2024 balandžio 30 d. antradienis, 3:26
Reklama  |  facebook

Karo sąlygomis gyvenančioje Ukrainoje lietuviai įkūrė antrinę įmonę, planuoja plėtrą ir kviečia prisijungti Lietuvos įmones

2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
Iš LAHYER pastolių buvo įrengtas laikinas stogas virš istorinio pastato, kuriame mokėsi Stepanas Bandera. UAB LAYHER BALTIC nuotr.


Minimos įmonės
Layher Baltic, UAB

LAYHER BALTICLietuvoje veikianti LAYHER BALTIC į rinką tiekia vokiškus pastolius ir jų sistemas. Antrinė įmonė Ukrainoje veikia pagal kitokį verslo modelį: pastoliai ne tik parduodami, bet ir nuomojami, nes šalyje trūksta lėšų; klientai apmokomi dirbti su pastolių sistemomis. Įmonėje dirba trys ukrainiečiai: inžinierius, pardavimų vadybininkas ir sandėlio darbuotojas. Kas mėnesį po savaitę prie komandos prisijungia ir pats LAYHER BALTIC vadovas Viktoras Voroncovas.

Antrinę įmonę LAYHER BALTIC atidarė Lvive, didžiausiame Vakarų Ukrainos mieste, kuris yra srities administracinis centras. „Mums pasisekė: administracijoje, investicijų departamente, dirba profesionalai, kurie kalba angliškai, intensyviai ieško užsienio investicijų, partnerių. Jų darbo kultūra ryškiai skiriasi nuo tradicinės ukrainietiškos: jeigu paprastai biurokratai nekelia telefono, pamatę užsienio numerį, neatsakinėja į laiškus, tai Lvivo atveju bendravimas vyksta on line režimu“, – dalijasi V.Voroncovas.

Projektą suvaldė pastolių montuotojai iš Lietuvos

Pirmasis užsakymas, kurį Ukrainoje gavo antrinė LAYHER BALTIC įmonė, buvo istorinio Lvovo žemes ūkio universiteto, kuriame mokėsi Stepanas Bandera, pastatas. Apgriautą po dronų atakos pastatą reikėjo skubiai užkonservuoti. Iš LAHYER pastolių buvo įrengtas laikinas stogas. Tokia konstrukcija Europoje įprasta, o Ukrainoje ji buvo panaudota pirmą kartą. Kaip juokiasi V.Voroncovas, žmonės ėjo šios konstrukcijos žiūrėti lyg į atrakcionų parką, juos filmavo televizija.

LAYHER BALTIC

Virš apgriauto istorinio pastato
buvo įrengtas laikinas stogas
iš LAYHER pastolių

„Dabar mus ir šias inovatyvias ES technologijas žino visa Ukraina, tad, kalbėdamiesi su potencialiais partneriais, mes jau turime ką parodyti, – pasakoja V.Voroncovas. – Ukrainos projektuotojai iki šiol dirba su 2D brėžiniais, mes jiems parodėme modernias (3D) projektavimo, debesų bei kitas technologijas. Matom, kad ukrainiečiai yra pasirengę pokyčiams, jų siekis – būti kartu su Europa.“

Jau pirmajame projekte lietuviai susidūrė su problemomis dėl projekto valdymo: objekte chaotiškai dirbo keli subrangovai, trūko darbų koordinavimo. Tvarkos projekte ėmėsi du iš Lietuvos atvykę pastolių montuotojai, kurie projektą suvaldė geriau už vietos vadybininkus. Kaip pastebi V.Voroncovas, Lietuvos įmonės turi sukaupusios europietiškų standartų darbo patirties, geba valdyti įvairios apimties projektus – tiek statybos, tiek ir infrastruktūros.

„Tai yra ir šansas mūsų verslui, ir būtina pagalba Ukrainai“, – akcentuoja V.Voroncovas.

Siūlo koncentruotis į projektų valdymą

Vasario mėn. buvo pristatyta Naujojo Europos Bauhauso (NEB) laboratorija „Viešoji infrastruktūra Ukrainai“, siekianti suburti profesionalus, dalintis patirtimi, kaip kurti viešosios infrastruktūros objektų projektus Ukrainai. Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) kuria išmanų skaitmeninį sprendimą Ukrainos miestams. Praėjusių metų pabaigoje startavo Lietuvos verslo, norinčio įgyvendinti Ukrainos atstatymo projektus, duomenų bazė.

„Procese aktyviai turi dalyvauti ir statybos bei statybos pramonės verslas. Mūsų specialistai turi kompetencijų valdyti didelius pastatų, infrastruktūros, pramoninės statybos projektus, svarbiausia – mes mokame dirbti pagal ES standartus, – sako V.Voroncovas. – Ukraina siekia narystės ES, bando įgyvendinti privalomuosius reikalavimus, ir mes jiems galime padėti. Lietuva vykdo Ukrainoje atskirus projektus: skiria lėšų, už kurias betgi statoma ir renovuojama pagal sovietmečio standartus. Mūsų tikslas turi būti – ne dalyvavimas atskiruose projektuose, o projektų valdymas, nes būtent tai ir yra reali pagalba Ukrainai ir galimybės mūsų verslui.“

V.Voroncovas siūlo paprastą, bet efektyvią schemą – sukurti oficialią platformą statybos sektoriaus ir infrastruktūros įmonėms, dalijantis informacija ir verslams pritraukiant vienas kitą į Ukrainoje vykdomus projektus. Lietuvos statybininkų bei susijusios asociacijos prie šios iniciatyvos galėtų prisijungti kurdamos neformalias grupes Ukrainai atstatyti, kviesdamos šioje veikloje dalyvauti savo bendruomenes.

„Pasibaigus karui, šalį reikės atstatyti – nuo pastatų iki infrastruktūros objektų. ES skirs tam lėšų, ir mūsų verslas turi būti pasirengęs, turi turėti įdirbį“, – tvirtina V.Voroncovas.

Modernių technologijų ir naujos darbo kultūros į Ukrainą kelias – europiniai projektai

Antrus metus patirtį Ukrainos verslo aplinkoje kaupiantis V.Voroncovas sako, kad efektyviausia veikti per savivaldybes, kurios aktyviai ieško partnerių ir investicijų, kurių reikės po karo atstatyti regionus. Daugelis jų turi projektus, kuriuose kviečia dalyvauti verslą, laukia pasiūlymų, atliepiančių ES standartus; jos ragina užsienio kompanijas teikti paraiškas ES institucijoms gauti paramą Ukrainos atstatymo projektams vykdyti, kurti bendras su ukrainiečiais įmones ir pan. Europos įmonių partnerystė su vietiniais verslo subjektais gali padėti plėtoti naujoves, dalytis savo technologinėmis žiniomis ir pažangiausia patirtimi – tai padėtų skatinti inovacijas ir ekonominį augimą.

LAYHER BALTIC

Ukrainoje LAYER BALTIC
ne tik parduoda ir
nuomoja pastolius,
bet ir apmoko
dirbti su jais.
Viktoras Voroncovas
(nuotraukoje viršuje –
iš dešinės)
su ukrainiečiais
 

Tokiu būdu verslui tai būtų galimybė užsidirbti, o į Ukrainą ateitų ne tik investicijos, bet ir kitokia darbo kultūra, modernios technologijos, kurios padėtų kompensuoti ir darbo jėgos trūkumą.

„Ukraina turi didžiulį potencialą – reikės iš naujo pastatyti visą šalį: naujai atstatyti miestus, nutiesti inžinerinius tinklus, pastatyti tiltus ir kelius. Tai galimybės mums, kaip projektų valdytojams. Tai ir kelias padėti Ukrainai integruotis į ES, – sako V.Voroncovas. – Mes turime modernios įrangos, naudojame šiuolaikines technologijas, dirbame pagal griežtus ES standartus: mes galime ir turime ką atiduoti kovojančiai Ukrainai ir uždirbti patys.“

Gręžiasi į jaunimą – tai būdas įeiti į rinką ir sudaryti sąlygas pokyčiams

Ukrainai, siekiančiai narystės ES, reikės ne tik modernių technologijų, bet ir kokybiškai naujų darbo vietų, reikės apmokyti darbuotojus ir padėti įgyti naujų įgūdžių.

Balandžio pabaigoje V.Voroncovas savo iniciatyva organizuoja mokymus būsimiems Lvivo regiono statybininkams ir atominės energetikos objektų statytojams iš 20-ties profesinių mokyklų. „Profesinėse Ukrainos mokymo įstaigose iki šiol dirbti aukštyje mokoma iš sovietmečio vadovėlių, naudojant nesaugias priemones, dėl ko žūva daug statybininkų, – dalijasi pastebėjimais V.Voroncovas. – Išmokyti saugiai dirbti, naudoti modernias technologija yra vienas iš kelių įeiti į vietos rinką ir būdas sudaryti sąlygas pokyčiams, nes Ukrainą keis dabartiniai studentai, jaunimas.“

Verslo aplinka – problemų kyla ne tik dėl karo

Kviesdamas statybos ir statybos pramonės sektoriaus įmones į Ukrainą, V.Voroncovas įspėja įvertinti ir galimas rizikas – ne tik dėl karo.

Įmonės steigimas Ukrainoje užtrunka apie 3 mėnesius, todėl pirmiausia V.Voroncovas pataria susirasti profesionalią advokatų kontorą, nes procesai vyksta ilgai, sudėtingai, nesant skaitmeninių parašų infrastruktūros, kiekvieną dokumentą reikia pasirašinėti ranka ir siuntinėti pirmyn atgal. Dar apie mėnesį trunka atidaryti sąskaitą banke.

Įveikus biurokratines kliūtis Ukrainoje, pasienyje tenka įveikinėti lenkų ūkininkų blokadą: sunkvežimio kelionė iš Lietuvos į Ukrainą trunka apie 20 dienų, tiek pat – atgal, dėl to prarandami dideli pinigai ir laikas. Lietuvos verslas Ukrainoje vis dar dirba savo rizika, nes jokia įmonė nedraudžia nei krovinių, nei žmonių. V.Voroncovas ragina Lietuvą pasekti Vokietijos pavyzdžiu: Ukrainos teritorija santykinai padalinta į 3 zonas, vienoje iš tų zonų veikiantis Vokietijos verslas yra apdraustas. Todėl net patyrę nuostolių, vokiečiai iš Ukrainos nesitraukia – stato naujas gamyklas, kuria verslus, nes gerai supranta šios šalies potencialą.

„Reikia padėti Ukrainai. Tai mūsų pareiga. Jei ne ukrainiečiai, mūsų statybininkai dabar sėdėtų apkasuose su automatais“, – sako LAYHER BALTIC, Ukrainoje įkūrusios antrinę įmonę ir planuojančios plėtrą, vadovas V.Voroncovas. 

UAB LAYHER BALTIC nuotr. 

Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-29 07:49
„Eika Asset Management" (EAM) fondas stiprina savo pozicijas Latvijos rinkoje ir imasi nestandartinių projektų. Naujausias jų – pasaulyje šiuo metu sparčiai populiarėjančių bendro gyvenimo erdvių (ang. co-living) kūrimas. Investavęs 20 mln. eurų ir įsigijęs daugiau nei 3,7 ha sklypą su pastatais, ku...
nuotrauka
2024-04-27 09:01
Tiek buityje, tiek ir pramonėje neretai tenka susidurti su problema, kuri, nors ir nedidelė, bet kelia daug nepatogumų: kažkas užrūdijo, sunkiai atsidaro, neįmanoma pastumti. Mesti lauk ir keisti nauju –neracionalu. SOUDAL pasiūlė universalų sprendimą – atnaujintą „Soudal Multi Spray“.
nuotrauka
2024-04-26 14:46
Terminas rekuperacija girdėtas, ko gero, daugeliui. Ypač tie, kurie šiuo metu statosi namą, tam ruošiasi arba yra pirkimo procese, pakankamai dažnai tenka kalbėti apie įvairius techninius dalykus, tarp kurių patenka ir rekuperatoriai. Šis prietaisas atlieka labai svarbų vaidmenį gerinant oro kokybę ...
nuotrauka
2024-04-25 07:08
Statybos įmonei ARCHIS šie metai prasidėjo svarbaus projekto įgyvendinimu – startavo Giraitės (Kauno rajonas) Šventosios Šeimos parapijos bažnyčios statyba. Šio svarbaus pastato paskirtis iš statybininkų reikalauja skirti ypatingą dėmesį detalėms ir tradicijoms.
nuotrauka
2024-04-24 06:18
Lietuvių įmonė „Acrylicon Baltic“, kuri specializuojasi įrengdama pramoninių grindų dangas, užsienio rinkose vykdo daugiau negu pusę visų užsakymų. 20 metų veiklą vykdanti įmonė pastaruosius 17 metų projektus įgyvendina ne tik Europoje, bet ir Amerikoje, Azijoje, Afrikoje.
nuotrauka
2024-04-23 14:19
„Primostar“ specializuojasi požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijos srityje ir yra didžiausias savo srities žaidėjas Estijoje. Įmonės tikslas – sumaniai naudoti hidroizoliacines medžiagas, siekiant ne tik optimalaus rezultato, bet ir sumažinti medžiagų sąnaudas bei tausoti aplinką.
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-22 13:47
Praėję metai atsinaujinančios energetikos bendrovei „Smartecon“ buvo ryškūs ir pilni svarbių įvykių. Įmonė tapo platesnio masto rangovu ir pradėjusi dirbti su didelių saulės energetikos parkų vystytojais ėmė augti dar sparčiau, taip pat plėtėsi Skandinavijoje, pasiūlė inovatyvius sprendimus namų ūki...
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...