2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 10:24
Reklama  |  facebook

„Eikos statybos“ direktorius Almantas Čebanauskas. Statyba tokia moderni, jog atrodo, kad gyvename mūsų sugalvotoje ateityje

2018-10-01 07:30
„Panašu, kad dirbame laikotarpiu, kai statybų sektoriaus modernėjimas pasiekė piką, – idėjos ir jų pritaikomumas generuojamas taip greitai, jog vieną dieną pradėjęs naudoti pažangiausią technologiją, kitą dieną sužinai, kad ji jau pasenusi – atsirado daug platesnį užduočių spektrą apimanti sistema“, – sako bendrovės „Eikos statyba“ direktorius Almantas Čebanauskas.
nuotrauka
Šiuo metu EIKOS STATYBA plečiasi dideliu tempu ir persikvalifikuoja iš rangovinės organizacijos į įmonę, teikiančią generalinio rangovo paslaugas. Bendrovės nuotr.


Minimos įmonės
Eikos statyba, UAB
Eika, UAB
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ
LSA 25-metis – modernios statybos triumfas

Statyba, pradedant nuo statybos aikštelės įrengimo iki pat objekto atidavimo užsakovui, tapo itin moderni. Dronas, integruoti lazeriniai prietaisai, fotoaparatai, kameros statybų aikštelėse tapo kasdienybe, todėl, bendrovės „Eikos statyba“ direktoriaus Almanto Čebanausko žodžiais, galima drąsiai teigti, jog „mes gyvename mūsų sugalvotoje ateityje“.

„Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) aktyviai plėtoja BIM ideologiją, rengia kelių pakopų mokymus, daro visa, kad statybų sektoriaus atstovai supažindinti su šia „ateities – šiandienos“ koncepcija. Mes visi, statybininkai, esame BIM dalis, todėl ne tik Asociacijos, bet ir kiekvieno mūsų tikslas – statyti greičiau, ekonomiškai naudingiau, „žaliau“, – sako A. Čebanauskas, kalbintas LSA 25-mečio renginio išvakarėse. – Iš savo jaunųjų kolegų išgirdau labai teisingą frazę, kad „kiekvienas asmuo, dirbantis statybvietėje ir turintis išmanųjį telefoną, to nė pats nežinodamas, tampa BIM dalimi“. Ir mūsų įmonių grupė – bendrovės „Eika“ ir „Eikos statyba“, – ir tikriausiai bene visos LSA įmonės naudoja ne tik telefoną, bet ir daugybę kitų pačių moderniausių prietaisų – todėl užtikrintai galiu teigti, jog sparčiai žengiame į priekį, informaciją apdoroti tampa vis paprasčiau, dirbame vis našiau, saugiau, švariau ir efektyviau.“

Išbandė technologines naujoves, kilstelėdami darbo kultūrą

Uždaroji akcinė bendrovė „Eikos statyba“ kaip savarankiška statybos įmonė veikia jau 16 metų. Per šį laikotarpį „Eikos statyba“ rinkoje užsitarnavo patikimo, kokybiškai dirbančio rangovo pozicijas. Jeigu LSA svorį rinkoje, valstybėje lemia ir rodo jos narių pajėgumas, tai „Eikos statyba“ šią kartelę padėjo kilsterėti labai ženkliai. 

Pastarieji pora metų įmonei yra sparčios plėtros metas keliomis prasmėmis. Pajamos 2017 m., palyginus su 2016 m., padidėjo daugiau kaip du kartus – iki 21 mln. eurų. 2018 m. įmonė planuoja pasiekti 30 mln. eurų apyvartą.

Pernai užbaigti objektai, kurie buvo projektuojami ir statomi pagal pasaulinio tvarumo sertifikato BREEAM reikalavimus, suprojektuoti ir statomi naudojant 3D technologiją – BIM naudojant kaip brėžinį statyboms. Tai bendrovei buvo tikras iššūkis, pareikalavęs ir naujų statybvietėje dirbančių žmonių kompetencijų. Taigi „Eikos statyba“ erdvinį pastato modelį naudoja ne tik architektūriniam ir techniniam projektui, bet ir statybai, jos valdymui bei organizavimui, tiekimui ir logistikai, o virtualus modelis naudojamas ir pastato eksploatacijai bei priežiūrai – iki pat jo nugriovimo. Įmonei nebėra naujovė ir pagal BREEAM statybvietės standartą įrengta statybos aikštelė, kai dirbama siekiant darnios statybvietės ir kaimynystės. Įmonėje įdiegta ir nauja dokumentų valdymo sistema. Visos šios naujovės, aukščiau kilstelėjo ir pačios įmonės darbo kultūrą.

„Eikos statyba“ žengia dar toliau.

Komandą augina naujomis specialybėmis ir darbuotojais iš Ukrainos

Šiuo metu įmonė plečiasi dideliu tempu ir persikvalifikuoja iš rangovinės organizacijos į įmonę, teikiančią generalinio rangovo paslaugas. Dar prieš metus įmonėje dirbo tik Lietuvos piliečiai ir užėmė populiariausias, įmonės specifiką atitinkančias pozicijas, t. y. betonuotojai, staliai, gelžbetoninių ir metalo konstrukcijų montuotojai, mūrininkai.

Dabar „Eikos statybos“ komanda auga ypatingai sparčiai: ją papildė geodezininkai, specialiųjų darbų vykdymo padalinys, nauji statybos projektų vadovai. Žengtas dar vienas svarbus žingsnis įmonės istorijoje – pradėti darbinti žmonės iš svečių šalių: „Eikos statyboje“ jau dirba betonuotojai, metalo konstrukcijų montuotojai iš Ukrainos. Šis žingsnis labai svarbu ne tik įmonės, bet ir šalies mastu. Atvykę specialistai bent iš dalies geba kompensuoti darbuotojų trūkumą, juntamą Lietuvoje.

Prisijungė prie „Statreg“ sistemos

Tiek įmonei, tiek ir darbuotojams svarbiausia – patenkinti poreikiai ir lūkesčiai, kurie lemia ir įmonės veiklos sėkmę.

Nuotraukoje – bendrovės „Eikos statyba“ direktorius Almantas Čebanauskas 

„Mūsų įmonėje saugomi ir vertinami ilgamečiai darbuotojai, bet mielai priimame ir naujų specialistų, tačiau rinkos konkurencija ir darbo jėgos trūkumas akivaizdžiai skatina labai didelę naujų darbuotojų rotaciją, – sako A. Čebanauskas. – Šių metų pradžioje Lietuvos statybininkų asociacija pasiūlė sprendimą, kuris ne tik gali išspręsti minėtą problemą, bet ir nustatyti darbuotojų kompetencijų lygį, padėti sužinoti žmogaus darbo istoriją. Tai yra „Statreg“ sistema, prie kurios nedvejodami prisijungėme ir jau birželį pirmieji nustatinėjome dalies įmonės darbuotojų kompetencijas ir jų lygį. Tai didelė nauda tiek darbuotojams, tiek įmonėms, kadangi visi vertinimo duomenys saugomi sistemoje ir priimant darbuotoją matomi darbdaviui, o darbuotojas turi jo kompetencijas patvirtinantį svarbiausią statybininko dokumentą – statybininko kortelę.“

Metų pradžioje pradėti projektai kelia nemenkų iššūkių

Metų pradžioje „Eikos statyba“ pradėjo moderniausios Europoje tuberkuliozės ligoninės statybą Vilniuje, Santariškių gatvėje. Ligoninės statybai vadovauja didelę patirtį turintis projektų vadovas Algimantas Dailydė ir nepakeičiamas įmonėje statybos vadovas Zenonas Baltaduonis. Ligoninė turi būti pastatyta vos daugiau negu per metus. Per šį statybos laikotarpį įmonė įsipareigojo sukurti daugiau kaip 7,5 tūkst. kv. m A klasės energinio naudingumo plotą, kuriame bus įrengta per 150 vietų ligoniams. Statybų metu bus nutiesta per 4,5 tūkst. m inžinerinių tinklų, formuojami keliai, automobilių stovėjimo aikštelės, išskirtinės terasos. Pastatas projektuotas BIM aplinkoje – tai reiškia lengviau suvokiamą informaciją tiek statybos procese, tiek, galimai, pastato gyvavimo cikle. 

eikos statyba

Metų pradžioje „Eikos statyba“ pradėjo moderniausios Europoje tuberkuliozės ligoninės statybą Vilniuje, Santariškių gatvėje

Naujausiu iššūkiu tapo taip pat Santariškių mikrorajone statoma daugiaaukštė automobilių saugojimo aikštelė. Šios aikštelės konstruktyvo įrengimas pareikalaus ypatingai aukštų kompetencijų, organizuotumo ir patirties. Iššūkiu tampa ypatingai trumpi projekto įgyvendinimo terminai – vos per penkis mėnesius bus išbetonuota virš 7 tūkst. kub. m monolitinių konstrukcijų, kuriose vėliau bus įrengta 1160 automobilių stovėjimo vietų. Sukaupta „Eikos statybos“ patirtis ir atsakingas darbas padės išspręsti automobilių parkavimo problemas Santariškių mikrorajono prieigose.

Dar vienas įstabus metų pradžios projektas, kuris ypatingai svarbus įmonei, yra UAB „Eika“ vystomo komplekso, kurį sudarys „Hilton“ viešbutis, administracinis pastatas ir gyvenamieji namai, statyba. Dainavos gatvėje vystomas projektas pasižymi ypatingai sudėtingomis sąlygomis statybai. Statybos darbai vykdomi pačioje Vilniaus širdyje, o tai reiškia sudėtingesnį negu įprastai patekimą į objektą, tai smarkiai apsunkina statybų procesą. Tokie iššūkiai skatina ieškoti netradicinių sprendinių.

Šis projektas reiškia ne tik naują pastatų kompleksą. Projekto metu bus rekonstruotas buvęs poliklinikos pastatas. Atliekant darbus, buvo išgriautos pastato vidinės konstrukcijos ir jų vietoje įrengtos naujos, tačiau fasadinė pastato dalis išlieka autentiška. Toks darbų metodas – ypatingai pavojingas, reikalauja didelio profesionalumo ir teorinių bei praktinių žinių, todėl šiuos darbus atlikti patikėta vienam iš stipriausių įmonės specialistų, projektų vadovui Artūrui Tuzikui.

„Pokyčiai mūsų įmonei labai svarbūs, nes dinamiškoje rinkoje negali likti pasyviu stebėtoju. Tačiau visi pokyčiai, kuriuos įgyvendino ir įgyvendina „Eikos statyba“, yra įmanomi tik turint kūrybišką, žingeidžią komandą, dalyvaujant Lietuvos statybininkų asociacijos, kuri žengia permainų kelių, veikloje“, – sako bendrovės „Eikos statyba“ direktorius A. Čebanauskas. 

Bendrovės „Eikos statyba“ nuotr. 

Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 09:32
Susisiekimo infrastruktūros UAB „Fegda grupė" priklausanti Pietų Lietuvos kelių infrastruktūros įmonė „Alkesta" turi naują vadovą – įmonės generalinio direktoriaus pareigas nuo pirmadienio eina Titas Lukšas.
nuotrauka
2024-03-21 14:52
Šiuo metu darbo rinka yra kaip niekada įkaitusi, o darbdaviai itin aktyviai ieško būdų tapti patrauklesniais esamiems ir potencialiems darbuotojams. Tam pasitelkiami įvairūs tyrimai bei įrankiai. Tačiau pasak kovo mėnesį į Lietuvos darbdavio tyrimų rinką žengusios bendrovės „WitMind“ direktorės Živi...
nuotrauka
2024-03-21 13:42
Viena didžiausių susisiekimo infrastruktūros įmonių Lietuvoje „Fegda grupė“ konsoliduotas įmonių grupės pajamas 2023 metais padidino daugiau nei du kartus – nuo 99 mln. EUR iki 218 mln. EUR, tuo tarpu grupės grynasis pelnas padidėjo nuo 3,5 mln. EUR 2022 m. iki 23 mln. EUR pernai. Sėkmingus rezultat...
nuotrauka
2024-03-19 12:11
Atsinaujinančios energetikos fondų valdymo įmonė „Modus Asset Management" ir Šiaulių bankas susitarė dėl 21 mln. eurų finansavimo vėjo jėgainėms Lietuvoje. Lėšos skirtos finansuoti 16,5 MW galios vėjo jėgainių parką Jurbarko rajone.
nuotrauka
2024-03-19 10:07
Naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo bendrovės „GVT LT“ vairą iš dvejus metus įmonei vadovavusio Spartako Petrovo perima UAB „Toksika“ komercijos direktorius Lukas Andronavičius. Jis bendrovei vadovaus laikinai, iki kol bus išrinktas nuolatinis vadovas.
nuotrauka
2024-03-18 13:54
Vilniuje, Sietyno gatvėje, duris atvėrė naujas policijos pastatas – bene moderniausias ir aukščiausius energinius standartus apjungiantis pastatas sostinėje. 6 aukštų pastate įrengta 560 modernių darbo vietų. Čia įsikurs įsikurs Vilniaus miesto policijos komisariatas, Kelių policijos skyrius bei Pol...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-03-14 13:54
Kauno oro uoste netrukus planuojama pradėti keleivių terminalo plėtros darbus. Po rekonstrukcijos, kurią planuojama pabaigti 2025-ųjų viduryje, išaugs ir terminalo erdvės, ir technologijų pažanga. Būtent dėl modernių IT ir kitų aviacijos technologinių sprendimų iš Kauno keliauti taps patogiau ir gre...
nuotrauka
2024-03-13 14:47
Nekilnojamojo turto (NT) bendrovė „Realco“ skelbia pradedanti nuomos procesą Vilniaus centriniame verslo rajone vystomam verslo centrui „Hero“. Įmonė ne tik sustiprino savo vidinę komandą, bet ir sudarė sutartį su NT konsultacijų bendrove „Newsec“, kuri užsiims aktyvia nuomininkų paieška. Sostinės A...
nuotrauka
2024-03-13 14:12
Žinomo fotografo ir verslininko Mariaus Jovaišos bendrovė tapo sostinėje plėtojamą verslo centrą „Yellowstone" netiesiogiai valdančios KŪB „Jasinskio 14" tikruoju nariu, pakeitusiu investicijų bendrovę „Equite". Pastarosios savininkas Vilius Kavaliauskas pasitraukė iš „Yellowstone" investuotojų sąra...
nuotrauka
2024-03-12 10:02
Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ pasirašė sutartį su Čekijos investicijų grupe „RSJ Investments“ ir drauge tęs gyvenamojo kvartalo „Naujasis Skansenas“ vystymą Vilniuje. Bendradarbiavimo sutartis su naujuoju investiciniu partneriu suteiks galimybę efektyviau vykdyti projekto ...
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2024-03-08 13:14
Metų pradžia nekilnojamojo turto (NT) rinkoje įprastai nebūna itin aktyvi. Šių metų pirmasis mėnuo pagal įregistruotų NT sandorių kiekį netgi buvo kukliausias per pastaruosius keletą metų, o vasarį rinkos pagyvėjimo taip pat nesulaukėm, skelbia įregistruotus NT sandorius analizuojantis Registrų cent...
nuotrauka
2024-03-07 13:16
Didžiausios šalyje vandentvarkos bendrovės „Vilniaus vandenys" ekspertai kartu su Lietuvos mokslininkais ketina plėtoti technologiją, kuri iš nuotekų gamintų elektrą. Mokslininkų komanda jau eksperimentuoja su kuro elementais, kurie pasitelkdami mieles gamina energiją iš biologinėse atliekose esanči...
nuotrauka
2024-03-06 14:40
Valstybės valdoma pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika" baigė konsolidavimą su kita valstybės valdoma įmone – naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo UAB „GVT LT".
nuotrauka
2024-03-05 16:21
Pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse iš gyventojų surenkamos mišrios komunalinės atliekos panaudojamos cemento pramonėje. Atliekos tampa alternatyviu kuru, kuris naudojamas cemento gamybai – taip mažinamas iškastinio kuro naudojimas, į atmosferą išsiskiriančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų i...
nuotrauka
2024-03-05 07:15
ESSVE stebi meistrų darbą ir ieško būdų, kaip padėti jiems būti efektyviais, demonstruoti aukštą darbo našumą. Ir tai ne tik kokybiški tvirtinimo ir sandarinimo produktai, bet ir darbo organizavimas, kuris primena „Lean“ metodą.
nuotrauka
2024-03-01 15:25
Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ į Venecijoje statomo viešbučio „Hampton by Hilton“ projektą įtraukė ir lietuviškų kompanijų. Viešbutyje jau montuojami šalies gamintojo „Aluvesto“ langai, o kambariuose bus naudojami Kaune pagaminti „Fitsout“ baldai ir interjero elementai.

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas