2024 balandžio 23 d. antradienis, 13:36
Reklama  |  facebook

Ar būstas, kuriame gyvenate, gali gydyti?

2019-10-01 11:30
Kasmet vis daugiau žmonių skundžiasi ilgalaikio streso pasekmėmis: emociniai sutrikimai, lėtinis nuovargis, nuolatinė įtampa, depresija ir perdegimas – Pasaulio sveikatos organizacija jau paskelbusi šiuos sutrikimus XXI a. epidemija.
nuotrauka
„Gilužio rivjeros“ projekto vizualizacija. Autoriai – „Studio3DG“


Psichologai sako, kad tam, kaip jaučiamės, didelės įtakos turi gyvenamoji aplinka ir skatina dairytis būstų arčiau gamtos. Tačiau kokia reali situacija nekilnojamojo turto rinkoje ir kas svarbiau šiuolaikiniam pirkėjui: miesto panorama pro langą ar šalia namų tyvuliuojantis ežeras?

Pigiausias priešnuodis stresui – gamta

Psichologas Tomas Vasiliauskas, cituojamas pranešime, sako, kad aplinka, kurioje gyvename, labai veikia žmogaus sveikatą, o nuolatinei įtampai, patiriamai darbe, būtina rasti atsvarą. Pigiausias, elementariausias ir kone visiems prieinamas įtampos žaizdų gydymo būdas, pasak specialisto, yra laisvalaikis gamtoje.

„Kad buvimas arti gamtos pagerina fizinę, psichinę ir dvasinę savijautą, patvirtina psichologiniai tyrimai. Reguliarus savo proto ir kūno stebėjimas, atsiribojimas nuo miesto triukšmo visapusiškai gerina sveikatą, užtikrina ramų miegą“, – teigia psichologas.

Pasak specialisto, tam, kad gamtoje praleistume daugiau laiko, reikėtų tam susikurti sąlygas. Viena jų – motyvacija judėti, tik problema ta, kad ji dažnai peržengia ribas ir net ilsėdamiesi žmonės varžosi dėl rezultatų su pačiais savimi.

„Mes visi labai mėgstame žingsniamačius: tik ir laukiame, kada pasieksime nustatytus žingsnių skaičius. Tačiau svarbiausia – ne kiek jūs nueinate, bet kur ir kaip vaikščiojate.

Jau prieš gerą dešimtmetį atliktas gamtos naudos kognityvinėms žmogaus funkcijoms tyrimas atskleidė, kad paprastas pasivaikščiojimas gamtoje: prie ežero, pamiškėje, parke ar bet kokioje kitoje gamtos vietoje, turi didesnę naudą nei vaikščiojimas miesto gatvėmis. Gamta, grynas oras padeda emocijų reguliacijai, pagerina atminties funkcijas, padidina dėmesio koncentracijos lygį, o gyvenimas gamtos apsuptyje neabejotinai mažina stresą, reguliuoja kortizolio lygius“, – pasakoja psichologas.

Anot T. Vasiliausko, gamtos ramybė kūnui ir protui gali būti naudingesnė nei joga, o tiems, kurie turi jau diagnozuotų sutrikimų, pavyzdžiui, serga depresija, daugiau laiko praleisti gamtoje būtina: žmonės tuomet jaučiasi labiau motyvuoti, padidėja energijos kiekis ir vidiniai resursai, reikalingi būklei atstatyti.

Gyvenimas miesto šurmulyje veikia ne tik emocijas, bet ir protą

Psichologui pritaria ir BBC apžvalgininkas Viljamas Parkas, atkreipdamas dėmesį į miestų užterštumą, kuris veikia emocinę sveikatą, skatina nutukimą ir netgi silpnina protinius gebėjimus.

„Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad studentai, laikantys egzaminus tuo metu, kai miestuose yra labai padidėjęs užterštumas, gauna kur kas prastesnius įvertinimus nei tuomet, kai užterštumas mažesnis“, – teigia V. Parkas, cituojamas pranešime.

Jis taip pat atkreipia dėmesį į Pasaulio sveikatos organizacijos pateikiamus duomenis, kurie iškalbingi: urbanistinio kraštovaizdžio apsupti gyventojai patiria kur kas daugiau nuotaikos svyravimų ir nerimo sutrikimų nei tie, kurie pro savo langą mato jūrą. Pastarųjų streso lygis, vertinamas populiariąja Keslerio skale, yra trečdaliu mažesnis. Be to, tyrėjai teigia, kad bent 20 ar 30 proc. daugiau laiko praleidus stebint vandens mėlį, streso ir depresijos lygį būtų galima ženkliai sumažinti.

Arba miestas, arba gamta?

Paklausta, ar tokios sveikatos specialistų išvados veikia lietuvius ir ar butų, statomų gamtos prieglobstyje paklausa auga, nekilnojamojo turto (NT) ekspertė Jurgita Kveselaitė patvirtina: ieškančių būsto gamtos apsuptyje daugėja ir dažnas pirkėjas ieško ramybės.

„Jei vos prieš dešimtmetį žmonės noriai keldavosi į naujos statybos daugiabučius vien tik dėl galimybės gyventi dar dažais kvepiančiame bute, dabar pasiūlos lepinami pirkėjai, būstus perka neignoruodami ir savo būsenų: ieško ramybės, vertina aplink kuriamus parkus, pakrantes, žaliuojančius miškus. Galiu pabrėžti tik viena: tokių, iš pažiūros, užmiesčio privilegijų, vis dažniau ieškoma mieste, miegamuosiuose rajonuose“, – sako ekspertė.

Problema ta, kad paklausa ne visada diktuoja pasiūlą: nors naujų butų projektų apstu, statomų gamtos apsuptyje ir esančių miesto teritorijoje beveik nėra. Sostinėje, kaip teigia J. Kveselaitė, kažką panašaus galima rasti Valakampiuose, tačiau ten daugeliui neįkandamos būsto kainos. Tačiau kitame miesto krašte – Pilaitėje, yra draustinis ir ežeras, šalia kurių įsiterpę nauji gyvenamieji namai. Pasak ekspertės, unikalus yra „Gilužio rivjeros“ projektas – gyvenantieji jame galėtų nuo savo namų terasos iki ežero kranto nueiti basomis, nes artimiausius namus ir Gėlužės ežerą skiria vos 50 m.

„Unikali yra ir pati Pilaitė – tai vienas jauniausių sostinės rajonų, kur vidutiniam gyventojui šiek tiek daugiau nei 35 m. Čia vyksta itin retas reiškinys miestuose: kuriasi gyvenamųjų namų projektai, kurių akcentas yra ne pagrindinis kelias, gatvės ar parduotuvės, bet gamtos objektai. Ir visa tai – miesto teritorijoje, augančiame rajone, o ne užmiesčio gilumoje“, – sako J. Kveselaitė.

Ramių apylinkių ieško dažniau nei gražios panoramos

Pasak ekspertės, jei anksčiau pirkėjus žavėjo tik gamtos panorama pro langą, dabar jie nori ne tik matyti mišką, bet ir šalia jo gyventi: vaikščioti pamiške ar ežero pakrante, maudytis ir tai daryti šalia namų.

„Sakyčiau, kad žmonės būstuose nori gyventi ir ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis. Galbūt pabodo nuolat atokvėpio ieškoti toli už miesto esančiose sodybose, į kurias po ilgos darbo dienos vis rečiau nuvažiuosi. Pirkėjai dažnai teiraujasi, ar šalia planuojamo, ar jau statomo projekto bus parkas, dviračių takai, jei tokia rekreacinė infrastruktūra jau yra, ji gali tapti lemiamu svertu renkantis būstą“, – pavyzdį pateikia pranešime cituojama J. Kveselaitė.

Jos teigimu, tiems, kurie nori likti gyventi mieste, tačiau tuo pačiu ir mėgautis gamtos malonumais, rinktis, net ir sostinėje, nelabai yra iš ko.

„Reikia pripažinti, kad jei pro vieną langą matai mišką ar ežerą, pro kitą dažniausiai girdėsi triukšmingą gatvę. Vietų mieste, kur į nepaliestą gamtos peizažą galėtų įsiterpti gyvenamieji namai yra labai nedaug, gal vos tik kelios. Ir tai natūralu – gyvendami mieste sutinkame matyti urbanistinį kraštovaizdį. Tačiau svarbu žinoti, kad tiems, kurie nori žalumos, gyvybės arti namų ir neketina kraustytis į užmiestį, išeičių irgi yra. Tiesa, labai nedaug“, – parėžia NT ekspertė.

Pasak jos, tikėtina, kad ramybės paieškos miestuose ar jų pakraščiuose ateityje bus vis sunkesnės: gali būti, kad būstai, apsupti tylos, tačiau pernelyg nenutolę nuo centro, bus ypatingai paklausūs streso nualintoje visuomenėje ir kasmet vis brangs. O jų pasiūla, tikėtina, pastebimai neaugs, nes gamtos resursai – baigtiniai.
Statybunaujienos.lt



NT projektai

nuotrauka
2024-04-19 10:12
NT projektų kompanija „Citus" jau pažįstamoje lokacijoje, Justiniškėse planuoja naują būsto projektą. Sidaronių gatvėje, netoli Pilaitės, Vakarinio aplinkkelio ir vilniečių pamėgto, didžiausio Šiaurės Europoje „Vilnius Outlet" išparduotuvių centro greitu metu bus pristatytas 78 butų ekonominės klasė...
nuotrauka
2024-04-18 10:34
„Eika“ įmonių grupė kartu su UAB „Etapas Group“ bei jos partneriais užbaigė sklypo, esančio Seinų g. 4, ir jame suplanuoto projekto įsigijimo sandorį (iš UAB „PPI Group“). Netrukus bus pradedamos gyvenamųjų daugiabučių projekto statybos bei butų pardavimai. Į prestižinės klasės kompleksą suplanuota ...
nuotrauka
2024-04-08 15:41
Lietuvių sukauptas grynasis finansinis turtas per penkerius metus padvigubėjo, tačiau tik nedidelė dalis gyventojų žino, kaip išsaugoti sukaupto turto vertę, kad galėtų juo džiaugtis patys senatvėje ar perduoti savo ateities kartoms. Apie tai, į ką svarbu atsižvelgti siekiant išsaugoti uždirbto turt...
nuotrauka
2024-04-03 15:38
Naujų apartamentų komplekso „Sanguškų parkas“ Vilniaus senamiestyje vystytoja RELEVEN pasirašė šio objekto generalinės rangos sutartį su statybų bendrove „Naresta“. Iš karto po sutarties pasirašymo pradedami ir daugiau kaip 12 tūkst. kvadratinių metrų ploto „Sanguškų parko“ statybos darbai, kuriuos ...
nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-20 11:44
Nekilnojamojo turto (NT) plėtotoja „Realco“ praneša, kad prestižinės klasės projekto „Algirdo 3“ statybos darbai artėja link pabaigos – šiuo metu tiek pastatų išorėje, tiek viduje montuojama natūralaus akmens fasado apdaila. Bendrovė taip pat informuoja, kad projekto pardavimus planuojama pradėti ba...
nuotrauka
2024-03-15 09:07
Per artimiausius 3-4 metus Vilkpėdėje planuojama pastatyti tiek pat butų, kiek iki šiol buvo pastatyta per 17 metų. Šiuose suplanuotuose ir jau statomuose projektuose galės apsigyventi apie 3 tūkst. gyventojų. Plėtotojų investicijos per pastaruosius dvejus metus iš šiaurinės miesto dalies ėmė labiau...
nuotrauka
2024-03-12 14:21
Vilniuje, Kareivių gatvėje NT projektų ir vietokūros kompanija „Citus“ pradeda naujausią projektą „Mūnai by CITUS“. Penkiais etapais beveik 2 ha teritorijoje bus pasiūlyti 477 įvairaus dydžio prestižinio segmento butai. Statybos darbai jau prasidėjo, o pirmąjį etapą įmonė planuoja užbaigti iki 2025 ...
nuotrauka
2024-03-06 17:01
SBA grupės nekilnojamojo turto vystytoja „SBA Urban“ užbaigė pirmąjį „Nemunaičių“ kvartalo etapą Kaune. Investicijos į projektą kairiajame Nemuno krante siekė 20,5 mln. eurų. Architektūrą projektui kūrė nacionalinės premijos laureato Rolando Paleko studija, o naujuose namuose ant upės kranto gyvento...
nuotrauka
2024-03-01 15:40
Antrąjį šių metų ketvirtį NT kompanijos „Citus" projekte Druskininkuose, „Nemune by CITUS" planuojama pradėti notarinių sandorių pasirašymo procesą. Projekte pradės kurtis pirmieji apartamentų šeimininkai, o pastatas sparčiai įgauna būsimą išvaizdą. Jame jau parduota arba rezervuota beveik 80 proc. ...
nuotrauka
2024-03-01 09:59
Rinkdamiesi būstą Lietuvos gyventojai ypatingą dėmesį skiria ne tik lokacijai ar erdvių išplanavimui, bet ir darniai bei saugiai kvartalo kaimynystei. KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų instituto atliktos didmiesčių gyventojų apklausos duomenys rodo, kad pastarasis aspektas yra svarbus trims ket...
nuotrauka
2024-02-27 13:53
Sostinės Mozūriškių gatvėje, brandaus miško ir Buivydiškių I tvenkinio pašonėje, per kelis artimiausius metus iškils išskirtinis gyvenamasis rajonas, kuris turės šalia įrengtą pliažą ir kitas aktyvaus poilsio zonas. UAB „Rinvest“ antrinei įmonei UAB „RE-SPV-2“ suteiktas statybos leidimas daugiabučių...
nuotrauka
2024-02-22 15:39
Sostinės Paribio gatvėje baigiamame statyti kvartale „Žvėryno City“ jį plėtojanti bendrovė „RE Excellence“ pradeda antrąjį butų bei komercinių patalpų pardavimo etapą. Pirkėjams siūloma 90 butų, 15 loftų ir 13 įvairioms reikmėms pritaikomų komercinių patalpų. „Žvėryno City“, kurio statyba bus visišk...
nuotrauka
2024-02-15 12:16
Vilniuje, Ukmergės gatvėje, pradedamas vystyti naujas projektas „U128“. Pirmo etapo metu jame bus pastatyti du gyvenamieji namai. Planuojama, kad gyventojai į juos galės įsikelti po dvejų metų. Projektą vysto nekilnojamojo turto plėtros įmonė „Eriadas“ kartu su investicine bendrove „DIFF Finance“.
nuotrauka
2024-02-12 14:38
Statybų bendrovė „YIT Lietuva“ šiame projekte naujakuriams siūlo dar vieną daugiabutį vystomame „Piliamiesčio“ kvartale – šešiaaukštį „Nemuno“ namą. Jis iškilo „Piliamiesčio“ vidiniame „Upių“ kvartale, esančiame arčiausiai Neries ir Kauno pilies bei stebinančiame vaizdingiausiomis senamiesčio panora...
nuotrauka
2024-02-08 10:17
Vilniuje duris atvėręs „ATLAS" – pirmasis ir didžiausias tokio pobūdžio „co-living" apartamentų nuomos projektas Lietuvoje. Klientams čia siūlomos ne tik įprastos mažo ploto studijos, tačiau ir 2-3 kambarių apartamentai su bendruomeniško gyvenimo privalumais.
nuotrauka
2024-02-02 08:55
Vilniaus Žvėryno rajone baigti statyti kotedžai. Lūšių gatvėje išplėtotą projektą sudaro 4 A+ energinės klasės kotedžai, kurių plotas svyruoja nuo 119 kv. m iki 136 kv. m. Kiekvienas kotedžas turi ir savo žemės sklypą. Namus, kiek ilgiau nei metus užtrukusi, pastatė nekilnojamojo turto vystymo bendr...
nuotrauka
2024-02-01 13:56
Buvęs nekilnojamojo turto (NT) agentas Igor Petrenko teigia atradęs neužpildytą nišą būsto nuomos rinkoje. Pasak jo, besikeičianti geopolitika ir pasaulį supurčiusi COVID19 pandemija pakoregavo nuomos įpročius, itin smarkiai išaugino trumpalaikės nuomos paklausą, tačiau esamos nuomos platformos neat...
nuotrauka
2024-01-15 15:01
Netoli prekybos centro „Panorama” naują daugiabučių kvartalą kurianti statybų bendrovė žada per artimiausius metus paversti jį geidžiamiausia lokacija ieškantiems balanso tarp miesto ir gamtos. Vystytojas siekia realizuoti rajono potencialą ir sukurti modernią mažaaukščių butų gyvenvietę.

Statybunaujienos.lt » NT projektai

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...