2024 balandžio 19 d. penktadienis, 15:41
Reklama  |  facebook

Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras rengia specialistus rytojaus darbo rinkai

2020-09-23 07:47
Kasdien pirmyn skubančios išmaniosios technologijos, augantis naujus įgūdžius ir kompetencijas turinčių darbuotojų poreikis ir nuolat besikeičiantys darbdavių lūkesčiai – tai tik keletas iššūkių, kuriuos tenka įveikti specialistus šių dienų darbo rinkai ruošiantiems mokymo centrams.
nuotrauka
Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro nuotr.


Minimos įmonės
Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras,
Virmalda, MB
Vilpra, UAB
Kol vienos profesinio rengimo institucijos dėl nesėkmių koneveikia sukrypusius ekonomikos ratus, emigraciją ir net jaunimo nenorą mokytis, kiti renkasi neįprastą kelią ir drąsiai patys ima iniciatyvą į savo rankas. Vienas tokių – Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras (toliau – Centras), kurio mokiniai ir pedagogai turi galimybę ne tik dalyvauti įvairiuose projektuose, – tiek Lietuvos, tiek ir tarptautiniuose, – bet ir įgyti žinių bei profesinės patirties regiono įmonėse, su kuriomis Centras itin aktyviai bendradarbiauja.

Projektai plečia partnerių ratą ir suteikia naujų galimybių

Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro vadovas Ričardas Šeštokas pasakoja, kad centro bendruomenė itin aktyviai naudojasi Europos Sąjungos inicijuota programa „Erasmus+“, kuri suteikia galimybę dalyvauti ar savarankiškai įgyvendinti projektus, atveriančius kelius naujoms patirtims įgyti ir tobulėjimui, nepriklausomai nuo amžiaus, statuso ar profesijos.

„Pagal šios programos nuostatas sėkmingai įgyvendinome mobilumo skatinimo projektą „Darbo rinkai būtinų įgūdžių ugdymas“, kurio metu centre viešėjo Italijos dažų gamybos įmonės „Colorifico Atria“ atstovai. Jie supažindino mūsų mokytojus, mokinius su dažų gamybos technologijomis, produktais, surengė ir praktinį dažymo seminarą“, – pasakoja Centro vadovas. Po italų viešnagės Lietuvoje buvo organizuotas atsakomasis vizitas į Siciliją, į „Colorifico Atria“ įmonę. Joje svečius iš Lietuvos partneriai supažindino su naujausiomis technologijomis, kurias taiko darbe, su vykdomomis programomis, savo gaminių panaudojimo statybų pramonėje galimybėmis.

Dar vienas įdomus Centro strateginių partnerysčių projektas, įgyvendintas po programos „Erasmus+“ skėčiu sykiu su tarptautiniais partneriais, – „Vienoda statybų ir transporto priemonių profesinio mokymo kokybė“. Šio projekto tikslas – padėti išplėsti turimą patirtį ir didinti profesinio rengimo ir mokymo kokybę (įskaitant judumą) statybos ir transporto priemonių profesinėse srityse.

Šio projekto dalyviai – profesijos mokytojai ir meistrai statybos ir transporto priemonių profesinėje srityje, be abejo, ir Centro mokiniai. Visiems buvo sudarytos galimybės dalyvauti ir kurti kompleksines vertinimo pratybas, kurios padės padidinti profesinio rengimo mokyklų ir įmonių mokymo proceso kokybę.

„Labai džiaugiamės, kad turėjome galimybę dalyvauti „Erasmus+“ programos strateginių partnerysčių projekte „Minkštųjų įgūdžių ugdymas per pameistrystę“. Mokymasis per praktines užduotis autentiškoje darbo aplinkoje ir gyvas bendravimas su konkrečios srities specialistais – pirmus žingsnius profesijos kelyje žengiančiam žmogui yra neįkainojama patirtis, – apibendrindamas mokymo įstaigos ir verslo įmonių bendradarbiavimo patirtį, pasakoja Kauno statybos ir paslaugų profesinio mokymo centro vadovas Ričardas Šeštokas.

Šio projekto mentoriais tapo MB „Virmalda“, Algimanto Striužio įmonė bei įmonės „Polimeras“ ir „Markusta“. 

Įdomu tai, kad vienas minėto projekto tikslų – parengti instruktorių vadovą, skirtą profesinio mokymo mokyklų ir įmonių treneriams, kurie taikys pameistrystės schemą ir kurs, palaikys bei vertins pameistrystės programą. Toks vadovas bus pagalbininkas organizuojant seminarus dėstytojams profesinio mokymo mokyklose, net įmonėse, kurios suinteresuotos augintis darbuotojus, taikant pameistrystės schemą.

Plati projektų geografija atveria neribotas galimybes mokytis ir diskutuoti

Ispanija, Lenkija, Graikija, Vokietija, Vengrija, Italija – tai dar ne visas sąrašas šalių – partnerių, su kurių profesinio mokymo centrais ar kitomis organizacijomis Kauno statybos ir paslaugų profesinio mokymo centras vykdo bendrus projektus.

Vienas itin sėkmingų bendradarbiavimo pavyzdžių – su profesinio rengimo centru „CELF“ (Danija) ir Bergeno technikos koledžu (Norvegija) įgyvendintas „Nordplus adult“ programos projektas „Reikiami įgūdžiai profesiniame rengime statybų sektoriuje“.

„Projekto metu turėjome galimybę paanalizuoti skirtingose šalyse siūlomas mokymo programas, kurios skirtos statybų sektoriaus darbuotojams. Gilinomės į mokymo(si) strategijas ir metodus, teorijos ir praktinio mokymo derinimą, modulinį mokymą, bendradarbiavimą su vietos partneriais statybų pramonėje. Galimybė mokytis vieniems iš kitų gerųjų patirčių – itin svarbi mums visiems“, – džiaugdamasis pasiekimais, tvirtina R. Šeštokas ir pastebi, kad labai įdomi ir vertinga buvo projekto organizatorių inicijuota diskusija apie statybų sektoriaus ateities perspektyvas ir tai, kokių įgūdžių ir savybių reikės statybų specialistams ateityje.

Įmonės tampa partneriais ne tik mokant, bet ir apsirūpinant įranga

Jau ne vienerius metus Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras aktyviai bendradarbiauja su viena didžiausių Lietuvoje šildymo, kondicionavimo, vėdinimo sistemų ir alternatyviosios energijos įrangos tiekėja ir montuotoja – bendrove „Vilpra“.

Centras jau ruošia šių dienų darbo rinkoje itin laukiamus vėdinimo ir oro kondicionavimo bei šilumos siurblių montavimo meistrus, o praktinio mokymo bazėje mokiniai naudojasi įmonės „Vilpra“ sumontuota specialia įranga, kuri padeda jiems įgyti reikalingas žinias ir susiformuoti praktinius įgūdžius.

„Ši partnerystė mums itin svarbi, nes pažangi įmonė prisideda ugdant jaunus specialistus, jos ekspertai perduoda mūsų mokiniams savo patirtį ir žinias, o su mokymo Centru partneriai dalijasi metodine medžiaga, padeda apsirūpinti praktinio mokymo įranga“, – dalijasi patirtimi Centro vadovas R. Šeštokas.

Motyvaciją sugrįžti mokytis skatino Centro pasiūlymai

Kauno statybos ir paslaugų mokymo centras perspektyvių statybos ir sveikatos krypčių profesijų kviečia mokytis ne tik bendrojo ugdymo mokyklose besimokančius mokinius, norinčius įgyti profesinę kvalifikaciją jaunuolius, kuriems sudaroma galimybė kartu mokytis ir viduriniojo ugdymo programoje, Centras noriai priima ir turinčius profesinę kvalifikaciją ar aukštąjį išsilavinimą žmones.

R. Šeštokas pasakoja, kad net ir turintys specialybę, patirties darbo rinkoje, o kartais ir jau senokai stalčiuje gulintį aukštojo mokslo diplomą darbuotojai vis dažniau pasiryžta praverti mokymo centro duris ir aktyviai domisi kvalifikacijos kėlimo ar naujos profesijos įgijimo galimybėmis.

„Norintys išlikti paklausiais darbo rinkoje specialistai ieško būdų gilinti profesines žinias, įgyti praktikos dirbant su technologinėmis naujovėmis. Kartais nuo nulio vienos ar kitos specialybės ryžtasi mokytis žmonės, kurie jau turi aukštojo mokslo diplomą, bet taip ir neatrado savo vietos darbo rinkoje. Paprastai tokie žmonės yra labai motyvuoti ir stengiasi mokytis bei kuo efektyviau pritaikyti gaunamas žinias“, – sako R. Šeštokas, vadovaujantis Kauno statybos ir paslaugų mokymo centrui, kuris tapo išskirtiniu dėl aktyvaus dalyvavimo įvairiuose projektuose, dėl galimybių, suteikiamų ne tik mokiniams ir mokytojams, bet ir žmonėms, kurie nutaria įgyti visiškai naujų kompetencijų, nepriklausomai nuo išsilavinimo, gebėjimų ar turimų diplomų.

Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro nuotr. 

 

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-19 09:57
2024 m. balandžio 11 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu pakeistos Projekto konkurso organizavimo taisyklės. Pakeitimai įsigalios 2024 m. gegužės 1 d.
nuotrauka
2024-04-19 09:40
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė Bučos ir Borodyankos teritorijų fotografavimą dronais siekiant sukurti 3D miestų planavimo įrankį. Aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė Artificial Intelligence Ma...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-18 08:42
Klaipėdoje pirmą kartą įvyko tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas „Statybininkas 2024“. Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre būsimieji statybininkai iš 7 mokyklų rungėsi mūrydami, apšiltindami ir tinkuodami sienas. Tačiau konkursas pateikė pamokų ir verslui, ir profesinio rengimo į...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos