2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 6:58
Reklama  |  facebook

Perdangos stalai: kokią vertę jie suteikia statybos verslui Fotogalerija

Dalius KRIPTAVIČIUS, UAB „Peri“ pardavimų vadovas      2023-01-18 07:14
Sakoma, kad nauja – tai gerai užmiršta sena, todėl verta priminti apie seną, gerą, tačiau primirštą perdangos klojinių sistemą, konkrečiau – perdangos stalus.
nuotrauka
Perdangos stalai – sparčiausia ir mažiausiai žmogaus darbo valandų reikalaujanti konstrukcija. PERI nuotr.


Minimos įmonės
PERI, UAB
Veikmės statyba, UAB

Pasaulyje naudojami 3 perdangos betonavimui skirtų klojinių variantai: klasikinė sistema, kai naudojamos 2-jų lygių sijos, paremtos ir pakloto fanera; skydinė sistema, kai yra tik 1-as lygis sijų arba visai be jų, o paklotui įrengti naudojami skydai su fanera ir trečias variantas – perdangos stalai, kurie nedaug skiriasi nuo 1-ojo varianto, nes naudojamos tos pačios sijos, o skiriasi tik vadinamosios galvos, per kurias į statramsčius perduodamos apkrovos.

Kuo skiriasi 3 perdangos betonavimui skirti klojiniai

1-as variantas yra pats universaliausias, tačiau tokiai sistemai įrengti reikia kvalifikuotų darbininkų ir darbo jėgos poreikis pats didžiausias: sistemai reikia daugiausiai elementų ploto vienetui (3,1 vnt./kv. m), masė gana didelė (40 kg/kv. m), o statramsčiui tenka tik 2,9 kv. m/vnt.

PERI
Aktualus betonavimo 
sprendimas prisideda
ir efektyviau užtikrinant darbų saugą,
ir optimizuojant darbo jėgos resursus.

Dėl to darbo valandų poreikis išauga nuo 0,25 iki 0,50 val./kv. m, ir ši sistema ekonomiškai efektyviausia tampa šalyse, kur žmogaus darbo valandos kaina santykinai maža.

Kitam variantui būdingas didesnis efektyvumas arba mažesnis rankų darbo poreikis.

Šioje sistemoje detalių kiekis ploto vienetui yra mažesnis (2,3 vnt./kv. m), masė taip pat mažėja (28 kg/kv. m), o statramsčiui tenka 3,45 kv. m/vnt. Todėl darbo valandų poreikis taip pat sumažėja – nuo 0,15 iki 0,30 val./kv. m. Ši sistema yra greitai surenkama.

Dėl konstrukcinių ypatumų reikia žemesnės darbininkų kvalifikacijos, nes mažiau galimybių suklysti montuojant, o dėl techninės galimybės ardyti paklotą neatlaisvinant ir nepašalinant statramsčių, atsiranda galimybė sumažinti bendrą klojinių poreikį, nes ankstyvasis ardymas leidžia pakloto skydus ir sijas panaudoti daugiau ciklų.

Ši sistemą labai populiari, kai statomi gyvenamosios ar visuomeninės paskirties pastatai, kurių skirtingų aukštų geometrija kartotinė ir neapsunkinta papildomais elementais, tokiais kaip sijos ir/ar kapiteliai.

3-ias variantas yra pats efektyviausias našumo prasme, nes montavimas vyksta stambiais blokais. Šioje sistemoje elementų kiekis ploto vienetui ypač mažas (0,05 vnt./kv. m), masė santykinai didelė (50 kg/kv. m), statramsčiui tenka 5 kv. m/vnt., todėl reikia mažiau darbo valandų – nuo 0,10 iki 0,15 val./kv. m.

Perdangos stalai – sparčiausia ir mažiausiai žmogaus darbo valandų reikalaujanti konstrukcija

Taigi, kokie šios sistemos privalumai, lyginant su kitomis?

1. Naudojant sijinę arba skydinę sistemą, klojiniai turi būti sumontuoti (paprasčiau kalbant – pagaminti) kiekvienai konstrukcijos daliai, nepriklausomai nuo to, ar kitas betonavimo etapas bus toks, koks ankstesnis, ar ne. Stalai pagaminami vieną kartą objekto pradžioje ir toliau vyksta ne klojinių gamyba ir ardymas kiekvienam etapui, o jų perkėlimas iš etapo į etapą naudojant kraną. Tai reiškia, kad statant 10 aukštų pastatą, sijinius ar skydinius klojinius reikėtų tiek pat kartų sumontuoti ir išardyti, kai tuo metu stalai gaminami ir ardomi tik 1 kartą – tinkamai pasiruošus darbo vietą pastato apačioje, taip užtikrinant saugų darbą komfortiškomis sąlygomis. Ar tai sudėtinga? Ne. Gamybai reikia 2 žmonių, geriau turinčių staliaus specialybę, gebančių skaityti nesudėtingus brėžinius ir turinčių kabinėtojų pažymėjimus. Du patyrę darbininkai per dieną gali pagaminti 8–10 stalų, o įvertinant, kad vidutinis stalo plotas yra 15 kv. m, jie per pamainą pagamina 120–150 kv. m perdangos klojinių.

PERI

Efektyvus sprendinys gali atsipirkti jau po 5 mėnesių ir sutaupyti apie 17 tūkst. Eur perdangos klojiniams.

2. Ši sistema yra pati pranašiausia saugumo prasme, nes montavimo ar ardymo metu nereikia dirbti prie perdangos krašto, stalų blokai gaminami su integruotais turėklais ar tvorelėmis, be to, galima iš anksto sumontuoti borto įrengimui skirtus elementus ir taip įrengti perdangos krašto suformavimui reikalingą atraminę plokštumą. Stalai prie anksčiau betonuotos perdangos įtvirtinami grandinėmis arba sieniniams skydams skirtomis atramomis, todėl jų standumas ir stabilumas nepalyginamai didesnis nei iš atskirų elementų sukonstruotos sistemos, kurioje vienas elementas laisvai uždėtas ant kito, tarpusavyje jų nejungiant.

3. Perdangos stalai yra pati sparčiausia ir tuo pat metu mažiausiai žmogaus darbo valandų reikalaujanti konstrukcija. Didesnė dalis klojinių įrengimo vykdoma kranu, todėl iš dalies ši technologija primena statybas, kai gamykloje pagaminti pastato elementai vežami į statybos aikštelę ir sumontuojami. Skirtumas toks, kad šiuo atveju atvežami ne pastato, o klojinių blokai. Stalus perkelti iš aukšto į aukštą galima naktį, kadangi šis procesas nėra triukšmingas, netrikdo šalia gyvenančių žmonių ramybės. Tokiam darbui reikalingi minimalūs resursai, t.y. 4 darbininkai ir kranas. Vieno stalo perkėlimas užtrunka apie 30 min., todėl per pamainą galima perkelti ir pastatyti į projektinę padėtį apie 240 kv. m klojinių.

Atliekant skaičiavimus, svarbu įvertinti išaugusį žmogaus darbo įkainį

Kaip ir kiekvienas pažangus sprendinys, ši sistema turi kai kurių trūkumų ar apribojimų. Pirmas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį renkantis šią sistemą, yra padidintas kranų poreikis. Didesnė dalis procesų atliekama kranu, todėl būtina tiksliai įsivertinti krano užimtumą: priešingu atveju, darbai strigs ir visas efektyvumas bus paleistas vėjais. Kitas dalykas – į šią sistemą iš pradžių reikia investuoti nemažai lėšų, nes reikės įsigyti fanerą, apmokėti stalų gamybą, todėl atkreiptinas dėmesys į pastato aukštingumą arba į planuojamą perdangų įrengimo trukmę.

Pagal žemiau nurodytas prielaidas atliktų skaičiavimų rezultatus galite matyti paveikslėlyje. Taikomos prielaidos: perdangos plotas – 1 tūkst. kv. m, darbininko kaina – 18 Eur/val., faneros kaina, įvertinus likutinę vertę, – 10 Eur/kv. m, nuo 1 mėnesio sijinės perdangos poreikis ×2.
PERI

Taigi pagal užduotas sąlygas toks sprendinys turėtų atsipirkti po 5 mėnesių ir galiausiai sutaupytų apie 17 tūkst. Eur perdangos klojiniams. Atkreiptinas dėmesys, kad šiame skaičiavime nevertinamas darbo valandų poreikio sumažėjimas, o tai leistų sutaupyti daugiau lėšų ir sumažinti darbų saugos rizikas.

„Džiaugiamės galėdami praktiškai pritaikyti PERI perdangos stalų projektavimo ir gamybos patirtį. PERI pasiūlytas sprendimas leido rangovui ne tik užtikrinti saugų darbą bet ir optimizuoti technologinius procesus. Tokios patirtys dar kartą įrodo, kad turint patikimus partnerius galima pasiekti puikių rezultatų statybos aikštelėje“, – tvirtina įmonės „Veikmės statyba“ atstovai.

Anksčiau statybos rinkoje vyravo įsitikinimas, kad stalai atsiperka, esant didesniam nei 10 aukštų pastato aukštingumui. Tačiau statyba pasikeitė – gerokai padidėjo žmogaus darbo valandos įkainis. Palyginkime: prieš 10 metų įkainis buvo 8–10 Eur, dabar – apie 20 Eur, taigi padidėjo dukart, todėl ekonominių skaičiavimų rezultatai turėtų keistis atitinkamai. Pvz., Estijoje ši sistema yra pati populiariausia ir netgi mažo aukštingumo automobilių stovėjimo aikštelių perdangos betonuojamos su perdangos stalais. Tad verta persvarstyti ankstesnes nuostatas.PERI

Norime pasidžiaugti, kad viena iš PERI partnerių, ilgametę patirtį sukaupusi statybos bendrovė „Veikmės statyba“, šiuos metu statanti daugelį aukščiausių Lietuvos pastatų, pritaikė šią sistemą savo objekte. „Veikmės statyba“ – viena iš lyderių, taikanti patirtį ir pažangius sprendimus bei inovacijas. O šis aktualus sprendimas prisidėjo ir efektyviau užtikrinant darbų saugą, ir optimizuojant darbo jėgos resursus. 

PERI nuotr. 

Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-04-02 13:52
Didžiausias Lietuvos šilumos ir karšto vandens tiekėjas AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) užbaigė 100 proc. Klaipėdoje veikiančių bendrovių UAB „Miesto energija“ ir UAB „Pramonės energija“ bei 4,34 proc. uostamiesčio šilumos ūkį valdančios AB „Klaipėdos energija“ akcijų įsigijimo procesą. Sandoris, ...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas