Kaip išsirinkti lauko židinį – malonų pasibuvimui ir nepakartojamą maistui ruošti?
Renkantis lauko židinį, reikėtų atkreipti dėmesį į jo tipą. Židinių yra kelių rūšių ir tipų.
Lauko židinių tipai:
• Pigiausi yra židiniai, kūrenami vien tik medžio anglimis, kurios apšlakstomos uždegimo skysčiu. Tokiuose židiniuose jokiu būdu negalima kūrenti malkų. Jeigu to nepaisysite, židinys iš karto sutrūks, kadangi gaus per daug kaitros ir ilgainiui visai subyrės. Tokie židiniai palyginti nebrangūs (jie kainuoja iki 500 eurų).
• Kitos grupės židiniai, kuriuos siūlo bendrovė „Kad nebūtų šalta“, yra italų gamintojo „Palazzetti“, kurio atstovu ji yra. Šie židiniai kūrenami taip pat medžio anglimis, bet dar galima pridėti ir 2 kg malkų. Jos palaiko aukštesnę kepimo temperatūrą, sudaro papildomų žarijų. Vien malkų tokiuose židiniuose kūrenti negalima!
• Trečiosios rūšies lauko židinius galima kūrenti ir malkomis, ir medžio anglimis. Tokius židinius siūlo tiek italų gamintojai „Palazzetti“, tiek vokiečių gamintojai „Buscbeck“.
Itališka „Palazzetti“ produkcija pasaulyje žinoma jau daugiau kaip 50 metų. Nuo 2007 metų buvo sukurta „Palazzetti in giardino“ linija, skirta vien tik lauko židiniams. Rinkdamiesi „Palazzetti“ produkciją, renkatės aukštos kokybės gaminį, kuriame puiki išvaizda dera su praktiškumu.
Tokiuose lauko židiniuose su papildomais gamintojo priedais galima kepti, ką tik užsigeidžiate. Šie židiniai skirti ne tik kepti, bet ir mėgautis ugnies žaismu bei šiluma. Juose maistas kepa daug vienodžiau, nes įkaitęs betoninis židinys spinduliuoja šilumą iš visų pusių. Tokių židinių pakura yra iš aliuminizuoto kalcio betono, o viršus – iš armuoto betono.
Šie židiniai turi ir greitą degimo sistemą – pelenų išvalymo dėžutę su papildomo oro cirkuliacija bei dvigubą galinę sienelę, dėl kurios lauko židinys yra atsparesnis aukštoms temperatūroms. Todėl toks lauko židinys yra ilgaamžis.
Nuotraukoje kairėje – Vienas iš mėgiamiausių Lietuvoje, išskirtinės išvaizdos itališkas „Palazzetti“ lauko židinys „Diva“ su aukštų temperatūrų orkaite.
Itališkas „Palazzetti“ lauko židinys „Gargano 3“ su atskira kūrenama orkaite.
Itališki „Palazzetti“ židiniai išskirtiniai ir tuo, kad kai kurie modeliai gali būti su dviejų tipų orkaitėmis: atskirai kūrenamos ir aukštų temperatūrų orkaitės, kurios įkaista nuo grilio skleidžiamos liepsnos.
Baigiantis šiltajam metų sezonui, minėto tipo lauko židinius rekomenduojame uždengti „paltuku“. Jį nuėmus, kepsnių ant grotelių ar kitokių patiekalų lauko židinyje galima išsikepti ir žiemą.• Ketvirtos rūšies lauko židiniai – tai išskirtinės išvaizdos ir dizaino lauko židiniai-picų kepimo krosnys. Jas taip pat gamina italai – „Alfa Pizza“. Šiuolaikiškos ir kokybiškos lauko krosnys „Alfa Pizza“ gaminamos jau 37 metus.
„Alfa Pizza“ – tai lauko židinys, lauko krosnis ir picų kepimo krosnis viename. Tokia krosnis yra ilgaamžė, ji pagaminta iš specialių karščiui atsparių medžiagų – šamotinio molio, keramzito, karščiui atsparaus betono, nerūdijančio plieno ir kitų medžiagų. Įkaitęs krosnies kupolas ir padas lėtai ir tolygiai spinduliuoja karštį, todėl maisto ruošimas šiame lauko židinyje vyksta net trimis būdais:
- Tiesioginis karštis nuo ugnies apskrudina;
- Specialus šamotiniu moliu padengtas padas švelniai perduoda šilumą iš apačios;
- Karšto oro konvekcija pašalina perteklinę drėgmę iš viršaus.
Italų gamintojo „Alfa Pizza“ picų kepimo krosnis-lauko židinys „Fiesta Barbecue“ turi didžiulę pakurą, kuri leidžia vienu metu iškepti net 8 picas.
Tokiu būdu gaminamas maistas „Alfa Pizza“ lauko krosnyje nesudega, neišdžiūsta – išlieka sultingas ir skanus. „Alfa Pizza“ lauko krosnis – puiki alternatyva įprastoms šašlykinėms, kuriose maistas kepa kelis kartus ilgiau, o gaminamo maisto asortimentas yra ribotas. To nepasakysi apie „Alfa Pizza“ lauko krosnis, kuriose galima kepti visa, ko užsimanai – nuo duonos iki įvairiausių mėsos patiekalų ir t.t. Atitinkamose lauko krosnyse kepimo temperatūra pasiekiama vos per 15min.
„Alfa Pizza“ lauko židinį-krosnį lengvą transportuoti, beveik visi modeliai yra ant ratukų. Bendrovė „Kad nebūtų šalta“ pasitiki savo parduodamu produktu 100 procentų, todėl rimtam klientui galime užkurti krosnį ir viską parodyti praktiškai.UAB „Kad nebūtų šalta“