2024 kovo 29 d. penktadienis, 4:24
Reklama  |  facebook

Taupys išteklius ir tausos gamtą: KTU kuriama atsinaujinančių energijos šaltinių sistema

2019-02-20 09:55
Siekiant švelninti klimato kaitos poveikį ir kiek įmanoma sumažinti žalą aplinkai, sprendimų ieškoma įvairiose srityse. Pastatų energetinis efektyvumas – viena jų. Kauno technologijos universitetas (KTU) ėmėsi iniciatyvos ir drauge su UAB „Via Solis“ diegia atsinaujinančių energijos šaltinių sistemą, kuri padės ne tik tvariai naudoti energiją, bet tarnaus ir edukaciniams tikslams.
nuotrauka
KTU ir Viasolio atsijauninančių energijos šaltinių projektas. KTU iliustr.


Minimos įmonės
Kauno technologijos universitetas (KTU),
KTU Elektros ir elektronikos fakultetas,
Via Solis, UAB
Praėjusiais metais ant KTU Elektros ir elektronikos fakulteto (EEF) stogo užkeldintos pirmosios net 5,5 tūkst. kvadratinių metrų plotą užimančios saulės energijos baterijos. Iki šiol 15 tūkst. kvadratinių metrų ploto KTU pastato patalpos buvo šildomas iš miesto centralizuotos sistemos tiekiama energija ir vien jų šildymo išlaidos per metus sudarydavo apie 80 tūkst. eurų (2014 m. sunaudota 951 MWh šilumos energijos). Dar virš 50 tūkst. eurų būdavo išleidžiama elektros energijai, gaunamai elektros skirstomaisiais tinklais (2014 m. sunaudota 402 MWh). Tokia situacija keičiama iš esmės.

Naudos ir saulės, ir geoterminę energiją

Elektros ir elektronikos bei Statybos ir architektūros (SAF) fakultetų mokslininkai, drauge su konkursą laimėjusia tarptautine įmone „Via Solis“, gaminančia vienus pažangiausių fotovoltinius saulės modulius, energetines išlaidas mažinančius stiklus „Smart glass“, kuriančia atsinaujinančios energijos sprendimus, baigia įgyvendinti projektą, kurio rezultatas – fakultetų gaminamai energijai bus panaudoti saulės ir geoterminės energijos šaltiniai.

Nuotraukoje – KTU EEF
profesorius Saulius Gudžius

„Suprasdama, kad klimato kaitos problema aštrėja ir gali būti išspręsta tik bendromis visų pastangomis ir tvariomis iniciatyvoms, KTU bendruomenė nusprendė savo pavyzdžiu parodyti, kaip galima apsirūpinti energija panaudojant atsinaujinančius energijos šaltinius“, – pranešime cituojamas KTU EEF profesorius Saulius Gudžius.

Pagrindinis projekto tikslas – mažinti į aplinką išmetamo anglies dioksido (CO2) kiekį, su kuriuo klimato kaita ir yra labiausiai asocijuojama. 

„KTU sukuria CO2 per elektros energiją ir šiluminės energijos suvartojimą, tad projekto eigoje vyksta SAF šiluminio mazgo rekonstrukcija integruojant 180kW geoterminės energijos siurblį, įrengiant 500 m3 geoterminį požeminį rezervuarą, vasaros laikotarpiu sugeneruotai geoterminei energijai kaupti. Vykdoma KTU serverinės šaldymo sistemų integracija ir montuojama 380kW galios saules energijos elektrinė“, – pasakoja „Via Solis“ generalinis direktorius Rimvydas Karoblis.

Dvi problemos – vienas sprendimas

Pasak jo, kompleksiškai peržiūrėjus KTU energijos vartojimo šaltinius atkreiptas dėmesys į tai, jog didžiausias šio komplekso elektros vartotojas yra Skaičiavimo centras, kurio serverių šaldymo poreikiai ir sudaro didžiąją dalį elektros suvartojimo.

„Kita vertus, čia pat už sienos sprendėme kitą klausimą – kur dėti goeterminio siurblio generuojamą šaltį, kurį diegėme su tikslu pakeisti SAF šilumos šaltinį, – aiškina R. Karoblis, – tad natūraliai gimė idėja apjungti šių dviejų problemų sprendimus sukuriant bendrą geoterminio šildymo-šaldymo sistemą, kuri naudotų elektros energiją pagamintą iš saulės. Taip drauge su KTU modifikavome projekto idėją ir radome dar daugiau galimybių, kaip pasiekti geresnius rezultatus mažinant universiteto išskiriamą CO2 emisiją“.

Pasak S. Gudžiaus, projektas tampa ne tik gera iniciatyva apsirūpinti energija, panaudojant atsinaujinančios energijos šaltinius, bet ir naujų, inovatyvių technologinių sprendimų pavyzdžiu.

„Vykdant projektą nuspręsta integruoti šiuos skirtingus energijos šaltinius į pastatų energetines sistemas, taip pasiekiant aukštą energetinė efektyvumą ir išnaudojant visus šių šaltinių teikiamus privalumus“, – sako KTU profesorius. Jo teigimu, KTU bendruomenė vaidina svarbų vaidmenį projekte, padėdama kurti naujus technologinius sprendimus, kurie yra būtini sėkmingam projekto įgyvendinimui.

Atsinaujinančių energijos šaltinių sistemos suteiks galimybę ir studentams susipažinti su efektyviu energijos gamybos inžinerinių sistemų taikymu. Projekto pagrindu kuriamoje atsinaujinančių šaltinių ir mikrotinklų laboratorijoje, studentai galės atlikti bandymus, kartu tai bus ir bazė atlikti tyrimus baigiamiesiems projektams.

Išskirtinis projektas

Tuo tarpu R. Karoblis sako, kad verslui patirtis tokiame projekte labai naudinga ir įdomi dėl kelių priežasčių.

„Tai unikalus projektas – dar nesu girdėjęs apie tokį, kuriame geoterminės katilinės sugeneruotas šaltis būtų panaudotas serverių aušinimui, serverių generuota šiluma – pastatų šildymui kaupiant ją požeminėje talpykloje, integruojant elektros gamybą iš saulės energijos. Šis projektas – puikus plataus atsijauninančių šaltinių panaudojimo ir mokslo bei verslo bendruomenių bendro darbo pavyzdys“, – sako „Via Solis“ generalinis direktorius.

Planuojama, kad jau pavasarį dalis energijos KTU gaus iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Siekiama pagaminti iki 20 proc. pastatui reikalingos energijos bei 2/3 pastatui reikalingos šiluminės energijos apšildant daugiau kaip 14000 m2 ir per 20 metų laikotarpį sumažinant CO2 išmetamus daugiau nei 6 tūkst. tonų.

KTU nuotr. 

Statybunaujienos.lt



Infrastruktūra

nuotrauka
2024-03-28 14:43
Šiauliuose po žiemos sezono startavo darbai tranzitinėse miesto gatvėse – kapitalinio remonto darbai prasidėjo intensyvioje Pramonės gatvėje, toliau rekonstruojama ir modernizuojama Aukštabalio gatvė. Abu šie valstybei svarbūs vietinės reikšmės kelių projektai iš dalies finansuojami Kelių priežiūro...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 13:32
2024 m. Vilniaus miesto savivaldybės planuose – net 120 kilometrų ištisiniu būdu išasfaltuotų gatvių, apie 40 km sutvarkytų šaligatvių ir 12,5 km įrengtų dviračių takų. Šiemet sostinės susisiekimo infrastruktūros tvarkymui bus skiriama 74 mln. Eur.
nuotrauka
2024-03-26 09:51
Lietuvoje žaliąją elektros energiją jau perka daugiau nei kas dešimtas Lietuvos gyventojas. Labiausiai tarp jų išsiskiria 26-25 m. gyventojai, bendrai jie sudaro daugiau nei trečdalį (35,5 proc.) perkančiųjų žalią elektros energiją.
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.
nuotrauka
2024-03-22 12:53
Iki šiol viešojoje Lietuvos geležinkelių infrastruktūroje buvo naudojamos tokios garsą atspindinčios ir jį sugeriančios sienelės, kurios negeneruoja papildomos pridėtinės vertės, tik nuolatines sąnaudas. Tačiau tai pakeis šalyje vykdomas analogų neturintis pilotinis projektas – jo kūrėjai pasiūlė in...
nuotrauka
2024-03-21 13:42
Viena didžiausių susisiekimo infrastruktūros įmonių Lietuvoje „Fegda grupė“ konsoliduotas įmonių grupės pajamas 2023 metais padidino daugiau nei du kartus – nuo 99 mln. EUR iki 218 mln. EUR, tuo tarpu grupės grynasis pelnas padidėjo nuo 3,5 mln. EUR 2022 m. iki 23 mln. EUR pernai. Sėkmingus rezultat...
nuotrauka
2024-03-20 11:54
„Via Lietuva" (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija) jau antrus metus iš eilės ypač didelį dėmesį skiria kelių būklės gerinimui ir kelio dangos remonto darbų projektams pagrindinėje šalies automagistralėje Vilnius-Kaunas-Klaipėda. Per šiuos metus planuojama sutvarkyti beveik 23 km šios š...
nuotrauka
2024-03-20 10:58
Iš Vilniaus centro viešuoju transportu pasiekiamas vienintelis miestas mieste monotoniško pramoninio miestelio rūbą siekia iškeisti tapti išskirtine vieta vaikščiojimo entuziastams. Grigiškių Vokės bendruomenės iniciatyva Vokės pakrantėje pradėtas rengti 1 kilometro gamtos stebėjimo takas.
nuotrauka
2024-03-20 08:40
Panevėžio miesto savivaldybė modernizuoja pagrindinių miesto gatvių apšvietimo tinklus – įdiegtos išmaniosios technologijos leis efektyviai eksploatuoti miesto gatvių apšvietimo sistemą. Tamsiuoju paros metu bus automatiškai reguliuojamas apšvietimo srautas, pritaikant pritemdymo sistemą ir taip sum...
nuotrauka
2024-03-19 12:11
Atsinaujinančios energetikos fondų valdymo įmonė „Modus Asset Management" ir Šiaulių bankas susitarė dėl 21 mln. eurų finansavimo vėjo jėgainėms Lietuvoje. Lėšos skirtos finansuoti 16,5 MW galios vėjo jėgainių parką Jurbarko rajone.
nuotrauka
2024-03-15 12:18
Panevėžio rajono visuomenės viešo intereso gynimo grupės atstovai šią savaitę susitiko su Panevėžio rajono meru Antanu Pociumi iškilusiems klausimams aptarti, po to, kai „Rail Baltica" Panevėžio geležinkelio linijos infrastruktūrinės plėtros SPAV, koncepcija 2023 metų rugpjūtį buvo pristatyta visuom...
nuotrauka
2024-03-15 09:00
Klimato kaita yra grėsmė, su kuria kovoti padeda tradicinės energijos šaltinių pakeitimas atsinaujinančių išteklių gamyba. Taip mano vis daugiau Lietuvos gyventojų, įskaitant ir Klaipėdos rajono Vėžaičių bei Endriejavo seniūnijų gyventojus. Šiose seniūnijose, 85 proc. gyventojų sutinka, kad pasaulyj...
nuotrauka
2024-03-14 15:22
Per praėjusius metus specializuota transporto priemone su lazerinio skenavimo įranga nuskaityta beveik 1,2 tūkst. sostinės gatvių kilometrų. Itin tikslūs skenavimo rezultatai jau antrus metus iš eilės leidžia įvertinti Vilniaus gatvių asfalto dangos būklę ir pagal tai sudaryti tvarkomų gatvių ruožų ...
nuotrauka
2024-03-13 14:06
Infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva" Vilniaus miesto savivaldybės užsakymu sutvarkys iš viso 22,4 km gatvių ruožų vakarinėje ir pietinėje miesto dalyse. Kartu bus tvarkomi ir daugiabučių kiemai, kurie priklauso savivaldybei. Vairuotojai raginami būti atidesni dėl atsivėrusių duobių ir supr...
nuotrauka
2024-03-12 14:32
Turto bankas užbaigė Kauno teritorinės muitinės ir Muitinės departamento pastato atnaujinimo projektą. Pastatas ne tik tapo šiuolaikiškesnis ir itin taupus, bet ir pats apsirūpins atsinaujinančia saulės energija. Negana to, čia esančių pastatų komplekso stogai ateityje tarnaus kaip nuotolinis saulės...
nuotrauka
2024-03-07 15:35
Šiandien magistralėje Vilnius-Utena pradėti atkarpos nuo Molėtų iki Utenos kapitalinio remonto darbai. Vienintelio šalyje iš cementbetonio plokščių sudaryto kelio atkarpos, siekiančios beveik 30 km, rekonstrukciją „Via Lietuva" (anksčiau – LAKD) planuoja baigti dar šiais metais.

Statybunaujienos.lt » Infrastruktūra