2024 gegužės 12 d. sekmadienis, 17:57
Reklama  |  facebook

Kas laukia komercinio nekilnojamojo turto rinkos kylant palūkanoms?

2023-01-24 06:15
Šį rudenį SEB banko atliktas kasmetinis didžiausių šalies įmonių finansų vadovų nuomonės ir lūkesčių tyrimas rodo, kad verslas vis atsargiau vertina ekonominę aplinką. Vis dėlto komercinio nekilnojamojo turto (NT) rinkoje praėjusių metų pabaigoje didėjančio pesimizmo dar nebuvo. Nepaisant geopolitinių ir ekonominių iššūkių, banko komercinio NT paskolų portfelis tebėra stabilus. Toliau sudaromi nauji paskolų sandoriai, o pati rinka veikia stabiliu, nors, palyginti su 2022 m. pradžia, kiek nuosaikesniu ritmu.
nuotrauka
Vilius JUZIKIS, SEB banko valdybos narys ir Verslo bankininkystės tarnybos vadovas


Minimos įmonės
SEB bankas, AB
Nors palyginti su 2021 m., kai po pandeminės pertraukos naujų komercinio NT įsigijimo sandorių buvo sudaryta labai daug, pernai jų skaičius buvo gerokai mažesnis. Lietuvos verslas į nekilnojamąjį turtą toliau žvelgė palankiai ir, kritus užsienio investuotojų susidomėjimui, nuolat žvalgėsi naujų galimybių rinkoje.

Nepaisant to, NT rinkos laukia daug iššūkių, kurie darys didelę įtaką šiam verslui. Kokie jie?

Įžengėme į naują etapą


Viena iš didžiausių permainų yra augančios palūkanų normos, kurios jau daro nemažą įtaką įmonių gebėjimui vykdyti finansinius įsipareigojimus. Nors kol kas kapitalo rinkų specialistai daugiausiai linkę spėti, kad Europos Centrinis Bankas dar bent du kartus didins bazinę palūkanų normą pirmą šių metų pusmetį, sunku prognozuoti, kokią galutinę įtaką tai turės infliacijos mažinimui ir kiek laiko palūkanos dar kops aukštyn. Vienaip ar kitaip po beveik šešerius metus trukusio nulinių ar net neigiamų tarpbankinių palūkanų normų laikotarpio įžengėme į naują ekonominės raidos etapą, kuriame tikėtini pokyčiai ir komercinio NT sektoriuje. Pagrindinis klausimas – kokią įtaką palūkanų normos darys nekilnojamojo turto vertei?

Jei dėl kylančių palūkanų normų mažėtų turto vertė, tai, visų pirma, silpnintų finansuotojų padėtį. Taigi kai kurių NT savininkų verslo planai, tikėtina, dėl pinigų srauto trūkumo taps mažiau patrauklūs, todėl bus pritraukta mažiau skolinto kapitalo negu anksčiau, o tai gali ilgainiui lėtinti rinką.

Komercinis NT dažniausiai vertinamas taikant diskontuotų pinigų srautų metodą. Viena pagrindinių šio metodo komponenčių yra svertinės kapitalo, įskaitant skolintą kapitalą, sąnaudos. Kylant palūkanų normoms, šių sąnaudų vidurkis, akivaizdu, didės, todėl didės diskonto ir pajamingumo normos, kis turto vertė.

Suprantama, vertinant komercinį NT, yra svarbu ir indeksuoti pajamų srautą. Vis dėlto manome, kad kol kas dar per anksti teigti, kiek nuo šių metų pradžios padidės nuomos kainos ir ar jų augimas sušvelnins galimą turto vertės sumažėjimą. Be to, kol kas neaišku, kokios bus žaliavų kainos, kurios taip pat turi įtaką statybos sąnaudoms ir netiesiogiai nekilnojamojo turto vertei.

Vykstantį netiesioginį įmonių turto vertės pokytį vaizdžiai iliustruoja Vakarų Europos akcijų biržose kotiruojamų NT bendrovių akcijų įvertis. Tokių bendrovių akcijų vertė jau dabar sumažėjo apie 20–30 proc. ar net daugiau. Savo ruožtu tai gali lemti 10–15 proc. ar net ir didesnį NT vertės sumažėjimą. Tiesa, pajamingumo normos Vakarų Europoje yra gerokai mažesnės negu Baltijos šalyse. Šios rinkos yra keliolika kartų didesnės negu visa Baltijos šalių NT rinka. Tikėtina, kad ir palankesnių sąlygų galimai turto verčių korekcijai šiose šalyse yra gerokai daugiau negu Baltijos valstybėse.

Nors vertės pokyčių laiką ir mastą galiausiai lemia konkurencija ir kiti rinkos procesai, SEB banko analitikai skaičiuoja, kad EURIBOR ir pajamingumo normų koreliacija Europos šalyse iki šiol buvo didelė – 70 procentų. Tačiau paprastai nuo palūkanų pakeitimo iki pajamingumo pokyčių praeina pusmetis ar net metai. Panaši, tik dar labiau užsitęsusi tendencija stebima ir Baltijos šalyse.

Vis dėlto, nors Baltijos šalių NT yra vienas daugiausiai finansinę skolą konsolidavęs sektorių, mūsų regiono bendrovės geriau pasirengusios pinigų srauto pokyčiams ir palūkanų normos svyravimams negu Vakarų Europos ar Skandinavijos šalių įmonės. Baltijos valstybių skolos ir užstato santykiniai rodikliai (angl. loan-to-value) panašūs į Vakarų ir Šiaurės Europos įmonių rodiklius, bet skolos santykio su grynosiomis pajamomis rodikliai yra 30–40 proc. mažesni. Tam turėjo įtakos istoriškai aukštesnės pajamingumo normos Lietuvoje, lėmusios mažesnius turto įvertinimus ir investicijų poreikį.

Taip pat tai lėmė palyginti mažai išvystyta Baltijos šalių kapitalo rinka, kur obligacijos užima labai nedidelę finansavimo šaltinių dalį. Jei mūsų NT rinkoje išleista tik keliolika didesnių emisijų, visa Švedijos NT sektoriaus išleistų obligacijų suma viršija 740 mlrd. Švedijos kronų, arba daugiau negu 67 mlrd. eurų.

Verslas šuolio nesitikėjo

Panašu, kad mūsų regiono net didžiausios įmonės kol kas skirdavo mažiau dėmesio palūkanų normų rizikai valdyti. Tai parodė SEB banko specialistų atlikta į biržos „Nasdaq Baltic" oficialųjį sąrašą įtrauktų Baltijos šalių įmonių (išskyrus finansinio sektoriaus įmones) 2021 metų finansinių ataskaitų analizė. Nors kylančių palūkanų normų grėsmę patiria 27 tirtos į biržos sąrašą įtrauktos bendrovės, tik penkios iš jų taikė išvestines finansines priemones tokiai rizikai valdyti. Pagrindinė tai lėmusi priežastis buvusi ta, kad įmonės pernai nesitikėjo didesnių palūkanų normų pokyčių. Minėti veiksniai gali turėti didelę įtaką įmonių veiklai ir valdomo turto vertei, o kartu – visai rinkai.

Suprantama, didesnių svyravimų gali būti ir išvengta. Reikia atsižvelgti į tai, kad didesnę komercinio NT dalį Lietuvoje ir Baltijos šalyse valdo vietinio kapitalo investuotojai, kuriems NT daugelį metų buvo viena populiariausių alternatyvių investavimo krypčių. Jeigu nematydami kitų patrauklių investavimo alternatyvų dabartiniai savininkai nutars valdomo turto neparduoti, šio ekonominio ciklo metu didesnių vertės pokyčių gali ir nebūti.

Finansuotojai tampa reiklesni

Naujus komercinio NT plėtros projektus SEB bankas ėmė vertinti šiek tiek konservatyviau negu iki šiol. Vertindami statybos sąnaudų riziką, pastebėjome, kad kai kuriuose projektuose ši rizika buvo per didelė, palyginti su iki tol įprastais rodikliais, arba rangovai siūlė pasirašyti rangos sutartis nefiksuojant kainos ir taikant vadinamosios atviros knygos principą. Plėtros projektus finansuojame, tačiau stengiamės susitarti su klientais dėl fiksuotų rangos sąnaudų ir išankstinių nuomos ar pardavimo sutarčių.

Iššūkių gali kilti ir planuojantiems naujus nuomoti skirto būsto projektus. Pastaraisiais metais įvykę keli didesni šio segmento sandoriai buvo gera pradžia, ir tai tebėra perspektyvi komercinio NT kryptis. Nors mažėjant būsto įperkamumui tokie projektai turėtų išlaikyti gyventojų susidomėjimą, o NT plėtotojai turėtų būti labiau suinteresuoti parduoti daugiau, tačiau vertinant šių projektų pinigų srautus dėl bene žemiausios pajamingumo normos tarp visų komercinio NT tipų yra kiek sudėtinga suteikti didesnės vertės finansavimą, kuris užtikrintų reikiamą kredito aptarnavimą ir vis dar atitiktų investuotojo grąžos lūkesčius, tad kainų korekcija tikėtina ir šiame segmente.

Brangstant energijai tvaraus komercinio NT plėtra tampa vis svarbesnė

Džiugu, kad vis didesnį pagreitį įgauna investicijos į tvariojo komercinio NT plėtrą. Matome, kad investuotojai ir nuomininkai vis labiau domisi didelio energetinio efektyvumo pastatais.

Turto valdytojams investicijos į tvariuosius projektus tampa mažesnėmis priežiūros ir išlaikymo sąnaudomis. Nuomotojams tvarus NT reiškia didesnę nuomos kainą, pardavėjams – didesnę parduodamo turto vertę, vystytojams – gerokai didesnį investuotojų ir finansų institucijų susidomėjimą projektu. Na, o kreditoriams tvarus NT dažniausiai susijęs su mažesne rizika ir didesne ilgalaike turto verte.

Tvarumo kriterijus atitinkantys verslai taip pat gali pasinaudoti žaliosiomis paskolomis, kuriomis vis dažniau naudojamasi ir Lietuvoje. Praėjusių metų gegužę SEB bankas suteikė pirmąją žaliąją NT paskolą Lietuvoje – 20 mln. eurų skirta finansuoti investicinės bendrovės „Capitalica Baltic Real Estate Fund I“ biurų kompleksui „Kauno dokas“.

Taigi tikėtina, kad pastarojo meto komercinio NT rinkos iššūkiai turės ir teigiamų padarinių, skatindami verslą ne tik daugiau dėmesio skirti rizikai valdyti, bet ir investuoti į patrauklius, vertę plėtotojams, jų klientams ir visuomenei teikiančius projektus.
Statybunaujienos.lt



Komentaras

nuotrauka
2024-05-10 07:44
Pastaruoju metu net būsto rinkos apžvalgos pradedamos nuo karo grėsmės aspekto, lyg ta grėsmė būtų atsiradusi ką tik ir tapusi neišvengiama. Strateginės komunikacijos, psichologinių operacijų ir kovos su propaganda ekspertai vienbalsiai sako: šis naratyvas šiuo metu naudingas tik vienai pusei. Iš ve...
nuotrauka
2024-05-08 13:37
Artėjant vasarai, jūsų prašo pavaduoti kolegas? Darbo kodekso 144 straipsnio 7 dalyje nurodyta, jog kai padidinamas darbuotojo darbo mastas, mokamas padidintas, palyginti su normaliomis darbo sąlygomis, darbo užmokestis. Konkretūs apmokėjimo dydžiai nustatomi kolektyvinėse ir darbo sutartyse. Taigi ...
nuotrauka
2024-05-06 09:24
Nors tyčinio bankroto bylose daugiausia dėmesio skiriama įmonės vykdytos veiklos ir sandorių vertinimui, advokatų profesinės bendrijos LAWCORPUS VENSLAUSKAS teisininkas Vilius Vismantas įsitikinęs, kad labai svarbu nepamiršti ir vadovo vaidmens.
nuotrauka
2024-04-30 16:15
Visiems būsto paskolos gavėjams tenka spręsti tą patį klausimą – rinktis anuitetinį (kintamą) ar linijinį (fiksuotą) mokėjimo grafiką. Apie abiejų variantų privalumus ir trūkumus pasakoja „Luminor" banko Mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius.
nuotrauka
2024-04-30 16:13
Pirkdami būstą su paskola ar kreditu, dažniausiai, turime sudaryti ir hipotekos sutartį, tai yra įkeisti turtą kaip užstatą. Kas yra ta hipoteka, kam ji reikalinga ir ko jokiu būdu nerekomenduojama daryti – net ir susidūrus su sunkumais mokant įmokas, pasakoja kūrybiškų NT projektų ir vietokūros kom...
nuotrauka
2024-04-29 10:05
Pirmasis šių metų ketvirtis komercinio nekilnojamo turto (NT) įmonėms – sunkiai prognozuojamas. Rinkoje vyravusi nežinomybė dėl kainos pokyčių turėjo tiesioginės įtakos ir komercinio NT sandoriams, kurie vyko vangiai, sako Mindaugas Liaudanskas, SBA grupės investicijų valdymo bendrovės „Capitalica A...
nuotrauka
2024-04-26 09:55
Praktikoje dažnai pasitaiko atvejų, kai nekilnojamasis turtas priklauso keliems savininkams. Neretai tarp bendraturčių kyla įtampos ir ginčai, kaip tą turtą valdyti ir juo naudotis. Pasak advokatų profesinės bendrijos AVOCAD vyresniojo teisininko, advokato Eimanto Čepo, įprastas tokios situacijos sp...
nuotrauka
2024-04-25 10:36
Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės, pasakoja „Luminor" banko Mažmeninės bankini...
nuotrauka
2024-04-24 08:08
„Šildymo sezonas nutrauktas per anksti“, konstatuoja Algimantas, pro savo virtuvės langą žvelgdamas į šlapią sniegą, dengiantį daugiabučio kiemą. „Šalta“, priduria Algimantas, žvelgdamas į vidaus termometrą, kuris rodo 16 laipsnių Celsijaus.
nuotrauka
2024-04-22 14:23
„Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), fiksuojančio butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje), 2024 metų kovo mėnesio reikšmė paaugo 0,2%. Bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių...
nuotrauka
2024-04-19 12:39
Ar galima nustatyti išbandymo terminą darbuotojui, perkėlus jį į kitas pareigas? O sudarius susitarimą dėl papildomo darbo? Šie ir kiti klausimai apie išbandymo laikotarpį dažnai kyla daugeliui darbuotojų. Taigi ką reikia žinoti apie šį – išbandymo – terminą ir kokios darbuotojo teisės?
nuotrauka
2024-04-19 09:47
Šiais metais ne viena šventinė diena „išpuola" viduryje savaitės. Gegužės 1-ąją minima Tarptautinė darbo diena šiemet bus trečiadienį, ir tai prasčiausias variantas tiems, kurie stengiasi nepraleisti nė vienos progos susikurti ilgesnį atokvėpį. Galimybių pratęsti savaitgalius turi ir darbdavys, ir d...
nuotrauka
2024-04-16 14:42
Darbo sutartis laikoma sudaryta, kai šalys susitaria dėl būtinųjų darbo sutarties sąlygų. Darbo sutartis sudaroma raštu dviem egzemplioriais. Apie jos sudarymą bei darbuotojo priėmimą į darbą nustatyta tvarka privaloma pranešti „Sodrai“ mažiausiai prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios...
nuotrauka
2024-04-12 13:29
Visuomenėje verda diskusijos dėl gyventojų atsakomybės už jiems priklausančius statinius bei dėl to, ką daryti su senos statybos daugiabučiais pastatais. Svarstoma apie nedidelės dalies daugiabučių namų, kurie yra avarinės būklės, griovimą. Kas lauktų šio nekilnojamojo turto (NT) savininkų bei kaip ...
nuotrauka
2024-04-10 13:14
VDI primena, kad pagal Darbo kodekso 30 straipsnio 3 dalį darbdavys privalo imtis visų būtinų priemonių smurto ir priekabiavimo prevencijai užtikrinti ir aktyvių veiksmų padėti asmenims, kurie patyrė smurtą ar priekabiavimą. Viena iš darbdaviui numatytų pareigų – organizuoti darbuotojams mokymus api...
nuotrauka
2024-04-09 17:01
Vis dažniau kalbant apie tai, kad Seimas turėtų leisti iš viešųjų pirkimų šalinti Lietuvos ir užsienio tiekėjus, kurie yra įtraukti į Rusijos karo rėmėjų sąrašą ar yra su jais susijęs, į paviršių iškyla įmonių reputacijos klausimas. Viešojoje erdvėje neretai pasigirsta informacija ir apie ne laiku, ...
nuotrauka
2024-04-05 09:31
Po stabilumu pasižymėjusių 2023 metų, 2024 metus naujo būsto rinka pradėjo gerokai aktyviau: per 2024 metų I ketvirtį Vilniuje buvo parduoti 707 butai ir tai yra 23 proc. daugiau pardavimų nei pernai metų ketvirčio vidurkis (576 butai). Beveik ketvirtadaliu ūgtelėjęs pirkėjų aktyvumas labiausiai buv...
nuotrauka
2024-04-03 15:10
Pastaraisiais metais stebėti kainų ir infliacijos pokyčiai sukūrė daug neapibrėžtumo dėl pasirašytų ir tebegaliojančių sutarčių. Tai sukėlė klausimų specifinių viešųjų pirkimų sutarčių atžvilgiu. Su tuo susiję teisminiai ginčai jau pasiekė aukščiausių Lietuvos instancijų teismus. Teismų vertinimu, į...
nuotrauka
2024-04-02 13:20
Svarstantiems apie nuosavo būsto įsigijimą, atvykti pasitarti į banką gali būti verta dar prieš pradedant konkretaus objekto medžioklę. Konsultacijos su potencialiu būsto paskolos suteikėju gali būti labai naudingos, nepriklausomai nuo to, kokioje būsto pirkimo proceso stadijoje esate šiuo metu. „Lu...
nuotrauka
2024-03-27 13:19
Lietuvoje nėra įrengta pakankamai slėptuvių, priedangų ir kolektyvinės apsaugos statinių, kurie karinių veiksmų atveju, vykstant apšaudymams iš oro raketomis, dronais, aviacinėmis bombomis ar įsiplieskus mūšiams miesto teritorijoje, padėtų išvengti civilių gyventojų aukų.

Statybunaujienos.lt » Komentaras