinėje plokštės dalyje arba klijuojama pilna plokštuma.

Renovuojamų pastatų sienoms geriausiai tinka naudoti PAROC Linio Pro ir PAROC Linio 10 šilumą izoliuojančios plokštės. Renovuojamų pastatų sienų paviršiai yra nelygūs, todėl mažesnius nelygumus bus galima išlyginti klijų sluoksniu. Prieš pradedant šiltinti renovuojamų pastatų sienas, pirmiausia būtina patikrinti ir įvertinti sienų konstrukcijų būklę, bei sienų paviršių. Pagal tai yra parenkami tvirtinimo elementai. Šilumos izoliacijos plokštės PAROC Linio Pro ar PAROC Linio 10 yra klijuojamos ir mechaniškai tvirtinamos prie šiltinamos sienos. Langų, durų ir kitų angų kraštams apšiltinti rekomenduojame naudoti PAROC Linio 15.

Tinkuojamų sienų šilumos izoliacijos montavimas

Tvirtai ir glaudžiai pritvirtinkite plokštes prie pagrindo, stengdamiesi nepalikti oro tarpų, kanalų tarp sienos ir izoliacijos. Perstumkite plokštes taip, kad nesusidarytų keturių kampų sandūra.

PAROC akmens vatos plokštės tvirtinamos klijais ir plastikinėmis tvirtinimo detalėmis. Tvirtinimo metodas ir tvirtinimo detalių kiekis priklauso nuo sienos tipo, vėjo apkrovų ir pastato aukščio. Labai svarbu laikytis sistemos gamintojo nurodymų – kiekvienas sistemos gamintojas turi savo pačių tvirtinimo detales ir klijus, specialiai sukurtus ir patikrintus naudoti pagal tam tikrą paskirtį.

Izoliacijos paviršius turi būti be dulkių ir švarus, kad izoliacija ir tinkuojami sluoksniai tinkamai suliptų.

Akmens vata praleidžia vandens garus ir saugo nuo drėgmės. Jei produkto paviršius sudrėksta sumontavus jį konstrukcijoje, jis paprastai greitai išdžiūva, nepadarydamas ilgalaikės žalos šiluminėms gaminio savybėms.  

Akmens vatos privalumai tinkuojamų sienų sistemose 
  • Taupo pinigus ir tausoja energiją. PAROC akmens vatos gaminiai ir šiltinimo sprendimai padės ne tik sumažinti išlaidas pastato šildymui, bet ir prisidės prie didesnio komforto namuose.
  • Tvari. Akmens vatos izoliaciją sukūrė pati gamta, o žmonės šią technologiją sėkmingai pritaikė pastatų šiltinimui. PAROC yra užsibrėžusi visą eilę veiksmų kaip prisidėti prie tolesnio tvarumo didinimo.
  • Leidžia sienoms „kvėpuoti“. Tinkuojamų fasadų plokštės pasižymi puikiomis vandens garų laidumo savybėmis. Tai reiškia, kad drėgmė lengvai prasiskverbia pro akmens vatos sluoksnį ir pasišalina iš konstrukcijos.
  • Ilgaamžė. Nesideformuoja veikiant temperatūriniams pokyčiams ir nepraranda izoliacinių savybių. Išlaiko savo savybes ir matmenis visą pastato gyvavimo laikotarpį, nepaisant sezoninių temperatūros bei drėgmės pokyčių.
  • Nedegi. Visos tinkuojamų fasadų plokštės yra nedegios ir atitinka aukščiausią A1 europinės statybinių medžiagų degumo klasę.
  • Atspari drėgmei. Paroc tinkuojamų fasadų plokštės išlieka sausos net ir labai drėgnoje aplinkoje. Jos neįgeria vandens, atsparios kapiliarinei drėgmei.
Statybunaujienos.lt



SPRENDIMAI

nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-15 10:06
Apgyvendinti skirtingo amžiaus vaikus viename kambaryje daugeliui tėvų skamba kaip rimtas iššūkis. Ypač, kai vaikų amžius ir poreikiai yra skirtingi, o vietos reikia ne tik namų darbams ruošti, bet ir žaidimams. Kaip padaryti, kad kambaryje vyrautų tvarka, o vietos pakaktų visiems, pademonstravo int...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-04 11:44
Skirdami daugiau dėmesio tvarumui, gyventojai vis dažniau ieško būdų, kaip savo namuose sumažinti anglies dvideginio pėdsaką ir padidinti energijos vartojimo efektyvumą. Galvojant apie tai, šiltinami pastatai ir jų stogai, keičiami fasadų langai, tačiau dažnai neįvertinama, kokie svarbūs stogo langa...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-03-30 08:30
Kai atsirado šviesa, žmonės būrėsi aplink ją. Prisijaukinęs šviesą, 21-ojo amžiaus žmogus nori, kad ji sektų paskui jį ir keistųsi pagal jo poreikius. „LEMONA electronics“ siūlo išmanius apšvietimo sprendimus, kurie atliepia modernios visuomenės poreikį – būste, spintoje, net virtuvinės spintelės st...
nuotrauka
2024-03-26 15:16
Ar kada nors pagalvojote, kad įmanoma padidinti saugumą, palengvinti savo buitį ir dar sumažinti sąskaitas už elektrą? Aktyviai tobulinamos išmaniosios sistemos ne tik padeda siekti šių tikslų, bet ir nereikalauja daug investicijų, o jų nauda pajuntama gana greitai.
nuotrauka
2024-03-22 12:06
Netinkami pastatų projektavimo sprendimai vėliau gali lemti ne tik dar didesnes išlaidas, bet ir sveikatos problemas. Dėl prastai suprojektuotų vėdinimo sistemų gyventojai gali susidurti su pelėsiu, kurio išnaikinimas neretai tampa neįmanomas.
nuotrauka
2024-03-15 15:55
Dabartinėje nekilnojamojo turto rinkoje itin didelis mažesnių būstų pasirinkimas. Jų kainos labiau prieinamos, tad perkant galima gerokai sutaupyti, o pasitelkus keletą gudrybių įrengti taip, kad atrodytų kur kas erdvesni. Pasak ekspertų, žinant vos kelias taisykles, keliolikos kvadratinių metrų lo...
nuotrauka
2024-02-29 07:45
Būstuose populiarėja plačios ir aukštos stumdomos sistemos į terasą, balkoną ar kiemą. Tačiau kartu kyla problema – kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir valdyti šviesos srautą. Amerikiečių gamintojas CENTOR pasiūlė modernų sprendimą: stilingus ištraukiamus tinklelius ir susukamas vertikalias žaliuzes. Š...
nuotrauka
2024-02-23 07:15
Parduodamo arba nuomojamo objekto kainą lemia plotas. Tad užsakovai suinteresuoti turėti kuo daugiau ploto, bet neprarasti kokybiškos apdailos. Tradiciškai laikoma, kad kuo storesnis atitvarų ar perdangų apdailos sluoksnis, tuo geriau izoliuojamas garsas. Bet taip mažėja plotas, patalpų aukštis. Vok...
nuotrauka
2024-02-14 14:36
Būsto statyboms ar renovacijai naudojamos šilumą atspindinčios medžiagos ir pastato apdaila gali turėti įtakos ryšio kokybei namuose. Aukštos energetinės klasės A++ pastatai pasižymi ekonomiškumu, tačiau juose gyvenantys ir dirbantys žmonės gali susidurti su ryšio sutrikimais. Ekspertas ramina – pas...
nuotrauka
2024-02-09 07:55
Rinkoje nuolat trūksta naujų kokybiškesnių izoliacinių gaminių. Poliuretano putos – tai medžiaga, turinti geriausias izoliacines savybes. Techniniu požiūriu tai reiškia, kad šie gaminiai turi mažiausią šilumos laidumą. Poliuretanas gali būti jau pagamintos plokštės arba aukšto ir žemo slėgio purškia...
nuotrauka
2024-02-08 08:04
Rinkoje vertinami sprendimai, kurie sudaro sąlygas statyti greitai, optimaliomis sąnaudomis bei gauti kokybišką rezultatą. Todėl itin populiarūs lego principu surenkami namai. Vieną tokių galimybių siūlo „ShellBau“ – karkasiniai namai iš patobulintų struktūrinių izoliacinių skydų (SIP).
nuotrauka
2024-02-07 12:57
Lietuvos gyventojai savo būstą nuo nepageidaujamų įsibrovėlių stengiasi apsaugoti įvairiais būdais. Tradiciškai vis dar yra populiarios šarvuotos durys, akylūs kaimynai ar garsiai lojantis šuo. Tačiau technologijų amžiuje yra ir gerokai efektyvesnių namų apsaugos būdų. Apsaugos sistemos gali būti e...
nuotrauka
2024-02-05 07:41
Kaip patikimai užsandarinti konstrukcines ir išsiplečiančias siūles fasaduose, stoguose ar pėsčiųjų takuose? Sprendimas – naujos kartos hermetikas „Fome Flex ROOF & FAÇADE“, padedantis suformuoti ypatingai elastingą ir patvarią siūlę.
nuotrauka
2024-02-02 14:10
Energetikos rinkoje vis dažniau kalbama apie ketvirtąją pramonės revoliuciją, kitaip dar vadinamą Pramone 4.0, ir pramonės šakų skaitmeninimą. Tačiau šiame kontekste pamirštami individualūs vartotojai, kurie daro vis didesnę įtaką energetikos transformacijai, elektros tinklams ir rinkos dalyviams. A...
nuotrauka
2024-02-01 10:16
Nuo š. m. sausio 1 d. pradėjus veikti Nuotekų tvarkymo informacinei sistemai (NTIS) jokių naujų reikalavimų šiems įrenginiams nėra. Neturintys galimybės prisijungti prie centrinės nuotekų sistemos gyventojai vis dar gali rinktis vieną iš trijų įrenginių tipų: rezervuaro tipo individualių nuotekų kau...
nuotrauka
2024-01-25 11:09
Akumuliatoriniai darbo įrankiai populiarūs, nes jie ne tik patogūs naudoti, be ir puikiai pritaikomi tiek profesionalams, tiek mėgėjams. Šios rūšies įrankio veikimas tiesiogiai priklauso nuo akumuliatoriaus galingumo, jo dydžio ir talpos. Jei nesinori darbo nutraukti todėl, kad išseko baterija, nau...
nuotrauka
2024-01-03 09:39
Nors gyventojams žadėta, kad šiemet šildymo išlaidos bus mažesnės nei praėjusiais metais, sulauktos pirmosios sąskaitos signalizuoja atvirkščiai – mokėti kai kuriems teks netgi daugiau. Vienas iš būdų efektyviai mažinti energijos suvartojimą ir taupyti nepriklausomai nuo valdžios sprendimų, bute ar ...

Statybunaujienos.lt » SPRENDIMAI