2024 balandžio 27 d. šeštadienis, 11:53
Reklama  |  facebook

EPD deklaracijas įmones rinktis skatina ne įstatymai, o reikli rinka ir atsakingas požiūris

2024-02-21 07:52
Lietuvos statybos sektorius, pakėlęs pastatų energinio efektyvumo lygį, vis daugiau dėmesio skiria, kad būtų sumažintas anglies dvideginio pėdsakas. Nors šalyje tai dar nėra reglamentuota, rinka nelaukia ir remiasi tarptautiniais standartais. Objektyviai palyginti skirtingų medžiagų ir gaminių poveikį aplinkai bei matyti įmonės veiklos augantį pokytį siekiant tvarumo, padeda poveikio aplinkai deklaracijos (EPD).
nuotrauka
Įmonės „Kauno šilas“ nuotr.


Minimos įmonės
Kauno šilas, UAB
Bureau Veritas Lit, UAB
INHUS Engineering, UAB
Kauno technologijos universitetas (KTU),
Daugėja Europos šalių, kuriose įstatymais reglamentuojamas CO2 kiekis, kurio negali viršyti statybinės medžiagos. Profesionalūs skandinavų ir kitų Europos šalių statybos projektų vystytojai vis dažniau gaminius renkasi ne pagal kainą, o pagal CO2 kiekį.

Sukurta tarptautinė sistema, kurioje talpinamos visų įmonių nepriklausomų ekspertų patvirtintos poveikio aplinkai deklaracijos. Pasak įmonės „Bureau Veritas Lit“ pramonės verslo plėtros vadovo Mindaugo Savickio, ši sistema tampa rinkodaros įrankiu įmonėms, gaminančioms ir eksportuojančioms savo produktus.

„Kuo įmonė tvaresnė, ekologiškesnė, tuo labiau geba pagaminti produktą, išmetant mažiau CO2, ir tuo konkurencingesnė ji tampa Europos rinkoje“, – įsitikinęs M. Savickis. Mūsų šalies įmonės nelaukia, kol poveikį aplinkai apskaičiuoti įpareigos įstatymai – jos pačios imasi veiksmų, siekdamos būti konkurencingos Europos kontekste. Tai svarbus žingsnis, norint statyti ne tik efektyvius, bet ir aplinkai neutralius pastatus.

Poveikis aplinkai apskaičiuojamas viso produkto gyvavimo ciklo metu


Lietuvoje statybos sektoriaus įmonių, turinčių nepriklausomų ekspertų patvirtintas EPD deklaracijas, dar labai nedaug. Viena jų – įmonė „Kauno šilas“, daugiau nei tris dešimtmečius gaminanti termoizoliacinę medžiagą – polistireninį putplastį. Šiais metais įmonei parengtoje deklaracijoje aprašomas populiariausių jos produktų poveikis aplinkai viso jų gyvavimo ciklo metu – nuo žaliavos atsiradimo iki gaminio atidavimo perdirbti – gaminiui atitarnavus konstrukcijoje.

Vykintas SliesoraitisNuotraukoje –
„Kauno šilas“ kokybės vadovas
Vykintas Sliesoraitis

Pasak „Kauno šilo“ kokybės vadovo Vykinto Sliesoraičio, tokios deklaracijos prireikia vis dažniau. Tokiu būdu apie poveikį siekiama ne tik kalbėti, nes jis labai tiksliai pamatuojamas, parodant tikrąją gaminio vertę. Specialistas atkreipia dėmesį, kad ši deklaracija yra verslo proceso dalis, sukurta atsižvelgiant ir į vis aukštesnius tvarumo standartus statybos sektoriuje ir į siekį vertinti viso pastato gyvavimo ciklą.

Įmonė siekia ne tik dalyvauti tarptautiniuose projektuose, jos tikslas – užtikrinti galimybę Lietuvos inžinieriams rinktis iš vietinių gamintojų, kurie turi EPD deklaracijas, užuot ieškojus jų kaimyninėse šalyse.

V. Sliesoraitis pabrėžia, kad polistireninis putplastis padeda taupyti išteklių – naudojant termoizoliacines medžiagas, sutaupoma apie 40 proc. pastato energijos. Be to, ši medžiaga yra 100 proc. perdirbama, taigi yra puikus žiedinės ekonomikos principų veikimo praktikoje pavyzdys.

„Kauno šilas“ renkasi tvaresnes žaliavas 

Deklaracija užfiksavo ir jau anksčiau įmonės padarytus žingsnius dėl poveikio aplinkai – atliekų surinkimą, panaudojimą, gamybą be atliekų, 100 proc. gaminio perdirbimą, žaliosios energijos panaudojimą Rietavo gamykloje, ant kurios stogo įrengta saulės elektrinė. Taip pat poveikio aplinkai apskaičiavimas leido įvertinti gaminius kitų medžiagų kontekste ir patobulinti kai kuriuos procesus ir darnumo sistemas.

Mindaugas Savickis BUREAU VERITAS

Nuotraukoje – 
„Bureau Veritas Lit“
pramonės verslo plėtros vadovas
Mindaugas Savickis

Įmonė jau seniai atsakingai renkasi tiekėjus, iš kurių perka žaliavas. Aplinkosaugos deklaracijos nevertina veiklos etiškumo, bet „Kauno šilui“ tai svarbu. Įmonė neperka žaliavų iš tironiškų režimų: rusijos ar irano, nors šių šalių produkcija dabar itin pigi.

V. Sliesoraitis pastebi, kad tokia politika įmonei veiklos nepalengvina – kartais tenka pirkti brangesnes žaliavas, kurios savo ruožtu lemia ir gaminio savikainą. Tačiau įprasta, kad tokios žaliavos yra gerokai geresnės kokybės, todėl įmonė išlaiko stabilią gaminių kokybę ir prioritetą teikia brandiems pasirinkimams, kurie liudija įmonės rūpestį ir visuomene, ir aplinka.

Poveikio aplinkai deklaraciją rengė įmonė „Bureau Veritas Lit“, kuri atstovauja pasauliniam inspekcijų, atitikties vertinimo ir sertifikavimo paslaugų rinkos lyderiui. Bendrovės pramonės verslo plėtros vadovas M. Savickis atkreipia dėmesį, kad EPD deklaraciją gali gauti bet kuris produktas, tačiau tai, ar, apskaičiavus poveikį, gautas deklaracijos skaičius bus konkurencingas, priklauso nuo daugybės rodiklių. Daromas pirminis auditas gamykloje, tikrinamas gamybos procesas, įrenginių būklė ir efektyvumas, vandens ir elektros sąnaudos, kiti svarbūs rodikliai.

KAUNO SILAS

Polistireninis putplastis padeda taupyti išteklių – naudojant termoizoliacines medžiagas, sutaupoma apie 40 proc. pastato energijos. 

„Kauno šilui“ tvarumo taškų pridėjo granulių, iš kurių gaminamas polistireninis putplastis, pasirinkimas iš artimesnių tiekėjų, taip mažinant transportavimo atstumus, ganėtinai nauji, elektrą taupantys įrenginiai, saulės kolektorius ant gamyklos stogo bei, lyginant su konkurentais, ekologiškesnis pakavimo medžiagų pasirinkimas.

Rengiant deklaraciją, identifikuojamos ir tobulinamos silpnosios įmonių vietos

„Tik perspektyvios, brandžios, žiūrinčios į ateitį ir nebijančios investuoti įmonės užsisako EPD deklaracijas ir gali būti konkurencingos įvairiose rinkose“, – Lietuvos įmonių brandą ir atsakomybę tvarumo kontekste akcentuoja M. Savickis. Specialistas atkreipia dėmesį, kad, rengdamos EPD deklaracijas, įmonės neretai identifikuoja ir silpnąsias vietas gamybiniuose procesuose ar logistikos grandinėje. Tai skatina imtis pokyčių. Kai kurios įmonės gamtinius išteklius pakeičia atsinaujinančiais, atnaujina dar sovietinius įrenginius, kuriems reikėjo daug elektros energijos, įsidiegia filtravimo sistemas ir, užuot išleidus vandenį į kanalizaciją, gali naudoti jį pakartotinai.

„INHUS Engineering“ Lietuvos projekto skyriaus vadovas Vytas SirtautasNuotraukoje –
„INHUS Engineering“
Lietuvos projekto skyriaus vadovas 
Vytas Sirtautas

Tvarius gamintojų pasirinkimus vertina ir projektuotojai. Viena didžiausių konstrukcijų projektavimo įmonių Baltijos šalyse – „INHUS Engineering“ – jau nebe pirmi metai projektuodami pastatus BIM aplinkoje skaičiuoja ir stebi pastato CO2 emisijos pėdsaką ir ankstyvoje, dar projektavimo stadijoje, padeda klientams išsirinkti tvaresnius sprendinius.

„Tvarumo ir aplinkosaugos tema yra aktuali visiems gyventojams. Aš, kaip inžinierius, dirbantis statybos sektoriuje, matau daugiau detalių, kur efektyviai galima tai panaudoti projektuojant ir statant naujus bei renovuojant ar rekonstruojant senus pastatus. Tai apima mažesnį energijos ir žaliavų naudojimą, mažesnį atliekų kiekį ir mažesnį teršalų išmetimą į aplinką. „Kauno šilo“ žingsnis, pasirengiant savo produkcijos tvarumo deklaracijas EPD, parodo įmonės brandą ir atitikimą pripažintiems darnios veiklos standartams“, – sako „INHUS Engineering“ Lietuvos projekto skyriaus vadovas Vytas Sirtautas.

Gamybos įmonių ir mokslo bendradarbiavimas skatina platesnį požiūrį


Statybos sektorius yra atsakingas už didelę dalį mūsų fizinės aplinkos – pastatus, kuriuose gyvename, juos supančią infrastruktūrą, aplinką. Siekiant, kad tas palikimas ateinančioms kartoms būtų kuo kokybiškesnis ir ilgalaikiškesnis, svarbus ne tik kruopštus, atsakingas darbas įmonėse ir nuolatinis bandymas patobulinti savo gaminius, bet ir tarpusavio bendradarbiavimas tiek tarp verslo atstovų, tiek gamybos sektoriaus ir mokslo.

KAUNO ŠILAS

Įmonės „Kauno šilas“ Rietavo gamykloje ant stogo įrengta saulės elektrinė 

V. Sliesoraitis pastebi, kad ir jo magistro studijos Kauno technologijos universitete suteikia platesnį požiūrį, kurį pritaiko ir įmonėje. Toks bendradarbiavimas yra abipusiai naudingas: leidžia plėtoti ir vystyti statybos pramonę, ir tuo pat metu universitetui suteikia praktinių žinių, kurios konvertuojamos į teorinę bazę. Be to, Lietuvos universitetai bendradarbiauja ir su Europos bei pasaulio universitetais, tad tokiu būdu ateina žinios, informacija, inovacijos ir iš pasaulio.

Pasak V. Sirtauto, su tvaresnėmis medžiagomis sukuriame tvaresnius pastatus, kurie ilgiau išlaikys savo vertę ateityje: „Tvarumas yra svarbus ne tik moraliniu ar etiniu aspektu, bet ir ekonominiu, nes tvarūs verslai gali būti konkurencingesni, atlaikyti ateities iššūkius ir sumažinti rizikas.“

Įmonės „Kauno šilas“ ir pašnekovų nuotr.  
Statybunaujienos.lt



Žaliasis kursas

nuotrauka
2024-04-26 16:47
Tarptautinėje statybų verslo parodoje „RESTA 2024" buvo diskutuojama ir apie tai, ar duomenys apie pastato techninę eksploataciją yra svarbūs ir ar jie padidina pastato vertę.
nuotrauka
2024-04-26 09:33
Startuoliai ir inovatyvūs verslai gali reikšmingai prisidėti sprendžiant aktualius viešojo sektoriaus iššūkius Europoje. Balandžio 24 d. Vilniuje vykusiame projekto „GovTech4All“ „DemoDay“ renginyje 6 Europos miestų savivaldybių atstovai pristatė savo specifinius su energiniu efektyvumu ir klimato k...
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-22 09:49
Šiandien, balandžio 22 d., startuoja kvietimas Lietuvos verslui ir įstaigoms teikti paraiškas paramai investicijoms į žaliojo vandenilio gamybos pajėgumų sukūrimą gauti. Energetikos ministerijos inicijuotam kvietimui numatyta skirti virš 23 mln. eurų. Tikimasi, kad šios investicijos Lietuvoje leis s...
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-11 10:29
„Orientuokimės į tai, kad mūsų vaikai neprisimintų tokio reiškinio kaip sąvartynas. Į Europos Sąjungą prieš 20 metų Lietuva įstojo prižiūrėdama šalyje 850 sąvartynų, šiuo metu yra tik 11 jų, o ateityje jų turėtų iš viso nebelikti“, – teigė pranešime cituojamas aplinkos ministras Simonas Gentvilas tr...
nuotrauka
2024-04-11 10:09
2023 m. vasarį Kėdainių laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) pradėtos gerai žinomos pasaulyje dviračių gamintojos „Pon.Bike" gamyklos statybos pasiekė finišo tiesiąją. Beveik 40 tūkst. kv. metrų ploto pastatą per vienerius metus užbaigė tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva".
nuotrauka
2024-04-05 09:39
Turto bankas atidarė saulės parkus, kurie elektra aprūpina įmonės valdomus visuomeninės paskirties pastatus. Skaičiuojama, kad 2,21 MW suminės galios saulės parkai per 25 metų eksploatacijos laikotarpį CO2 emisiją sumažins kone 7 tūkst. tonų ir padengs didžiąją dalį elektros energijos poreikio pasta...
nuotrauka
2024-04-03 15:05
Balandžio 2d. baigėsi kvietimas norintiems atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą ir padidinti energinio naudingumo klasę. Mėnesį laiko trukęs kvietimas sulaukė didelio gyventojų susidomėjimo – gauta arti 2 000 paraiškų už daugiau nei 16 mln. eurų. Aktyviausiai namų modernizavimo galimybėmis do...
nuotrauka
2024-04-03 13:28
Trečdalis visų į aplinką išskiriamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų – tokį kiekį Europos Sąjungoje generuoja pastatai, kuriuose gyvename ir dirbame. Skaičiuojama, kad šiuo metu net 75 proc. visų pastatų yra energetiškai neefektyvūs. Vis dėlto, augantis susidomėjimas „žaliaisiais“ pastatais situaci...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 09:51
Lietuvoje žaliąją elektros energiją jau perka daugiau nei kas dešimtas Lietuvos gyventojas. Labiausiai tarp jų išsiskiria 26-25 m. gyventojai, bendrai jie sudaro daugiau nei trečdalį (35,5 proc.) perkančiųjų žalią elektros energiją.
nuotrauka
2024-03-22 12:53
Iki šiol viešojoje Lietuvos geležinkelių infrastruktūroje buvo naudojamos tokios garsą atspindinčios ir jį sugeriančios sienelės, kurios negeneruoja papildomos pridėtinės vertės, tik nuolatines sąnaudas. Tačiau tai pakeis šalyje vykdomas analogų neturintis pilotinis projektas – jo kūrėjai pasiūlė in...
nuotrauka
2024-03-21 13:52
Daugiau nei pusė maisto atliekoms rūšiavimui skirtų priemonių atsiėmusių sostinės gyventojų ėmėsi rūšiuoti maisto atliekas. Tai atskleidė naujausias Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) atliktas tyrimas. Kaip teigia VAATC direktorius, džiugina ne tik rūšiuojančių žmonių skaičius, bet ...
nuotrauka
2024-03-21 10:30
Kovo 20 d. paskelbtas kvietimas teikti paraiškas Žaliųjų pirkimų lyderių apdovanojimams, kurie skirti viešojo sektoriaus įmonėms, organizacijoms ir institucijoms, taip pat prekių ir paslaugų tiekėjams, tiekėjus vienijančioms organizacijoms ar viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančioms organizacijoms, į...
nuotrauka
2024-03-15 09:28
Aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice" investuoja 18 mln. eurų į nuo gaisro nukentėjusio Gariūnų rūšiavimo centro atstatymą ir infrastruktūros gerinimą. Pastatuose projektuojamos moderniausios gaisro aptikimo bei automatinės gaisro gesinimo sistemos. Projektą planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.
nuotrauka
2024-03-13 09:16
Antradienį Europos Parlamentas patvirtino teisiškai įpareigojantį planą dėl pastatų sektoriuje suvartojamos energijos ir išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimo.

Statybunaujienos.lt » Žaliasis kursas

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...