2024 balandžio 26 d. penktadienis, 0:16
Reklama  |  facebook

Patarimai, kaip renkantis žemės sklypą išvengti didelių klaidų

2018-02-22 11:51
Bundantis pavasaris ant nosies, kaip visada prikelia iš žiemos miego ne tik mūsų gražiąją gamtą, bet ir pažadina jaunų šeimų troškimą sukti lizdelius nuosavame žemės lopinėlyje. Vis dažniau jaunos poros pagalvoja apie nuosavo namo statybas. Gerai, jeigu suaugusios atžalos turi paveldėtos senelių ar tėvų žemės. Tačiau dauguma jaunų šeimų, nutarusių statytis nuosavą namą, vis tik dairosi, kur galėtų nusipirkti žemės sklypą patys.
nuotrauka
Asociatyvi Pixabay.com nuotr.


Kokių skaudžių klaidų galima išvengti renkantis žemės slypą bei su kokiomis dažniausiai pasitaikančiomis problemomis susiduria žemės sklypų pirkėjai ir į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis vietą, kurioje galbūt nugyvensite su šeima visą likusį gyvenimą, patarimais dalijasi šios srities ekspertė - kadastrinių matavimų ir žemėtvarkos projektų matininkė Dovilė Aleksienė.

„Nepasimaukite“ ant pardavėjų kabliuko - žemės sklypas turi turėti dokumentus

Daugiau nei dešimt metų kadastrinių matavimų srityje dirbanti pašnekovė teigia išgelbėjusi ne vieno žmogaus piniginę renkantis žemės sklypą. „Žmogus, ypač radęs jam patinkantį žemės sklypą, dažnai puola jį pirkti tiesiog aklai, nepasidomėjęs tikraisiais žemės sklypo duomenimis. Kartais tokie „smūginiai“ sklypo pirkimai asmeniui gali baigtis labai liūdnai: gali paaiškėti, kad žemės sklype pastatyti namo neišeis arba gali tekti neplanuotai parengti papildomus brangiai kainuojančius dokumentus“, - įspėja neapdairiai perkančius žemės sklypus pirkėjus matininkė Dovilė Aleksienė.

Žemės sklypas turi turėti nuosavybės dokumentą - nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą. „Tai yra pagrindinis dokumentas, kai asmuo perka sklypą. Taip pat žemės sklypo planas - kaip priedas prie pagrindinio dokumento. Pastarajame labai svarbi detalė: "Matavimo tipas". Čia galimi du variantai: "žemės sklypas suformuotas atliekant prelimenarius matavimus" arba "žemės sklypas suformuotas atliekant kadastrinius matavimus". Šioje vietoje visada atkreipkite dėmesį į žemės sklypo dokumentus. Labai svarbus momentas - prelimenarūs matavimai - tai tas pats, kas jūs nežinotumėte, kur randasi jūsų žemės sklypas ir kokio jis ploto. Tarsi, žinotumėte tik tai, kad „čia“, „kažkur“ padrikai šioje vietovėje. O kadastriniai matavimai - tai reiškia, kad sklypo kampai yra tiksliai nustatyti, suderinti su kaimynais ir jo plotas yra aiškus. Štai tokį sklypą būtent rekomenduočiau pirkti. Nes įsigydami sklypą pagal prelimenarius matavimimus, turėsite katę maiše. Reziume gali paaiškėti, jog nusipirktas, tarkime, šešių arų sklypas gali sumažėti iki penkių arų“, - ekspertine įžvalga dalijasi D.Aleksienė.

Į ką dar svarbu atkreipti dėmesį, kad perkant žemės sklypą tikrai nenusviltumėte? - „Jeigu žemės slypo pardavėjas vietoj sklypo plano pakiša ranka braižytą popieriuką, tai žinokite, kad ten tikrai ne geodeziniai matavimai. Turi būti nurodyta žemės sklypo koordinatės. Dažniausiai daromi A3 formato planai, kur yra nurodyta koordinačių žiniaraštis X ir Y. Tai reiškia, kad sklypui yra parengti geodeziniai matavimai. O taip pat labai svarbu, kokioje sistemoje perengtas žemės sklypo planas. Turėtų būti parašyta „LKS 94“. Tai žymi tą sistemą, kurioje dabar yra atliekami žemės sklypų geodeziniai matavimai“, - atkreipia dėmesį Dovilė Aleksienė.

Plačiai tvora aptvertas žemės sklypas – kartais gali būti tik iliuzija

Tvora – dar vienas aspektas, į kurį turėtų atkreipti dėmesį asmuo, atvykęs apžiūrėti patikusio žemės sklypo. „Dažnai mes susiduriame su tokiais atvejais, kad tvora neatitinka žemės sklypo ribų. Dažniausiai, jeigu šalia būna valstybinės žemės sklypas, laisva žemė, kur paprastai žmonės sako "aš kaimyno neturiu", iš tikrųjų kaimyną turi. Tas „kaimynas“ tai "Lietuvos Respublika". Paaiškėja, kad asmenys savavališkai apsitveria LR žemės plotą nuosava tvora, o pardavus jį, naujajam žemės sklypo šeimininkui atsiranda netikėtos problemos, kai pastarasis užsako geodezinius matavimus - tiksliuosius žemės sklypo ribų matavimus. Štai tuomet ir paaiškėja, kad tvora išsikiša už žemės sklypo ribų. O tada prasideda tos tvoros legalizavimo klausimas: ar leis valstybė nusipirkti papildomos žemės, kuria jis naudojasi, ar reikės tiesiog tvorą perstatyti ant savo sklypo ribos. Tai itin dažnas žmonių apgaulės atvejis, kai atvykus pirkti sklypo jis atrodo gan nemažas, asmuo neapgalvojęs paduoda rankpinigius, nusiperka sklypą ir pabaigoje paaiškėja, kad iš tikrųjų ten nuzirėžia trečdalis sklypo“, - karčia neapdairių žemės sklypų pirkėjų patirtimi dalijasi atstovė.

Kaip išvengti klaidingų žemės sklypo ribų pavojų? „Perkant žemės sklypą būtinai paprašyčiau pardavėjo, kad pačioje vietovėje būtų aiškiai pažymėtos žemės sklypo ribos. Pastebėjau, ypač soduose žmonės kovoja dėl kiekvieno žemės centimetro. Labai svarbu nusistatyti sklypo ribas ir susiderinti su kaimynais, kad po to nebūtų taip, jog pastarieji savo turtą laikytų ant jūsų žemės. Taigi, kadastriniai tikslieji geodeziniai matavimai padės jums išvengti nesusipratimų su kaimynais ir su statybom. Todėl protingas ir apdairus žingsnis - tiesiog išsikviesti matininką ir tuomet pagal plane nurodytas koordinates, kurios suvedamos į specialų geodezinį prietaisą, bus aiškiai pažymėtos žemės sklypo ribos pačioje vietovėje. Tuomet jau tikrai ramu, nes jūs tikrai matysite kaip iš tikrųjų atrodo jūsų žemės sklypas“, - sako pašnekovė.

Papildomi žemės sklypo apribojimai – dar vienas nemalonus siurprizas neapdairiems

Jeigu jau, atrodo, po tokios patarimų revizijos ramu, galime pirkti sklypą, tai pasirodo, tai dar ne viskas. Būtina įsitikinti ar jūsų pasirinktame svajonių žemės sklype nėra papildomų apribojimų. „Papildomi apribojimai asiranda tada, jeigu, tarkime, perkate žemės sklypą, o ten netoliese yra aukštos įtampos elektros laidai. Tai ir yra tam tikras apribojimo plotas, kuris automatiškai sumažina jūsų statybų plotą. Kartais gali sumažinti iki tiek, kad netilps pastatyti net mažiausio namelio. Įsitikinti ar jūsų pasirinktas žemės sklypas neturi apribojimų galite susisiekę su matininkais arba galite patys pasižiūrėti žemės sklypo registro išraše, kuriame turi būti surašyti apribojimai. Tai gali būti, tarkime, elektros apsaugos, kelių, upių, ežerų apsaugos zonos, nekilnojamo turto paveldo apsaugos zonos ir pan.“, - aktualia įžvalga dalijasi D.Aleksienė.

Papildomi statiniai žemės sklype – džiaugsmingos radybos ar papildomi rūpesčiai?

Dažnai atvažiavus apžiūrėti žemės sklypo namo statybai paaiškėja, kad jame randasi papildomų statinių. „Tokiu atveju reikėtų atkreipti dėmesį ar tie statiniai yra registruoti registrų išraše. Tuomet pastarajame turėtų būti užfiksuotas ne tik žemės sklypas, bet ir žemės sklypas su statiniais. Arba dar paprastai būna įrašyta kita informacija: tokiu atveju turi būti įrašytas statinių registro numeris. Anksčiau statinius registruodavo atskirai nuo žemės sklypo. Tad būtina pasižiūrėtii ar jie tikrai įrašyti į registrų išrašą, o taip pat pasiimti kadastrinių matavimų bylą, nes ir statiniai yra išmatuojami. Jiems paruošiami dokumentai. Šiame etape svarbu apžiūrėti vietovę ir patikrinti ar statiniai atitinka planuose esantį išplanavimą, kvadratūrą, konfigūraciją“, - pataria pašnekovė.

„Papildomi rūpesčiai radus statinius žemės sklype gali kilti tuomet, jei pirkėjas mato, kad iš jų nieko nepadarys, juos reikės griauti. Tokiu atveju prieš perkant sklypą reikėtų įsivertinti ir griovimo kaštus, į kuriuos įeina statinių išregistravimas, kitaip tariant, bylos „išnulinimas“. Jeigu jūs tikrai pirktumėte tokį žemės sklypą, kur reikalinga nugriauti statinius arba iš statinių likę tik pamatai, tai geriau juos išnulinti, kad jų neskaičiuotų prie jūsų turto vertės. Tada beliks tik įsivertinti statinio nugriovimo kainą, kuri dažnai pasitaiko skirtinga. Nes statiniai gali būti mediniai, o gali būti ir iš plytų, ko pasekoje gali prireikti griauti sunkias gelžbetones pertvaras. Na, ir paskutinė detalė įsivertinant statinio griovimo kaštus – sugriautų atliekų išvežimas“, - apie nematomus papildomus rūpesčius įspėja technikos direktorė.

Dar K.Vonegutas sakė „Žmogus yra niekas be savo šaknų – tegu tai bus mažytė oazė dykumoje, raudonas riebus molžemis, kokio nors kalno šlaitas, uolėta jūros pakrantė ar lopinėlis didmiesčio gatvės. Kiekvienas suleidžiame šaknis į juodžemio sklypelį, į pelkę arba balto biraus smėlio juostą, į akmenį, asfaltą ar į kilimo skiautę tam, kad galėtume pavadinti šitą vietą vienu vieninteliu svarbiu žodžiu – namai“. Turėti nuosavą namą gražiame žemės sklype – daugelio svajonė. Te ši svajonė neapkarsta nuo pirmųjų jos įgyvendinimo etapų – žemės sklypo pasirinkimo.

Parengė Evelina Tamulaitienė 




NT projektai

nuotrauka
2024-04-25 10:36
Mintis nuosavame sklype pasistatyti savus namus – itin patraukli, tačiau neturint pakankamai santaupų tą padaryti ne visada paprasta. Kokius kriterijus turi atitikti būsimasis tokios paskolos gavėjas ir kokios yra ne visiems žinomos šio kredito subtilybės, pasakoja „Luminor" banko Mažmeninės bankini...
nuotrauka
2024-04-24 13:38
Šalia Vilniaus geležinkelio stoties įsikūrę Naujininkai tampa vis dažnesniu pasirinkimu būsto ieškantiems gyventojams ar investuotojams, tikintiems šios teritorijos plėtra. Pokyčiai sostinės rajone – akivaizdūs. Anksčiau buvusios industrinės, apleistos, pramoninės teritorijos, vystytojams įžvelgus r...
nuotrauka
2024-04-19 10:12
NT projektų kompanija „Citus" jau pažįstamoje lokacijoje, Justiniškėse planuoja naują būsto projektą. Sidaronių gatvėje, netoli Pilaitės, Vakarinio aplinkkelio ir vilniečių pamėgto, didžiausio Šiaurės Europoje „Vilnius Outlet" išparduotuvių centro greitu metu bus pristatytas 78 butų ekonominės klasė...
nuotrauka
2024-04-18 10:34
„Eika“ įmonių grupė kartu su UAB „Etapas Group“ bei jos partneriais užbaigė sklypo, esančio Seinų g. 4, ir jame suplanuoto projekto įsigijimo sandorį (iš UAB „PPI Group“). Netrukus bus pradedamos gyvenamųjų daugiabučių projekto statybos bei butų pardavimai. Į prestižinės klasės kompleksą suplanuota ...
nuotrauka
2024-04-08 15:41
Lietuvių sukauptas grynasis finansinis turtas per penkerius metus padvigubėjo, tačiau tik nedidelė dalis gyventojų žino, kaip išsaugoti sukaupto turto vertę, kad galėtų juo džiaugtis patys senatvėje ar perduoti savo ateities kartoms. Apie tai, į ką svarbu atsižvelgti siekiant išsaugoti uždirbto turt...
nuotrauka
2024-04-03 15:38
Naujų apartamentų komplekso „Sanguškų parkas“ Vilniaus senamiestyje vystytoja RELEVEN pasirašė šio objekto generalinės rangos sutartį su statybų bendrove „Naresta“. Iš karto po sutarties pasirašymo pradedami ir daugiau kaip 12 tūkst. kvadratinių metrų ploto „Sanguškų parko“ statybos darbai, kuriuos ...
nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-20 11:44
Nekilnojamojo turto (NT) plėtotoja „Realco“ praneša, kad prestižinės klasės projekto „Algirdo 3“ statybos darbai artėja link pabaigos – šiuo metu tiek pastatų išorėje, tiek viduje montuojama natūralaus akmens fasado apdaila. Bendrovė taip pat informuoja, kad projekto pardavimus planuojama pradėti ba...
nuotrauka
2024-03-15 09:07
Per artimiausius 3-4 metus Vilkpėdėje planuojama pastatyti tiek pat butų, kiek iki šiol buvo pastatyta per 17 metų. Šiuose suplanuotuose ir jau statomuose projektuose galės apsigyventi apie 3 tūkst. gyventojų. Plėtotojų investicijos per pastaruosius dvejus metus iš šiaurinės miesto dalies ėmė labiau...
nuotrauka
2024-03-12 14:21
Vilniuje, Kareivių gatvėje NT projektų ir vietokūros kompanija „Citus“ pradeda naujausią projektą „Mūnai by CITUS“. Penkiais etapais beveik 2 ha teritorijoje bus pasiūlyti 477 įvairaus dydžio prestižinio segmento butai. Statybos darbai jau prasidėjo, o pirmąjį etapą įmonė planuoja užbaigti iki 2025 ...
nuotrauka
2024-03-06 17:01
SBA grupės nekilnojamojo turto vystytoja „SBA Urban“ užbaigė pirmąjį „Nemunaičių“ kvartalo etapą Kaune. Investicijos į projektą kairiajame Nemuno krante siekė 20,5 mln. eurų. Architektūrą projektui kūrė nacionalinės premijos laureato Rolando Paleko studija, o naujuose namuose ant upės kranto gyvento...
nuotrauka
2024-03-01 15:40
Antrąjį šių metų ketvirtį NT kompanijos „Citus" projekte Druskininkuose, „Nemune by CITUS" planuojama pradėti notarinių sandorių pasirašymo procesą. Projekte pradės kurtis pirmieji apartamentų šeimininkai, o pastatas sparčiai įgauna būsimą išvaizdą. Jame jau parduota arba rezervuota beveik 80 proc. ...
nuotrauka
2024-03-01 09:59
Rinkdamiesi būstą Lietuvos gyventojai ypatingą dėmesį skiria ne tik lokacijai ar erdvių išplanavimui, bet ir darniai bei saugiai kvartalo kaimynystei. KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų instituto atliktos didmiesčių gyventojų apklausos duomenys rodo, kad pastarasis aspektas yra svarbus trims ket...
nuotrauka
2024-02-27 13:53
Sostinės Mozūriškių gatvėje, brandaus miško ir Buivydiškių I tvenkinio pašonėje, per kelis artimiausius metus iškils išskirtinis gyvenamasis rajonas, kuris turės šalia įrengtą pliažą ir kitas aktyvaus poilsio zonas. UAB „Rinvest“ antrinei įmonei UAB „RE-SPV-2“ suteiktas statybos leidimas daugiabučių...
nuotrauka
2024-02-22 15:39
Sostinės Paribio gatvėje baigiamame statyti kvartale „Žvėryno City“ jį plėtojanti bendrovė „RE Excellence“ pradeda antrąjį butų bei komercinių patalpų pardavimo etapą. Pirkėjams siūloma 90 butų, 15 loftų ir 13 įvairioms reikmėms pritaikomų komercinių patalpų. „Žvėryno City“, kurio statyba bus visišk...
nuotrauka
2024-02-15 12:16
Vilniuje, Ukmergės gatvėje, pradedamas vystyti naujas projektas „U128“. Pirmo etapo metu jame bus pastatyti du gyvenamieji namai. Planuojama, kad gyventojai į juos galės įsikelti po dvejų metų. Projektą vysto nekilnojamojo turto plėtros įmonė „Eriadas“ kartu su investicine bendrove „DIFF Finance“.
nuotrauka
2024-02-12 14:38
Statybų bendrovė „YIT Lietuva“ šiame projekte naujakuriams siūlo dar vieną daugiabutį vystomame „Piliamiesčio“ kvartale – šešiaaukštį „Nemuno“ namą. Jis iškilo „Piliamiesčio“ vidiniame „Upių“ kvartale, esančiame arčiausiai Neries ir Kauno pilies bei stebinančiame vaizdingiausiomis senamiesčio panora...
nuotrauka
2024-02-08 10:17
Vilniuje duris atvėręs „ATLAS" – pirmasis ir didžiausias tokio pobūdžio „co-living" apartamentų nuomos projektas Lietuvoje. Klientams čia siūlomos ne tik įprastos mažo ploto studijos, tačiau ir 2-3 kambarių apartamentai su bendruomeniško gyvenimo privalumais.
nuotrauka
2024-02-02 08:55
Vilniaus Žvėryno rajone baigti statyti kotedžai. Lūšių gatvėje išplėtotą projektą sudaro 4 A+ energinės klasės kotedžai, kurių plotas svyruoja nuo 119 kv. m iki 136 kv. m. Kiekvienas kotedžas turi ir savo žemės sklypą. Namus, kiek ilgiau nei metus užtrukusi, pastatė nekilnojamojo turto vystymo bendr...

Statybunaujienos.lt » NT projektai

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...